به گزارش خبرنگارمهر، کتاب «نفحات انس؛ انسان کامل در فرهنگ شیعه» اثر آیت الله سید محمد محسن حسینی طهرانی منتشر شد.
این کتاب که پیرامون تبیین شخصیت عارف کامل مرحوم سید هاشم حداد مباحثی را مطرح می کند، حاصل گفتگوهای گروه مطالعاتی شمس الشموس با فرزند علامه حسینی طهرانی (مولف کتاب) می باشد.
عارف کامل مرحوم حاج سید هاشم حداد قدس سره از جمله شخصیّت های ممتاز و نادر ازمنۀ اخیر و از شاگردان برجسته مرحوم آیة الله العظمی سیّد علی قاضی رضوان الله علیه می باشد که به نقل از علاّمۀ طباطبائی قدّس الله سرّه: «مرحوم قاضی ایشان را از مجالس و محافل خویش برکنار می داشت و در مرأیٰ و منظر سایر تلامذۀ خود قرار نمی داد؛ همچون دُرّ قیمتی که او را درون صندوق، از انظار مخفی نگاه دارند تا بتواند بهتر و بیشتر به حال و سلوک خود بپردازد.» مرحوم علامه حسینی طهرانی قدّس سرّه به مدت ۲۸ سال در خدمت و حضور این ولیّ الهی به کسب فیض و سیر معنوی اشتغال داشت.
همانگونه که مولف محترم در مقدمه کتاب ذکر می کند، نفحات انس در سه جلسه و بصورت پرسش و پاسخ تدوین یافته است که مبنای اصلی بحث کتاب شریف «روح مجرد: یادنامه مرحوم سید هاشم موسوی حداد» اثر علامه آیةالله سید محمد حسین حسینی طهرانی بوده است.
«ادراک مقام اولیای الهی خارج از دائرۀ فکر و طاقت بشر عادی»، «دیدگاه و بینش مرحوم حداد و اولیای الهی در ارتباط با سید الشهدا علیه السلام و واقعه عاشورا»، «حقیقت ولایت و مقام امام علیه السلام و ولی کامل الهی»، «جمع بین مقام وحدت و کثرت در رفتار و منش عرفاء بالله»، «معنای وحدت وجود در مکتب عرفان»، «شرح فقراتی از زیارت حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها»، «معنای احدیت و واحدیت پروردگار»، «کیفیت علم امام علیه السلام نسبت به حقایق عالم وجود»، «حقیقت توسل از دیگاه عرفاء الهی»، «تفاوت مقام عصمت با مقام امامت»، «محوریّت کلمات و سخنان عرفا و اولیای الهی بر حقیقت توحید»، «کیفیّت معاشرت و ارتباط با افراد از منظر اولیای الهی»، «عدم فرق بین غیبت و ظهور و حضور امام علیه السّلام برای شخص عارف»، «وصول به حقیقت توحید و ولایت تمام هدف و همّت عرفاء بالله و اهل توحید» از اهم مطالب این کتاب است.
در بخشی از مقدمه کتاب می خوانیم: «مطالعه و تحقیق و تأمّل در حالات و سخنان و روش و منش اولیای خدا از مهمترین و حیاتیترین مسائلی است که بندۀ سالک و راهجوی عالم فلاح و سعادت باید آن را پیوسته مدّ نظر داشته باشد و روح و جان خود را از روائح طیّبۀ آن آثار، معطّر و قلب و فکر خویش را از شراب لایزال نفحات ربّانی ایشان، سرمست و با نشاط گرداند. و همچنانکه در مجالس، ذکر صالحین استجلاب رحمت میکند، مطالعۀ حالات و کلمات و نصایح اولیای خدا مستوجب و مستجلب رحمت و نور است. و چه بسا در مسائل دشوار و شبههانگیز و سردرگمیها و تشویش خاطرها، اطّلاع بر داستان و یادآوری سرگذشتی از آنان و یا سخن نغز و کیمیا اثری از آن حضرات، موجب انبساط خاطر و روشنی راه و هدایت طریق و بیرون آمدن از شکّ و شبهه گردد.
قرآن کریم سراسر مشحون از ذکر پاکان و احوال آنها و سخنان و مواعظ ایشان و طرفههای سرگذشت انبیا و اولیا است که هر کدام از آنها کلیدی بهسوی ملکوت و چراغی در ظلمات جهل و غرور میباشد. در داستان و سیر زندگانی حضرت ابراهیم مگر کم نکته و مطلب وجود دارد!؟ و یا در جریان حضرت موسی و خضر چه مسائل عمیق و دقیق توحیدی و عرفانی و اسرار و رموز عالم تکوین و تشریع مندرج است که انسان باید پیوسته در آنها به دیدۀ تعمّق و توجّه بنگرد و از آنها رسم و راه معرفت بیاموزد، و یا در نصایح حضرت لقمان چه مطالب عالیه و راقیهای در روش حیات و شیوۀ عبودیّت وجود دارد که انسان را به شگفتی میاندازد؛ و همینطور در مورد سایر انبیا و رجال الهی.
امّا آنچه در اینجا مهم است رعایت دقّت و وسواس در نقل مطالب از بزرگان است؛ زیرا درجه و مقام آن بزرگ هرچه رفیعتر و والاتر باشد مطالب و سخنان منقوله از او نیز خطیرتر و با اهمّیتتر و در نتیجه دارای تبعات و نتایج مهمتر و حیاتیتر است. استدلال و نقل یک آیۀ قرآن و تمسّک به آن، قطعاً از استدلال به یک روایت از معصوم علیه السّلام خطیرتر است، و هکذا نقل کلام و روایتی از معصوم نسبت به سخن و کلامی از یک ولیّ الهی دارای این خصوصیّت و امتیاز میباشد و بر این قیاس.»
این کتاب از «دوره علوم و مبانی اسلام و تشیع» و در ۲۳۶ صفحه با قیمت ۱۶۰۰۰ تومان توسط انتشارات مکتب وحی روانه بازار نشر شده است.
نظر شما