اکبر شریفیان در گفتگو با خبرنگار مهر به دلایل عدم تطبیق نتایج نظرسنجی ها با نتایج نهایی انتخابات در ایران گفت: برای این امر می توان دو دلیل ذکر کرد. یکی اینکه بسیاری از نظرسنجی ها علمی نیستند و دیگر اینکه هماهنگی خوبی بین حرفهای مردم ایران به عنوان جامعه آماری با عملشان معمولا وجود ندارد.
وی ادامه داد: در آمارگیری برای نظرسنجی ها تزلزل در ارتباط باعث می شود که جامعه آماری ثبات رای نداشته باشند و کاری که مردم به عنوان نمونه ها انجام می دهند با حرفشان تفاوت داشته باشد.
این عضو هیئت علمی دانشگاه علامه افزود: در ایران یا مردم بدون فکر جوابی را به آمارگیران می دهند یا اینکه آرزویی را که دوست دارند محقق شود بیان می کنند که در هر دو صورت نظرسنجی اعتبار خود را از دست می دهد.
وی در رابطه با دلیل نزدیکی نتایج نظرسنجی ها با نتایج در برخی کشورها گفت: شهروندان برخی کشورها معمولا تصمیم نهایی و اصلی خودشان را در نظر سنجی ها بیان می کنند در صورتی که یک شهروند ایرانی در طول مدت یک ماه حتی تا سه بار نظر خود را تغییر می دهد.
شریفیان با بیان اینکه نظرسنجی در ایران هنوز نسبت به بسیاری از کشورها نوپا است به مهر گفت: در نظرسنجی نمونه های آماری باید معرف جامعه باشند که در ایران هنوز به این امر نرسیده ایم.
وی ادامه داد: نظرسنجی باید بر اساس علم انجام شود و اگر بخواهد از این محدوده خارج شود یا به سمت فردی که نظرسنجی کرده است می رود و یا اینکه به سمت مردم گرایش پیدا می کند بنابراین بحث وجود قانون باید در نمونه گیری های علمی معنا پیدا کند.
این استاد دانشگاه علامه راه بهبود روند نظرسنجی ها در ایران را ایجاد احساس امنیت در مردم خواند و گفت: نظر سنجی ها در ارتباط با مردم معنا پیدا می کنند بنابراین نمونه های جامعه آماری باید از همه جهات احساس امنیت کنند.
وی اضافه کرد: علمی بودن و انتخاب آزمودنی های مناسب باعث می شوند که نتایج نظرسنجی هر چه بیشتر به واقعیت نزدیک شوند.
نظر شما