به گزارش خبرنگار مهر، به مناسبت آغاز اجرای طرح پزشک خانواده و نظام ارجاع، رئیس دانشگاه علوم پزشکی و معاونان بهداشتی و درمانی دانشگاه قزوین، ظهر دوشنبه با حضور در جمع خبرنگاران رسانه های گروهی ابعاد مختلف این طرح ملی را تشریح کردند.
علی اکبر زینالو در این نشست گفت: در قانون برنامه پنجم چند وظیفه مهم برای وزارت بهداشت تعیین و تنظیم شده که تمام وقت شدن اساتید، خرید خدمات بیمارستان ها، یکپارچه سازی نظام بیمه، راه اندازی خدمات الکترونیک پرونده سلامت و پزشک خانواده و نظام ارجاع از جمله آنهاست.
وی افزود: در این قانون وزارت رفاه مکلف شده با ایجاد صندوق واحد بیمه و نظام بیمه سلامت ایرانیان، محور سلامت را جایگزین درمان کند که در آن پیشگیری از بیماری ها و خدمات مشاوره ای و تغذیه ای در الویت قرار خواهد گرفت.
راه اندازی شبکه گسترده نظام سلامت
زینالو تصریح کرد: با افزایش سرانه درمان توسط مجلس از محل 10 درصد درآمد یارانه ها به وزارت بهداشت نسبت به سیاست گذاری، برنامه ریزی، پاسخگویی و اجرای طرح ملی پزشک خانواده و نظام ارجاع با پالایش فعالیت سال های قبل اقدام خواهد شد.
این مسئول ارائه خدمات پزشکی در روستاها و شهرها و پشتیبانی هدفمند و مستمر را از مزایای اجرای این طرح دانست و اظهارداشت: با تشکیل پرونده سلامت و پزشکی برای هر فرد ضمن حذف مشکلات ناشی از مراجعات مکرر و بی مورد بیمار به پزشک، کاهش هزینه درمان و مراقبت از سلامت فرد در پیشگیری از ابتلا به بیماری های حاد مانند قلب و عروق، سرطان، امکان دسترسی پزشک در همه حال به وضعیت سلامت، داروهای تجویز شده در گذشته و تجویز داروی لازم و متناسب با شرایط بیمار فراهم می شود.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی قزوین یادآورشد: در طرح پزشک خانواده و نظام ارجاع با ثبت کد ملی دسترسی به هویت سلامت هر فرد در طول سال و امکان رصد و کنترل آن ممکن می شود.
حذف پرداخت مستقیم هزینه ویزیت و درمان به پزشک
زینالو یکی دیگر از مزایای اجرای طرح پزشک خانواده و نظام ارجاع را حذف پرداخت مستقیم هزینه ویزیت و درمان به پزشک و مراکز درمانی دانست و افزود: با تعیین یک پزشک برای هر خانواده معاینه افراد در سطح یک توسط پزشک عمومی صورت می گیرد و در صورت نیاز به پزشک متخصص اعزام بیمار از همین طریق انجام خواهد شد که در صورت استفاده مردم از این روش همه معاینات در سطح یک به صورت رایگان و در سطح دو در نزد پزشک متخصص پنج تا 10 درصد هزینه ها توسط مردم و مابقی توسط بیمه و دولت پرداخت خواهد شد.
وی گفت: در مرحله اول همه مردم باید مراجعه و در طرح ثبت نام کنند تا نظام مراقبت از سلامت افراد محقق شود و هر بیمار یا پزشک که تمایلی به ثبت نام و تحت پوشش قرار گرفتن در این طرح را نداشته باشد باید تمامی هزینه های معاینه، دارو و درمان، بیمارستان وعمل جراحی را به طور کامل پرداخت کند که برای هیچکس مقرون به صرفه نیست.
زینالوتصریح کرد: تعرفه خدمات سلامت بر اساس نظام پرداخت پزشک خانواده انجام خواهد شد و با مراقبت جدی و کامل از مردم زمینه حفظ سلامت مردم و جلوگیری از انواع بیماری ها و در صورت لزوم درمان به صورت پلکانی تعریف و اجرا خواهد شد.
درآمد پزشکان عمومی بیشتر می شود
رئیس دانشگاه علوم پزشکی قزوین بیان کرد: با اجرای این طرح درآمد 80 درصد پزشکان عمومی افزایش خواهد یافت و ماهانه هر پزشک حداقل چهار میلیون تومان درآمد خواهد داشت که با اختصاص فوق العاده، ضریب حضور در مناطق محروم، معاینه و مراقبت کودکان، مادران باردار، سالمندان و امتیازهای تشویقی این درآمد تا دو برابر قابل افزایش است.
وی عنوان کرد: درآمد بیمارستان ها نیز با پرداخت های بیمه از یک تا سه برابر افزایش خواهد یافت و حقوق همه گروه ها از بیمار، پزشک و مراکز درمانی رعایت شده و پرداخت می شود.
نظام و دولت پشتیبان جدی طرح
زینالو یادآورشد: طرح پزشک خانواده و نظام ارجاع از مهم ترین طرح های ملی کشور است که سلامت مردم را تضمین خواهد کرد و در کنار آن مجموعه پزشکان و متخصصان کم در آمد، پزشکان بیکار و در حاشیه تحت پوشش قرار گرفته و بخش های پایگاه های سلامت، ستاد مرکزی، مراکز مشاوره و تغذیه فعال تر خواهد شد.
وی افزود: با اجرای تدریجی طرح، مشکلات، نواقص و موانع طرح برطرف خواهد شد تا در نهایت پزشک خانواده و نظام ارجاع با کم ترین چالش و حساسیت اجرایی شود.
زینالو اظهارداشت: با اجرای این طرح مهم و سرنوشت ساز که سلامت آینده جامعه را تضمین خواهد کرد، مردم از سرگردانی های فعلی نجات یافته و تعدد دفترچه های بیمه، ساماندهی خواهد شد و با کاهش قابل توجه هزینه های درمان، زمینه رضایت عموم و ارتقاء سلامت مردم فراهم می شود.
پزشک خانواده، میلیاردها دلار صرفه جویی دارد
رئیس دانشگاه علوم پزشکی قزوین بیان کرد: با اجرای این طرح، سلامت دوران پیری تضمین و فراهم می شود و مصرف دارو در کشور که در حال حاضر چهار برابر میانگین جهانی است به استاندارد جهانی رسیده و سالانه میلیاردها دلار در هزینه های دارو صرفه جویی خواهد شد.
وی اجرای این طرح را موجب تحول اساسی در جامعه دانست و گفت: طبق رهنمود های مقام معظم رهبری با این طرح با افزایش سهم سلامت مردم از درآمدهای تولید ناخالص ملی، درآمد پزشکان نیز متعادل و عادلانه خواهد شد.
رسانه ها همکاری بیشتری کنند
زینالو نقش رسانه های گروهی، صدا وسیما، مطبوعات و خبرگزاری ها را در اطلاع رسانی و آگاه سازی مردم بسیار مهم و حیاتی دانست و اظهارداشت: برای تبین اهداف این طرح به حمایت و مشارکت جدی رسانه ها نیازمندیم تا هم مردم و هم جامعه پزشکی با اطلاع از مزایای ارزشمند طرح در آن مشارکت جدی کنند.
وی تصریح کرد: فقط دو ماه فرصت داریم مردم را برای اجرای طرح آماده کرده و با نزدیک شدن رابطه پزشک و بیمار، این طرح ملی را به خوبی عملیاتی کنیم.
زینالو عنوان کرد: ممکن است تعداد اندکی از پزشکان که با نوشتن نسخه های بی مورد و تحمیل هزینه های ویزیت های مجدد، دارو، درمان به درآمدهای زیادی رسیده اند با اجرای این طرح عادلانه مخالف باشند و با ایجاد چالش سعی کنند اذهان را منحرف کنند اما به یقین 80 درصد پزشکان درآمدشان افزایش یافته و تنها 10 تا 20 درصد ممکن است درآمدشان نسبت به وضعیت فعلی کمتر شود که انتظار مخالفت و ناسازگاری و عدم همکاری از این افراد دور از انتظار نیست که در این میان شاید برخی نیز ناآگاهانه با آن همراهی نکنند که نیازمند آگاه سازی توسط رسانه هاست.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی قزوین در پایان یادآورشد: با راه اندازی یک مرکز اطلاع رسانی تلفنی زمینه پاسخگویی به سئوالات، ابهام و مشکلات احتمالی طرح فراهم شده است که شهروندان می توانند اطلاعات خود را کامل کنند.
زینالو افزود: شماره تلفن 3690434 و سامانه پیامک 30005010 برای پاسخگویی به سئوالات اختصاص یافته است.
بدیهی است اجرای طرح پزشک خانواده که در سال های ابتدایی و آزمون و خطا و رفع مشکلات ممکن است نواقصی هم داشته باشد از جمله طرح های ملی بسیار مهم و تاثیر گذار در سلامت مردمی است که همواره از پرداخت های سنگین هزینه های دارو درمان و نیز عدم پذیرش دفترچه های بیمه در بسیاری از موارد به ستوه آمده اند.
این طرح که هزینه پرداختی از سوی بیمار را تا پنج درصد کاهش خواهد داد به طور حتم به نفع مردم کم درآمد و متوسط جامعه
و گروه های مختلف جامعه به شمار می رود که اجران آن کشور را تا رده بسیاری از کشورهای توسعه یافته و پیشرفته که مردمشان از رفاه نسبی و خدمات پزشکی مطلوبی برخوردارند ارتقا خواهد داد.
به نظر می رسد حضور پزشکان متعد و با تجربه کشور در کسوت نمایندگان مجلس شورای اسلامی در تدوین و طراحی این طرح ارزشمند بسیار موثر بوده که جا دارد از همه کسانی که تدوین، طراحی و اجرای آن را بر عهده دارند تقدیر شود.
مردم استان قزوین در کنار سایر استان های کشور بی صبرانه منتظرند تا دفترچه های متععد بیمه خدمات درمانی نجات پیدا کنند و در مراجعه به پزشک و مراکز درمانی و بیمارستانی دیگر دغدغه داشتن پول نقد و واریز آن در شرایط اورژانسی برای بستری کردن بیماران خود نباشند.
طرح پزشک خانهواده و نظام ارجاع گام متعالی در ارتقای سطح سلامت روانی و جسمی مردم کشور است که آگاهانه و بی صبرانه باید منتظر آغاز ثبت نام آن باشیم و از امروز با انتخاب پزشک معتمد خود در طرح مشارکت کنیم.
نظر شما