به گزارش خبرنگار مهر، تدبر در آیات و روایات و همچنین بررسی آرای فقهی مربوط به این موضوع، بیانگر آن است که زکات در تأمین بودجه عمومی دولت اسلامی، نقشی بسیار مؤثر و ارزشمند داشته و با توسعه و تعمیم این منبع عظیم مالی، بسیاری از نیازمندیهای جامعه اسلامی برطرف می شود.
زکات؛ تعالی روح انسان
زکات در لغت به معنای رشد است برای زکات معانی دیگری چون تزکیه و طهارت نیز آمده است. زکات در اصطلاح شرعی به میزان معلومی از مال اطلاق میشود که برای نیازمندان در نظر گرفته شده است . می توان چنین تعبیر کرد که اطلاق کلمه زکات به این عمل برای این است که جدا کردن مقداری از مال به عنوان زکات ، بقیه مال را تطهیر، تزکیه و پربرکت می کند . این فریضه در طول تاریخ اسلام از فرایض مهم بوده است . تمام انبیای الهی همانگونه که به اقامه نماز دعوت شده بودند، به پرداخت زکات نیز سفارش شده اند.
زکات از جمله ارکان دین اسلام بوده و از جایگاه بلندی برخوردار است. از طرفی ، آثار و عواقب وضعی و تکلیفی امتناع از پرداخت آن نیز در روایات آنچنان است که اهمیت ایجابی آن را صد چندان می کند. زکات یک امتحان و آزمایش الهی است که تزکیه، تربیت روحانی و نفسانی را در پی دارد . بی تردید هدف از وضع زکات تنها جمع آوری اموال و یا کمک به نیازمندان نیست ، بلکه هدفی بالاتر و والاتری بواسطه این اقدام دنبال می شود که در درجه اول یک آزمون الهی است و روح انسان را تعالی می بخشد .
زکات؛ راهکاری برای زدودن فقر از جوامع اسلامی
زکات یک منبع مالی در جوامع اسلامی است که علاوه بر کمک به رفع حوائج نیازمندان و زودن فقر از جامعه، عملی شایسته برای تزکیه و تطهیر اموال و اشیا از هر نوع آلودگی و شائبه ناخالصی است.
انسان باید زکات را به قصد قربت یعنی برای انجام فرمان خداوند عالم بدهد و در نیت معین کند که آنچه را می دهد زکات مال است یا زکات فطره. زکات برای فقرا، مساکین ، کارکنانى که براى جمع آورى آن کار مى کنند ، کسانى که براى جلب محبتشان اقدام مى شود ، براى آزادى بردگان ، بدهکاران و در راه " تقویت آئین" خدا و کمک به واماندگان در راه ، مصرف می شود.
با توجه به اینکه اسلام به صورت یک مکتب صرفا اخلاقى ، فلسفى و یا اعتقادى ظهور نکرده ، بلکه به عنوان یک آئین جامع که تمام نیازهای مادى و معنوى در آن پیش بینى شده ، پا به عرصه ظهور گذاشت و با توجه به اینکه اسلام ، از همان عصر پیامبر (ص)، با تأسیس حکومت همراه بود و توجه خاصى به حمایت از محرومان و مبارزه با فاصله طبقاتى دارد، روشن مى شود که نقش بیت المال و زکات که یکى از منابع درآمد بیت المال است ، در سازندگی و بهبود وضعیت جامعه ، نقش بسیار مؤثری دارد.
به همین دلیل در اسلام مسئله زکات که در حقیقت یکنوع مالیات بر درآمد و مالیات بر ثروت راکد محسوب مى شود، از اهمیت خاصى برخوردار است، تا آنجا که در ردیف مهمترین عبادات قرار گرفته و در بسیارى موارد همراه با نماز ذکر شده است. حکم زکات مانند بسیارى از احکام قرآنى ، گر چه تعبدى است ولى داراى انگیزه و فلسفه اى قابل فهم براى مکلفان است ، از جمله انگیزه هاى واجب بودن زکات ، ایجاد عدالت اجتماعى و رفع حاجات نیازمندان است.
زکات یک منبع تأمین مالی حکومت اسلامی است که این منابع حسب اعصار و زمان ، با یکدیگر متفاوت است. زکات به معنای تزکیه ، تطهیر و اصلاح است ، بنابراین می توان گفت زکات عملی شایسته برای تزکیه و تطهیر کردن اموال و اشیا از هر نوع آلودگی و شائبه ناخالصی است .
جایگاه مستقل زکات و مالیات در جوامع اسلامی
اداره دستگاه اجرایی دولت و حکومت اسلامی، ابعاد مختلفی دارد که تقویت هر یک از این موارد زمینه اعتلا و عزت دولت و حکومت اسلامی را فراهم می کند، بی تردید زکات به عنوان عملی مقدس و تطهیر کننده اموال و روح انسان ، رونق اقتصادی جامعه را نیز در پی دارد و مالیات هرگز نمی تواند جایگزین آن شود.
دامنه زکات از گستره بالایی برخوردار است و موارد متعددی را شامل می شود ، بنابراین زکات به تنهایی می تواند حوائج نیازمندان جامعه را برطرف کند. همانطور که مالیات به عنوان یک قانون اقتصادی- اجتماعی در تمام کشورها ، وضع و واجب شده است ، قانون جاودانه زکات نیز در شرع مقدس اسلام به عنوان یک قانون اقتصادی و اجتماعی لازم الاجراء است.
در وضع و تنظیم قانون مالیات ، به طور معمول دولتها اهداف اقتصادی و اجتماعی و همچنین مصارف متعددی را در نظر دارند تا از طریق وصول آن، شرایط برای رفع بسیاری از نیازها و ضرورتهای اقتصادی و اجتماعی فراهم شود. به همین ترتیب ، حاکمیت اسلامی نیز از محل درآمدهای حاصل از زکات در مواردی چون فی سبیل الله و رفع نیاز محرومان جامعه هزینه می کند.
بنابراین به خوبی می توان دریافت که بین مالیات و زکات هیچ تقابل و تضادی وجود ندارد و هدف از وضع و قانونی کردن آنها، رفع نیازهای عمومی فرد و جامعه به منظور برطرف کردن محرومیتهای فردی، اجتماعی و اقتصادی است.
برای وضع مقدار مالیات قانونی، حجم نیازها، برنامه ها، اهداف، هزینهها و شاخصهای کلان اقتصادی مورد توجه قرار گرفته ، متناسب با مخارج و با در نظر گرفتن سایر منابع درآمدی ، قانون مالیات وضع و تنظیم می شود. قانون زکات نیز از جمله موارد قابل انعطاف از موارد مشمول زکات یا نصاب و مقادیر اخراج است و به صورت یک ابزار تأمین مالی حکومت اسلامی با ضریب انعطاف پذیری بسیار بالا میتواند قابلیت کاربردی داشته باشد و به عنوان یک منبع درآمد کلان برای تأمین مخارج و هزینه های کلان تلقی می شود.
عدالت به عنوان مبدأ و مقیاس اصیل عقلی و شرعی حکم می کند همانگونه که در احکام صریح قرآنی و اسلامی این اصل محور واقع شده است ، در دیگر احکام استنباطی با قوانین موضوعه مدنی نیز مورد توجه و عنایت کامل قرار گیرد. در اعتقادات اسلامی ما، عدالت به عنوان یک معیار و مقیاس احکام و قوانین شرعی و اسلامی است، همانطور که قیام آسمانها و زمین براساس عدل بوده است، فلسفه بعثت انبیا و نازل شدن کتب و میزان نیز به عدل و قسط تعریف میشود، به همین دلیل مقام و منزلت عدل، جایگاهی مبنایی و اساسی یافته و جوهره احکام و مقررات وصفی جوامع را تشکیل داده است.
باید گفت زکات در جوامع اسلامی می تواند به عنوان یک فریضه مقدس دینی، اسلامی و عبادی ، که دارای منزلتی عالی بوده و ریشه در اعماق قلوب مسلمین دارد ، معرفی و اجرا شود. زکات یک نظام متقن و جامع است که در آن مانند حج و سایر ارکان دین اسلام، ابعاد متعدد مالی، اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، اخلاقی و عبادی نهفته است . این در حالی است که مالیات فاقد هر گونه محتوای روحانی و باطنی است.
تحقق فریضه زکات نیازی به قانون ندارد
دفتر مطالعات اجتماعی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، سال 1384در مورد طرح "زکات" اعلام کرد: برای تحقق و عمل به فریضه زکات نیازی به طرح و تمهید قانونی نیست .
در این گزارش که به درخواست کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی تهیه شد، آمده است: ولی امر می تواند نماینده ای برای جمع آوری زکات منصوب کند و انتخاب یک نهاد مانند کمیته امداد امام خمینی (ره) در این رابطه کفایت می کند. رقم "زکات" در مقایسه با تولید ناخالص داخلی بسیار ناچیز است، انتصاب نماینده و نهادی خاص از سوی ولی امر در امر "زکات" یک اقدام تشویقی بوده و تکلیفی را برای مردم ایجاد نمی کند. کمیته امداد امام خمینی(ره) می تواند تحقق چنین برنامه ای را از طریق اصلاح اساسنامه و مذاکره با دولت در هنگام تنظیم بودجه، پیگیری کند و در این خصوص نیز می توان از تجربیات سایر کشورهای اسلامی بهره برد.
گزارش مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در ادامه به ارزیابی مفاد و مواد طرح یاد شده پرداخته و میافزاید: اگر شیوه احیاء و تقویت انگیزه ها، در راستای ایجاد تمایل داوطلبانه و تشویقی در افراد برای ادای یک تکلیف و فرضیه شرعی باشد، علی القاعده متن و احکام قانونی باید به گونه ای تنظیم شوند که تکلیف یا الزام قانونی برای افراد جامعه ایجاد نکند.
تبیین برکات معنوی زکات عاملی برای انسجام ملی است
حجت الاسلام عباس اسکندری معاون فرهنگی و تبلیغ سازمان تبلیغات اسلامی درباره راهکارهای اشاعه فرهنگ پرداخت زکات در جامعه گفت: در قدم اول باید در راستای ارائه آگاهی به جامعه گام برداریم و به مردم بگوئیم که پرداخت زکات یکی از اوامر پروردگار است و برای هرکس که شرایط پرداخت زکات را دارا است، واجب عینی تلقی می شود.
وی افزود: علت امتناع معدودی از افراد که تا حدودی از پرداخت خمس و زکات امتناع می ورزند این است که چارچوبها برای آنها روشن نشده است. وقتی همه زوایا برای آنها روشن و شرایط بازگو شود موجب می شود مؤمنان آگاهانه برای عمل به این واجب الهی اقدام می کنند. اگر مباحث دینی شفاف بیان شود و پیام رسانی درست اتفاق افتد، کسی در مقابل حکم پرودگار ایستادگی نمی کند. ممکن است در جامعه اهمال مشاهده شود اما مخالفت هرگز میان مؤمنان وجود ندارد.
وی با اشاره به اصل بازگو کردن آثار و برکات زکات در جامعه تصریح کرد: برخی از آثار و برکات پرداخت زکات در جامعه معنوی است. در برکات معنوی می توان به طهارت مال و زندگی ظاهری انسان، طهارت روح، روان و جان آدمی اشاره کرد که باید مطرح شده درباره آن صحبت شود. آثار و برکات اجتماعی زکات را نیز باید مورد توجه قرار داد چرا که پرداخت زکات موجب می شود شکافها و خلاء هایی که بین طبقه غنی و فقیر جامه وجود دارد با پرداخت زکات مرتفع می شود.
