۱۷ خرداد ۱۴۰۰، ۶:۲۵

در گفتگو با مهر تشریح شد؛

پشت پرده مسکوت ماندن طرح مالیات بر عایدی سرمایه

پشت پرده مسکوت ماندن طرح مالیات بر عایدی سرمایه

نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس بااشاره به ۷۲۰ هزار خانوار ایرانی مالک ۳ خودرو و بیشتر گفت: امیدوارم برخی،تریبون‌دار اقلیت ۳ درصدی که از طرح مالیات بر عایدی سرمایه متضرر می‌شوند، نباشند.

سید احسان خاندوزی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر درباره ضرورت وضع مالیات بر عایدی سرمایه در اقتصاد گفت: یکی از ابزار کنترل سوداگری در بازارهای دارایی که تجربه جهانی بسیار مفصلی دارد، مالیات بر عایدی سرمایه است که در ادبیات عامه از آن به عنوان مالیات بر سوداگری یاد می‌شود و ۱۷۰ کشور دنیا در این زمینه قانون و مقررات جامعی دارند.

وی درباره تاریخچه قانون‌گذاری در این حوزه افزود: در ایران از سال ۱۳۹۲، پیشنهادات مشخصی در این زمینه مطرح شده و در مجلس نهم و دهم در دستور کار کمیسیون اقتصادی قرار گرفته، اما به جهت عدم همراهی دولت مستقر چه در سال‌های ۱۳۹۲ و ۱۳۹۳ و چه در سال ۱۳۹۸، طرح مذکور در کمیسیون اقتصادی مسکوت مانده بود. البته دولت، مکرر وعده داده بود تا مالیات بر عایدی سرمایه را در قالب یک لایحه مالیاتی مفصل‌تری به مجلس ارائه خواهد داد که این مسئله تاکنون رخ نداده است.

نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس اظهار داشت: بر این اساس، طرح مالیات برعایدی سرمایه در مجلس یازدهم مجدد و به سرعت در دستور کار قرار گرفت و تمام جزئیات آن با مشارکت کارشناسان سازمان امور مالیاتی و وزارت امور اقتصادی و دارایی مورد بحث و بررسی قرار گرفته و تقریباً مورد اتفاق نظر است.

محل اصابت مالیات بر عایدی سرمایه

خاندوزی درباره محل اصابت این پایه مالیاتی تصریح کرد: برابر قانون، نیازهای مصرفی خانوارها در حوزه دارایی‌هایی نظیر مسکن، خودرو، ارز و طلا از دایره شمول این پایه مالیاتی خارج شده‌اند و تنها خریدهای سوداگرایانه‌ای افراد با هدف کسب سود و انتفاع اقتصادی از مبادله مکرر در این بازارها را مشمول مالیات بر عایدی سرمایه قرار داده‌ایم.

وی افزود: به همین جهت، یکی از بهترین نظام‌های معافیت مالیاتی جهان را در این طرح انتخاب کرده‌ایم. در بسیاری از کشورهای اروپایی هر خانوار صرفاً به میزان یک واحد مسکونی مورد نیازش، از این پایه مالیاتی معاف است، در حالی‌که در طرح مذکور مجلس، یک خانوار بابت تملک دارایی به تعداد اعضایش از مالیات بر عایدی سرمایه معاف خواهد بود. البته شرط این معافیت، تملک دستکم ۱ ساله بعد از خرید دارایی‌های مذکور است.

۷۲۰ هزار خانوار دارایی ۳ خودرو یا بیشتر!

نایب رئیس کمیسیون اقتصادی اظهار داشت: بر این اساس، خانوارهایی که بیش از تعداد اعضایشان، مالک خودرو و مسکن باشند، شامل این قانون می‌شوند. بنابر اطلاعات واصله خانوارهای شامل این پایه مالیاتی، جامعه هدف بسیار کوچکی خواهند بود. به عنوان مثال، تنها ۷۲۰ هزار خانوار از مجموع ۲۵ میلیون خانوار کشور، مالک ۳ خودرو و یا بیش از آن هستند.

خاندوزی درباره شائبه فشار بر بازار املاک و خودروی لوکس با اجرای این پایه مالیاتی افزود: به طور مثال، با اجرایی شدن این پایه مالیاتی در بازار مسکن، انتظار کوچ سفته‌بازان و سوداگران از بازار مسکن با مساحت‌های کوچک و متوسط، به خانه‌های لوکس و بزرگ متراژ به منظور کاهش تعداد واحدهای تحت تملک وجود دارد. بنابراین، تقاضا برای مسکن طبقه متوسط و کم‌برخوردار کشور کاهش پیدا می‌کند. البته برای تلاطم بازار کالاهای لوکس نیز مطابق تجارب جهانی، قوانینی نظیر اخذ مالیات از ثروت به ویژه بعد از بحران سال ۲۰۰۸ لحاظ شده که امیدواریم در نظام اقتصادی ایران نیز اجرایی شود.

وی درباره آخرین وضعیت طرح مالیات بر عایدی سرمایه در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: کلیات طرح مالیات بر عایدی سرمایه، در صحن علنی مجلس به تصویب رسیده و برای بررسی جزئیات آن به کمیسیون اقتصادی بازگشته است. پیش‌بینی می‌شود، در تیرماه پس از بررسی جزئیات، مجدداً روانه صحن علنی مجلس شود.

آقای عبدی، تریبون‌دار اقلیت متضرر نباشند!

نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در واکنش به یادداشت اخیر عباس عبدی نیز اظهار داشت: آقای عبدی را به جهت عدم تخصص در حوزه اقتصادی را به تجارب ۱۷۰ کشور دنیا و نظر اقتصاددانان برجسته کشور ارجاع می‌دهم. در تدوین چنین طرحی تقریباً تمام ارکان تخصصی دولت از سازمان امور مالیاتی و وزارت امور اقتصادی دخیل بوده‌اند و صرفاً به جهت اقتصاد سیاسی این طرح و هدف‌گیری اقلیت بسیار ثروتمند جامعه، لایحه‌ای از سمت دولت به مجلس ارائه نشده است.

خاندوزی در پایان گفت: امیدوارم آقای عبدی، تریبون‌دار اقلیت ۲ تا ۳ درصدی که از طرح مالیات بر عایدی سرمایه متضرر می‌شوند، نباشند و اجازه دهند، بحث در سطح کارشناسی و تخصصی دنبال شود.

گفتنی است، عباس عبدی از روزنامه‌نگاران و فعالان اصلاح‌طلب، اخیراً در یادداشتی، طرح مالیات بر عایدی سرمایه را شعبده‌بازی خواند و مدعی شد: «اگر این طرح در ونزوئلا با تورم چند صددرصدی اجرا شود، در کمتر از چند سال همه اموال مردم به عنوان مالیات بر عایدی نصیب دولت می‌شود. آن وقت دولت باید از عایدی‌های خودش مالیات بگیرد!! مجلس انقلابی همین اندازه درک اقتصادی دارد.»

کد خبر 5228732

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • IR ۰۷:۲۳ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۷
      6 1
      باید نرخ تورم هر یک از این بازار ها را معاف کنند تا مردم متضرر نشوند
      • IR ۲۲:۳۷ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۷
        2 4
        این مالیات برای تنبیه دلالان و سوداگری طراحی شده ،ایشان می گویند به اندازه تورم سوداگری و دلالی اشکال ندارد .همین نرخ ۴۰ درصد هم کم است و باید نرخی که بازدارنده باشد تعیین شود تا دلالی و سوداگری به سمت تولید و سود تولید هدایت شود و هیچ سودی حتی به اندازه تورم در دلالی نباشد.
      • IR ۲۲:۵۱ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۷
        4 5
        مافیای مسکن دوباره شروع به سنگ اندازی کرد .مرد حسابی این مالیات برای جلوگیری از دلالی و تورم طراحی شده اگر تورم از مالیات متعلقه کم شود که دیگر بازدارنده نیست ،این مالیات برای تنبیه دلالان است و باید با نرخ بالاتر اجرا شود تا دلالان مفت خوری را رها و به تولید روی بیاورند.
    • حمید AU ۰۸:۵۲ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۷
      6 5
      تنها روش درست مالیات ستانی ،مالیات از مجموع درآمد هرفرد بزرگسال ازجمله کارمندی،سپرده بانکی،خریدو فروش خانه خودرووارزوحتی سهام می باشد.ایران بهشت دلالان جهان وجهنم حقوق بگیران شده!
    • IR ۰۹:۲۲ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۷
      7 0
      عایدی سرمایه یا ثابت ماندن سرمایه ولی بی ارزش شدن ریال و نتیجتا بالا رفتن تعداد صفرهای بی ارزش!
      • علی IR ۰۰:۳۵ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۸
        0 2
        بنام خدا اخذ مالیات از درامد و صرف کرد در کارهای عمرانی و تولیدی بهترین روش رونق اقتصادی هست همانطور که حقوق بگیران که‌نقش اساسی در رونق دارند مالبات میدم دلاان و واسطه ها هم باید مالبات بدن
    • IR ۱۹:۱۰ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۷
      3 1
      شمام همش مخالفاتو، معافیا فرض کن!!!!
    • IR ۲۱:۳۴ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۷
      22 3
      تنها تو کشورهای که اقتصاد ویرانی دارن تورم روی دلار .مسکن .طلا دیده میشه که دلیلش ففط دولتها اند . حالا دولت میخواد روی بی اورضه گی خودش از مردم مالیات بگیره . بجای مالیات گرفتن بفکر ثبات قیمت باش بی غیرت
    • IR ۲۱:۴۶ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۷
      3 8
      فقط دلالان و مفت خوران با این طرح مخالف هستند و به هیچ عنوان نباید تورم از عایدی کم شود و باید کاملا تنبیهی و با نرخ موثر ۶۰ درصد اجرا شود .
    • IR ۲۲:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۷
      4 4
      جناب خاندوزی از هیچ کدام ازاین دلال صفتها نترس و به اصلاحات اقتصادی ادامه بده و در مورد این مالیات اطلاع رسانی گسترده تری نمائید تا مردمی با یک خانه و خودرو مشمول این طرح نمی شوند و فقط دلالان بزرگ و بانکهای خصوصی که با پول همین مردم در بازار ملک سوداگری می کنند مشمول این مالیات می شوند .
    • محمد IR ۲۳:۲۷ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۷
      4 3
      این آقایون از دهات بلند شدن آمدن شهر چشمشان به چهار تا ماشین وخونه دوخته شده،،، هوای مالیات گرفتن به سرشان زده،، که چرا تو داری من ندارم،،، نمی‌دانند دارند با این کارهایشان که الگو از بعضی کشور هاست تیشه به ریشه کشور می‌زنند،،، امنیت سرمایه را در کشور به خطر می‌اندازند،،وعامل مهاجرتندووووووووووووو.
    • علی IR ۰۱:۳۹ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۸
      2 1
      در تمام کشورهای که مجلس از آنها نسخه برداری کرده تورم در هنگام خرید وفروش ثابت یا بسیار ناچیز است نه کشوری که مثلا هنگام خرید خانه تورم ده در صد و هنگام فروش ۵۰درصد است این افزایش دیگر سود نیست چون اگر خانه را به ناچار بفروشد کمالات هم بدهد دیگر نصف آن خانه را هم نمی تواند بخرد وفقط دولت سو کرده
    • IR ۰۷:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۸
      1 1
      همیشه قوانینی ناشیانه وضع میکنن مدتی بعد متوجه اشتباهشان میشوند با گدا بازی وچپاول مردم که نمیشود اقتصاد کشوریو اداره کرد خدایی بچه کوچک هم به این افکارتون میخنده واقعا شش کلاس سواد هم ندارید
    • رضا LU ۱۴:۱۴ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۸
      3 0
      حالا چرا فقط طرحهایی که به نفعتون هست از اروپا کپی می کنید حداقل دستمزد و رفاه و ....را کپی نمی کنید