۲ شهریور ۱۳۸۷، ۱۷:۵۰

دارایی اعلام کرد:

وجود 600 عامل خسارت زا در بخش کشاورزی

رئیس سازمان حفظ نباتات کشور از وجود بیش از 600 عامل خسارت زا در بخش کشاورزی خبر داد و گفت: با وجود کلیه مبازرات بر علیه آفات و بیماریها همچنان بین 10 تا 38 درصد محصولات کشاورزی توسط آفات از بین می روند.

به گزارش خبرنگار مهر، همایون دارابی امروز در نشستی مطبوعاتی در جمع خبرنگاران گفت: بر اساس تکلیف قانونی کلیه تولیدکنندگان، فروشندگان، وارد کنندگان و مصرف کنندگان سموم جهت استفاده از مواد و عوامل بیولوژیک ملزم به اخذ مجوز و تائیدیه از سازمان حفظ  نباتات شده اند.

رئیس سازمان حفظ نباتات کشوربیان کرد: در راستای اجرایی شدن اصل 44 قانون اساسی در سالهای اخیر صدور پروانه ها و مجوزهای مربوط  به سموم  به سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی به عنوان بخش غیر دولتی واگذار شده است.

وی با اشاره به ایجاد شبکه مراقبت و پیش آگاهی بخش خصوصی با حضور35 گیاه پزشک در کشور و انتقال خدمات فنی به کشاورزان از طریق آنان افزود: در حال حاضر سه گروه آفات عمومی، همگانی و خصوصی در کشور وجود دارد، که این آفات توسط  شورای حفظ  نباتات تعیین و با توجه به شرایط  کشور برای تصویب به دولت ارائه می شود.

دارابی با بیان اینکه در سطح 35 هزار هکتار مبازره عمومی با آفت ملخ از سوی دولت صورت گرفته، افزود: مبازره با آفتی همچون سن گندم به عنوان آفتی همگانی  تولیدکنندگان را موظف به مبازره برعلیه آن می نماید، این در حالی است که در آفات خصوصی هر فرد که دارای باغ و یا مزرعه ای باشد باید برای حفظ  تولیدات نسبت به مبازره با آفات اقدام نمایند.

وی با اشاره به مدیریت جامع آفات در بخش کشاورزی، تصریح کرد: در روش مبازره بیولوژیکی استفاده از سم جزء آخرین راهها است، به نحویکه استفاده از موجود زنده علیه موجود زنده در طبیعت دنبال می شود.

رئیس سازمان حفظ نباتات کشور اعلام کرد: کلیه فارغ التحصیلان بخش گیاه پزشکی که متقاضی تاسیس کلینیک و یا مواد بیولوژیک هستند، بسته به نوع فعالیت از تسهیلاتی با سقف 5 میلیارد ریال، یک میلیارد و 200 میلیون ریال و 100 میلیون ریال تسهیلات با نرخ بهره 5 درصد و بازپرداخت 6 تا 7 ساله بهره مند خواهند شد.

وی خاطر نشان کرد: در سال جاری از محل یارانه های بخش کشاورزی اعتباری به منظور ثبت نام فارغ اتحصیلان، دارندگان کلینیکها و گیاه پزشکان درشبکه مراقبت پیش آگاهی محصولات کشاورزی منظور شده، به نحویکه آنان با دریافت این تسهیلات می تواند برابر دستورالعملهای صادرشده ضمن مراقبت از سطح زیر کشت، دستمزد این کار را دریافت نمایند.

دارابی با اعلام اینکه میزان مصرف سموم در کشور از میزان میانگین جهانی کمتراست افزود: میزان مصرف جهانی بالغ بر1.5 کیلوگرم ماده موثره به ازای هرهکتار است، در حالیکه در کشور این میزان به 700 تا 800 گرم ماده موثره درهرهکتار تقلیل یافته است.

وی با اشاره به وجود باقی مانده سموم در برخی از محصولات کشاورزی، آموزش بهره برداران را درارتباط  با نحوه استفاده و نوع سموم را تاثیرگذارخواند و تصریح کرد: در دو سال اخیر سمپاشی هوایی به طورکامل از مزارع گندم حذف شده، به نحویکه مبازره با سن گندم به صورت سمپاشی هوایی از یک میلیون و 600 هزار هکتار به صفر رسیده، ضمن اینکه با اجرای اصلاح روشهای سمپاشی میزان سمپاشی هوایی نخیلات از 30 هزار هکتار به 7 هزار هکتار رسیده است. 

رئیس سازمان حفظ نباتات کشور با اشاره به خرید سمپاشهای جدید از محل تسهیلات ارزان قیمت، بیان کرد: علاوه بر اصلاح روشهای سمپاشی و ناوگان سمپاش در کشور، هم اکنون روشهای کم خطر جایگزین روشهای پرخطر سمپاشی شده، به نحویکه با تجدید نظر در ثبت سموم اجازه تولید و مصرف بسیاری از سموم پرخطر لغو شده است.