معاون فرهنگی و تبلیغ سازمان تبلیغات اسلامی در ادامه به آثار و برکات دیگر زکات اشاره کرد و نقش آن در همگرایی ملی را یادآور شد و اظهار داشت: وقتی اغنیا به فکر فقرا و فقرا شاکر اغنیا باشند، همگرایی، همبستگی، وحدت، اتحاد و انسجام در جامعه به وجود می آید و منجر به مصونیت کلام جامعه اسلامی و نظام اسلامی ما در مقابل دشمنان می شود.
حجت الاسلام اسکندری راهکار تحقق این مهم را تبلیغ مبلغان دینی در مناسبتهای تبلیغی به خصوص در فصل برداشت محصولات توصیف و تأکید کرد که دستگاه های فرهنگی، ائمه جمعه و جماعات سراسر کشور، رسانه ملی با اجرای برنامه، ساختن فیلم سریال ، مطبوعات، اهل قلم در جای خود می توانند تأثیر گذار باشد. از سوی دیگر تبیین این نکات می تواند در فرآیند زمان، بحث زکات را در جامعه ما نهادینه کرده و توجه همگان را به این موضوع جلب کند تا این واجب الهی به معنای واقعی کلمه در جامعه ما اجرا شود.
زکات امنیت اجتماعی را ارتقاء می بخشد
حجت الاسلام سید جواد موسوی هوایی معاون پژوهشی و آموزشی سازمان تبلیغات اسلامی با بیان اینکه بحث زکات از مواردی است که مکتب کامل و جامع الهی اسلام به آن توجه بسیاری کرده است، گفت: زکات به منظور پشتیبانی مسائل اقتصادی جامعه و رفع معضلات اقتصادی جامعه به ویژه دستگیری از محرومان و رساندن آنها به سطح مطلوب بر اساس حقوق انسانها مورد تأکید قرار گرفته است.
معاون پژوهشی و آموزشی سازمان تبلیغات اسلامی افزود: روایات و آیات فراوانی درباره فقر زدایی، تأمین نیاز مستمندان، آزمایش ثروتمندان و حرکت آنها به سوی تعالی آمده است. ارتقاء امنیت جامعه منجر به حفظ اموال مردم می شود و قرآن زکات را موجب پاکی فرد و جامعه خوانده که نوعی طهارت معنوی در اموال انسانها ایجاد می شود.
وی با اشاره به اینکه اگر مال انسانها پاک نباشد دیگر کارهایش نیز تحت الشعاع قرار می گیرد، تصریح کرد: زکات به عنوان منابع مالی برای پیشتیبانی حاکمیت نیز معرفی شده است . زکات منجر به شناخت مؤمن از منافق می شود.
معاون پژوهشی و آموزشی سازمان تبلیغات اسلامی با تأکید بر اینکه پرداخت آشکارای زکات موجب می شود مردم بدانند که معتقدان به دین زیاد است، یاد آور شد: درصد پرداخت زکات رو به رشد است، به طوری که ستاد زکات رشد آن را 12 درصد در کشور و در برخی از استانها به 100 تا 200 درصد اعلام کرده است. چرا که استعداد بالقوه برای زکات و پرداخت آن بسیار زیاد است. زکات و همیاری در مناطق محروم بسیار اهمیت دارد به گونه ای که اگر 500 میلیون زکات جمع آوری شود، در طرح همیاری 500 میلیون هم بخشدار و یا استانداری و یا بخشهای دیگر کمک می کنند و به صرف ساخت مدرسه، حمام و مسجد می رسد.
