به گزارش خبرنگار مهر، نشست خبری نخستین نمایشگاه سالانه نقاشی هنرمندان جوان آذربایجانی در گالری شلمان با حضور مدیران این گالری و یعقوب عمامهپیچ هنرمند پیشکسوت نقاشی شب گذشته 19 آذر ماه در محل این گالری برگزار شد.
در ابتدای این نشست علیرضا ایرانینژاد، مسئول فنی و مدیر روابط عمومی گالری شلمان گفت: استعدادهای نقاشی در آذربایجان بسیار زیاد هستند و ما با این پیشینه به سراغ نقاشان آذربایجانی رفتیم. کسی که در تهران مشغول خلق آثار هنری است بسیار راحتتر از بچههای شهرستانها با جوامع هنری ارتباط برقرار میکند و به همین دلیل ما روی بچههای تبریز کار کردیم تا بتوانیم آنها را به جامعه هنر امروز ایران معرفی کنیم.
ایرانینژاد یکی از دلایل عمده برای برگزاری این نمایشگاه را علاقه به قوم خود دانست و گفت: من آذری هستم، آذربایجان را دوست دارم و به همین خاطر این جشنواره را برگزار کردیم.
وی در پاسخ به این که بر اساس کدام ویژگی هنرمندان را انتخاب کردهاید؟ گفت: ما طی یک فراخوان که با هدف شناسایی استعدادهای جوان آذربایجانی منتشر کردیم از هنرمندان این خطه خواستیم که در این نمایشگاه شرکت کنند.
ایرانینژاد ویژگی نمایشگاه را حضور پیشکسوتان در کنار جوانان نامید و گفت: برای بسیاری از این افرادی که در این نمایشگاه اثر روی دیوار بردهاند مهم است که در کنار اساتیدی چون عمامهپیچ یا محمد شجری کار داشته باشند.
مسئول فنی گالری شلمان بیان کرد: ما طبق بضاعتی که داشتیم و داریم کار کردیم. اینها با استعدادترین شاگردان دانشگاه هنر تبریز هستند که آنها را گرد هم آوردیم البته بسیاری از افراد نیز بودند که میتوانستند در این نمایشگاه حضور یابند که نامشان در بین هنرمندان ما نیست.
ایرانینژاد در پاسخ به پرسش خبرنگار مهر مبنی بر وجود نگاه ناسیونالیستی در شکلگیری این نمایشگاه، توضیح داد: من آذری هستم و آذربایجان را دوست دارم اما نگاه ناسیونالیستی نداشتم. برآیند ما و گواه تاریخ هنر معاصر ایران این است که هنرمندن آذربایجانی بیشترین استعداد را در بین هنرمندان ایران دارند و از هنرمندان سایر شهرها بهتر کار میکنند به خاطر همین این نمایشگاه را برگزار کردیم.
وی همچنین در پاسخ به پرسش دیگر مهر مبنی بر اینکه اگر به هنر آذربایجان علاقه دارید چرا گالری شلمان را در تهران راهاندازی کردهاید؟ گفت: ما دوست داریم شلمان را در شهرهای دیگر نیز داشته باشیم. این نمایشگاه به مناسبت سومین سالگرد تاسیس این گالری است. در تبریز گالری سرو، شکری و خانه هنر فعال هستند اما هیچ کدام قبول نکردند با ما همکاری کنند. آنها به دنبال سهمخواهی خود از هنرمندان تبریزی هستند. ما نیز متاسفانه امکان این را که در تبریز یک گالری داشته باشیم، نداریم.
وی کمک به زلزلهزدگان ورزقان و اهر را از دیگر اهداف این نمایشگاه دانست و بیان کرد: در 21 مرداد سال 91 در وزرقان زلزلهای آمد که عدهای را بیخانمان کرد. قصد داریم سود و درصد فروش نمایشگاه خود را به این زلزلهزدگان اختصاص دهیم.
خبرنگار مهر در این قسمت نشست از ایرانینژاد در مورد درصد گالری از فروش آثار پرسید که ایرانینژاد گفت: درصد سود گالری از فروش آثار هنرمندان توافقی است ما شاید در مواردی از هنرمندان 50 درصد بگیریم.
یعقوب عمامهپیچ، هنرمند پیشکسوت نقاشی ایران سخنران بعدی این نشست بود که گفت: متاسفانه هنرهای تجسمی ما به گالریها ختم شدهاند و کارهای هنرمندان ما محک آنچنانی نمیخورد. هنرهای تجسمی ما در یک دایره محدود به سر میبرند که به علت تغذیه نشدن درست رشد نمیکنند.
وی با ذکر این جمله که هنرهای تجسمی در میان خانوادههای ما جا نیفتاده است، ادامه داد: اکثر دانشجویان دانشگاههای هنری را خانمها تشکیل میدهند اما به محض این که به خروجی میرسند گم میشوند گو این که هنر به کویر رسیده است.
عمامهپیچ از رسانهها و روزنامهها به خاطر توجه نکردن به هنرهای تجسمی و تصاویر گلایه کرد و گفت: در روزنامههای ما تصویر کوچک و نوشته زیاد است. برای یک خبر عکسی به اندازه یک تمبر چاپ میکنند. چه انتظاری داریم که هنرهای تصویری ما از ادبیات پیشی بگیرد؟ هنرهای تجسمی با این وضع به جایی نمیرسند.
در بخش دیگر این نشست وی خود را یک "استاد پروازی" نامید و گفت: من هر هفته برای تدریس به دانشگاه تبریز میروم و بعد به تهران باز میگردم. برای این نمایشگاه از بچههای سال آخر هنر دانشگاه تبریز خواستم که اثر ارائه دهند که آنها نیز همین کار را کردند.
این نقاش پیشکسوت فقر گالریداری در تبریز را یکی از دلایل عمده ناشناس ماندن هنرهای تجسمی آذربایجانیها قلمداد کرد و افزود: در تبریز دو گالری هست که آنها نیز به اندازه کافی خوب عمل نمیکنند. شهر شیراز پنج گالری دارد و اصفهانیها نیز در زمینه گالریداری خوب عمل میکنند اما در تبریز هنرمندان ایزوله میشوند، به خصوص هنرمندان جوان به خاطر همین مشکل مجبورند یا به تهران بیایند یا به ترکیه کوچ کنند.
وی با انتقاد از دانشگاههای هنر تبریز تصریح کرد: من از مسئولان صدا و سیما، ارشاد و یا شهرداری تبریز گلایه ندارم بلکه روی سخن من با دانشگاههای هنر تبریز است که در زمنیه هنر کاملا خنثی عمل میکنند. دانشگاههای هنر ما در تبریز به یک "ناندانی" تبدیل شدهاند در صورتی که نخستین جایی که میتواند برای هنر کاری کند همین دانشگاهها هستند.
عمامه پیچ در پایان این نشست گفت: من گالری شلمان را نمیشناختم چون این یک گالری ناشناس است ولی از این برنامهای که برگزار کردهاند خوشم آمد و قصد دارم این گالری را بیشتر بشناسم.
نخستین نمایشگاه سالانه هنرمندان جوان آذربایجانی از روز جمعه 22 آذر ماه افتتاح و تا 27 همین ماه ادامه خواهد داشت. گالری شلمان در خیابان میرداماد، کوچه کاووسی، پلاک 27 قرار دارد.
در این نمایشگاه آثاری از یعقوب عمامه پیچ، مانا آقاجری، سارا رشیدی، ثمین خاکزادی، سمیرا کاظمی و جمعی دیگر از هنرجویان آذربایجانی به نمایش در میآید.
نظر شما