به گزارش خبرنگار مهر، مراسم رونمایی از کتاب «دوازدهم» نوشته علی موذنی عصر روز سه شنبه 2 اردیبهشت با حضور سید مجید پورطباطبایی، فیروز زنوزی جلالی، محمدرضا گودرزی و نویسنده این اثر در محل سرای داستان بنیاد ادبیات داستانی ایرانیان برگزار شد. احمد مسجد جامعی وزیر اسبق فرهنگ و ارشاد ارشاد اسلامی و رئیس فعلی شورای شهر تهران و محمد مهدی عسگرپور مدیرعامل خانه سینما دیگر مدعوین این نشست ادبی بودند که البته در آن حضور نداشتند.
در این نشست ادبی، محمدرضا گودرزی منتقد ادبی با بیان اینکه این دومین جلسه رونمایی کتابی است که در آن حضور دارد و از حضور در چنین جلساتی پرهیز دارد گفت: در متنهای آقای موذنی موضوع درونی شدن موضوع توسط نویسنده امر بارزی است. همچنین اگر گونه کتاب روشن باشد تکلیف خواننده با آن روشن است که به نظر من کتاب «دوازدهم» آمیزه ای است از گونههای مختلف نوشتاری؛ هم تاریخ است و هم سینما.
هم علاقهمندان به مباحث مذهبی و هم علاقهمندان به فن داستاننویسی می توانند مخاطب «دوازدهم» باشند
وی با بیان اینکه این کتاب در زیر مجموعه رمانهای دینی جای میگیرد افزود: به تبع این موضوع این سوال پیش میآید که مخاطب این رمان کیست؟ «مخاطب تلویحی» این رمان، مفهومی که در بحثهای مخاطب شناسی مطرح میشود، علاوه بر مخاطبی به این قبیل مباحث دینی علاقمند است، کسی نیز هست که به مسائل فنی داستان توجه دارد. او میتواند از کتاب از این منظر هم استفاده کند و درس بگیرد.
گودرزی با بیان اینکه کتاب «دوازدهم» بین رمان و فیلمنامه در نوسان است تاکید کرد: در این کتاب به موضوع نظرگاه هم توجه شده است و ما شاهد یک رمان دووجهی هستیم. این رمان ترکیبی است از راوی اول شخص و سوم شخص.
به گفته این منتقد ادبی نام این رمان هم دووجهی است چون هم به جایگاه امام زمان اشاره دارد و هم به 12 هنرجویی که به دنبال نگارش یک فیلمنامه واحد با موضوع امام زمان هستند.
گودرزی با تاکید بر این نکته که ساختار رمان «دوازدهم» شبیه یک ساختار قصه در قصه و مشابه کتاب معروف هزار و یک شب است گفت: در متن این کتاب گاهی به بهانههای متنی، آموزههای مستقیم دینی و تاریخی هم مورد اشاره قرار گرفته است. ما با یک روایت موازی در این متن روبرو هستیم.
انتقاد مدیر سابق بنیاد ادبیات داستانی از «بیتوجهی مسئولان فرهنگی به حوزه ادبیات»
در ادامه این نشست ادبی محمد حسنی مدیرعامل سابق بنیاد داستانی ایرانیان که انتشار کتاب «دوازدهم» در روزهای پایانی مسئولیت او صورت گرفت، در سخنانی با اظهار خوشحالی از انتشار این کتاب در روزهای پایانی مسئولیتش در بنیاد ادبیات داستانی گفت: من به شدت معتقد هستم که حرف خوب را باید خوب گفت و آقای موذنی در این زمینه استاد است. کتاب «دوازدهم» اثری ذوابعاد است و من در انتشار در بنیاد افتخار میکنم البته ما کارهای متوسطی هم در بنیاد منتشر کرده ایم به ویژه در اوایل کار.
وی افزود: این خیلی کار بزرگی است که شما یک رمان با موضوعی مذهبی و دینی بنویسید و دست آدمی که اصلا مسلمان هم نیست بدهید، آن را بخواند و برایش آزار دهنده نباشد.
این مدیر فرهنگی در ادامه از آنچه بی توجهی مسئولان مربوطه به حوزه ادبیات در کشور نامید انتقاد کرد و گفت: من در سالهایی که در عرصه هنر کار کرده ام خیلی دلخوریها دارم. بصیرت فوق العاده ای در کتاب مثل «دوازدهم» است اما این بصیرت کجا دیده میشود؟ دستگاههای مسئول کجا هستند که اینگونه آثار را معرفی کنند؟ چیزی که من را آزار میدهد این است که افسوس میخورم که چرا در انتخاب مسیری که در دسترسمان است، اینقدر دست دست میکنیم؟
حسنی: مجموع کل قراردادهای کتاب ما کمتر از یک چهارم مبلغ قرارداد یک فوتبالیست داخلی است
ما برای انتشار حسنی با بیان اینکه باید از افراد فرهیخته در عرصه ادبیات حمایت شود افزود: ما حدود 50 قرارداد برای انتشار کتاب در حوزه ادبیات و پژوهش ادبیات بستیم که مجموع کل این قراردادها کمتر از یک چهارم رقم قرارداد یک فصل یک بازیکن فوتبال در همین کشور خودمان است.
در پایان جلسه رونمایی از کتاب «دوازدهم» علی موذنی نویسنده این اثر با تقدیر از دست اندرکاران برگزاری این جلسه گفت: من از انجام این کار(نوشتن رمان «دوازدهم») پشیمان نیستم و در طول 18 ماهی که مشغول نگارش آن بودم کشفیات زیادی داشتم. این رمان همچنین حاصل نوعی مفاهمه من به آقای حسنی (مدیرعامل سابق بنیاد ادبایت داستانی ایرانیان) بود و من از ایشان به خاطر حسن نظرشان و افق دید خوبی که دارند، تشکر میکنم.
علی موذنی: همیشه خودم را شاگرد گلشیری میدانم
موذنی همچنین با اشاره به برخی اظهارات حجت الاسلام و للمسلمین سیدمجید پورطباطبایی مشاور مذهبی کتابهای بنیاد ادبیات داستانی ایرانیان و مدیر اسبق اداره کتاب وزارت ارشاد که او (موذنی) را یک سر و گردن بالاتر از هوشنگ گلشیری خواند و از اینکه به جای کتاب «شب نامه» او، کتاب «کلیدر» محمود دولتآبادی را بلندترین رمان ایران میدانند، گلایه کرده بود، گفت: من همیشه خودم را شاگرد گلشیری میدانم و از او بسیار چیز آموخته ام. نویسندگانی که اسامی آنها هم مطرح شد، شأنشان اجل است وبر وجهه داستان نویسی ما افزودهاند. داستان نویسی در کشور ما کار شاقی است و با توجه به اینکه نویسنده مدام در حال «عرق ریزی روح» است، من شخصا سر تعظیم مقابل آنها فرود میآورم. ان شاء الله صحبتهای آقای پورطباطبایی شائبه این بحث را به وجود نیاورد که گویی در این مورد، نوعی زمینه چینی شده بود.
در پایان این جلسه علی موذنی به اتفاق محمد حسنی، سید مجدی پور، فیروز زنوزی جلالی و محمد رضا گوددزی از کتاب «دوازدهم» رونمایی کرد.
نظر شما