وی خاطرنشان کرد: در سال 75 معادل 29 درصد سموم مورد استفاده در کشور از نوع پرخطر بوده که در سال گذشته این رقم به 11 درصد کاهش یافته است، لذا در شبکه مراقبت بالغ بر 4 هزار و 350 نفر نیروی آموزش دیده درعملیات سمپاشی حضور دارند که این امر باعث استفاده می شود از سموم شیمیایی در بخش کشاورزی روند مطلوبتری را داشته باشد.

دارابی تصریح کرد: در سال زراعی جاری بالغ بر حدود 90 میلیارد تومان اعتبار به منظور تولید مواد و عوامل بیولوژیک یارانه اختصاص داده شده و در حال حاضر 6 عامل بیولوژیک در بخش کشاورزی به 17 عامل افزایش یافته، درحالیکه در کشور بیش از 600 عامل خسارت زا وجود دارد. 

وی با اعلام اینکه 160 هزار هکتار تحت کنترل بیولوژیک قراردارند، افزود: با وجود کلیه مبازرات بر علیه آفات و بیماریها همچنان بین 10 تا 38 درصد محصولات کشاورزی توسط آفات از بین می روند.

دارابی با بیان اینکه ریسک قرنطینه واردات گندم خوراکی کمتر از گندم بذر است، فزود: سازمان حفظ  نباتات برای واردات گندم تعیین شرایط  کرده، به نحویکه کشور وارد کننده باید دارای گواهی عاری بودن محصول از آفات و بیماریها باشد و اگر موردی در مبادی ورودی کشور دیده شود اجازه ترخیص محموله داده نخواهد شد.

وی در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر در رابطه با میزان مصرف سالانه سموم در بخش کشاورزی گفت: به استثنای سال زراعی گذشته که با کاهش مصرف سموم مواجه بوده ایم، به طور متوسط سالانه 24 هزار تن سم در کشور مصرف و پیش بینی می شود میزان مصرف در سال جاری به حدود 16 هزار تن بالغ شود.

رئیس سازمان حفظ نباتات کشورعنوان کرد: در سال جاری به منظور مقابله با آفات و بیماریها در شرایط  خشکسالی بالغ بر 6 طرح با اعتباری معادل حدود 8 میلیارد تومان پیشنهاد شده است.

وی قرنطینه گیاهی را بسیار ضروری ارزیابی کرد و افزود: از آنجایی ه آفات و بیماریهای گیاهی پتانسیل جابه جایی با محصولات کشاورزی را دارند، لذا در کلیه مبادی ورودی رسمی قرنطینه گیاهی ایجاد شده و در حال حاضر در کشور 94 پست قرنطینه وجود دارد که 20 پست آن قرنطینه داخلی و 74 پست نیز در گمرکات رسمی استقرار دارند.

دارابی با بیان اینکه هم اکنون کالاهای همراه مسافران توسط مامور قرنطینه کنترل می شود،عنوان کرد: در حال حاضر قوانینی در حال تدوین است که خوداظهاری مسافران و عبورآنان از دالان و مسیر مشخص برای کنترل حتی یک میوه وارد شده توسط  آنان را شامل می شود.

وی پایش آفات و بیماریها را از وظایف اصلی سازمان خواند و گفت: در سال گذشته حدود 60 هزار فقره گواهی بهداشت برای صادرات  و حدود 100 هزار برگ  جهت واردات داده شده است.

رئیس سازمان حفظ نباتات کشور با اعلام اینکه فروش سم بدون نسخه گیاه زشک ممنوع است، افزود: کلیه خرید و فروشهای مربوط به سموم در یک شبکه ثبت خواهد شد، ضمن اینکه امسال بر اساس یکی از مصوبات دولت نهم کلیه تولیدکنندگان و مصرف کنندگان سموم مسئولیت قضایی و حقوقی سم را خواهند داشت.

وی با بیان اینکه سازمان در کنار تولیدکننده به دفع عوامل خسارت زا می پردازد، بیان کرد: 72 درصد محصول قبل از رسیدن به مصرف کننده از بین می رود، لذا اگر مبازره با آفات و بیماریها انجام نشود کل محصول تولیدی از بین خواهد رفت.

دارابی در پایان با اشاره به محموله های برگشتی در مبادی ورودی رسمی ایران، اعلام کرد: امسال یک محموله چوب، دو محموله پرتقال برگشت داده شده، ضمن اینکه چند محموله گل و گیاه معدوم سازی شده و عامل واردات یک محموله غیر قانونی بازداشت و تحویل مقامات قضایی شده است.

کد خبر 737096

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha