به گزارش خبرنگار مهر، کنفرانس اسلامی در آلمان، ماه نوامبر آغاز میشود، مارکوس کربر، مدیر ارشد وزارت کشور آلمان درباره موضوعات، شرکتکنندگان این کنفرانس و اختلافاتی که درباره برگزاری آن وجود دارد گفتگویی با سایت اسلامیک انجام داده است که در ادامه می خوانید؛
*به زودی، کنفرانس اسلامی در آلمان آغاز میشود. موضوعات اصلی در این کنفرانس چیست؟
کنفرانس اسلامی چارچوب درستی برای گفتوگوی پایدار با مسلمانان در آلمان فراهم کرده است. درست است که این گفتوگو هنوز به طور کامل نتیجه نداشته، اما در عین حال، درک جدیدی در جامعه ایجاد کرده و در طول سالها نتایج موثر آن مشخص شده است: به عنوان مثال، تدریس اسلام در مدارس آلمانی، آموزش الهیات اسلامی در دانشگاهها، توجه به رفاه مسلمانان و مراقبت معنوی از آنان از نتایج این کنفرانس است. اما کنفرانس اسلامی در آلمان، به شروع تازهای نیاز دارد. ما در یک کنفرانس عمومی بزرگ درباره موضوعات آینده این کنفرانس بحث خواهیم کرد.
*کنفرانس اسلامی در آلمان چه کاری باید انجام دهد تا دیگر هیچ تردیدی در مورد اسلام و مسلمانان وجود نداشته باشد؟ وظایف مسلمانان چیست؟
من قاعدهای کلی را مطرح میکنم: دولت فدرال در چارچوب قانون اساسی، شرایطی را فراهم کرده است که پیروان ادیان میتوانند با تمام باورها و اعتقادات خود در آن زندگی و براساس قوانین دینی خودشان عمل کنند. در این بستر، ادیان به نوبه خود، نقش اساسی در شکلگیری زندگی مسالمتآمیز افراد در جامعه دارند. اگر ما - مسلمانان و غیر مسلمانان- بتوانیم با هم ارتباط برقرار کنیم و این ارتباط را به جامعه و زندگی روزمره منتقل کنیم، ترس در جامعه به تدریج کاهش مییابد.
*در دور جدید کنفرانس اسلامی، قرار است مسلمانان خارج از سازمانها و انجمنها نیز شرکت کنند. این موضوع به شدت مورد انتقاد جوامع اسلامی قرار گرفته است. چه چیزی باعث شد شما چنین تصمیمی بگیرید؟
هدف ما این است به اسلامی منطبق با ارزشهای جامعه آلمان برسیم و اگر بخواهیم تمام افراد و گروهها را بسیج کنیم، باید از خانه مسلمانان برای تبادل و درک شرایط زندگی روزمره مسلمانان استفاده کنیم، به همین دلیل احساس کردیم که کنفرانس اسلامی در آلمان، باید محل مناسبی برای ادغام طیف وسیعی از مسلمانان در آلمان باشد. در این شرایط ما باید صدای افرادی را که در انجمنهای بزرگ حضور ندارند را هم بشنویم.
*در مصاحبهای گفته بودید که «جامعه مدنی مسلمانان»، «مسلمانان فرهنگی» و «مسلمانان سکولار» نیز در این کنفرانس حضور دارند. چه تفاوتهایی در این گروهها میبینید؟ چگونه آنها را توصیف میکنید؟
اسلام بسیار متنوع است. این تنوع و تفاوت قابل فهم و حتی برای توسعه جامعه مفید است. اما زمانی این تفاوتها میتواند به پیشرفت جامعه کند که بنیاد جامعه براساس یکسری از ارزشهای مشترک شکل گرفته باشد. بنابراین، ما با تمام کسانی که میخواهند و میتوانند در این زمینه کار کنند، صحبت میکنیم: نه تنها سازمانهای اسلامی در آلمان، بلکه انجمن ها و گروههای تازه و همچنین افرادی که تاثیرگذار هستند، برای گفتوگو در نظر گرفته میشوند. بنابراین کنفرانس اسلامی در آینده، طیف گستردهای از مسلمان در آلمان را در بر میگیرد.
*دکتر احمد اینام، محقق در حوزه علوم اسلامی، چندی پیش در مصاحبه با سایت اسلامیک از روند جدید برگزاری کنفرانس اسلامی در آلمان انتقاد کرد و گفت که دولت آلمان حق ندارد «اسلام» را برای مسلمانان تعریف کند. شما چه فکر میکنید؟
ما باید در این مرحله بسیار حساس باشیم: باید درباره اسلام در آلمان بحث کنیم. این بحث باید گسترده، عمومی و روشن باشد. با این حال، محتوای آن توسط دولت شکل نمیگیرد. در عوض، این بحث، باید به طور قطعی توسط مسلمانان داخلی صورت گیرد. کنفرانس اسلامی در آلمان، سکویی برای آن است. ما احساس کردیم که به یک هویت جدید برای مسلمانان در آلمان نیاز داریم. دولت نمیتواند و نباید اسلام را تعریف کند. اما ما میخواهیم این روند را هماهنگ کنیم.
نظر شما