۳۰ بهمن ۱۳۸۴، ۱۹:۲۳

معاون بين الملل شوراي عالي امنيت ملي در كنفرانس خبري : (تكميلي)

حذف غني سازي يعني تحقير ، تهديد ملي و وابستگي ملي / هدف ما پيدا كردن فرمول جديد در شرايط جديد است / مذاكره به معناي عدول از مواضع نيست

حذف غني سازي يعني تحقير ، تهديد ملي و وابستگي ملي / هدف ما پيدا كردن فرمول جديد در شرايط جديد است / مذاكره به معناي عدول از مواضع نيست

جواد وعيدي تاكيد كرد: معناي مذاكره ايران با طرف هاي اروپايي و ساير كشورها عدول از مواضع اصولي نيست، بلكه پيدا كردن فرمولي جديد در شرايط جديد است.

به گزارش خبرنگار سياسي "مهر"، وعيدي در كنفرانسي خبري در آستانه سفر وزير امور خارجه به بروكسل گفت: اين سفر موقعيتي براي مذاكره بين اروپا و ايران در سطح بالاست و زمينه را براي ادامه مسير گفت وگو و مذاكره مهيا مي كند.

وي با بيان اينكه ايران از تخريب مسير گفت وگو و مذاكره خودداري و طرف مقابل را نيز تشويق مي كند كه چنين كند، افزود: آقاي متكي در اين سفر ملاقات هايي با مسئولان ديپلماسي اروپا از جمله خاوير سولانا و ديگر مقامات اروپايي دارد.

وعيدي با اشاره به اينكه اين سفر به دعوت مسئولان اتحاديه اروپا انجام مي شود گفت: در اين سفر آقاي محمد سعيدي معاون امور بين الملل سازمان انرژي اتمي همچنين عراقچي معاون بين الملل وزارت خارجه و بنده جزو تيم مذاكره كننده هستيم و وزير را همراهي مي كنيم.

معاون بين الملل شوراي عالي امنيت در پاسخ به اين سئوال كه با توجه به همزماني سفر هيات ايراني به بروكسل و مذاكرات هيات ايراني در مسكو آيا از وزن مذاكرات تهران - مسكو نمي كاهد، اظهار داشت: اساسا مذاكره با روسيه منوط يا گره خورده با مذاكرات اروپا يا آژانس نيست. از نظر ما، مسير مذاكرات روسيه كاملا مستقل است و ارتباط مستقيمي با مذاكرات اروپا ندارد.

وعيدي افزود: طرح روسيه از نظر ايران طرحي است كه مسكو به صورت مستقل مطرح كرده است و از نظر ما موضوع طرح مشاركت روسيه بيشتر جنبه فني دارد.

وي يادآور شد كه سرپرستي هيات ايراني مذاكره كننده با روسيه را كه پيشتر خود به عهده داشت اين بار حسيني تاش معاونت راهبردي دبير شوراي عالي امنيت ملي بر عهده خواهد داشت.

وعيدي در پاسخ به سئوال خبرنگار "مهر" كه آيا در مذاكرات وزير امور خارجه در اتحاديه اروپا، طرح البرادعي و پيشنهاد اخير دكتر لاريجاني مطرح خواهد شد، طرح البرادعي را صرفا طرحي رسانه اي خواند و گفت: ما نشانه اي از اين كه آقاي البرادعي اين اظهارات را در جايي مشخص گفته باشند، نديده ايم و صرفا از ديپلمات ها نقل شده است به همين دليل نمي توانيم اين موضوع را طرح يا ايده آقاي البرادعي بدانيم.

وي افزود: اگر قرار باشد طرحي جدي مطرح شود بايد ابتدا در مذاكرات مطرح گردد نه رسانه ها. چيزي به عنوان طرح البرادعي در صحنه وجود ندارد.

معاون  بين الملل شوراي عالي امنيت در خاتمه در خصوص آنچه در رسانه ها تحت عنوان پيشنهاد آقاي لاريجاني از آن ياد شده است، گفت: ما پيشنهادي مبني بر دريافت دستگاههاي سانتريفوژ با توانايي غني سازي در سطح پايين را از اروپا يا آمريكا دريافت نكرده ايم و اساسا نمي دانيم چنين موضوعي امكان فني دارد يا خير، اما در پي طرح چنين امكاني از سوي خبرنگار راديو فرانسه، آقاي لاريجاني عنوان كردند از آنجا كه ايران واقعا به دنبال تضمين موضوع عدم انحراف است از هر راه حلي كه موجب رفع ابهام شود از جمله اين راه حل استقبال مي كند.

وعيدي در ادامه اين كنفرانس مطبوعاتي تاكيد كرد: ما خواستار احقاق تمام حقوق هسته اي كشور طبق مقررات بين المللي هستيم و حاضريم به همه تكاليف مان عمل كنيم.

وي افزود: ما آماده رسيدن به يك فرمول براي احقاق حقوقمان هستيم و هر طرحي از جمله اين طرح در صورت عملي بودن قابل بررسي است.

وعيدي در خصوص تضمين هاي مورد درخواست غرب گفت: وقتي غرب از تضمين سخن مي گويد دستش چيزي فراتر از تضمينات عيني موجود در معاهدات بين المللي از جمله ان پي تي ، پروتكل و اساسنامه است اما وقتي ما در مورد تضمين صحبت مي كنيم در چارچوب مقررات حرف مي زنيم و مي گوييم آماده ايم همكاريهايمان را در چارچوب مقررات تثبيت كنيم، البته به شرطي كه حقوقمان حفظ شود.

خبرنگاري پرسيد فرض مي كنيم آنچه به عنوان طرح البرادعي مطرح شده در شرايط واقعي مطرح شود. آيا در آن شرايط حاضر به پذيرش آن هستيم و خط قرمزهاي ما در اين پذيرش كجاست؟ وعيدي با بيان اينكه بدون اطلاع از جزئيات طرح نمي توان به آن جواب داد، گفت: خط قرمز ما، حقوقمان مطابق با معاهده ان پي تي است و اينكه در مورد ايران معيار دوگانه اعمال نشود.

وي در خصوص شرايط ايران در ماههاي اخير توضيح داد: كاري كه در ژانويه و پيش از اجلاس 4 فوريه شوراي حكام آغاز كرديم، تحقيقات و توسعه بود. به اروپا گفتيم كه تحقيقات و توسعه قابل مذاكره نيست اما آنها ادعا كردند تحقيقات و توسعه يعني برداشتن كل تعليق در شرايطي كه ما تاكيد مي كرديم تحقيقات به معناي توليد سوخت هسته اي نيست.

وعيدي افزود: در پي ازسرگيري تحقيقات براي برداشتن گام بعدي يعني آغاز غني سازي در سطح صنعتي اعلام كرديم كه آماده گفت وگو و يافتن راه حلي دوجانبه هستيم.

وي توضيح داد: اين در شرايطي بود كه قانون مصوب مجلس دولت را ملزم به ازسرگيري غني سازي و توليد سوخت در صورت هرگونه ارجاع يا گزارش پرونده به شوراي امنيت مي كرد و اروپا و آمريكا اين موضوع را به خوبي مي دانستند. با اين حال بهانه جويي كرده و با هدف تند كردن فضا، موضوع را در اجلاس فوق العاده 4 فوريه به شوراي امنيت گزارش كردند.

معاون بين الملل شوراي عالي امنيت ملي در ادامه تاكيد كرد : بر اين اساس مي توان گفت طرفي كه اوضاع را تند كرد، ما نبوديم و اين دولت ما نبود كه بعد از  4 فوريه عكس العمل نشان داد، بلكه اروپا و آمريكا با اطلاع از قانون ايران به عمد اين كار را كردند.

وي در پاسخ به سئوال خبرنگاري كه پرسيد آيا ايران با آغاز تحقيقات هسته اي تندتر شدن فضاي بين الملل و گزارش موضوع به شوراي امنيت را پيش بيني مي كرد، گفت: پيش بيني ما قانون مجلس بود. ما از اروپايي ها دعوت كرديم ماجراجويي نكنند، مجلس پيش بيني ماجراجويي و لج بازي اروپا و آمريكا را كرده بود و فكر مي كنيم اين ماجراجويي و لج بازي از جانب آمريكايي ها و اروپايي ها ادامه خواهد داشت.

وعيدي تاكيد كرد: تلاش ما اين است كه آنها را به خروج از اين مسير دعوت كنيم.

به گزارش "مهر" معاون بين الملل شوراي عالي امنيت ملي توضيح داد: ما موعظه نمي كنيم بلكه براي خروج غرب از مسير ماجراجويي اقداماتي انجام مي دهيم از جمله همكاريمان را با آژانس طبق پادمان ادامه خواهيم داد، آماده پيدا كردن فرمولي منطقي در مذاكرات هستيم و از هر طرحي كه در اين زمينه ارائه شود، استقبال مي كنيم.

خبرنگاري پرسيد چرا با علم به اينكه آمريكا و اروپا در پي بهانه جويي هستند به مذاكرات ادامه مي دهيم، وعيدي پاسخ داد اين كه اصلا آمريكا و اروپا را يكپارچه بدانيم و فكر كنيم غربي ها همه يك نوع برداشت از فعاليت هاي هسته اي ايران دارند و يك نسخه مشخص براي ما پيچيده اند، اشتباه است كما اينكه در ايران هم ديدگاههاي مختلفي وجود دارد.

وي با اشاره به خطبه امام حسين (ع) در روز عاشورا براي لشگر مقابل گفت: در منطق فرهنگي و مذهبي ما همواره موضع  مطابق با واقعيت و حقيقت و قانون مدار و مظلومانه قابل دفاع است.

وعيدي در خصوص بيانيه منتشرشده از سوي سفارت ايران در فرانسه گفت: اين بيانيه بيانگر پيشنهاد حقوقي نبوده است. البته طرف اروپايي مايل بود به طور رسمي گفته شود، اما بيانيه سفارت ايران صرفا مصاحبه آقاي دكتر لاريجاني را به عنوان مراجع رسمي كشور طي بيانيه انتشار داد و اين طرح پيشنهادي آقاي لاريجاني نبوده است.

خبرنگاري پرسيد آيا مذاكره به معناي تعديل خط قرمزها و عدول طرفهاي مرتبط به موضوع هسته اي ايران از مواضع اصولي خود است، گفت: معناي مذاكره هميشه تعديل نيست بلكه هدف ما پيدا كردن فرمول جديد در شرايط جديد است.

وعيدي با بيان اينكه هم ما و هم اروپا در شرايط جديد هستيم، تاكيد كرد : ايران مايل است اوضاع تندتر نشود و ما يك قدم جلوتر هستيم حتي تلاش مي كنيم اوضاع آرام تر شود. مذاكره براي اين است كه اوضاع بحراني نشود.

وي تاكيد كرد: ما به دنبال توافق بر سر فرمولي كارآمد هستيم كه خط قرمزمان يعني حفظ حقوق قانوني كشور را به رسميت بشناسد.

معاون بين الملل شوراي عالي امنيت ملي در پاسخ به اين سئوال كه آيا چين در مذاكرات ايران و روسيه حضور دارد گفت: تا اين لحظه ندارد و از نظر ايران، طرح روسيه چون طرح روسيه است و نه طرح چين يا اروپا و آمريكا، مسير مستقلي دارد.

وي در ادامه افزود: اگر قرار باشد كشوري به نام خودش طرح كشوري ديگر را ارائه كند طبيعي است ترجيح مي دهيم با كشور اصلي طرح را دنبال كنيم.

وعيدي در پاسخ به اين سئوال كه چرا اروپايي ها علاقه اي ندارند آژانس بين المللي انرژي اتمي تكليف تضمين هاي عدم انحراف را روشن كند، گفت: اروپايي ها هرگاه از كلمه تضمين استفاده كردند منظورشان توقف بوده است. آنها در 5 اوت 2005 بعد از دو سال مذاكره گفتند تضمين، برچيدن فعاليت هاي هسته اي است و اين اشتباه تاريخي اروپا بود. اين اقدام اروپا باعث شد به عمق نيات آنها پي ببريم.

وي در خصوص اينكه چرا اروپا به دنبال تضمين هاي آژانس در خصوص عدم انحراف نيست گفت: آژانس اگر بخواهد حقوقي و قانوني صحبت كند بايد اساسنامه، پادمان و ان پي تي را معيار تضمين بداند. علاوه بر آنكه در ايران با اجراي داوطلبانه پروتكل الحاقي بيش از 1600 نفرروز بازرسي انجام شده است.

معاون بين الملل شوراي عالي امنيت ملي در خصوص پيش بيني وضعيت پرونده هسته اي ايران اظهار داشت: بند 8 قطعنامه 4 فوريه خواستار گزارش كامل موضوع هسته اي ايران به شوراي امنيت و گزارش جامع البرادعي به همراه قطعنامه ماه مارس به شوراي امنيت است. اگر گزارش جامع البرادعي براي ارائه به نشست ماه مارس شوراي حكام، حقوقي و فني تهيه شود بايد اعلام كند كه موضوع آلودگي ها دستگاههاي سانتريفيوژ P1 و p2 حل شده است. نمونه گيري هاي سايت پارچين انجام شده و نتايج آن بيانگر عدم انحراف نيست و مصاحبه هاي درخواست شده از سوي آژانس به عنوان اقدامات اصلاحي انجام گرفته است.

وي افزود: اگر گزارش كامل البرادعي اين گونه باشد و سياسي برخورد نكنند و فضا را بحراني نخواهند، چنين گزارشي با قطعنامه ماه مارس به شوراي امنيت منتقل مي شود اما اگر به جاي مسير عادي مسير تند كردن اوضاع را دنبال كند ممكن است به مدير كل فشار سياسي بياورند كه به جاي نوشتن حقايق حقوقي و فني همكاريهاي ايران به صورت نادرست و ابهام انگيز جلوه كند و در قطعنامه هم به جاي گزارش براي تكميل فشار رواني موضوع ارجاع را جهت اقدام شوراي امنيت مطرح سازند.

خبرنگاري پرسيد: چقدر پيش بيني مي كنيد موضوع به شوراي امنيت ارجاع شود كه وعيدي پاسخ داد آنها در پي تند كردن فضا هستند و با اين شرايط از هر بهانه اي استفاده مي كنند و بعيد نيست پرونده به شوراي امنيت  ارجاع شود.

وي افزود: آنها مي خواهند ما فعاليت هاي هسته اي مان را برچينيم اما برنمي چينيم. آنها سعي دارند كه با داستان ارجاع به شوراي امنيت، ما را به گذشتن از حقوقمان وادار كنند چون فكر مي كنند هنوز عواقب ارجاع موضوع به شوراي امنيت را نمي داند.

وعيدي تصريح كرد: ما گفته ايم كه از رفتن به شوراي امنيت استقبال نمي كنيم و متاسفيم كه اين اظهارات را نشانه عقب نشيني ما فرض مي كنند.

خبرنگاري پرسيد اگر بگويند فعاليت هاي هسته اي تان را برچينيد يا به شوراي امنيت برويد، چه خواهيد كرد وعيدي پاسخ داد: برچيدن يعني تحقير و تهديد ملي و وابستگي ملي و چون استراتژي برچيدن را مساوي تحقير و تهديد ملي و وابستگي ملي مي دانيم مي گوييم حاضر نيستيم زير بار چنين چيزي برويم.

وي با اشاره به مقاومت نسل هاي قبلي در نهضت ملي نفت ايران تحت فشارها و تحليل هاي بازدارنده گفت: آن نسل در نهضت ملي صنعت نفت ايران را به وجود آورد و امروز همه به آنها احترام مي گذاريم. اين روند در انقلاب و جنگ تحميلي هم تكرار شد.

معاون بين الملل شوراي عالي امنيت ملي در پايان اين كنفرانس در پاسخ به اين سئوال خبرنگار "مهر" كه آيا ايران در مذاكره با روسيه طرحي تكميلي ارائه كرده است، اظهار داشت : طبيعي است در پي پيشنهاد هر كشور، ما نيز مطابق با حفظ حقوق و منافعمان اگر لازم باشد طرح تكميلي خود را ارائه مي كنيم و در خصوص روسيه نيز چنين كرديم.

کد خبر 292783

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha