به گزارش خبرنگار مهر، سال 85 بود که در فضای کاملا تبلیغاتی و سوار بر موج وعده ها که شاید خود وعده دهندگان نیزبه عدم تحقق آنها باور داشتند شرایطی را فراهم ساخت که مردم استان زنجان اندوخته های خود را برای توسعه و آبادانی استان شان برای خرید سهام پتروشیمی زنجان وارد صحنه کردند و بخش مهم و اساسی سهام پتروشیمی زنجان با حضور بیش از 96 هزار نفر از مردم استان خریداری شد.

مسئولان پتروشیمی و همچنین مسئولان استان در بازار وعدهای آن زمان ، قول اتمام و بهره برداری سه ساله این پروژه را دادند وعده ای که با گذشت نزدیک به 5 سال از تاریخ آن محقق نشده است.
بی شک رکود پروژه عملیات ساخت پتروشیمی زنجان به مولفه های مختلف وابسته بوده و این امر موجب شده در فرایند هفت ساله این پروژه برخی سوءمدیریتها و در کنار آن حیف و میل بیت المال به عنوان مولفه اساسی مطرح شود ولی در این میان نگه داشتن شهروندان و سهامداران زنجانی در فضای غبارآلوده در زمینه روند اجرایی پتروشیمی زنجان موجب شده است امروز شاهد پیشرفت پتروشیمی در حد ناچیزی باشیم.
آذرماه سال ۸۵ مصادف با كلنگزني پروژهاي در استان زنجان بود كه با گذشت بيش از هفت سال از آغاز عمليات اجرايي آن هنوز مردم اين استان منتظر بهرهبرداري از يك فاز آن هستند. پروژه پتروشيمي زنجان قرار بود ۳۶ ماه و در كوتاهترين زمان ممكن به مرحله توليد رسيده و فاز نخست آن به بهرهبرداري شود.
ضرر هر روز ديركرد بهره برداری پروژه پتروشیمی زنجان ۷۵۰ ميليون تومان است
مديرعامل شركت صنايع پتروشيمي زنجان با بيان اين جمله كه ضرر هر روز ديركرد اين پروژه ۷۵۰ ميليون تومان است، افزود: هماكنون "اوره" به ازاي هر كيلو ۲۵۰ تومان است و قرار است در اين كارخانه، روزانه ۳۰۰۰ تن اوره توليد شود يعني هر روز ديرتر اين كار انجام شود ۷۵۰ ميليون تومان كه براي استان درآمدزايي خواهد داشت از بين ميرود. البته با افزايش قيمت در چند سال آينده اين سرمايه به روزانه يك ميليارد تومان در روز ميرسد كه اثرات بسيار خوبي در ايجاد اشتغال و توسعه اقتصادي استان خواهد داشت. مديرعامل پتروشيمي زنجان در جلسهاي كه سال گذشته به اين منظور برگزار شد، ميزان پيشرفت مهندسي اين پروژه را ۶۰ درصد عنوان كرد و گفت: روند اجراي عمليات ساخت و ساز آن به صورت جهشي در حال پيشروي است.
در حال حاضر مجتمع پتروشيمي زنجان براي توليد اوره و آمونياك، در منطقه ايجرود زنجان در زميني به مساحت ۵۰۰ هكتار در حال ساخت است و ظرفيت توليد يك ميليون تن اوره و ۶۷۰ هزار تن آمونياك را دارد. بر اساس اظهارات مديرعامل شركت پتروشيمي زنجان، در پذيرهنويسي اين شركت در مجموع بيش از ۵۵۶ ميليارد و ۳۲۲ ميليون ريال سرمايهگذاري صورت گرفت كه ۷۸ درصد آن به مردم استان زنجان، ۱۷ درصد شركتهاي دولتي و پنج درصد هم به ساير سهامداران استانهاي ديگر اختصاص داشت.
