خبرگزاری مهر، گروه استانها: دهم اسفند ماه سال ۹۸ بود که اولین مورد ابتلاء به کرونا در خراسان جنوبی گزارش شد و با گذشت زمان آمارها دو رقمی، سه رقمی، چهار رقمی و پنج رقمی شد. با گذشت کمتر از یک سال ۱۵ هزار و ۳۹۱ نفر در خراسان جنوبی گرفتار کرونا شده و ۷۵۱ نفر قربانی این ویروس شدهاند.
نمودار صعودی کرونا در حالی است که اندکی توجه و تأمل از سوی شهروندان و افزایش نظارتها از سوی مسئولان میتوانست زنجیره انتقال ویروس در همان آغازین روزهای شیوع، قطع شود.
هرچند در برهههایی از زمان با اعمال محدودیت و افزایش حساسیت مردم، کرونا در خراسان جنوبی فروکش کرد اما باز هم عادی انگاریها موجب جهش بیماری شد.
چندی پیش هم با اعمال محدودیت تردد شبانه، محدودیت ترددهای خارج از استان و تعطیل شدن برخی اصناف پر خطر، به وضعیت مطلوبی رسیدیم اما متأسفانه طی روزهای اخیر باز هم سهل انگاری و بی تفاوتی مردم و مسئولان به مسائل بهداشتی رنگ بندی شهرستانها به لحاظ وضعیت کرونا را تغییر داده است.
هشدار به مردم و مسئولان
هرچند مردم نباید با اعمال قوانین و نظارت مسئولان به دنبال رعایت مسائل بهداشتی بروند اما بعضاً کوتاهی از سوی مسئولان هم بر تاخت و تاز کرونا میدان میدهد.
بنا به آمار مسئولان در رنگ بندی جدید خراسان جنوبی، قاین از رنگ زرد به نارنجی و نهبندان هم از آبی به رنگ زرد تغییر وضعیت داده و چهره چهار شهرستان زرد شده است.
این گفتهها تنها یک آمار نیست بلکه زنگ خطری جدی برای مردم و مسئولان است چراکه قطعاً با همین روند به روزهای سیاه آبان ماه بر میگردیم و باز هم شاهد قربانی شدن افراد زیادی از هم استانیها خواهیم بود.
منشأ کجاست؟
علت اصلی این بی تفاوتیها سوال بزرگی است که در هر اوجگیری کرونا مبهمتر میشود. واقعاً منشأ شیوع این بیماریها و عادی انگاری مردم چیست؟ آیا در برگزاری دورهمی ها به خودشان هم رحم نمیکنند؟ آیا در گشت و گذار و مسافرتها به فکر جان فرزند و عزیزان خودشان هم نیستند؟
«کرونا برای همسایه است»، خیالی پوچ و توجیهی بسیار مضحک است که بعضاً با بیان آن خودشان را دلخوش کرده و بی پروا دل به بازار و تجمعات میسپارند.
این روزها در اتوبوسها، بازار و معابر افرادی مشاهده میشوند که نه تنها ماسک بر چهره ندارند بلکه دست در دست فرزندان خردسالشان راه بازار را پیش میگیرند.
این روزها افرادی برای برگزاری جشنهای تولد و عروسی در خانه یا تالار گرد هم میآیند و بدون هیچ هراسی به استقبال کرونا میروند. این روزها مراسم تشییع جنازه و عزا بدون هیچ واهمهای برگزار میشود و پیر و جوان را برای حضور فرا میخواند.
باز شدن تالارها و نگرانی شهروندان
یکی از شهروندان در گفت و گو با مهر بیان کرد: از وقتی به تالارها مجوز فعالیت داده شده، نگرانی خانوادهها چند برابر شده است چراکه برای حضور در محافل عروسی راه پس و دل رفتن نداریم.
زهرا کاظمی با بیان اینکه متأسفانه بسیاری از فامیلهای اطرافمان دورهمی برگزار میکنند، گفت: کاش مردم حداقل برای سلامت خودشان ارزش قائل شوند.
وی با ابراز نگرانی از پیش رو بودن عید نوروز بیان کرد: یقیناً بسیاری از افراد دید و بازدیدهای عید را خواهند داشت و کرونا مجدد اوج خواهد گرفت.
کاظمی با اشاره به عادی انگاری مردم اظهار کرد: در بسیاری از شب نشینیهای هرچند کوچک مشاهده میکنم که افراد با یکدیگر روبوسی میکنند که این جای بسیار تأسف دارد.
بازار بستری برای رشد کرونا
یکی دیگر از شهروندان در گفت و گو با خبرنگار مهر بیان کرد: با توجه پیش رو بودن ایام نوروز، بازار بسیار شلوغ است که رعایت فاصله اجتماعی به هیچ عنوان حفظ نمیشود.
فاطمه شریفی با بیان اینکه باید بازار در چنین شرایطی تعطیل شود، گفت: با شرایط فعلی در بازار بیرجند، قطعاً شاهد افزایش کرونا خواهیم بود.
وی با بیان اینکه گویی کرونا مانند سرماخوردگی برای مردم عادی شده است، گفت: بعضی از افراد درد و مشکلات ناشی از کرونا را جدی نمیگیرند.
شریفی بیان کرد: طی دو هفته گذشته مسافرتهای زیادی از بیرجند به مشهد داشتهایم که برخی از آنها در مهمانسراهای مشهد اقامت داشته و از بازار هم خرید داشتهاند.
وی ادامه داد: از مسئولان خواستاریم در ایام تعطیلات نوروزی، محدودیت تردد به داخل یا خارج شهر اعمال کنند تا شاهد موج مسافرتها نباشیم.
شریفی خواستار نظارت بر اتوبوسهای مسافربری شد و گفت: اگر مسائل بهداشتی از سوی مردم و مسئولان جدی گرفته نشود با شرایط دشواری مواجه خواهیم شد.
شهر شلوغ است
یکی دیگر از شهروندان در گفت و گو با مهر بیان کرد: این روزها فضاهای مختلف شهر اعم از پارکها، معابر، بازار و ایستگاههای اتوبوس شلوغ است.
محمد عیسایی با بیان اینکه اتوبوسهای بین شهری کاملاً شلوغ بوده و مسافران بدون رعایت فاصله گذاری اجتماعی بر روی صندلیها مینشینند، افزود: مسئولان باید تعداد ناوگان را افزایش دهند تا اتوبوسها حامل ویروس کرونا نشوند.
وی با بیان اینکه متأسفانه مسئولان هم مانند گذشته حساسیت به خرج نمیدهند، اظهار کرد: محدودیت تردد اعمال میکنند اما بسیاری از خودروها از مقابل پلیس یا دوربین عبور کرده و جریمه نمیشوند.
عیسایی بیان کرد: باید رعایت مسائل بهداشتی به یک فرهنگ تبدیل شود و مردم خودشان را نسبت به پروتکلهای بهداشتی، پرهیز از مسافرتها و دورهمی ها موظف کنند.
رنگ بندی شهرها تغییر کرد
دبیر ستاد دانشگاهی پیشگیری و کنترل کرونا در خراسانجنوبی در گفت و گو با مهر با اشاره به آخرین رنگ بندی خراسان جنوبی بیان کرد: متأسفانه تعداد شهرستانهای زرد و نارنجی نسبت به هفته گذشته افزایش یافته است.
غلامرضا شریف زاده ادامه داد: در حال حاضر قاین در وضعیت نارنجی کرونا و چهار شهرستان بیرجند، زیرکوه، فردوس و نهبندان در وضعیت زرد کرونا قرار گرفتند.
وی ادامه داد: همچنین شش شهرستان خوسف، درمیان، بشرویه، سرایان، سربیشه و طبس هم همچنان در وضعیت آبی کرونا قرار دارند.
دبیر ستاد دانشگاهی پیشگیری و کنترل کرونا در خراسانجنوبی بیان کرد: تغییر رنگ بندی ها نشانه زنگ خطر افزایش موارد ابتلاء در استان بوده بنابراین از شهروندان خواستاریم رعایت پروتکلها و محدودیتها را جدی بگیرند.
وی با اشاره به منشأ شیوع کرونا در استان به ویژه قاین بیان کرد: متأسفانه برگزاری دورهمی ها و مجالس عروسی در برخی نقاط به ویژه قاین اوج گرفته است.
احتمال اعمال محدودیتهای جدید
شریف زاده با گلایه از شلوغی بازارها بیان کرد: از شهروندان خواستاریم از عادی انگاری پرهیز کنند و در رعایت بایدها و نبایدهای بهداشتی اهتمامی ویژه داشته باشند.
وی در پاسخ به گفته ای مبنی بر اینکه ورود واکسیناسیون کرونا به مردم اطمینان خاطر داده و از رعایت مسائل بهداشتی پرهیز میکنند، گفت: زمانی که ۷۰ درصد از جمعیت استان واکسینه شوند میتوان تا حدودی از مسائل بهداشتی دست کشید.
دبیر ستاد دانشگاهی پیشگیری و کنترل کرونا در خراسانجنوبی اظهار کرد: در حال حاضر تنها ۷۵ نفر واکسینه شدند که در برابر جمعیت ۸۲۶ هزار نفری استان انگشت شمار است.
وی بیان کرد: با توجه به شرایط پیش رو و نزدیک بودن ایام نوروز، احتمال اعمال محدودیتهای جدید وجود دارد.
هنوز هم دیر نیست، بیایید از همین الان رعایت پروتکلهای بهداشتی را جدی بگیریم و بی هدف به خیابان و بازار پا نگذاریم. بیاییم محافل دورهمی را به فضای مجازی بکشانیم و از برگزاری تجمعات خودداری کنیم. بیاییم بین هم جمع نشویم تا کم نشویم.
نظر شما