۱۶ دی ۱۳۹۹، ۱۰:۱۸

پنجه نیروگاه حرارتی به راه تنفس شهر؛

داستان تکراری مازوت‌سوزی در نیروگاه تبریز/ هوایی که آلوده‌تر شد

داستان تکراری مازوت‌سوزی در نیروگاه تبریز/ هوایی که آلوده‌تر شد

تبریز- مازوت‌سوزی در نیروگاه تبریز در سال‌های اخیر به یک داستان تکراری و البته غم‌انگیز تبدیل شده است، چراکه این نیروگاه نقش مهمی در تشدید آلودگی شهر تبریز دارد.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها- محمدرضا علی‌اشرفی؛ در سال‌های اخیر آلودگی هوا به چالشی جدی برای همه شهرها و به‌خصوص کلان‌شهرها تبدیل‌شده که بخش بزرگی از علل پیدایش این آلودگی‌ها مربوط به صنایع و نیروگاه‌ها می‌شود.

در این بین کلان‌شهر تبریز نیز که یک شهر بزرگ صنعتی است از این معضل مستثنی نبوده و صنایع بزرگ و واحدهای تولیدی سهم بزرگی در تشدید آلودگی محیط زیست و هوای آن دارند ولی آلودگی ناشی از فرآیند تولید در صنایع مختلف منبع اصلی و مهم مواد آلوده‌کننده منتشره در اتمسفر را تشکیل می‌دهد.

با بررسی عوامل آلوده کننده هوای شهر تبریز به نیروگاه این شهر می‌رسیم؛ چند سالی است که افزایش استفاده از سوخت مازوت به جای گاز طی فصل زمستان در نیروگاه حرارتی تبریز، باعث بالا رفتن آلودگی هوا شده تا دوباره این نیروگاه به تنهایی مسئولیت بخش عمده افزایش آلودگی هوای تبریز، اسکو، خسروشهر، ایلخچی و آذرشهر را داشته باشد.

نیروگاه حرارتی تبریز در کیلومتر ۱۶ جاده تبریز- آذرشهر واقع شده که بخش‌هایی از آن در سال ۱۳۵۷ آغاز به فعالیت کرد و در سال ۱۳۶۵ نیز واحدهای دیگر آن وارد مدار تولید شده است. نیروگاه حرارتی تبریز در این سال‌های اخیر به دلیل استفاده از مازوت برای تولید برق در فصول سرد سال و آلودگی هوا همواره مورد انتقاد مردم و مسئولان شهر تبریز بوده است. مازوت مورد استفاده این نیروگاه نیز توسط خط لوله‌ای از پالایشگاه تبریز تأمین می‌شود.

بی‌توجهی به تذکر استاندار آذربایجان‌شرقی

مسئولان و مدیران آذربایجان شرقی نیز یکی از دلایل اصلی آلودگی هوای شهر تبریز را مازوت سوزی نیروگاه تبریز عنوان می‌کنند. این در حالی است که استاندار آذربایجان شرقی نیز با اشاره به آلودگی هوای شهر تبریز و ضرورت تأمین برق و گاز مصرفی مردم، بارها خواستار افزایش سهمیه گاز نیروگاه حرارتی تبریز به منظور حذف سوخت مازوت در این نیروگاه شده است.

مازوت سوزی در نیروگاه تبریز با وجود تاکید استاندار آذربایجان شرقی بر ضرورت اتمام استفاده از مازوت به عنوان سوخت این نیروگاه، همچنان ادامه دارد و فیلم پخش شده در این گزارش مربوط به روز دوشنبه ۱۵ دی ماه بوده که به وضوح دود خارج شده از نیروگاه حرارتی تبریز مشخص است.

میانگین شاخص کیفیت هوای تبریز نیز در روزها و هفته‌های اخیر همواره بالای ۱۰۰ ppm بوده و هوا اغلب برای گروه‌های حساس ناسالم است و در روزهای ابتدایی هفته نیز با افزایش میزان آلاینده‌ها هوا برای تمامی گروه‌های سنی ناسالم شد.

الزام وزارت نیرو برای استفاده از مازوت در نیروگاه‌ها

در حال حاضر تمام نیروگاه‌های استان به جز نیروگاه تبریز از سوخت گازوئیل استفاده می‌کنند. البته این در حالی بوده که گفتگوی خبرنگار مهر با یکی از مدیران نیروگاه تبریز حاکی از آن است که مدیران این مجموعه مجبور به تبعیت از دستورات بالادستی از وزارت نیرو مبنی بر مصرف مازوت به عنوان سوخت نیروگاه هستند و می‌توان گفت وزارت نیرو نیروگاه‌ها را ملزم به استفاده از سوخت مازوت می‌کند.

این نیروگاه مجهز به تجهیزات سوخت رسانی گاز شهری است ولی مدت‌ها است که مازوت جایگزین گاز شهری شده است. استفاده از سوخت مازوت به جای گاز شهری موجب افزایش آلایندگی و بالا رفتن میزان دی‌اکسید گوگرد هوا می‌شود.

منواکسید کربن co، گازهای آلی، اکسیدهای نیتروژن، اکسیدهای سولفور و ذرات دیگر از جمله مواد آلاینده‌ای هستند که توسط نیروگاه حرارتی وارد اتمسفر شده و علاوه بر سوراخ کردن لایه اوزن باعث از بین رفتن درختان و آلودگی هوا می‌شود.

تأثیر آلاینده‌ها در نابودی درختان

تشدید آلودگی در مناطق تبریز، آذرشهر و اسکو که در مجاورت دریاچه ارومیه قرار گرفته‌اند، نقش بسزایی در نابودی و متروکه شدن اراضی کشاورزی داشته و با وزش بادهای نسبتاً شدید این دودهای خروجی از نیروگاه با ذرات معلق نمک خشک دریاچه ارومیه ترکیب شده و باعث خشک شدن درختان نه چندان سرسبز این مناطق می‌شود.

همچنین تنفس ذرات دی اکسید گوگرد حاصل از دود خروجی این نیروگاه، می‌تواند خطرات جدی بر سیستم تنفسی انسان و نیز بر روی چشم و پوست داشته باشد.

آلودگی هوای تبریز یک وضعیت هشدار دهنده است

فرماندار تبریز نیز در این خصوص با بیان اینکه آلایندگی مازوت نیروگاه تبریز یک واقعیت است، گفت: آلودگی هوای تبریز یک وضعیت هشدار دهنده است.

بهروز مهدوی با بیان اینکه کاهش محسوس آلودگی هوا نیازمند اراده جمعی ادارات و دستگاه‌های متولی است، ادامه داد: در شرایط اضطراری نیازمند توجه بیش از پیش به آن موضوع هستیم.

وی با بیان اینکه در کنار نیروگاه تبریز، خودروها نیز نقش مهمی در آلودگی هوای تبریز دارند، گفت: در همین راستا طرح محدوده زوج و فرد خودروها از شنبه آتی در تبریز اجرا خواهد شد.

مهدوی گفت: بین ۶۰ تا ۷۰ درصد آلودگی هوای شهر ناشی از خودروها بوده و بقیه نیز مربوط به مازوت نیروگاه است.

ضرورت افزایش سهمیه گاز نیروگاه تبریز

استاندار آذربایجان شرقی نیز خواستار افزایش سهمیه گاز نیروگاه حرارتی تبریز به منظور حذف سوخت مازوت در این نیروگاه شد.

محمدرضا پورمحمدی افزود: با توجه به افزایش مصرف گاز در استان و ضرورت تأمین گاز مصرفی خانواده‌ها، تمهیداتی برای کاهش بار مصرف در بخش‌های صنعتی و تولیدی در نظر گرفته شده است.

وی، میزان مصرف گاز در استان طی ۲۴ ساعت گذشته را ۳۸ میلیون مترمکعب اعلام کرد و گفت: این میزان نسبت به مدت مشابه قبل از آن، دو میلیون مترمکعب کاهش یافته که نشان می‌دهد اقدامات انجام‌شده مؤثر بوده است.

وی، استفاده نیروگاه‌ها و برخی از واحدهای صنعتی و تولیدی از سوخت جایگزین را یکی از این تمهیدات عنوان کرد و گفت: در حال حاضر تمام نیروگاه‌های استان به جز نیروگاه تبریز از سوخت گازوئیل استفاده می‌کنند.

امکان استفاده از گازوئیل در نیروگاه تبریز وجود ندارد

پورمحمدی تأکید کرد: در تأمین سوخت مایع برای نیروگاه‌ها هیچ مشکلی نداریم و سوخت مورد نیاز همه این نیروگاه‌ها تأمین می‌شود.

وی با بیان این‌که در حال حاضر، تنها نیروگاه تبریز از سوخت مازوت استفاده می‌کند، افزود: با توجه به این‌که امکان استفاده از گازوئیل به دلیل مسائل فنی در نیروگاه تبریز وجود ندارد و سوخت جایگزین این نیروگاه نیز مازوت است، از وزارت نفت درخواست داریم تا سهمیه گاز این نیروگاه به میزان دو میلیون مترمکعب افزایش یابد.

در حال حاضر وضعیت هوای شهر تبریز برای گروه‌های حساس سنی ناسالم است و انتظار می‌رود با حذف سوخت مازوت شاهد وضعیت بهتری باشیم.

کد خبر 5113930

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha