به گزارش خبرنگار مهر، پسابهای رنگرزی صنعت نساجی، یکی از بزرگترین منابع آلودگی هستند که اثرات مخربی بر روی محیط زیست ایجاد میکنند. باتوجه به محدودیتهای سخت گیرانهای که برای ترکیبهای آلی پسابهای صنعتی وضع شده است، حذف مواد آلاینده از پسابها قبل از تخلیه امری ضروری است.
در کنار این امر، باید به مواد جاذب مناسب این مواد توجه ویژهای شود. بیوپلیمرطبیعی کیتوسان بواسطه حضور گروههای نیتروژن و خصلت ذاتی کاتیونی خود، از ظرفیت جذب بالایی در حذف مواد رنگزای آنیونی نساجی برخوردار است. همچنین دندریمرها نیز به عنوان یک جاذب با قدرت جذب بالا (سوپرجاذب) با ابعاد ساختاری نانو در رنگزدایی پساب رنگرزی صنعت نساجی مطرح است.
در این راستا محققان دانشگاه صنعتی امیرکبیر و موسسه علوم و فنون رنگ ایران پروژه ای را به منظور رنگزدایی پساب حاوی مواد رنگزای راکتیو اجرایی کردند. برای این منظور، درمرحله اول کیتوسان با اتیل اکریلات اصلاح شد و سپس در مرحله دوم بهوسیله دندریمر نسل دوم PPI ترکیب کیتوسان-دندریمر تهیه شد.
نتایج این تحقیقات حاکی از آن است که بیوجاذب اصلاح شده با نانوساختار دندریمر پتانسیل بسیار بالایی برای رنگزدایی پساب نساجی حاوی مواد رنگزای دارد.
ویژگی منحصر بهفرد این جاذبها، قدرت جذب بالا، زیست تخریب پذیری، زیست سازگاری و غیرسمی بودن آنها است.
ترکیب کیتوسان-دندریمر تهیه شده در تصفیه آب، تصفیه آلایندههای آلی و فلزی مضر برای محیط زیست و یا تهیه نانوالیاف به منظور استفاده از آن در کاربردهای پزشکی به کار برده میشود.
نظر شما