به گزارش خبرنگار مهر، مدعای اصلی کتاب «در جست و جوی جامعه بلندمدت» تکمیل یک سخن است و آن اینکه تغییر در جامعه اصلاً امر نامحتملی نیست و به ارادهای متکی است که از روی آگاهی و تجربه برخاسته باشد. تأکید بر این امر است که انتظار تغییر در جامعهی ایرانی بدون خوانش و درک منطبق بر واقع و دقیق پیشینهاش غیرممکن است. نگاه به جامعه است با درنظر گرفتن همهی خصوصیاتش، چه مثبت و چه منفی. توجه دادن به این نکته است که تلاشهای اصلاحی پیشین میتواند چارچوبه مناسبی برای درسآموزی در رویدادهای آتی باشد. طرح این تأسف است که رویکرد سفید و سیاه داشتن به پدیدههای تاریخی چندان کارساز نیست بلکه مهمتر از آن عبرتگیری از آنهاست. و نهایتاً اینکه ساده کردن مسائل اجتماعی در طول تاریخ با نظریاتی مثل تئوری توطئه ضمن دور شدن احتمالی از واقعیت، بیشترین خدمت به خود توطئه است. جامعه ما و در رأس آن متفکرانش بیش از هرچیز به صداقت و فروتنی و خویشتنداری و مدارا و نگرش واقعگرایانه و بهدور از تعصب به پدیدهها نیاز دارد.
در کتاب «درجست و جوی جامعه بلند مدت» که انتشارات نی آن را به چاپ رسانده است، ارغنده پور جامعه ایران از زمان آغاز مشروطه تا دوره اخیر را در گفت و گویی با دکتر کاتوزیان به بحث گذارده است.
خط اصلی بحث محتمل بودن مقوله تغییر در جامعه است. کاتوزیان در این گفت وگو اشاره کرده است که تغییر در جامعه امر ناممکنی نیست و به اراده برخاسته از آگاهی و تجربه متکی است.
همچنین در ادامه بحث امکان تغییرپذیری در جوامع بر این مساله تاکید می شود که انتظار تغییر در جامعه ایرانی بدون خوانش و درک منطبق بر واقع و دقیق پیشینه اش غیرممکن است.
ارغنده پور و کاتوزیان این کتاب را به یاد و خاطره زنده یاد احمد بورقانی فراهانی، معاون مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دوره نخست ریاست جمهوری حجت الاسلام سیدمحمد خاتمی تقدیم کرده اند.
همایون کاتوزیان، مسایل مربوط به ایران زمینه علاقه مندی وی را تشکیل می دهد. تحصیلات رسمی دانشگاهی کاتوزیان در اقتصاد و جامعه شناسی است. او به طور همزمان مطالعاتش را در زمینه تاریخ و ادبیات ایران تا سطح پیشرفته آکادمیک ادامه داده است و نتایج این مطالعات را می توان در تنوع آثار چاپ شده از او دید. از وی بیش از بیست کتاب به زبان های فارسی و انگلیسی به چاپ رسیده است.
کتاب «در جستوجوی جامعه بلندمدت» گفتوگو با «همایون کاتوزیان» تالیف «کریم ارغنده پور» به چاپ پنجم رسید.
نظر شما