مهدی مشهور در گفتگو با خبرنگار مهر در کرج، افزود: سالانه حداقل هزار فارغ التحصیل رشته تئاتر جذب این هنر می شوند که متاسفانه به علت کمبود امکانات، زمینه ای برای فعالیت آنان وجود ندارد.
وی با بیان اینکه، دولتها وظیفه حمایت از هنر تئاتر را بر عهده دارند، اضافه کرد: روح این رشته با فوتبال، سینما و سایر رشته های پولساز متفاوت است و مسئولان باید در برخورد با این هنرمعجزه آسا ظرافتهای لازم را داشته باشند که در حال حاضر این طور نیست.
مشهور با تاکید بر اینکه تئاتر به دنبال تجارت و کاسبی نیست، ادامه داد: در تئاتر، بازیگر به صورت نفس به نفس با مخاطب ارتباط برقرار می کند و روح تماشاگر را شسشتو می دهد.
سینما در نقطه مقابل تئاتر است از نگاه این کارگردان، میان سینما و تئاتر تفاوت های زیادی وجود دارد و امروز، سینما بیشتر دنبال تجارت است که تئاتر در نقطه مقابل، از آن دوری می کند.
مشهور تاکید کرد: مخاطب سینما بیشتر به دنبال تفریح و شادی است اما در تئاتر مسائل عمقی و روحی دنبال می شود و اگر خنده ای هم باشد، از باب رسیدن به باوری خنده دار است نه تلاش بازیگر برای خنداندن تماشاچی.
وی، تئاتر را پالایش دهنده روح و فکر انسان ها برشمرد و بیان داشت: سالانه حداقل هزار نفر از دانشکده های تئاتر ایران فارغ التحصیل می شوند و سوالی که ذهن را آزار می دهد این است که، این افراد باید کجا مشغول شوند؟ کدام نهاد موثر از آنها حمایت می کند؟ اگر قرار نیست حمایتی در کار باشد چرا این رشته در دانشکده های تئاتر تدریس می شود؟
مشهور با انتقاد از سیاستهایی که در قبال فارغ التحصیلان این رشته اتخاذ می شود،گفت: زمانی که یک گروه هنری هفته ها یک نمایشنامه را تمرین می کند اما مکانی برای اجرا در اختیار آنها قرار نمی گیرد، سرخورده می شوند و بعد از چند سال زحمت کشیدن، متوجه می شوندکه حقیقت تئاتر با آرمانهای ذهنی آنان زمین تا آسمان تقاوت دارد.
هنر تئاتر گرفتار در باتلاق کمبود اعتبارات
وی با اشاره به اهمیت تئاتر در انتقال مفاهیم والای فرهنگی، ارزشی و انسانی اذعان داشت: تئاتر؛ پیام صلح و دوستی ملتها را به یکدیگر منتقل می سازد و در آشنایی اقوام و فرهنگ ها با یکدیگر بسیار اثرگذار است.
رئیس انجمن کارگردانهای تئاتر دانشجویی ایران ادامه داد: آیا عادلانه است هنر متعالی تئاتر در باتلاق کمبود اعتبار و بودجه دست و پا بزند اما دلسوزان فرهنگی کشور به کمک نیایند؟ آیا نتیجه این همه ادعا در حوزه فرهنگ و هنر این است؛ "ناامیدی" هنرمند و پیش گرفتن راه ناکجا آباد.
مشهور در توضیح بیشتر گفته هایش آورد: زمانی که یک تیم فوتبال به موفقیت های منطقه ای و جهانی می رسد، آنچنان سر و صدا به راه می اندازند که گویا پدیده نادری رخ داده اما اگر همین موفقیت توسط یک گروه تئاتر برای ایران اسلامی رقم بخورد نه تنها حمایتی نمی شود که حتی نمی گویند دستتان درد نکند.
متاسفانه در ایران هیچ وقت به هنر نگاه درستی نشد وی با بیان اینکه این ها شعار نیست، بلکه عین گفته هایم را با گوشت و پوست و خون احساس کرده ام، افزود: متاسفانه در ایران هیچ وقت به هنر نگاه درستی نشد و این موضوع از گذشته آب می خورد. وی تاکید کرد: متاسفانه نگاه مسئولان به تئاتر و برخی رشته های هنری تفریحی است نه تخصصی.
سرپرست گروه هنری سایه ادامه داد: حمایت هست، پول هست، سالن اجرا هست اما در مورد اینکه آیا تقسیم عادلانه صورت می گیرد یا نه باید بحث کرد.
فقر تئاتر در حوزه تحقیق و پژوهش وی درباره شاکله گروه هنری سایه که مدیریت آن را بر عهده دار دارد، اظهار داشت: این گروه در سال 81 در دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک متولد شد و مبنای کار خویش را تحقیق و پژوهش قرار داد، چرا که فقر تئاتر در این حوزه کاملا محسوس است.
مشهور گفت: حاصل 4، 5 سال تحقیق و پژوهش اعضای این گروه در خصوص آئین های اصیل ایرانی تولد نمایشی به نام " منظومه آدمک ها " بود که برای اولین بار در تئاتر شهر به اجرا در آمد و با استقبال چشمگیری مواجه شد.
وی ادامه داد: این نمایش در فستیوال ارمنستان، جایزه اثر برگزیده از نگاه تماشاگران را نصیب خود کرد. ضمن اینکه سه بازیگر خانم این نمایش به صورت مشترک تندیس بهترین بازیگر را دریافت کردند.
باید در تئاتر از ایجاد حس کسالت در مخاطب جلوگیری کرد
این کارگردان تئاتر با انتقاد از برخی تئاترهای ایرانی که در حوزه آئین های اصیل ایرانی به روی پرده می رود، اظهار داشت: خشک و بی روح بودن و ایجاد حس کسالت در مخاطب ویژگی مشترک این دست تئاتر ها است که در نمایش «منظومه آدمک ها» این تابو شکست.
گروه سایه از حضور در فستیوال های آلمان و کانادا بازماند به گفته مشهور، سه فستیوال مطرح در حوزه تئاتر از کشورهای کانادا، آلمان و ایتالیا از این گروه برای اجرای نمایش دعوت به عمل آورده اند که متاسفانه به علت عدم حمایت موثر هیچ یک از نهادهای مرتبط با تئاتر، گروه سایه از حضور در فستیوال های کانادا و آلمان باز ماند و اکنون چشم انتظار مساعدت مسئولان برای حضور در فستیوال ایتالیا هستند.
این کارگردان از متولیان تئاتر کشور از جمله دانشگاه آزاد اسلامی سوال کرد: آیا با این روال انتظار دارید هنر تئاتر در ایران اوج بگیرد.
وی در خصوص محتوای نمایش بدون دیالوگ «کلمات و زن» که قرار است در کشور ایتالیا به اجرا درآید، گفت: برای آنکه برقراری ارتباط با مخاطب محدود به زبان نباشد، نمایش بدون دیالوگ اجرا می شود.
مشهور ادامه داد: موضوع این نمایش انسانی است که در دنیای مدرن رها شده و قصد دارد به کمک یک طناب پوسیده خود را نجات دهد که سرانجام همان طناب موجب نابودی اش می شود.
استمداد از مسئولان برای حضور در فستیوال ایتالیا این کارگردان تئاتر گفت: امیدواریم برای حضور در فستیوال ایتالیا که اوایل تیرماه در این کشور برگزار می شود، حمایت های موثری صورت پذیرد تا بتوانیم برای کشورمان افتخار آفرین باشیم.
مشهور خطاب به مسئولان اظهار داشت: قصد داریم با حضور در این فستیوال به جهانیان اثبات کنیم همراه با پوشش اسلامی نیز می توان در تئاتر موفق بود و پله های ترقی را طی کرد.
نظر شما