۱۸ آذر ۱۳۹۸، ۱۳:۳۱

در تقدیر از دست‌اندرکاران هفته کتاب مطرح شد؛

سهم مشارکت تهران و مشهد در برگزاری پاییزه کتاب

سهم مشارکت تهران و مشهد در برگزاری پاییزه کتاب

میزان سهم و مشارکت دو شهر تهران و مشهد در برگزاری طرح فصلی پاییزه کتاب در مراسم تقدیر از دست‌اندرکاران این‌طرح فرهنگی بیان شد و مورد توجه قرار گرفت.

به گزارش خبرگزاری مهر، سومین نشست اعضای ستاد برگزاری بیست‌وهفتمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران دیروز یکشنبه ۱۷ آذر با حضور نیکنام حسینی‌پور مدیرعامل موسسه خانه کتاب، قادر آشنا مدیرعامل موسسه نمایشگاهای فرهنگی ایران، ایوب دهقان‌کار مشاور معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمدمهدی احمدی مشاور وزیر و مدیرکل حوزه وزارتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، حجت‌الاسلام والمسلمین محمدعلی مهدوی‌راد دبیر علمی جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران، نجفقلی حبیبی پژوهشگر و عضو هیات امنای موسسه خانه کتاب، حجت‌الاسلام والمسلمین محمدرضا زائری عضو هیات مدیره موسسه خانه کتاب، ابراهیم حیدری مدیر کل دفتر مطالعات و برنامه‌ریزی فرهنگی و کتاب خوانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ابوالفضل رفیع مدیرکل فرهنگی شهرداری تهران، احسان اصولی رئیس کمیسیون فرهنگی‌اجتماعی شورای اسلامی شهر مشهد، محمدحسین مصحفی سرپرست سازمان فرهنگی اجتماعی شهرداری مشهد، صدرا مذهب یوسفی مدیرعامل خانه هنرمندان مشهد، خلف حوتی‌نژاد معاون فرهنگی و رسانه‌ای اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان یزد، محمدعلی کیانی مدیرکل اداره همکاری‌ها و امور ایرانیان خارج از کشور سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و جمعی از اعضای ستاد برگزاری هفته کتاب در سرای کتاب موسسه خانه کتاب برگزار شد.

در ابتدای این برنامه، حسینی‌پور با قرائت دیباچه گلستان سعدی درباره برگزاری بیست‌وهفتمین دوره هفته کتاب گفت: خداوند را شاکرم که بیست‌وهفتمین دوره هفته کتاب با مشارکت اهالی فعال این حوزه و همراهی همه عزیزان به سرانجام رسید و امروز خدمت شما هستیم تا تقدیری هرچند کوچک از شما دست‌اندرکاران داشته باشیم.

وی افزود: یکی از رویکردهای ما در هفته کتاب ایجاد همکاری، همگرایی و همدلی بین سازمان‌ها و نهادهای مختلف بود. وظیفه ستاد اجرایی هفته کتاب که در معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و در موسسه خانه کتاب مستقر است، ایجاد ریل‌گذاری و تسهیل‌گیری امور است و با همکاری انجمن‌ها، تشکل‌های و نهادهای عمومی و خصوصی و دولتی بتوانند با موضوع کتاب و ترویج کتاب و کتابخوانی فعالیت‌ها را همراهی کنند. خوشبختانه در سال ۱۳۹۸، نزدیک به ۷۰ نهاد و سازمان با ما همکاری کردند.

مدیرعامل موسسه خانه کتاب با اشاره به رویکرد و سیاست وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مبنی بر «ایران؛ فقط تهران نیست» ادامه داد: در این راستا تمرکزگرایی از فعالیت‌های فرهنگی مدنظر است. از این منظر، افتتاح هفته کتاب در یزد و تجلیل از کتابداران برتر نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با حضور نزدیک به ۴۰۰ کتابدار در این استان برگزار شد. مشارکت شهرداری‌های تهران و مشهد در طرح‌های فصلی حمایت از کتابفروشان یکی از نقاط عطف در این دوره از هفته کتاب بود و نشان داد شهرداری‌ها به چه میزان به حوزه فرهنگ و شهروند دانا محور توجه دارند. به همان نسبت که برای شهروندان سرمایه‌گذاری کنند هزینه‌های شهر کاهش پیدا می‌کند. هر چه شهروندان دانامحورتر باشند رفتارهای ترافیکی، محیط زیستی و سایر رفتارها متعادل تر خواهد شد. امیدواریم این برنامه تکرار شود و از شهرداری های تهران، مشهد و سایر کلان شهرها تقاضا داریم به این فعالیت‌ها ادامه دهند. ما همچنین آمادگی داریم با مشارکت سایر استان‌ها طرح‌های حمایتی از کتابفروشان را اجرا کنیم. اگر شفافیتی را که ما در خانه کتاب در حوزه طرح‌های فصلی اجرا می‌کنیم، لمس کنید قطعا تمایل پیدا خواهید کرد این طرح‌ها را در استان‌های خود اجرا کنید.

حسینی‌پور گفت: کتابفروشی پردیس کتاب در مشهد در این دوره از طرح‌های فصلی بیش از ۳۰۰میلیون تومان کتاب فروخت. به‌عبارتی یک کتابفروشی که پاتوق فرهنگی در مشهد است به اندازه یک نمایشگاه کتاب استانی فروش کتاب داشته است. با این وجود باید این طرح‌ها تقویت شوند و می‌توانیم رفتارشناسی شهروندان را با استفاده از  کتاب‌هایی که می‌خرند، انجام دهیم و مطابق با آن برای فرهنگ شهر برنامه‌ریزی کنید. در تهران نزدیک به ۹۰ کتابفروشی و در مشهد ۵۰کتابفروشی در طرح مشارکت داشتند. اما بیشترین خرید کتاب در مشهد اتفاق افتاد. با همکاری سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و رایزنی‌های فرهنگی در حدود ۱۵ کشور مختلف برنامه‌های کتاب‌محوری همچون رونمایی کتاب، دعوت از نویسندگان و... برگزار شد؛ بنابراین می‌توان با کارهای کوچک،‌ قدم‌های بزرگ برداشت. با این فعالیت‌ها می‌توانیم هفته کتاب را در سطح ایران فرهنگی و در سایر کشورها برگزار کنیم. در طول هفته کتاب در همه استان‌ها برنامه‌های خوبی توسط ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان‌ها و ادارات کل کتابخانه‌های عمومی با همکاری انجمن‌ها و نهادهای مختلف اجرا شد. بالای ۵۰۰ برنامه از سوی ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان‌ها اجرا شد که بخشی از این برنامه‌ها در قالب جشنواره و نمایشگاه بود. وزارت آموزش و پرورش نزدیک به ۵۰هزار نمایشگاه در ۵۰ هزار مدرسه و جشنواره دانایی و توانایی را اجرا کرد. همچنین با توجه به قطعی اینترنت همزمان با هفته کتاب، استفاده از فضای مجازی به محاق رفته بود اما همکاری و همراهی صمیمانه صداوسیما با استقرار دو استودیوی رادیویی در محل موسسه خانه کتاب  قابل توجه بود.

دبیر این‌دوره هفته کتاب گفت: ۸ برنامه جشنواره کتاب و رسانه، جایزه کتاب سال دانشجویی، نمایشگاه کتاب کاربردی و دانشگاهی، جشن کتاب‌یار، جشنواره دانایی و توانایی، جشنواره تقدیر از مروجان کتابخوانی، همایش ملی حقوق نشر، بخش «کتاب و سینما» در «جشنواره فیلم کوتاه تهران» در این هفته برگزار شدند. اجرای ۵ برنامه‌ را نخستین‌بار در بیست‌وهفتمین دوره هفته کتاب تجربه کردیم. نخستین جشنواره میراث مکتوب رضوی، نخستین دوره جایزه کتاب مدافعان حرم، نخستین دوره هفته ملی کتاب کشاورزی و منابع طبیعی، نخستین همایش ملی «ادبیات کودک و نوجوان: فرصت‌ها وچالش‌های ادبیات داستانی کودک و نوجوان»، «هفته کتاب پل‌دختر در تهران» برگزار شدند. رویدادهای ترویجی در هفته کتاب نیز شامل بیش از ۱۸۰ برنامه بود؛ برنامه نشست، بزرگداشت، اهدای ۲۰۰ هزار جلد کتاب به مناطق زلزله‌زده و سیل‌زده، استقرار ۴۲ کیوسک برای طرح «کتاب برای همه»، «شنبه‌های کتاب در مساجد کشور» طرح «هدیه کتاب» اجرای «طرح نذر کتاب در مساجد» پویش اهدای کتاب به مناطق روستایی با طرح «با کتاب میشه...»، طرح «کتاب برای همه»، استقرار اتوبوس کتابگرد «هدهد» با راه‌اندازی کتابخانه سیار در ۴ منطقه.

حسینی‌پور گفت: برگزاری هشت هفته کتاب و کتابخوانی در زندان‌های هشت استان کشور، طرح «یک سرباز ده کتاب» و همچنین طرح «کتاب در گردش» در وزارت نیرو نیز در این هفته برگزار شد. ۵۰ هزار نمایشگاه کتاب در ۵۰ هزار مدرسه، هفدهمین نمایشگاه کتاب «کاربردی و دانشگاهی» در کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران، نمایشگاه «سرآغاز سخن» در موزه کتاب و میراث مستند، نمایشگاه «چهل حدیث نبوی» در فرهنگسرای متروی تهران، نمایشگاه آثار منتخب و برگزیده سومین دوسالانه طراحی کتاب «نشان شیرازه» در باغ موزه قصر نیز جزو برنامه‌های نمایشگاهی هفته کتاب بود. در این هفته ۲۴ کتابخانه نیز افتتاح شد. کافه کتاب ققنوس، کتابخانه همسایگی در ۲۲ منطقه شهرداری تهران، کتابخانه مرکز انجمن حمایت از بیماران کلیوی. در قالب رونمایی کتاب نیز ۶۰ عنوان کتاب «زندگینامه‌های استانی مشاهیر ایران»، کتاب‌های منتشر شده توسط هموطنان پیرو ادیان توحیدی و دومین جلد کتاب تاریخ شفاهی کتاب نیز رونمایی شدند.

وی در ادامه با ابراز امیدواری برای تحقق شهروند دانامحور و دانش‌آموز کتابخوان و خانواده کتاب‌دوست گفت: از همه نهادهای شهری و سازمان‌های دولتی، عمومی و غیردولتی، ناشران، کتابفروشان، اهالی قلم و فکر و اندیشه که با هفته‌کتاب همراهی کردند، تقدیر و تشکر می‌کنم.

احسان اصولی رئیس کمیسیون فرهنگی‌اجتماعی شورای اسلامی شهر مشهد گفت: یکی از اهداف فرهنگی شورای اسلامی شهر مشهد در دوره پنجم، پرورش شهرواندن آگاه و دانا است. توجه به پروژه‌های فرهنگی باید بیشتر از پروژه‌های عمرانی و شهری در دستور کار قرار بگیرد؛ چراکه شهروندان آگاه می‌تواند جامعه‌ای بهتر بسازنند؛ اما جامعه آباد بدون شهروندانی دانا، معنا پیدا نخواهد کرد. توجه به موضوعاتی که می‌تواند ذهن مخاطبان را نسبت به مسائل و دغدغه‌هایشان کنجکاو و مطلع کند، بسیار اهمیت دارد و ما باید بتوانیم ذهن مخاطبان را نسبت به مسائل روز جامعه درگیر و آن‌ها را به سمت کتاب و کتابخوانی تشویق کنیم.

وی با اشاره به بودجه شورای اسلامی شهر مشهد برای طرح پاییزه کتاب ۱۳۹۸ گفت: در مجموع مبلغ ۵ میلیارد ریال بودجه برای طرح پاییزه کتاب ۱۳۹۸ از سوی شورای اسلامی شهر مشهد برای اجرای پاییزه کتاب در این شهر تخصیص داده شده است. آمادگی داریم «طرح‌ عیدانه کتاب» را با همکاری موسسه خانه کتاب در شهر مشهد برگزار کنیم. یکی از اقدامات دیگر، افتتاح کتابخانه مرکزی مشهد بود که با همکاری نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور سال گذشته و با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افتتاح شد. براساس آمار به‌دست آمده در یک سال گذشته، ۲۲ هزار نفر شامل جوانان و نوجوانان عضو این کتابخانه شدند.

رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی شهر مشهد با بیان این‌که پردیس کتاب مشهد توانسته‌ در حوزه توسعه کتابخوانی موثر و مفید عمل کند، گفت: پردیس کتاب مشهد با فعالیت‌های فرهنگی متفاوت توانسته‌ است جوانان بسیاری را به این فرهنگ سوق بدهد. پروژه‌هایی نظیر افتتاح پردیس باغ کتاب را در دست داریم و امیدواریم که بزودی افتتاح شود. ما به‌عنوان یک کلان‌شهر و پایتخت فرهنگی جهان اسلام از کتاب‌فروشان شهر مشهد حمایت خواهیم کرد.

در بخش بعدی این‌برنامه، رفیع گفت: سازمان شهرداری تهران، حوزه پیشگام در مباحث فرهنگی و به‌ویژه حوزه کتاب است و فعالیت‌های بسیاری در این حوزه انجام می‌دهد. در بیست‌وهفتمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران با همکاری مشترک نهادهای مربوطه ازجمله موسسه خانه کتاب توانستیم ۱۲ طرح را اجرایی کنیم که بسیاری از آن‌ها نیز به شکل جزیی‌تر در سرای محلات برگزار شد. اجرای طرح پاییزه یکی از اصلی‌ترین طرح‌های شهرداری در پاییز امسال بود. در حال تهیه پیش‌نویس بودجه سال آینده سازمان شهرداری هستیم، در نظر داریم تا بودجه‌ای برای پاییزه کناب ۱۳۹۹ درنظر بگیریم. در ۲۰۰ سرای محله، کتابخانه‌های محلی فعالیت می‌کنند که قرار است با تلاش شهرداری و  مدیران سرای محلات این رقم را به ۳۵۲ کتابخانه برسانیم؛ همچنین، ۲۲ سرای محله را در مناطق ۲۲گانه تهران به کتاب‌های صوتی و بریل مجهز کردیم تا مخاطبان معلول بتوانند از  منابع کتابخانه‌ای استفاده کنند.

وی افزود: قرار است به‌زودی تابلو راهنمای کتاب‌فروشی‌ها برای همه کتاب‌فروشان تهران نصب شود تا مردم بتوانند؛  همچنین، توانستیم در ۵۰۰ مدرسه، جام باشگاه‌های کتابخوانی را برگزار کنیم و با استفاده از ظرفیت‌های فرهنگی و مدیریت شهری، کتاب و کتابخوانی را به‌عنوان یک فرهنگ تاثیرگذار دنبال کنیم.

سخنران بعدی این‌نشست، حوتی‌نژاد بود که گفت: نگاه ما در برگزاری بیست‌وهفتمین هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، این بود که نشان دهیم دلیل انتخاب شهر یزد به‌عنوان پایتخت کتاب ایران انتخاب چه بوده است؟ خوشبختانه رویکرد وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی و دفتر مطالعات و برنامه‌ریزی فرهنگی این وزارتخانه در بحث ترویج فرهنگ کتابخوانی پررنگ و تاثیرگذاری است که برنامه‌هایی را با عنوان «جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب، «پایتخت کتاب ایران»، «جام باشگاه‌های کتابخوانی» و ... برگزار می‌کند و هفته کتاب، سبب دیده‌شدن این برنامه‌ها و تاثیرگذاری بیشتر بر مخاطب است.

وی در ادامه گفت: افتتاحیه بیست‌وهفتمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران در یزد با نواختن زنگ مدرسه آغاز شد. تلاش ما بر این بود که برنامه‌های تاثیرگذار برای رشد و ارتقاء سطح کتابخوانی در یزد «پایتخت کتاب ایران» برگزار کنیم؛ بنابراین برنامه‌های متعددی چون برگزاری «جشنواره میراث مکتوب رضوی» و «جشنواره بازآفرینی و بازنویسی ادبیات کهن» را با حضور محسن جوادی، معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی؛ نیکنام حسینی‌پور، مدیرعامل موسسه خانه کتاب و دبیر بیست‌وهفتمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران؛ مجید جوادیان‌زاده، مدیرکل فرهنگ و ارشاد استان یزد و جمعی از خبرنگاران برگزار کردیم.

حجت الاسلام مهدوی راد نیز در پایان این مراسم گفت: یکی از مشکلات بسیار بدی که ما در مراسم ها داریم این است که از آنهایی که به واقع زحمت کشیدند هیچ یاد نمی‌کنیم. ۸۰ درصد این برنامه‌ها بر ذمه کسانی بود که حتی به‌صورت کلی از آنها هرگز یاد نمی‌شوند. در این مجموعه فقط آقای حسینی پور می‌داند که همکارانش گاهی برای برگزاری جشنواره‌ها و برنامه‌ها تا دیروقت در ادامه می‌ماندند.

در پایان این برنامه از دست‌اندکاران برگزاری برنامه‌های بیست‌وهفتمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران تجلیل شد.

کد خبر 4793077

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha