به گزارش خبرنگار مهر، سومین نمایشگاه قرآن اردبیل در حالی از چهار روز پیش کار خود را آغاز کرده که بیش از 60 غرفه از مراکز و موسسات قرآنی سراسر کشور به همراه استان اردبیل حضور دارند اما به دلایل مختلف از جمله عدم اطلاع رسانی مناسب و محدود استقبال شایسته ای از آن به عمل نیامد.
این وضیعت سبب شده که برخی از غرفه داران به ویژه موسسات و مراکزی که از استانهای دیگر در این نمایشگاه شرکت کرده اند در طول برگزاری این نمایشگاه با اعلام نارضایتی حتی تصمیم به تعطیلی غرفه ها و بازگشت به استانهای خود بگیرند.
نمایشگاه قرآن و علوم قرآنی در اردبیل نشان داد که اجرای برنامه های فرهنگی و بویژه ترویج برنامه ها دینی و مذهبی نیازمند ذهنیت و تفکر فرهنگی است، شاخصه ای که به نظر می رسد در برنامه های اجرا شده در این استان تاکنون توجه نشده است.
نمایشگاههای فرهنگی بدون حضور بازدیدکننده معنی ندارد
مسئول غرفه حوزه علمیه اصفهان با ابراز ناراحتی از استقبال کمرنگ مردم از نمایشگاه علوم قرآنی درگفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: این نمایشگاه از اطلاع رسانی لازم برخوردار نبوده و صرف برپایی آن بدون حضور شهروندان و بازدیدکنندگان بی معنی است.
محمد حسین قلندری با بیان اینکه اهداف برپایی نمایشگاههای قرآنی و هنری که همان ترویج و توسعه آمیزه های قرآنی در جامعه است بدون حضور بازدیدکننده محقق نمی شود افزود: به غیر از چند بنر کوچک که در میادین فرعی شهر اردبیل نصب شده چیز قابل توجهی وجود ندارد و این امر سبب بی اطلاعی شهروندان اردبیلی از برپایی این نمایشگاه شده است.
وی دایر شدن نمایشگاه در محلی خارج از شهر را از عوامل اصلی عدم استقبال شهروندان دانست و اضافه کرد: نمایشگاههایی که در خارج از شهر برپا می شود باید دارای امکاناتی نظیر ایاب و ذهاب رایگان و... باشد و باید مسئولان قبل از برگزاری نمایشگاه به فکر آن بودند چرا که این چنین نمایشگاهی کار فرهنگی است و باید هزینه ویژه ای را صرف کرد تا نتیجه گرفت.
مسئول غرفه حوزه علمیه اصفهان مشکل رفت و آمد غرفه داران را نیز از دیگر مشکلات عنوان کرد و افزود: این موضوع برای آنهایی که از سایر شهرها آمده اند معضل بزرگی شده است چرا که مجبورند برای هر بار حضور در نمایشگاه مسافت زیادی از مرکز شهر تا نمایشگاه بیش از 50 هزار ریال هزینه کنند.
وی عنوان کرد: با اینکه مشکلات مختلفی در محل اسکان غرفه داران غیربومی نیز وجود دارد با این حال عدم استقبال و بیکار نشستن غرفه داران سبب شده است که خیلی از غرفه داران در طول چند روز گذشته بارها تصمیم به ترک نمایشگاه قبل از پایان آن بگیرند.
نمایشگاه اردبیل جاذبه های هنری ندارد
مسئول غرفه "نگار نو" نیز که کارهای هنری با مضامین قرآنی در غرفه مربوطه به نمایش گذاشته شده است با انتقاد از کیفیت برگزاری نمایشگاه یادآور شد: این نمایشگاه علیرغم اینکه با حضور موسسهها و مراکز متعدد کشوری برگزار شده اما به دلیل بی توجهی به نحوه چیدمان غرفه ها از زیبایی بصری و کیفی برخوردار نیست.
حمیدرضا مظاهری افزود: بنرهای کهنه و کثیفی که برای پوشش غرفه ها به کار برده شده است آرایش مطلوب را از غرفهداران گرفته است و در نتیجه توجه بازدید کننده را به خود جلب نمی کند.
وی عدم برخورداری این نمایشگاه از سیستم نور مناسب و استاندارد را از دیگر مشکلات نمایشگاه برشمرد و ابراز داشت: آنچه که بازدیدکننده و مخاطب را جذب کارهای هنری بویژه در حوزه علوم قرآنی می کند درخشندگی آن است که متاسفانه نبود آن باعث شده است بیشتر بازدید کنندگان بدون توجه به این نوع غرفه ها از کنارش رد شوند.
مظاهری همچنین خواستار توجه مسئولین به مسئله ایاب و ذهاب غرفه داران و بازدیدکنندگان شد و افزود: در استانهای دیگر که نمایشگاه قرآن در مرکز شهر برپا می شود و استقبال از این نمایشگاههای نیز به دلیل دسترسی آسان بی نظیر بوده و نیاز است برای برنامه های آینده مسئولان استان از تجربیات سایر استانها بهره بگیرند.
تبلیغات محیطی نمایشگاه کم است
مسئول غرفه نرم افزار کوثر از استان قم نیز با اظهار گلایه مندی از عدم استقبال مناسب از این نمایشگاه گفت: این نوع نمایشگاهها علاوه بر ترویج فرهنگ قرآنی در جامعه باعت ایجاد تعاملات فرهنگی یک استان با سایر استانها می شود که کمرنگ بودن بازدید کننده ها ایجاد این رابطه را از بین برده است.
محمد یوسفی خواستار توجه به تبلیغات محیطی برای اینگونه نمایشگاهها و اضافه کرد: برای این چنین نمایشگاهی بویژه در استان اردبیل که خواستگاه تشیع است باید بیش از همه به اطلاع رسانی اهمیت داده می شد چرا که مردم این منطقه علاقه از پیشینه مذهبی و دینی محکمی برخوردارند و بدون شک دوست دارند حداقل برای یکبار هم که شده از نمایشگاه دیدن کنند.
وی همچنین با انتقاد از محل اسکان غرفه داران غیر بومی تصریح کرد: این افراد که در این ماه مبارک از استانهای دیگر آمده اند حتی در خوابگاه در نظر گرفته شده امکانات اولیه برای پخت و پز هم ندارند و هعمین امر باعث شده که فشار مضاعفی را تحمل کنند.
یکی دیگر از غرفه داران که از استان آذربایجان شرقی در این نمایشگاه حضور یافته بود در گفتگو با خبرنگار مهر عامل اصلی عدم استقبال مردم را مناسب نبودن برنامه ریزی مسئولان نمایشگاه و متولیان فرهنگی استان اردبیل دانست و گفت: به نظر می رسد هدف متولیان نمایشگاه تنها ارائه یک عملکرد اداری بوده است در حالی که شرط کار تنها برگزاری نمایشگاه نیست بلکه درست برگزار کردن است.
ضرورت فعالیت جنبی برای جذب مخاطب
وی حضور صدا وسیما بویژه رادیو قرآن را در این نمایشگاه ضروری دانست و افزود: در ماه رمضان بیشتر برنامه های صدا وسیما به برنامه های قرآنی اختصاص دارد چه بهتر که این برنامه ها را در فضای زنده و معنوی نمایشگاه قرآن اجرا کنند تا هم اطلاع رسانی شود و هم مردم بیشتر از فرصتها و هزینه هایی که برای نمایشگاه هزینه شده است بهره مند شوند.
این غرفه دار با بیان اینکه فضاهای خالی برای جذاب کردن نمایشگاه در اطراف و داخل نمایشگاه وجود دارد متذکر شد: برگزاری چند مسابقه زنده قرآنی برای سطوح سنی مختلف، مراسم سخنرانی، دعا و راز و نیاز از جمله برنامه های جنبی است که می توانست حضور بازدید کنندگان را بیشتر کند.
نمایشگاه در شأن مردم مذهبی اردبیل برگزار نشد
یکی از شهروندان اردبیلی نیز که در این نمایشگاه حضور یافته بود در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: این نمایشگاه در شأن مردمی که مذهبی هستند و از بنیه فرهنگی قوی برخوردارند نبوده و انتظار می رود مسئولان به این امر توجه بیشتری کنند.
اکبر بختیاری کمبودها و نقایص این نمایشگاه را قابل قبول ندانست و یادآور شد: نمایشگاه قرآن نیز به مانند تمام برنامه های فرهنگی و دینی که در این استان برگزار می شود از ضعف برگزاری و بی برنامگی مدیران برخوردار بوده و همین امر کیفیت این برنامه ها را با مشکل همراه کرده است.
وی با بیان اینکه برای نمایشگاههایی نظیر پوشاک، موادغذایی و... مسئولان ذیربط سرویسهای ایاب و ذهاب درنظر می گیرند متذکر شد: در نظر نگرفتن سرویسهای رایگان برای جابجایی مردم به این نمایشگاه قرآن که بی شک در عطرآگین کردن فضای معنوی و قرآنی در این ایام مبارک می توانست تاثیرگذار باشد قابل تامل است.
نمایشگاه بین المللی اردبیل به عنوان تنها نمایشگاه دائمی این شهر سالانه بیش از 25 نمایشگاه مختلف بوده که تمام این مشکلات در همه موارد برگزاری وجود داشته و بارها بیان شده است اما به نظر می رسد با وجود آن هیچ توجهی از سوی مسئولان نمایشگاه صورت نمی گیرد.
بحث برگزاری نمایشگاه به شرکتهای تبلیغی از مهمترین نکته ای است که با مشکلات بوجود آمده ارتباط مستقیمی دارد چرا که این شرکتها تنها به فروش متراژ غرفه ها توجه دارند و به دلیل عدم نظارت کافی مدیران نمایشگاه به مشکلات دیگر توجهی نمی کنند.
نمایشگاه کیفیت مطلوبی ندارد
یکی دیگر از بازدیدکنندگان این نمایشگاه در گفتگو با مهر با اشاره به عدم اطلاع از برگزاری نمایشگاه قرآن در اردبیل ابراز داشت: از طریق دوستم که در در این نمایشگاه مسئول یکی از غرفه ها است از برگزاری آن مطلع شدم در حالیکه باید قبل از برپایی نمایشگاه اطلاع رسانی مناسبی صورت می گرفت.
سارا بخشی به سردرگم شدن بازدید کنندگان در داخل نمایشگاه به علت چینش غیر اصولی اشاره کرد و افزود: ابتدا و انتهای نمایشگاه مشخص نیست و خیلی از غرفه ها به دلیل آرایش و چینش غیر کارشناسی از دید بازدید کننده پنهان مانده است. ضمن اینکه برخی غرفه ها و افراد تنها به دلیل کسب سود در این نمایشگاه حاضر شده اند و با فروش اجناس غیر مرتبط جلوه نامناسبی به نمایشگاه بخشیده اند.
وی همچنین کیفیت برگزاری نمایشگاه را چندان مطلوب ندانست و گفت: در نخستین لحظه ورود به نمایشگاه بازدید کنندگان با غرفه ای به نام شیطان در قرآن مواجه می شوند که تنها نماد شیطان را در یک بنر نشان داده اند و بازدید کننده هیچ مفهومی را درک نمی کند و هیچ فعالیتی نیز در این غرفه صورت نمی گیرد.
بخشی با بیان اینکه این اقدام شاید تنها برای ترساندن کودکان وارد شده به نمایشگاه صورت گرفته است اضافه کرد: با توجه به نام نمایشگاه و آمیزش آن با قرآن و علوم قرآنی انتظار داشتیم حداقل امکان تهیه کتابهای قرآنی در این نمایشگاه با قیمت مناسب وجود داشته باشد ولی نه تنها گران است بلکه هیچ تخفیفی نیز ندارد.
امیررضا صاحبی از دیگر بازدید کنندگان نیز با بیان اینکه برای آمدن به نمایشگاه با مشکل مواجه بوده است تصریح کرد: این چنین نمایشگاههایی نباید خارج از شهر برگزار شود در حال حاضر برای بازدید این نمایشگاه تنها کسانی می توانند حضور یابند که وسیله نقلیه دارند.
وی همچنین زمان نامناسب این نمایشگاه را از دیگر مشکلات آن در عدم جذب مخاطب عنوان کرد و بیان داشت: همزمانی فعالیت نمایشگاه با شبهای قدر سبب شده است که مردم بیشتر ترجیح دهند به جای نمایشگاه در مساجد حضور یابند.
صاحبی با بیان اینکه مرکز شهر بویژه مناطقی که مساجد مهم شهر وجود دارد جای مناسبی برای برپایی نمایشگاه قرآن بود که حتی نیاز به تبلیغات نیز ندارد، تاکید کرد: یک بار این نمایشگاه در مصلی اردبیل برگزار شد که از استقبال بی نظیری نیز برخوردار بود و باید این تجربه مد نظر مدیران برگزاری می بود.
وی همچنین قیمت نرم افزارهای قرآنی ارائه شده در نمایشگاه را مناسب ارزیابی کرد و افزود: برخی از کتب معارف قرآنی و آثار مذهبی در خارج از نمایشگاه به قیمت ارزانی عرضه می شود در حالیکه انتظار می رفت در نمایشگاه برای آنها تخفیف در نظر گرفته می شد.
نمایشگاه قرآن و علوم قرآنی اردبیل برای دومین سال متوالی است که در محل نمایشگاههای بین المللی واقع در تفرجگاه تفریحی شورابیل برگزار می شود و در سال گذشته نیز با مشکل عدم استقبال مواجه بوده به طوری که چندی پیش مدیرکل تبلیغات اسلامی استان اردبیل در شورای عالی قرآن از این موضوع گلایه داشته و خواستار توجه به تبلیغات در سطح گسترده برای نمایشگاه حاضر شده بود.
استقبال خوب است / شهروندان کمتر فرصت بازدید پیدا کردند
حجت الاسلام مهدی ستوده در این خصوص به خبرنگار مهر اظهار داشت: در مقایسه با نمایشگاه سال گذشته میزان استقبال از این نمایشگاه به دو یا چهار برابر افزایش یافته است.
وی وقتی در پاسخ این پرسش که "پس چرا غرفه داران حاضر در این نمایشگاه از میزان استقبال شهروندان ناراضی هستند؟" عنوان کرد: برای اینگونه نمایشگاهها به دلیل تخصصی بودن افراد خاصی علاقمند به بازدید هستند و بیش از این نباید انتظار داشت.
مدیرکل تبلیغات اسلامی استان کیفیت برگزاری نمایشگاه را نیز نسبت به دوره های قبل بسیار مطلوب ارزیابی کرد و متذکر شد: حضور فعال موسسات و مراکز قرآنی از سایر استانها نیز به بالا بردن کیفیت نمایشگاه کمک کرده است.
وی وجود ضعف در زمینه اطلاع رسانی نامناسب این نمایشگاه را رد کرد و یادآور شد: بنرهای مختلفی در سطح شهر نصب شده است و در طول نیز چندین بار از طریق صدا و سیما اطلاع رسانی می شود و چون در مقطع زمانی خاصی قرار داریم مردم فرصت بازدید را کمتر پیدا می کنند.
بی شک اطلاع رسانی و تبلیغات مناسب، برنامه ریزی مناسب، تعیین اهداف برگزاری به صورت کارشناسی و علمی، توجه به مولفه های فرهنگی و دینی در ابعاد گسترده و... برای برگزاری نمایشگاههای تخصصی بویژه در حوزه های دینی و قرآنی بسیار اهمیت داشته و باید مورد توجه قرار گیرد. به نظر می رسد در چند سال گذشته با وجود میزبانی اردبیل از نمایشگاههای بزرگ در زمینه های مختلف و بویژه در این نمایشگاه این مهم کمتر در مرکز توجه قرار داشته و باید بازبینی شود.
.........................
عکاس: وحید مقدم
نظر شما