به گزارش خبرنگار مهر، ایام پایانی سال و نزدیک شدن به عید، حال و هوای خانهها را دوباره به سمت تکرار رسمهای هرساله میبرد که سنت خانه تکانی یکی از رسومی است که بسیاری از خانوادههای ایرانی در ایام پایانی سال اقدام به تمیز و نو کردن وسایل خانه میکنند که البته اجرای این سنت نیز همواره با دردسر و سختیهای فراوانی برای اعضای خانواده و بخصوص مادران همراه است.
جابجایی وسایل سنگین و گردگیری از جمله اقداماتی است که در خانه تکانی پایان سال در بسیاری از خانهها دیده میشود که توجه به نکات یا همان بهداشت خانه تکانی میتواند از مشکلات و سختیها و یا برخی از پیامدهایی که ممکن است بعد از آن گریبانگیر اعضا خانواده شود جلوگیری کند.
دکتر جلال حشمت نیا فوق تخصص ریه در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به استفاده از مواد شوینده مانند وایتکس و جوهر نمک در نظافت خانه گفت: بسیاری از مواد شوینده بدون اینکه فرد متوجه باشد وارد ریه شده و فرد را درگیر بیماری میکند.
محلول های خطرناک
وی با تاکید بر اینکه مخلوط کردن وایتکس و جوهر نمک محلولی بسیار خطرناک است گفت: این محلول گازهای سمی و خطرناکی ایجاد میکند که حتی در برخی از مواقع موجب تخریب ریه میشود و حتی ممکن است موجب نارسایی ریه شود و افراد باید از استفاده از این محلول بخصوص در محیطهای دربسته به شدت پرهیز کنند.
حشمت نیا ادامه داد: مواد شوینده در اثرگذاری مستقیم خود بر روی ریه و تحریک مجرای هوایی، آبریزش بینی و ریزش اشک و سوزش بینی و گلو را به همراه دارند و در مراحل عمیق تر موجب کاهش اکسیژن و نارساییهای ریه میشوند.
وی در ادامه به توصیههایی پیرامون استفاده از مواد شوینده پرداخت و عنوان کرد: بهترین توصیه قرار نگرفتن در معرض استنشاق مواد شوینده است و در مواقعی هم که استفاده از این مواد اجتناب ناپذیر است باید حتما درها و پنجرهها باز و از ماسک استفاده شود.
مراقبتهای گردگیری
این فوق تخصص ریه در ادامه به زدودن گرد و غبار منزل نیز اشاره و بیان کرد: گردگیری در منزل و گرد و غباری که به مدت طولانی در یک جا باقی مانده است حاوی جانوران ریزی به نام مایت است که برای بیماران آسم و بیمارانی که از بیمارهای تنفسی رنج میبرند موجب تشدید بیماری میشود.
وی تاکید کرد: گرد و غبار میتواند با تاثیرگذاری بر روی ریه موجب التهاب ریه شود و افراد در این زمینه نیز باید با استفاده از ماسک و پارچه مرطوبی که در جلوی دهان و بینی خود میگذارند از ورود گرد و غبار به مجرای تنفسی جلوگیری کنند.
خطر برق گرفتگی
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی قم در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن توصیه به رعایت اصول خانه تکانی بخصوص در جابجایی اجسام سنگین و تمیزکردن برخی از وسایل عنوان کرد: برق گرفتگی و بی توجهی به این مسئله یکی از آسیبهای جدی است که در دراز مدت ممکن است اثر بدی بر روی قلب بگذارد.
محمد پرورش مسعود ادامه داد: برخی از بانوان برای تمیز کردن کلید و پریز آشپزخانه بر روی آن آب میپاشند یا در تمیز کردن لامپها و لوازم برقی نکات ایمنی را رعایت نمیکنند که برخی از مواقع دچار برق گرفتگی میشوند. نباید از این مسأله به شکل ساده عبور کنند چون برق گرفتگی بر روی قلب تاثیر میگذارد و افراد باید بلافاصله بعد از برق گرفتگی برای دریافت نوار قلب به پزشک مراجعه کنند.
این کارشناس ارشد مراقبتهای ویژه پرستاری در ادامه به نکاتی پیرامون جابجایی اجسام سنگین اشاره و بیان داشت: در تمیز کردن محلهایی که از چهارپایه و یا نردبان استفاده میشود باید توجه داشت که چهارپایه و نردبان ثابت و متعادل باشد تا از سقوط فرد جلوگیری کند.
خطر جابجایی اجسام سنگین
پرورش مسعود همچنین ضمن هشدار نسبت به رعایت نکات ایمنی هنگام شستن فرش، ادامه داد: هنگام بلند کردن اجسام سنگین باید به جسم سنگین کاملا نزدیک شوید و باید از انقباض عضلات شکم و ران پا استفاده کرد و نباید فشاری را به عضلات کمر وارد کرد.
وی بیان کرد: بهترین توصیه در جابجایی اجسام سنگین این است از بلند کردن جسمی که توانایی بلند کردن آن را ندارید خودداری کنید.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی قم تاکید کرد: جاجایی اجسام سنگین برای افرادی که تحرک کم داشتهاند و فعالیت ورزشی ندارند خطرناک و موجب اسپاسم عضلانی یا دیسک کمر میشود.
پرورش مسعود بیان کرد: در صورت بروز حادثه نیز بدون اینکه فرد حادثه دیده را حرکت دهید بلافاصله باید با مراکز درمانی تماس گرفت.
در هر حال نزدیک شدن به پایان سال و خانه تکانی برای اکثر خانوادههای ایرانی امری اجتناب ناپذیر است اما در این بین رعایت بسیاری از اصول و نکات خانه تکانی میتواند از بسیاری صدمات جلوگیری کرده تا پایان سال خوب و به دور از دغدغه را برای خانوادهها به ارمغان آورد.
..........................................
سیده مرضیه میرقادری
نظر شما