تجهیزات آزمایشگاهی را از ترس خراب شدن در اختیار دانشجو نمی گذارند!
یک دانشجوی مهندسی در دانشگاه سراسری سمنان هزینه نکردن دانشگاه برای تجهیز آزمایشگاهها را یکی از عوامل عدم موفقیت واحدهای عملی و آزمایشگاهی در رشته های فنی عنوان کرد.
"ا-و" دانشجوی مهندسی عمران در گفتگو با خبرنگار مهر در رابطه با نقش واحدهای عملی در رشته تحصیلی اش گفت: در رشته های فنی مهمترین واحدها، واحدهای عملی هستند چرا که بعد از پایان تحصیلات در بازار کار بیشترین کاربرد را دارند.
وی یکی از دلایل عدم توجه به واحدهای عملی را عدم توجه استادان به این واحدها دانست و افزود: بسیاری از استادان در برخی از دانشگاهها برای یک درس آزمایشگاهی در طول ترم، دانشجویان را حتی یک بار هم به آزمایشگاه نمی برند و در کلاسهای تئوریک واحدهای آزمایشگاهی را آموزش می دهند.
این دانشجو ادامه داد: تجهیزات آزمایشگاهی بسیار گران هستند و معمولا دانشگاهها این تجهیزات را تامین نمی کنند و یا اینکه اگر این تجهیزات را خریداری کنند به دلیل واهمه از خراب شدن، این تجهیزات را در دسترس دانشجویان قرار نمی دهند.
وی گفت: در بسیاری از موارد خود استادان با صراحت عنوان می کنند که به عنوان مثال برای این آزمایش نیاز به 6 وسیله داریم اما از آنجا که این امکانات موجود نیست تنها به دو عنوان اکتفا می کنیم.
این دانشجوی مهندسی عمران اظهار داشت: برای رشته های فنی حضور در آزمایشگاه بسیار ضروری است اما اینگونه عمل نمی شود.
وی افزود: تجربه عملی در رشته ما بسیار مهم است اما متاسفانه در بسیاری از دانشگاهها این تجربه را نداریم به عنوان مثال دوستان من در یکی از دانشگاهها که در حال فارغ التحصیلی هستند هنوز بتون را از نزدیک ندیده اند.
دروس عملی دانشی به دانشجویان اضافه نمی کند
یک دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیای طبیعی کمبود امکانات را عامل اصلی بی توجهی و عدم علاقه دانشجویان به واحدهای عملی دانست و گفت: متاسفانه دروس عملی دانشی به دانشجویان اضافه نمی کند.
یک دانشجوی سال نخست مقطع کارشناسی ارشد رشته جغرافیای طبیعی در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: بسیاری از استادان به کار عملی اهمیت نمی دهند و دروسی را تدریس می کنند که تنها یک واحد عملی دارند و کمکی به افزایش دانش عملی دانشجویان نمی کنند.
وی اظهار داشت: منابعی که برای واحدهای عملی وجود دارند باید برای دانشجویان هر مقطع به شکل جداگانه ارائه شود چرا که نیازهای دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد با نیازهای دانشجوی مقطع کارشناسی تفاوت دارد.
"س-ج" ادامه داد: به عنوان مثال سفرهای علمی مهمترین بخش دروس عملی در رشته جغرافیا هستند اما از آنجا که تعداد دانشجویان بسیار زیاد است، نمی توانند این نیاز دانشجویان را به درستی رفع کند.
این دانشجوی کارشناسی ارشد در رابطه با اهمیت واحدهای عملی در این مقطع گفت: اهمیت واحدهای عملی در مقطع کارشناسی ارشد به مراتب بیشتر از مقاطع کاردانی و کارشناسی است بنابراین مسئولان دانشگاه باید برای این مقطع امکانات عملی و آزمایشگاهی مناسبی در نظر بگیرند.
برخی اساتید از عهده کلاسهای عملی برنمی آیند
یک دانشجوی ادبیات نمایشی گفت: بسیاری از استادان نمی توانند برای دروس عملی استادان خوبی باشند.
