مدیرکل محیط زیست استان لرستان در رابطه با مرگ یک راس گراز در خرم آباد طی روز گذشته به خبرنگار مهر گفت: به دنبال گزارشی از سوی همیاران محیط زیست موضوع بررسی شکار یک راس گراز در دستور کار قرار گرفت.
مهرداد فتحی بیرانوند با اشاره به گرفتن حکم بازرسی از منزل شکارچی متخلف با همکاری دادستانی خرم آباد بیان داشت: در بازرسی صورت گرفته گوشت یک راس گراز وحشی که به صورت قطعه قطعه شده و منجمد در خانه شکارچی نگهداری می شد کشف و ضبط شد.
وی با اشاره به کشف و ضبط یک قبضه اسلحه شکاری به همراه ۴۵ عدد فشنگ ساچمه ای از منزل شکارچی متخلف افزود: این فرد از شکارچیان سابقه دار در خرم آباد است.
فتحی بیرانوند با اشاره به وجود موارد متعدد مرگ و شکار گراز طی امسال و سال گذشته در لرستان عنوان کرد: مطابق برخی گزارش ها به نظر می رسد این شکارچی متخلف نسبت به فروش گوشت گراز اقدام می کرده که این موضوع در حال بررسی است.
کاهش جمعیت پلنگ ایرانی؛ افزایش جمعیت گراز
مدیرکل محیط زیست استان لرستان همچنین به نقش گراز در اکوسیستم طبیعت زاگرس اشاره کرد و گفت: گراز با شخم زدن و شکافتن زمین نقش مهمی در کاشت بذرهای بلوط و بوته ها و گیاهان در مناطق مرطوب دارد.
فتحی بیرانوند از گراز به عنوان باغبان زاگرس یاد کرد و نقش این گونه را در احیای جنگلها و مراتع استان بی بدیل دانست.
وی همچنین به بر هم خوردن چرخه طبیعت در زاگرس اشاره کرد و ادامه داد: با توجه به کاهش جمعیت پلنگ در زاگرس و لرستان شاهد افزایش جمعیت گراز به عنوان یکی از طعمه های پلنگ هستیم.
مدیرکل محیط زیست استان لرستان از افزایش جمعیت گراز با عنوان طغیان این گونه یاد کرد و افزود: در حال حاضر شاهد افزایش زاد و ولد این گونه در طبیعت استان هستیم.
فتحی بیرانوند یادآور شد: گراز همواره به عنوان یکی از طعمه های پلنگ مطرح بود که اکنون با کاهش جمعیت پلنگ شاهد افزایش جمعیت گراز هستیم.
جرایم شکار غیرمجاز ناچیز است
کامران فرمانپور رئیس اداره محیط زیست خرم آباد نیز در رابطه با دستگیری شکارچی گراز گفت: پرونده متخلف برای هر گونه برخورد قانونی به مراجع قضایی شهرستان خرم آباد معرفی شده تا برابر قانون شکار و صید حکم قضایی در این زمینه صادر شود
فرمانپور ادامه داد: البته در حال حاضر جرایم شکار غیرمجاز بسیار ناچیز بوده و برای یک راس گراز دو میلیون ریال است.
وی عنوان کرد: از مسئولان و نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخواست داریم بازنگری در قوانین شکار و صید را در دستور کار خود قرار دهند تا قوانین بازدارنده ای در مقابل این متخلفان تصویب شود چرا که پایین بودن جریمه موجب ترغیب متخلفان برای استمرار فعالیتهای آنها می شود.
باغبان بی ادعای طبیعت و خدماتی که دیده نمی شود
بنابراین گزارش گراز و یا همان باغبان طبیعت نام موجودی است که در سالهای اخیر به بهانه های مختلف مورد هجمه قرار گرفته است تا هر روز شاهد کاهش جمعیت این گونه موثر در چرخه طبیعت باشیم.
اهمیت این گونه در حفظ جنگلهای بلوط در کنار سنجاب زاگرسی تا جایی است که از گراز به عنوان باغبان طبیعت یاد می شود به طوری که اگر گراز شخم نزند و سنجاب بلوط نکارد روزگار جنگلهای زاگرس هر روز وخیم تر می شود و نمود کاهش جمعیت این دو گونه را در وضعیت کنونی این جنگلها می توان دید.
این زیستمند به وسیله پوزه و دندان های نیش بلند خود خاک را زیر و رو کرده و علاوه بر پوک کردن، هوادهی و دفن بذر گیاهان، تعداد زیادی از لاروهای حشرات مضر را نیز نابود می کند و این در حالی است که در فصل زمستان نیز با کنار زدن برف ها، مواد غذایی مناسبی را در اختیار علف خواران و پرندگان قرار می دهد.
در حقیقت این حیوانات یکی از پاککنندههای مفید محیط به شمار میروند که به صورت طبیعی بسیاری از آفات موجود در طبیعت را از نیز بین میبرند.
بر اساس تحقیقات به عمل آمده گرازها فواید دیگری در حوزه حفظ تعادل بومسازگان، به ویژه از نظر بهبود و آماده سازی خاک برای رویش گیاهان جدید، پخش و دفن بذر میوهها داشته و بچه گرازها خود یکی از طعمههای مطلوب شکار برای جانداران بزرگجثهتر در زنجیره غذایی چون پلنگ، یوز، شیر، عقاب و گرگ محسوب میشوند.
از سوی دیگر این باغبان بی ادعا یکی از عوامل افزایش نفوذپذیری آب در خاک و در نتیجه کاهش ضریب هرزآب و کمتر شدن احتمال وقوع سیل در دامنهها و دشتهای حاصلخیز ایران به شمار میروند، چرا که مانند یک گاوآهن، پیوسته با پوزه قوی خود زمین را شخم میزنند و خاک را زیر و رو میکنند.
به رغم جمیع مزایایی که این گونه دارد متاسفانه اهمیت آن کمتر مورد توجه قرار می گیرد به طوریکه هر روزه شاهد آمار رو به افزایش شکار و یا تلفات گراز در جنگلهای زاگرس و لرستان هستیم.
نظر شما