به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی راه آهن جمهوری اسلامی ایران، حسن زیاری امروز در بیست و سومین اجلاس سازمان همکاری راه آهنها (OSJD) در تهران با قدردانی از تلاشهای کارشناسان در سه روز برگزاری کمیته های تخصصی، افزود: امیدوارم اجلاس امروز نتایج و دستاوردهای مثبتی را برای سازمان OSJD و راه آهنهای عضو به همراه داشته و افقهای تازه ای را در گسترش مناسبات و همکاری های همه جانبه میان اعضا سازمان بگشاید.
وی تصریح کرد: صنعت حمل و نقل رکن اصلی توسعه در اجتماعات بشری قلمداد شده و بدون حضور آن اقتصاد ملل دچار رکود می شود و از وضعیت پویا به ایستا مبدل خواهد شد، البته میان شقوق مختلف حمل و نقل ریلی به جهت ویژگی های خاص خود یعنی ایمنی ارزانی حمل انبوه و سازگاری با محیط زیست جایگاه خاصی را به خود اختصاص داده است.
مدیر عامل راه آهن ایران با اشاره به توجه ویژه دولت جمهوری اسلامی ایران به اهمیت حمل و نقل ریلی در منطقه و اولویت دادن به اتصال ریلی به کشورهای همسایه برای برقراری ارتباط نزدیکتر، اظهار داشت: در حال حاضر جمهوری اسلامی ایران با 8 هزار و 674 کیلومتر خط آهن مسیرهای شمال - جنوب و شرق- غرب مرزهای قلمرو ایران را به یکدیگر متصل کرده است.
زیاری افزود: ایران با داشتن 634 دستگاه لکوموتیو، 21 هزار و 406 واگن باری و یک هزار و شصت و پنج واگن مسافری و نیز سایر تجهیزات و امکانات مورد نیاز توان قابل ملاحظه ای را در حمل بار و مسافر فراهم نموده است.
زیاری مدیر عامل راه آهن کل تناژ بار حمل شده توسط راه آهن ایران را 32 میلیون تن اعلام کرد که 1.5 میلیون تن آن سهم بارهای ترانزیتی بوده است، ضمن آنکه ناوگان مسافری راه آهن ایران موفق شده 25 میلیون مسافر را در سال گذشته در سطح کشور جابجا کند.
به گفته وی در راستای توسعه شبکه ریلی کشور راه آهن ایران هم اکنون 3 هزار و 300 کیلومتر خطوط ریلی در دست ساخت و حدود 12 هزار کیلومتر نیز در دست مطالعه دارد.
مدیر عامل راه آهن ایران به طرحهای توسعه شبکه ریلی اشاره کرد و گفت: رفع گسستگی در کریدور شمال - جنوب در غرب دریای خزر در راستای مسیر قزوین- رشت- انزلی - آستارای ایران و آستارای آذربایجان به طول 376 کیلومتر که این مسیر با ایجاد کنسرسیوم مشترک ساخت و بهره برداری میان جمهوری اسلامی ایران و روسیه و جمهوری آذربایجان به واقعیت خواهد پیوست.
زیاری معاون وزیر راه و ترابری ادامه داد: رفع گسستگی در مسیر خرمشهر - شلمچه - بصره به طول 60 کیلومتر منتهی به بندر لازقیه مدیترانه، مسیر محور گرگان- اترک- برکت - قزل قایا- اوزون به طول 910 کیلومتر که مسیر ریلی ایران، ترکمنستان و قزاقستان را کوتاه نموده و کشورهای همسو در آسیای میانه را به خلیج فارس و آبهای آزاد متصل می کند.
وی به رفع گسستگی ریلی در مسیر اراک - کرمانشاه- قصرشیرین - خسروی در غرب اشاره کرد و اظهار داشت: این مسیر 611 کیلومتری شبکه ریلی ایران را به شبکه کشور عراق و از آنجا به مدیترانه متصل می کند. رفع گسستگی در محور بم - زاهدان در مرز پاکستان به 300 کیلومتر نیز محور دیگری است که عملیات اجرایی آن در مسیر کرمان - بم به اتمام رسیده است و محور بم - زاهدان نیز در آینده نزدیک به بهره برداری می رسد.
به گفته مدیر عامل راه آهن ایران، ایجاد خط ریلی سنگان - هرات به طول 191 کیلومتر در مرز افغانستان که امکان حمل و نقل ریلی را به افغانستان فراهم خواهد نمود از دیگر طرح های توسعه حمل و نقل ریلی جمهوری اسلامی ایران است.
زیاری درباره سرمایه گذاری در شبکه ریلی ایران اظهار داشت: از سال 1383 تاکنون 33 شرکت حمل ونقل ریلی دربخش مسافری و باری ایجاد و برای خرید 4 هزار و 878 دستگاه واگن به ارزش 317 میلیون دلار در این زمینه سرمایه گذاری نموده که نشان از رشد 28 درصدی در توسعه ناوگان ریلی را می دهد.
وی افزود: راه آهن ایران 8 هزار و 218 دستگاه از ناوگان خود را به صورت قطعی به بخش خصوصی واگذار کرده که سهم سرمایه گذاران بخش خصوصی تاکنون 645 میلیون دلار می باشد که از این میزان 408 میلیون دلار آن یعنی 63 درصد محقق شده است.
زیاری در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه جهان امروز جهان همگرایی و کنارهم بودن ملل برای تحقق توان آنهاست، گفت: در این جهان حمل و نقل به عنوان حلقه ای واسط میان اقتصادهای ملی نقش اصلی و کلیدی را ایفا می کند و در چنین وضعیتی است که شکوفایی اقتصاد جهانی با عضویت در سازمانهای بزرگی نظیر سازمان همکاری راه آهنها که امروز بیست و سومین اجلاس آن است، محقق می شود.
مدیر عامل راه آهن افزود: در این میان جمهوری اسلامی ایران با درک واقعیت جهانی شدن اقتصاد تمام توان خود را به مشارکت فعالانه در سازمانهای بین المللی معطوف کرده و تمام تلاش خود را حول محور ارتقاء توان سازمانهای بین المللی و همکاری سازنده با آنها متمرکز کرده است.
زیاری در پایان سخنانش پیشنهاداتی را درباره فراهم شدن فرصت تصدی پستها به صورت چرخشی برای تمام اعضا ، تسریع در اعزام واگنها میان برخی از کشورها و راحت تر شدن مبادله واگنها، تمایل ایران به استفاده از قطارهای برنامه ای در تمامی مسیرها، دعوت از راه آهنهای OSJD برای فعال کردن کریدورهای OSJD و همکاری در کلیه زمینه های مورد علاقه طرفین، توسعه و ارتقاء وب سایت OSJD باتوجه به نقش آن در شناساندن سازمان و لزوم انعکاس برنامه ها و نتایج کار و نیز توجه به برگزاری فعالیتهای آموزشی و کارگاهی مشابه با سایر سازمانهای بین المللی بر حسب نیازهای اعضا برای گسترش فعالیتهای سازمان راه آهن های OSJD ارائه کرد.
نظر شما