یک دانشجوی کارشناسی ادبیات نمایشی در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: بیشتر دروس رشته ادبیات نمایشی عملی هستند که با بالا رفتن ترم این واحدها بیشتر می شوند اما متاسفانه در دانشگاههای کوچکتر امکانات بسیار کمی به این واحدها داده می شود.
این دانشجوی دانشگاه آزاد اراک ادامه داد: در دانشگاه پنج کارگاه داشتیم که در حال حاضر دانشگاه سه کارگاه را تغییر کاربری داده است و سالنهای باقیمانده هم امکانات مناسبی مانند نور و صدا ندارند.
"ب - ر" در پاسخ به این سئوال که استادان در ارائه واحدهای عملی می توانند نیاز دانشجویان را تامین کنند یا خیر گفت: استادان در حد بضاعت خودشان و امکانات موجود کار می کنند اما بسیاری از استادان شاید دانش نظری خوبی داشته باشند اما نمی توانند برای دروس عملی استادان خوبی باشند.
این دانشجوی ادبیات نمایشی با بیان اینکه کار عملی آینده شغلی دانشجویان را تأمین می کند، افزود: اساس رشته های هنری کار عملی است و دانشگاه نیز بهترین مکان برای تجربه این امر است. اما متاسفانه با عدم تامین این نیاز دانشجویان موقع فارغ التحصیلی با مشکل مواجه می شویم و به خوبی از عهده کار بر نمی آییم.
تا کنون قطعات رایانه را ندیده ایم!
یک دانشجوی رشته کامپیوتر با بیان اینکه تنها برای فرار از غیبت در کلاسهای عملی شرکت می کنیم، گفت: من دانشجوی کامپیوترم اما تا به حال اساتید یک بار هم جزئیات یک کامپیوتر را به صورت عملی برای دانشجویان تشریح نکرده اند.
"ب-م" دانشجوی کارشناسی رشته کامپیوتر در گفتگو با خبرنگار مهر در رابطه با میزان علاقه دانشجویان این رشته به دروس عملی گفت: بیشتر دانشجویان رغبت زیادی به حضور در کلاس های عملی ندارند و بسیاری از آنها تنها به دلیل حضور در کلاس، ترس از غیبت و کسب نمره قبولی در این کلاسها شرکت می کنند.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه در آزمایشگاهها مجبور هستیم به صورت گروهی کار کنیم مسلما زمان استفاده از امکانات برای هر دانشجو در این گروه کم است و نمی توان به درستی از واحدهای عملی که در آزمایشگاهها ارائه می شود، استفاده کرد.
این دانشجو اظهار داشت: در بسیاری از موارد یک دانشجو در طول یک ترم حتی یک بار نیز موفق نمی شود که به شکل اختصاصی از امکانات دروس عملی استفاده کند.
وی افزود: اساتید نیز نمی توانند در حد ایده آل برای دانشجویانی که واحد عملی دارند زمان و انرژی صرف کنند.
این دانشجوی کارشناسی کامپیوتر تجهیزات آزمایشگاههای کامپیوتر را بسیار کم عنوان کرد و گفت: در طول مدت چهار سالی که مشغول تحصیل در رشته کامپیوتر هستم حتی یک بار نیز در یکی از آزمایشگاهها قطعات داخلی کامپیوتر را به ما نشان نداده اند.
وی ادامه داد: معمولا برای جبران این کمبودها به کلاسهای آموزشی بیرون از دانشگاه مراجعه می کنیم.
دانشجویان به دلیل نبود تجهیزات آزمایشگاهی به واحدهای عملی توجه نمیکنند
یک دانشجوی رشته پرستاری عدم توجه به این رشته در تخصیص امکانات برای دروس عملی را یکی از دلایل اصلی بی توجهی به این واحدها دانست و گفت: تجهیزات که نباشد دانشجو نیز نسبت به واحدهای عملی دلسرد می شود.
این دانشجوی مقطع کارشناسی پرستاری در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: در این رشته تعداد دانشجویانی که به واحدهای عملی علاقه ای ندارند بسیار بیشتر از دانشجویان علاقه مند به این واحدها است.
"م-ع" در رابطه با دلایل عدم توجه و علاقه دانشجویان به واحدهای عملی گفت: بسیاری از استادان برای درس های عملی در رشته پرستاری انرژی لازم را صرف نمی کنند و پیگیر یادگیری دانشجویان نیستند در صورتی که در این رشته واحدهای عملی نقش مهمی ایفا می کنند.
وی ادامه داد: متاسفانه مانند بسیاری از موارد دیگر که به رشته پزشکی در میان رشته های علوم پزشکی توجه بیشتری می شود، در زمینه تخصیص امکانات برای واحدهای عملی نیز اینگونه تبعیض وجود دارد و امکانات کمی در اختیار ما قرار می گیرد.
این دانشجو افزود: بسیاری از دانشجویان پزشکی از سال نخست تحصیل استاد راهنما دارند و پس از گذراندن واحدهای نظری زمانی که وارد مباحث عملی تحصیل می شوند، این امر بسیار به آنها کمک می کند در حالیکه دانشجویان پرستاری تنها در ترم آخر تحصیل برای ارائه پروژه می توانند استاد راهنما داشته باشند.
این دانشجوی پرستاری ادامه داد: امکانات آزمایشگاهی در دانشگاههای کوچک به دلیل اینکه تعداد دانشجویان کمتر است بهتر میان دانشجویان تقسیم می شود و استادان نیز زمان بیشتری را صرف کار با دانشجویان می کنند.
وی روند اداری را مانع دیگر تخصیص امکانات آزمایشگاهی دانست و گفت: در بسیاری از موارد نیاز به تجهیزات خاصی برای یک واحد عملی داریم اما بروکراسی های اداری برای تهیه این تجهیزات، باعث دلسردی دانشجویان خواهد شد.
آموزش واحدهای عملی به صورت تئوری!
یک دانشجوی مترجمی زبان میزان توجه به دروس عملی و آزمایشگاهی به خصوص لابراتوارها که عنوان اصلی دروس عملی این رشته است را بسیار اندک عنوان کرد.
"ف-ا" دانشجوی کارشناسی مترجمی زبان انگلیسی دانشگاه آزاد در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: واحدهای لابراتوار در رشته زبان انگلیسی از مهمترین واحدهای عملی هستند که متاسفانه استادان و دانشجویان به نقش مهم این واحدها توجه نمی کنند.
وی ادامه داد: بسیاری از واحدهای لابراتوار در دانشگاهها در کلاس های معمولی تدریس می شوند در صورتی که نیاز به یک لابراتوار زبان با امکانات پیشرفته صوتی و تصویری بیشتر احساس می شود.
این دانشجو در رابطه با نقش استادان در خصوص واحدهای عملی اظهار داشت: تنها در صورتی که استاد سختگیری داشته باشیم کلاسهای عملی در آزمایشگاه تشکیل می شوند و مجبور به استفاده از امکانات برای یک درس عملی می شویم.
وی افزود: دانشجویان رشته های زبان به واحدهای عملی در این رشته علاقه زیادی دارند اما به مرور زمان با مشاهده عدم توجه بسیاری از استادان و نبود لابراتورهای مجهز در بسیاری از دانشگاهها نسبت به دروس عملی بی علاقه می شوند.
این دانشجوی زبان انگلیسی گفت: متاسفانه بسیاری از دانشگاهها حتی از داشتن لابراتوارهای معمولی نیز محروم هستند و به کلاس های درس معمولی اکتفا می کنند.
وی گفت: درست است که تعداد واحدهای عملی در رشته ما نسبت به واحدهای نظری کمتر است اما کمکی که این واحدها و حضور در لابراتورها می توانند به دانشجویان در زمینه پیشرفت بکنند قابل قیاس با واحدهای نظری نیست.
نظر شما