وی در ادامه به نقش رسانه ها در اشاعه مسئله زکات اشاره کرد و افزود: رسانه ها باید اهمیت این مسئله را به درستی مطرح کنند. همچنین باید به مسئله خمس در کنار زکات اشاره شود. رسانه ها باید در این زمینه بسیار وسیع عمل کنند و با ساخت سریالهایی که از سیما پخش می شود یا تهیه گزارشهایی مستند از مسئله زکات، اهمیت و عواقب عدم پرداخت آن مورد تأکید قرار گیرد.
قرآن برای زکات جایگاهی عبادی تعریف کرده است
حجت الاسلام محمد علی ایازی قرآن پژوه و محقق با اشاره به نکاتی که قرآن کریم درباره زکات یادآور و جایگاهی که همپای نماز برای آن قائل شده تصریح کرد: پرداخت زکات به معنای پرداخت پول واجب نیست بلکه زکات از واژه تزکیه به معنای تطهیر کردن مال گرفته شده است.
حجت الاسلام محمد علی ایازی قرآن پژوه و محقق اظهار داشت: در قرآن کریم بیش از 32 بار مسئله زکات مطرح شده و معمولا در بیشتر این موارد زکات پس از دستور به نماز آمده است. زکات از اهمیت بسیاری برخوردار است که قرآن کریم آن را در کنار یک عمل عبادی بزرگ چون صلاة مطرح کرده است.
اما از سوی دیگر وی استدلال می کند که زکات تنها پرداخت حقوق مالی واجب نیست، بلکه عبادی بودن و قصد قربت انسان در آن مورد نظر است. هنگامی که انسان مالی را پرداخت می کند، اینکه برای خدا باشد بسیار اهمیت دارد. به همین دلیل مسئله عبادی بودن و قربی بودن زکات در قرآن تأکید شده است. اگر انسان به فقرا و مستمندان مبلغی را پرداخت می کند، نباید آن را با شائبه های خودنمایی و نیتهای دیگر همراه کند. مقاصدی چون انگیزه های اجتماعی و سیاسی و یا حتی منتی بر دریافت کننده باید دور باشد چرا که زکات چون نماز عملی عبادی تلقی می شود.
این محقق و پژوهشگر قرآن به عنوان نکته دوم درباره زکات که در آیات الهی ذکرشده این است به تطهیر کردن مال اشاره کرد و گفت: زکات صرف پرداخت پول نیست بلکه تطهیر کردن و پاک کردن است. زکات از تزکیه به معنای پاک کردن مال گرفته می شود.
وی در ادامه اظهارات خود بعد اجتماعی زکات در قرآن را یادآور شد و اظهار داشت: برخی از اعمال چون رابطه انسان با خدا جنبه فردی دارد؛ اما مسئله زکات برای پر کردن خلاء ها و کاستی های جامعه مطرح شده است. جامعه در موادی که دچار مشکل است می تواند با زکات خلا خود را پر کند. زکات از نظر قرآن مصارف متنوع و گوناگونی دارد. هرچند در قرآن هشت مورد برای مصرف زکات ذکر شده است؛ اما باید توجه داشت که این عناوین بسیار گسترده هستند. برای مثال عنوان غارمین ( کسانی که بدهکارند) و عنوان فی سبیل الله که می توان برای آن مصارف مختلفی را متصور شد.
اهتمام کشورهای اسلامی به مسئله زکات
نقش زکات در پاکی و معنویت فردی و اجتماعی برای مسلمانان جهان ثابت شده است، کشورهای اسلامی به منظور احیاء و تقویت این امر، کشورهای اسلامی برنامه هایی متعدد و مختلفی را به مرحله اجرا در آورده اند.
مدیریت سازمان بین المللی "زکات" در مالزی
نخست وزیر مالزی با تأکید بر ضرورت تأسیس سازمان بین المللی "زکات"، اظهار داشت: مالزی آمادگی لازم برای میزبانی سازمان بین المللی مذکور را دارد تا به نیازمندان و فقرای کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی کمک کند. شایسته است زکات توسعه یابد، از این رو تأسیس پایگاهی استراتژیک برای ریشه کنی فقر میان برخی از کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی که از این مسئله رنج می برند، ضروری است.
