۷ تیر ۱۳۹۱، ۷:۰۱

گزارش مهر؛

تبعات تاخیر در اعلام تعرفه‌های پزشکی/ افزایش زیرمیزی در بازار سلامت

تبعات تاخیر در اعلام تعرفه‌های پزشکی/ افزایش زیرمیزی در بازار سلامت

تاخیر در اعلام تعرفه‌های پزشکی امسال، از یک سو و غیرواقعی بودن آن از سوی دیگر، باعث آشفتگی نظام سلامت شده است؛ بطوریکه مهمترین تبعات آن بروز پدیده زیرمیزی است. در این بین بیشترین مشکلات گریبانگیر بیمارانی است که توان مالی تامین هزینه‌ درمان را ندارند.

به گزارش خبرنگار مهر، تاخیر در تشکیل جلسه شورای عالی بیمه خدمات درمانی و اعلام نشدن تعرفه های پزشکی سال 91، مشکلات عدیده ای را در حوزه سلامت کشور متوجه مردم کرده است که نمود عینی آن را می توان در افزایش خودسرانه نرخ ویزیت پزشکان و هزینه های بیمارستانی و پزشکی مشاهده کرد.

این درحالی است که گفته می شود وزارت بهداشت از یکماه قبل به جمع بندی نهایی برای افزایش تعرفه های درمانی سال 91 رسیده و تنها منتظر تشکیل جلسه شورای عالی بیمه خدمات درمانی است. اما شواهد حاکی از این است که مسئولان وزارت بهداشت و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بر سر اعلام تعرفه ها دچار اختلاف نظر هستند.

آنطور که از صحبتهای دو روز قبل سیدعبدالله عمادی معاون رفاهی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی می توان استنباط کرد این است که بیمه ها موافق افزایش تعرفه ها بر اساس پیشنهاد وزارت بهداشت نیستند.

پیشنهاد وزارت بهداشت

دکتر محمدرضا اولیایی منش مدیرکل دفتر ارزیابی فناوری، تدوین استاندارد و تعرفه خدمات وزارت بهداشت، چندی قبل در گفتگو با خبرنگار مهر از پیشنهاد افزایش 25 درصدی تعرفه ها برای سال 91 خبر داده و عنوان داشته بود که جلسات کارشناسی برای افزایش تعرفه های پزشکی در سال 91 به پایان رسیده و منتظر تشکیل جلسه شورای عالی بیمه هستیم.

دکتر مرضیه وحیددستجردی وزیر بهداشت نیز با اشاره به بحث تعرفه های پزشکی، شورای عالی بیمه و سازمان بیمه سلامت، ابراز امیدواری کرده است که تکلیف تعرفه ها هر چه زودتر در شورای عالی بیمه تعیین شود.

وی با اشاره به مشکلات جدی که وزارت بهداشت با بیمه ها دارد، گفت: ما مطالبات خود را روزانه از بیمه ها درخواست می کنیم. 

این در حالی است که دکتر علیرضا زالی معاون نظارت و برنامه‌ریزی سازمان نظام پزشکی ایران با اعلام کسری بودجه 2400 تا 2700 میلیارد تومانی وزارت بهداشت و حوزه سلامت که از سال 90 به سال جدید وارد شد، عنوان کرد: بودجه‌ای که برای وزارت بهداشت به عنوان کمک  بودجه‌ تصویب می‌شود زمانی تأثیرات خودش را اعمال خواهد کرد که کسریهای واقعی وزارت بهداشت که در سالهای گذشته به دلیل عدم تخصیص بودجه کافی، باعث بروز کسری شده است، قبلا از طرق دیگر جبران شود. 

علت تاخیر در اعلام تعرفه ها

اما سید عبدالله عمادی معاون رفاهی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه در اعلام تعرفه های درمانی سال 91 تاخیر زیادی نداشته ایم، گفت: سال گذشته نیز تعرفه‌ها پایان خرداد ماه اعلام شد. بنابراین در زمینه اعلام تعرفه‌ها نسبت به سال قبل تنها دو هفته عقب هستیم که قول می‌دهم تا دو هفته آینده جلسه شورای عالی بیمه برای تعیین تکلیف تعرفه‌ها برگزار شود.

وی در خصوص پیشنهاد وزارت بهداشت برای افزایش 25 درصدی تعرفه های پزشکی در سال 91، اظهارداشت: تعرفه‌ها بر اساس بودجه مصوب مجلس مشخص می‌شود. مجلس نیز برای امسال افزایش حداکثر 15 تا 18 درصدی برای بودجه‌ بیمه‌ها در نظر گرفته است، لذا چگونه می‌توانیم تعرفه‌ها را 25 درصد افزایش دهیم؟ از طرف دیگر حقوق کارمندان نیز امسال 15 درصد افزایش یافته است. در تعیین تعرفه‌ها باید توانایی پرداخت مردم را نیز در نظر بگیریم. در مجموع تعرفه‌ها با توجه به توان پرداخت مردم و همچنین رشد در نظر گرفته شده در بودجه‌های سالیانه مشخص می‌شود.

عمادی با عنوان این مطلب که ما برای رشد تعرفه‌ها، درصد اعلام نمی‌کنیم، افزود: بیمه‌ها توان افزایش 25 درصدی تعرفه‌ها را ندارند. چرا که افزایش بودجه بیمه‌ها در حد 25 درصد نیست.  

افزایش کمتر از 30 درصد مشکل ساز می شود

با این همه دکتر سعید پناهی رئیس شورای عالی نظام پزشکی کشور معتقد است تعرفه‌های پزشکی در سال 91 چنانچه با رشدی کمتری از 30 درصد مواجه شود، نظام سلامت را دچار مشکل خواهد کرد. 

وی با اشاره به پیشنهاد شورای عالی نظام پزشکی کشور مبنی بر رشد حدود 30 درصدی تعرفه‌های سلامت در سال 91، گفت: وقتی قیمت تمامی اقلام مورد نیاز مردم طی یکسال اخیر تورم زیادی را تجربه کرده و از طرف دیگر تورم در حوزه سلامت با توجه به رشد بالای قیمت حاملهای انرژی، دستمزد پرسنل و اقلام مصرفی به طور بی‌سابقه‌ای رشد داشته است، پیش‌بینی رشد تعرفه‌های حوزه سلامت در حدود 30 درصد، حداقل رشد قابل قبول و قابل تحمل است. 

پناهی تصریح کرد: بی‌توجهی به این پیشنهاد و رشد کمتر از 30 درصد تعرفه‌ها، مشکلات جدی برای حوزه سلامت و افت شاخصهای بهداشتی که با زحمت و مشقت فراوان به دست آمده را به دنبال خواهد داشت. 

همچنین دکتر سیدشهاب الدین صدر رئیس کل سازمان نظام پزشکی ایران با بیان اینکه تاخیر در اعلام تعرفه‌ها باعث بروز آشفتگی در نظام سلامت خواهد شد، افزود: بنا بود شورای عالی بیمه سلامت برای تعیین تکلیف وضعیت تعرفه‌ها تشکیل شود با این حال تاخیر زیادی به وجود آمده و سه ماه از ابتدای سال گذشته و هنوز تعرفه‌ها تصویب نشده است.

علت بروز پدیده زیرمیزی در بازار سلامت

دکتر علیرضا اولیایی منش مدیر کل تدوین استاندارد و تعرفه های نظام سلامت وزارت بهداشت با عنوان این مطلب که تعرفه ها در بخش دولتی واقعی نیست، گفت: واقعی نبودن تعرفه ها باعث می شود که گاهی اوقات پدیده زیرمیزی رخ می دهد.

دکتر عبدالرسول صداقت رئیس سابق انجمن رادیولوژی ایران نیز با اشاره به تعیین تعرفه های پزشکی بخش خصوصی توسط دولت، اظهارداشت: وقتی تعرفه ها غیرواقعی تعیین می شود طبیعی است که یک تعداد از پزشکان و بیمارستانها از مصوبات دستوری پیروی نکنند.

وی، مهمترین علت بروز نابسامانی در تعرفه های پزشکی سال 90 را عدم برخورد درست دولت با واقعیتها عنوان کرد و افزود: متاسفانه دولت از موضع قدرت تعرفه های غیرواقعی را ابلاغ کرد. طبیعی است در این شرایط یک تعداد از پزشکان و بیمارستانها تسلیم مصوبات دستوری نمی شوند. وقتی تعرفه ها ضابطه مند نباشد مسائلی مثل زیرمیزی و... اتفاق می افتد.

کد خبر 1636007

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha