دکتر حسن رفیعی در گفتگو با خبرنگار مهر درخصوص اطلاعیه وزارت بهداشت مبنی بر اینکه " تاکید بر سم زدایی، تفکر غلط بی درمان بودن اعتیاد را القا می کند" ، افزود: معتادانی که برای درمان به مراکز ترک اعتیاد مراجعه می کنند براساس تصمیمی که پزشک برای بیمار می گیرد، تعدادی از آنها به سمت روش سم زدایی و تعداد کمی نیز به سمت درمان نگهدارنده می روند.
وی با اشاره به اینکه بیشترین عامل عود اعتیاد عدم توجه به درمانهای غیر دارویی است، خاطر نشان کرد: بنابراین می توان گفت که غالب معتادان باید سم زدایی شده و با درمانهای غیردارویی و خدمات اجتماعی، درمان خودیاری و ... بازتوانی شوند و جهت پیشگیری از عود مجدد به اعتیاد، درمان در مراکز اجتماع درمان مدار از جمله اقداماتی است که پس از سم زدایی باید انجام شود.
این روانپزشک تاکید کرد: درمان نگهدارنده برای معتادانی است که وضعیت وخیمی دارند و قادر به ترک نیستند، بنابراین بهتر است ماده جایگزین مصرف کنند. بنابراین ناگزیرهستیم برای آنها ماده جایگزین به مدت نسبتا طولانی تری تجویز کنیم.
وی با اشاره به اینکه سم زدایی با متادون یک روش کاملاً علمی است، گفت: عود پس از سم زدایی شایع است اما به این معنا نیست که فرد معتاد شکست خورده است و باید مجددا درمان شود.
رفیعی به بخشنامه وزارت بهداشت درخصوص عدم استفاده از متادون در سم زدایی معتادان اشاره و تصریح کرد: این امر غلط است و باعث می شود به نحو کاذب مصرف متادون درمیان معتادان افزایش پیدا کند بنابراین باید این بخشنامه اصلاح شود.
استاد دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی گفت: سوق دادن همه معتادان به سمت درمان نگهدارنده اشتباه است و بسیاری از آنها احتیاج به روش سم زدایی دارند.
وی گفت: هنگامی که فرد از متادون استفاده می کند این همیشگی نیست و پزشک ارزیابی می کند که آیا مصرف این دارو را در فرد کاهش دهد یا خیر و همچنین در کنار تجویز متادون به عنوان جایگزین باید از نظر روانشناختی نیز با معتاد کار شود بنابراین اگر کسی 10 سال تحت درمان متادون قرار دارد و باز هم نمی تواند حتی اندکی از مقدار متادون روزانه خود کم کند این امر به معنی آن است که اشکالی در درمان او وجود دارد.
نظر شما