۱ شهریور ۱۳۸۴، ۸:۵۸

به مناسبت اول شهريورماه ؛ روز بزرگداشت ابوعلي سينا

ابن سينا نمونه اي بارز از نقش ايرانيان در اعتلاي تمدن اسلامي است

ابن سينا نمونه اي بارز از نقش ايرانيان در اعتلاي تمدن اسلامي است

خبرگزاري "مهر" - گروه دين و انديشه : امروز اول شهريور ماه ، روز بزرگداشت ابوعلي سينا است كه بعنوان روز پزشك نامگذاري شده است ، وي در زمينه فلسفه كتاب شفا را تأليف كرده كه همچنان بعنوان منبعي ارزشمند مورد توجه است . بي شك ابوعلي سينا نمونه اي بارز از نقش ايرانيان در اعتلاي تمدن اسلامي است.

به گزارش گروه دين و انديشه "مهر" ابوعلي حسين ‌بن عبدالله كه در غرب به اوي ‌سنا (Avicenna) هم معروف است در حدود 370 ق/ 980 م در بخارا متولد شد .

وي نخست به آموختن قرآن و ادبيات پرداخت و ده ساله بود كه همه قرآن و بسياري از مباحث ادبي را فرا گرفت. او توانست تا سن 16 سالگي با بسياري از آثار فقهي، فلسفي و پزشكي آشنا شود. مطالعه كتبي چون مدخل منطق ارسطو، عناصر يا اصول هندسه اقليدس و كتاب معروف المجسطي بطلميوس، همگي در اين دوران صورت گرفته است.

ابن‌سينا در فنون مختلف و متنوع تأليفات بسياري دارد و آثار او بالغ بر 270 عنوان مي‌شود از آن جمله زندگي نامه‌اي است كه از خود نوشته و شاگردش جوزجاني تأليف كرده است.

مهمترين اثر فلسفي ابن‌سينا كتاب "شفا" است كه دايرة ‌المعارف عظيمي است . اين كتاب در هجده جلد در ابواب علوم و فلسفه يعني منطق، رياضي، طبيعيات و الهيات نوشته شده است. منطق شفا امروز نيز همچنان بعنوان يكي از معتبرترين كتابهاي منطق اسلامي مطرح است و طبيعيات و الهيات آن هنوز مورد توجه علاقمندان قرار دارد.

وي تلخيصي از اين اثر نيز گردآورده است به نام نجات و نيز كليات فلسفه خود را در آثار ديگري هم بيان كرده كه الهدايه، عيون‌الحكمه ودانشنامه علائي به فارسي از جمله آنها هستند و آخرين آثار او الاشارات و التنبيهات است.

در فلسفه و علم ، ابن‌سينا تحت تأثير سه جريان فكري نيرومند بود و تلاش كرد تا اين سه را با هم جمع كند و از آنها تركيبي بديع بسازد.

قرآن و تحولات كلامي همراه آن. (كه به الهيات به معناي خاص، خلقت جهان، انسان‌شناسي و آخرت شناسي مي‌پردازد.) 
علم و نظريه زمين مركزي، نجوم يوناني، حركت دايره ‌اي افلاك سماوي، سلسله مراتب موجودات در عالم و نظريه عناصر (اربعه) 
فلسفه كه بخصوص فلسفه ‌اي است ارسطوئي با مايه‌هاي قوي و نو افلاطوني كه بطور عمده از الهيات منسوب به ارسطو و كتاب ‌العمل سرچشمه مي‌گيرد و برخي از وجوه سنت ايراني هم با آن درآميخته است.
 
 ابن‌سينا قصد داشت همه جنبه ‌هاي علم و دين را در يك بينش پردامنه‌ مابعدالطبيعي با هم متحد كند، با اين كار تلاش مي كرد هم پيدايش جهان را توضيح دهد و هم مسائل وجود شر، دعا، قضا و قدر، پيشگوئي، معجزه، خرق عادت را روشن كند. مسأله سازماندهي مملكت بر وفق قوانين شريعت و نيز مسئله ‌سرانجام بشر نيز در حوزه كار وي بود. اين مفاهيم در كتاب مابعدالطبيعه وي مشهود است.

ابن سينا در سال 427 ق به همراهي علاءالدوله كه راهي همدان بود در ميان راه دچار بيماري قولنج شد كه پس از چند روز در نخستين جمعه رمضان 428 ق در سن 58 سالگي درگذشت و در همان شهر به خاك سپرده شد.

کد خبر 221421

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha