۶ اردیبهشت ۱۳۸۷، ۱۱:۱۰

زاهدی در همدان - 1

حذف دوره های کاردانی از دانشگاههای مادر / اشباع برخی رشته های دانشگاهی

حذف دوره های کاردانی از دانشگاههای مادر / اشباع برخی رشته های دانشگاهی

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: توصیه وزارت علوم حذف دوره های کاردانی از دانشگاههای مادر و جامع استانی است البته نباید این موضوع را به واحدهای اقماری دانشگاههای مادر مرتبط دانست.

به گزارش خبرنگار مهر، محمد مهدی زاهدی روز گذشته در جلسه هیئت رئیسه دانشگاه بوعلی همدان با بیان اینکه وزارت علوم در دولت نهم در تمام زمینه ها برنامه دارد و بر اساس این برنامه حرکت می کند، گفت: در بحث آموزشی وزارت علوم درصدد است دانشگاههای جامع و مادر را به سمت تحصیلات تکمیلی سوق دهد. بنابراین در دانشگاهها مادر افزایش را به صورت کمی تجویز نمی کنیم و رشد کیفی بسیار مورد تاکید قرار گرفته است. البته توسعه دانشکده ها و رشته های دانشگاهی بحث دیگری است که نباید افزایش آن را به حساب توجه ویژه وزارت علوم به رشد کمی گذاشت.

دلایل متضرر شدن دانشگاهها از دوره های کاردانی

وزیر علوم با تاکید بر خذف دوره های کاردانی در دانشگاهها مادر در مورد مضرات دوره های کاردانی برای دانشگاههای مادر و جامع در استانهای مختلف کشور گفت: دانشگاههایی که دوره کاردانی در آنها دایر است در رتبه بندی دانشگاهها متضرر خواهند شد. همچنین در بخش بودجه ضرر خواهند کرد زیرا به دوره های کاردانی یک دوم دوره های کارشناسی بودجه تخصیص می یابد. این بودجه به ازای دوره های کارشناسی ارشد 3 برابر و دکتری 4 برابر است.

وی در مورد دیگر مضرات دوره های کاردانی برای دانشگاههای جامع گفت: یکی از ملاکهای رتبه بندی دانشگاهها هرم اعضای هیئت علمی است. با توجه به اینکه تولید علم هم کمتر در دوره کاردانی اتفاق می افتد بنابراین به نفع دانشگاههاست که به زدودن دوره های کاردانی و تقویت دوره های کارشناسی و توسعه تحصیلات تکمیلی بپردازند.

وزیر علوم به رشته های بین رشته ای نیز اشاره کرد و افزود: ایجاد دانشکده پیرادامپزشکی که توسط اعضای هیئت رئیسه دانشگاه بوعلی همدان عنوان شد می تواند مصداقی از ایجاد رشته های بین رشته ای که جنبه کاربردی دارند باشد. وزارت علوم نیز دانشگاهها را به سمت ایجاد رشته های بین رشته ای کاربردی سوق می دهد و بر این امر تاکید می کند.

پرهیز از راه اندازی رشته های تکراری و توجه به بین رشته ای ها

محمد مهدی زاهدی با بیان اینکه وزارت علوم به ازای ایجاد رشته های بین رشته ای در دانشگاهها بودجه اختصاص می دهد گفت: در مقطع کارشناسی توصیه ما این است که از راه اندازی دوره های تکراری پرهیز کنند و بر اساس نیازهای منطقه و علمی کشور به تدوین رشته های بین رشته ای بپردازند.

در بسیاری از رشته های دانشگاهی به اشباع رسیده ایم

وزیر علوم با بیان اینکه در بسیاری از رشته های دانشگاهی به اشباع رسیده ایم گفت: در رشته هایی مثل ادبیات فارسی یا ادبیات عرب یا حتی میکروبیولوژی به اشباع رسیده ایم و فارغ التحصیلان بیکار بسیاری در این رشته ها داریم. بهتر است رسالت تربیت دانشجو و متخصص در این رشته های اشباع شده را به دانشگاههای علمی کاربردی، پیام نور، غیرانتفاعی و آزاد بسپارید تا در دانشگاههای جامع بیشتر برای رفع نیازهای کشور برنامه ریزی کنیم و به تدوین رشته های دانشگاهی بپردازیم.

زاهدی با تاکید بر اینکه در دوره های کارشناسی تاکید بر کیفیت است، گفت: در دوره های تحصیلات تکمیلی نگاه کمی نیز داریم و باید افزایش کمی و کیفی را همزمان مد نظر قرار دهیم.

چشم انداز تعداد دانشجو در پایان برنامه چهارم توسعه

وی با بیان اینکه بر اساس برنامه چهارم توسعه باید در پایان سال تحصیلی 89 – 88 جمعیت دانشجویی کشور به 3 میلیون و 700 هزار نفر برسد، گفت: در سال حاضر رشد خوبی در این زمینه داشته ایم و جمعیت دانشجویی کشور را به 3 میلیون و 300 هزار نفر رسانده ایم. بنابراین راه سختی برای اجرای هدف برنامه چهارم توسعه در ظرفیت دانشجویی کشور نداریم.

زاهدی ادامه داد: در ابتدای دولت نهم تعداد دانشجویان کشور دو میلیون و 200 هزار نفر بود گفت: رشد جمعیت دانشجویان کشور در سالهای اخیر به معنی کاهش کیفیت دانشگاههای مادر و جامع نیست زیرا بیشترین ظرفیت ایجاد شده مربوط به دانشگاههای علمی کاربردی، پیام نور، غیرانتفاعی و آزاد بوده است که این دانشگاهها و مراکز آموزش عالی نیز اهداف خاص خود را به خوبی دنبال کرده اند.

70 درصد اعضای هیئت علمی باید استادیار به بالا باشند

وزیر علوم در مورد هرم اعضای هیئت علمی نیز گفت: هرم اعضای هیئت علمی باید به گونه ای اصلاح شود تا 70 درصد اعضای هیئت علمی دانشگاهها استادیار به بالا باشند. در حال حاضر این میزان برابر 67 درصد است که نشان می دهد به راحتی به هدف برنامه دست خواهیم یافت و در برنامه پنجم توسعه به رقم 90 درصد استادیار به بالا در هرم اعضای هیئت علمی خواهیم رسید.

وی تاکید کرد: با دستیابی به اهداف برنامه چهارم و برنامه ریزی دقیق در برنامه پنجم توسعه خیلی سریع در رقابت با ترکیه برنده خواهیم شد و از این کشور پیشی خواهیم گرفت.

زاهدی به ISC نیز اشاره کرد و گفت: با نهایی شدن این پایگاه استنادی جهان اسلام و قراردادهایی که با ISI برای انعکاس مقالات ISC در آن صورت گرفته است در کمترین زمان ممکن از ترکیه پیشی خواهیم گرفت و برترین کشور علمی جهان اسلام خواهیم شد.

وزیر علوم پیش بینی کرد در طول 5 سال آینده این امر محقق شود.

کد خبر 671571

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha