شهریار افندی زاده در گفتگو با مهر درباره نقاط حادثه خیز جاده های کشور، اظهار داشت: در سال 1389 بیش از یکهزار نقطه پرحادثه در کشور شناسایی شد که می توان با تعریض یا طرح مهندسی در جاده ها امنیت این نقاط را افزایش داد.
معاون وزیر راه و شهرسازی افزود: براین اساس باید جاده های فرعی به جاده های اصلی، جاده های اصلی به بزرگراه و بزرگراه ها به آزادراه تبدیل شوند و هرچه کیفیت جاده ها از نظر مشخصات فنی افزایش پیدا کنند تاثیر بیشتری در امنیت دارد.
افندی زاده تصریح کرد: البته به این معنا نیست که همه راهها باید به آزادراه تبدیل شوند بلکه جاده ها براساس میزان تقاضا آماده سازی خواهند شد و تلاش ما این است که در برنامه پنجم توسعه مراکز استانها از طریق آزادراه وبزرگراه به هم متصل شوند.
وی با بیان اینکه جاده ها نیاز به ارتقای کیفی برای افزایش امنیت دارند، گفت: نقاط پرحادثه نقاطی هستند که تعداد تصادفات از یک میزان خاصی در یک محدوده بالاتر باشد که برای این منظور باید بیشترین تغییر را در جاده ها اعمال کرد.
به گزارش مهر، مدیر کل دفتر نگهداری راه و ابنیه سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای کشور هم در سال گذشته به مهر اعلام کرده بود که این نقاط و مقطع های پرحادثه در شبکه راههای کشور تا پایان سال 89 اصلاح می شوند.
عزیز فیلی با بیان اینکه تاکنون پروژه اصلاح نقاط و مقاطع پرحادثه جاده ای کشور در حدود 30 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است، افزود: امیدواریم با تامین اعتبار مورد نیاز طبق برنامه ریزی انجام شده 100 درصد پروژه تکمیل شود.
نظر شما