تأسیس سازمان بین المللی " زکات" در مالزی
سازمان بین المللی "زکات" به منظور همکاری کشورهای اسلامی و توزیع عادلانه ثروت میان کشورهای فقیر و نیازمند در مالزی تأسیس می شود. تأسیس سازمان بین المللی زکات زمینه ای برای همکاریهای سازنده میان کشورهای اسلامی را فراهم می آورد و تلاش آنها را برای از بین بردن مشکلات مسلمانان افزایش می دهد. برای توزیع عادلانه ثروت باید دستگاههای مختلف آماده شده و نظام خاصی مورد تدبیر قرار گیرد تا این فریضه الهی را که خداوند به آن امر کرده به انجام رسد.
فعالیت شورای جهانی زکات در کشورهای اسلامی
رئیس اتاقهای تجارت و صنعت اسلامی سازمان کنفرانس اسلامی گفت: سازمان به فعال سازی شورای جهانی زکات به منظور مبارزه با فقر و بیکاری در برخی از کشورهای اسلامی اقدام کرده است.
شیخ صالح بن عبدالله کامل رئیس اتاقهای تجارت و صنعت اسلامی سازمان کنفرانس اسلامی با بیان اینکه تدابیر و تصمیمات اجرایی برای این طرح آغاز شده است، اظهار داشت: انعقاد توافقنامه همکاری میان شورای جهانی با کشورهایی چون موریتانیا، سنگال، مالزی، بنین و با مشارکت سازمانهای اقتصادی و بانکهای اسلامی به منظور توزیع زکات در این کشورها آغاز شده است.
پرداخت زکات به تزکیه و تطهیر نفس و روح منتهی می شود
پروفسور عبدالقادر الفادنی دبیر کل دیوان زکات در سودان بر اهمیت اطلاع سانی و اشاعه فرهنگ زکات میان جوامع اسلامی تأکید کرد و گفت: زکات از تعالیم و دستورات الهی به شمار می رود که پرداخت آن اهمیت به سزایی در میان اقشار مختلف مردم دارد. اشاعه و تبیین مسئله زکات از اموری است که بر همه مسلمانان ضرورت دارد. پرداخت زکات انسان را یاری می کند تا بتواند خود را برای رسیدن به صفات و خلقیات نیکو آماده سازد. این عمل در واقع از خود گذشتن و ایثار است که نتایج و تأثیرات مثبت و سازنده آن در زندگی فردی و اجتماعی کاملا مشاهده می شود.
نشست بین المللی "زکات" در بیروت
نشست بین المللی "زکات" 15 و 16 ژانویه ( 25 و 26 دی سال 85 ) به منظور اهتمام به مسئله زکات و بهره گیری صحیح از آن برای کاهش و رفع مشکلات اقتصادی و اجتماعی کشورهای اسلامی در بیروت برگزار شد. این نشست به منظور تحکیم روابط بیت الزکات و صندوق زکات بود تا ضمن ارائه طرحهایی مناسب از آنها را حمایت و به مرحله اجرا در آورند. هدف از برگزاری این نشست ضمن بیداری مسلمانان نسبت به مسئله زکات، تشویق عموم مردم و سازمانهای مختلف در ارتباط با مسئله زکات است .
نشست "زکات" در امارات
چهارمین نشست رؤسای دستگاههای مسئول زکات به منظور استفاده بهتر از زکات و آگاهی مسلمانان نسبت به پرداخت زکات طی دو روز 28 و 29 نوامبر ( 7 و 8 آذرماه سال 85 ) در امارات برگزار شد. طی این همایش پیشنهاداتی برای استفاده بهتر از زکات ارائه شد تا طی برنامه ریزیهایی در این باره، راهکارهای بهره گیری و استفاده مناسب از زکات فراهم شود.
فعالیت پوپای دستگاههای مسئول در امر زکات
شرکت کنندگان در چهارمین نشست رؤسای مراکز مرتبط زکات با تأکید بر ضرورت افزایش مراکز مسئول در زمینه زکات اعلام کردند: مسئله زکات، نتایج و دستاورهای آن باید برای مسلمانان تبیین شده و دستگاههای مسئول برای بهره گیری مناسب از زکات، فعالانه و پویا عمل کنند.
عبدالله مهیری دبیر کل صندوق زکات امارات در نشست رؤسای دستگاههای مسئول زکات 7 آذر ماه در ابوظبی گفت: باید ضمن معرفی و تبیین مسئله زکات، نقش و کارکردهای آن نیز بیان شود تا حس ایمان در روح و جان مسلمانان احیاء شود.
این نشست در چارچوب همکاری و همبستگی مستمر سازمانها، نهادها و شوراهای مسئول زکات برگزار شده است تا زمینه های لازم برای تقریب دیدگاههای مختلف درباره زکات را به وجود آورد، از این رو برنامه ریزیهای مشترک برای تحکیم و فعال سازی نقش زکات بسیار ضروری است.
همایش بین المللی زکات در کویت
هفتمین همایش بین المللی زکات طی روزهای 4 و 5 فروردین ماه از سوی خانه زکات کویت با مشارکت شخصیتها و علمای مسلمان از کشورهای مختلف برگزار شد. این همایش که با همکاری بانک توسعه اسلامی مستقر در جده برگزار شد به ارائه گزارش درباره دستاوردهای همایشهای پیشین پرداخته و ضرورت کاربرد سیستم کیفیت اجرایی یا سازمان بین المللی تعیین استاندارد در این زمینه را مورد تأکید قرار داد. همچنین مقالات این همایش کاربرد تکنولوژی در زمینه زکات را مورد بررسی قرار داد.
بررسی زکات از منظر فقهی در بحرین
همایش "بررسی احکام فقهی زکات" با هدف فعال سازی شوراهای جهانی زکات در جمع آوری و توزیع عادلانه آن، با سخنرانی آیت الله تسخیری تحت عنوان "اهمیت زکات در اسلام و جایگاه آن در مباحث فقهی و مصرف بهتر آن در بین کشورهای اسلامی" از امروز 15 اردیبهشت به مدت سه روز در بحرین برگزار شد. ین همایش به نقش شوراهای جهانی زکات در فعال سازی، جمع آوری، و توزیع عادلانه آن اشاره کرد تا در راستای اهداف اساسی زکات گامی سازنده بردارد.
شرکت کنندگان در همایش "بررسی احکام فقهی زکات" در بحرین با اشاره به اینکه اهتمام به امور زکات نیازمند فرهنگ سازی، فعالیتهای رسانه ای و آموزش است، اعلام کردند: مسئله زکات نه تنها یکی از ارکان اسلام بلکه یکی از مهمترین ارکان اقتصاد اسلامی به شمار می رود.
تدوین نخستین فرهنگ لغت اختصاصی زکات
کمیته شرعی صندوق زکات امارات در دومین گردهمایی خود در سال 2007 از نگارش نخستین فرهنگ لغت تخصصی زکات خبر داد . قرار است این فرهنگ لغت تخصصی همه مسائل مرتبط با زکات در سطح جهان را مورد توجه قرار دهد .از این مسائل می توان به زکات در گذشته و حال و فتواهای مرتبط با زکات اشاره کرد که در نوشتن آن از منابع خاصی چون مقالات، تحقیقات و مطالعاتی که در این زمینه انجام شده استفاده می شود. در این فرهنگ لغت تخصصی از کتابهایی که پرسش و پاسخ درباره زکات است، استفاده می شود.
نظر شما