بهگفته محمدرضا مريدشوشتري، سهامداران اين شركت ۹۶ هزار نفر با ۷۰ درصد سرمايه و شركت ملي صنايع پتروشيمي كشور با ۱۹ درصد سهام بودهاند و هزينه مورد نياز براي راهاندازي اين پروژه حدود ۷۰۰ ميليارد تومان برآورد شده كه اين واحد صنعتي تا اواسط سال ۱۳۸۹ با ۶۰ميليارد تومان هزينه ۱۴ درصد پيشرفت داشته است.
مديرعامل اين مجتمع پتروشيمي اواسط سال گذشته اعلام كرده بود كه اگر ارز مورد نياز اين طرح تامين شود، ظرف مدت ۳۶ ماه اين پروژه به بهرهبرداري خواهد رسيد.
مديرعامل شركت صنايع پتروشيمي زنجان يكشنبه سوم مرداد ماه سال ۹۱ تاكيد كرده بود: قول ميدهيم اگر منابع ارزي و ريالي به تناسب پروژه تامين شود، ظرف مدت ۳ سال، پتروشيمي زنجان بهطور كامل به بهرهبرداري برسد.
بهگفته محمدرضا مريد شوشتري همه چيز مهياي حركت بود به نحوي كه پيمانكاري بسيار قوي براي اين پروژه در نظر گرفته شد كه همه امكانات خود را به اين پروژه آورد و تجهيز كارگاه ۹۰ درصدي انجام داد.
وي ادامه داد: در صورت تامين اين منابع بايد باقي سرمايههاي ارزي و ريالي به تناسب با پيشرفت پروژه در اختيار ما قرار بگيرد كه در اين صورت قول ميدهيم ظرف مدت سهسال اين پروژه به مرحله راهاندازي برسد.

استاندار زنجان در این خصوص بایادآوری اینکه عملیات اجرائی پروژه در اوایل سال 1386 شروع شده است گفت: به رغم گذشت نزدیک به هفت سال از شروع پروژه میزان پیشرفت فیزیکی 21/81 درصد می باشد.
به رغم گذشت نزدیک به 7 سال از شروع پروژه میزان پیشرفت فیزیکی 21/81 درصد است
جمشید انصاری افزود: منابع مالی مورد نیاز برای اجرای پروژه 16 هزار میلیارد ریال می باشد که به تفکیک 265 میلیون یورو هزینه های ارزی معادل 8500 میلیارد ریال و مبلغ 7500 میلیارد هزینه ریالی است که ا کنون حدود 1500 میلیارد ریال در پروژه هزینه شده است که 550 میلیارد آن ، منابع حاصل از پذیره نویسی اولیه و 500 میلیارد ریال از محل فروش اوراق مشارکت و مابقی از محل وامهای کوتاه مدت بوده است و برای اتمام پروژه نیاز به تامین 14500 میلیارد ریال ( ارزی و ریالی ) می باشد.
وی ادامه داد: علی رغم اینکه اختصاص تسهیلات ارزی پروژه از محل حساب ذخیره ارزی در سال 1388 به تصویب رسیده و همان موقع بانک مرکزی با انتشار 2000 میلیارد ریال اوراق گواهی سپرده عام توسط بانک ملی نیز موافقت کرده است ولی بجز فروش 500 میلیارد اوراق مشارکت ، اقدام دیگری در تامین مالی پروژه انجام انجام نیافته و عدم تامین منابع مالی دلیل اصلی عدم پیشرفت پروژه می باشد.
انصاری افزود: علاوه بر موارد فوق تامین تسهیلات ارزی و فروش اوراق مشارکت پروژه نیازمند تامین 4500 میلیارد ریال منابع داخلی دیگر است که باید از محل افزایش سرمایه آورده جدید سهامداران و بخشی نیز از محل تسهیلات بانکی تامین گردد.
استاندار زنجان گفت: بر اساس گزارش مدیران پروژه در صورت تامین تسهیلات ارزی توسط بانک ملی و از محل تسهیلات صندوق توسعه ملی و پرداخت منابع ارزی مورد تعهد به سازندگان خارجی، حداقل 36 ماه برای ساخت و انتقال ماشن آلات و تجهیزات اصلی وقت نیاز هست، قابل توجه مسئولانی که در زمان کلنگ زنی پروژه اعلام کرده بودند پروژه در 1000 روز به اتمام خواهد رسید. یعنی اینکه اگر مشکلات تامین ارز مورد نیاز پروژه که در چهار سال گذشته حل نشده است حل گردد و امکان پرداخت هزینه ارزی تجهیزات خریداری شده تا پایان بهار فراهم شود و همه کارها طبق زمانبندی پیش رود پروژه در نیمه دوم سال 1396 به بهره برداری خواهد رسید.
انصاری اولویت کاری مدبران پروژه باید حل مشکل تامین منابع باشد. در این رابطه لازم است اولا بانک ملی سریعانسبت به پذیرش قطعی عاملیت تسهیلات اعطائی از صندوق توسعه ملی اقدام و کنسرسیوم مربوطه را با مشارکت بانکهای دیگر تشکیل دهد و متعاقباً عملیات مربوط به فروش اوراق مشارکت پروژه را شروع و منابع ریالی را در اختیار پروژه قرار دهد . هئیت مدیره شرکت هم باید ضمن پیگری مسائل مربوط به دریافت تسهیلات افزایش سرمایه را در دستور کار قرار داده و از این محل بخش دیگری از منابع ریالی پروژه را تامین کند.
وی ادامه داد: با توجه به ترکیب سهامداران شرکت لازم است در مجمع عمومی آینده شرکت هیئت مدیره توانمندی برای ادامه پروژه تعیین شد. استانداری بر این نکته تاکید و اصرار دارد که با توجه به وجود 60 درصد سهامداران خرد از شهروندان زنجانی ، حداقل دونفر از اعضای هیئت مدیره جدید از میان مدیران مجرب و توانمند بومی انتخاب شوند تا ضمن اینکه کار پروژه را با اهتمام خاص دنبال می کنند پاسخگوی مراجعات و مطالبات شهروندان و سهامداران زنجانی نیز باشند و اساساً عدم حضور نیروهای بومی در ترکیب هئیت مدیره با توجه به غالب بودن سهامداران زنجانی در ترکیب سهام فاقد توجیه عقلی و منطقی است.
استاندار زنجان گفت: پروژه اوره و آمونیاک بزرگترین پروژه صنعتی استان است و حل مشکلات آن مورد اهتمام ویژه مدیریت عالی استان بوده و توانائی حل مشکلات پروژه نیز در مدیریت استان وجود دارد ولی شرط حل مشکلات آنست که مدیران شرکت و سهامداران اصلی با جدیت دنبال اجرای پروژه باشند و از سفته بازی و دستیابی به سود در کوتاه مدت اجتناب کنند و حق سهامداران جزء را که در اکثریت قرار دارند ولی عملا امکان اعمال حق برای آنان فراهم نیست به رسمیت بشناسند.
آیا کلید تدبیر قفل های دوران وعده ها را باز می کند؟
وی ادامه داد: در این صورت است که حمایت موثر و قوی مدیریت استان را در کنار خود خواهند داشت و در کوتاه مدت شاهد شتاب گرفتن اجرای پروژه خواهیم بود باید پذیرفت که در یک بازی" برد - برد " منافع همه ، اعم از سهامداران عمده و جزء تامین و با تحقق پروژه قدمهای بزرگی در توسعه صنعتی استان برداشته خواهد شد. استانداری به عنوان متولی توسعه استان پیگیری جدی و حل مشکلات این پروژه را وظیفه خود می داند و از سهامداران عمده نیز توقع دارد با درک درست از شرایط و توجه دراز مدت به منافع خود و سهامداران خرد ٰ مدیریت استان را در این مورد یاری نماید.
به هر حال پتروشیمی زنجان که از آن به عنوان مجتمع پتروشیمی استان و جزو بزرگترین شرکت های پتروشیمی نام برده می شود امروز به رغم گذشت بیش از 5 سال از زمان وعده داده شده برای بهره برداری هنوز درگیر اما و اگرهایی است که تحقق بهره برداری آن هنوز در سال 96 نیز خود فرایند و شرایط خاص را دارد.
.................................
گزارش: رحیم مقدمی


نظر شما