۱۲ مهر ۱۳۸۵، ۱۶:۲۷

ادبيات ديني بايد با اعتقاد مخاطب نسبت روشن پيدا كند / گزارش مهر از برگزاري نشست " نيايش در ادبيات كودك و نوجوان "

ادبيات ديني بايد با اعتقاد مخاطب نسبت روشن پيدا كند / گزارش مهر از برگزاري نشست " نيايش در ادبيات كودك و نوجوان "

نشست بررسي " نيايش در ادبيات كودكان و نوجوانان " عصر روز گذشته - سه شنبه يازدهم مهرماه - با حضور تني چند از شاعران ، نويسندگان و منتقدان اين حوزه ادبي در كانون پرورش فكري برگزار شد .

به گزارش خبرنگار فرهنگ و ادب مهر ، در اين نشست كه در سالن كنفرانس كانون پرورش برگزار شد ، حاضران ضمن مرور اجمالي تلاشهاي مكتوب شاعران و نويسندگان كودك و نوجوان در حوزه ادبيات ديني و معرفتي ، موضوع " دعا و نيايش " را در اين حوزه ادبي مورد بررسي قرار دادند . 

در اين نشست دوساعته كه سيد علي كاشفي خوانساري - منتقد ادبيات كودك و نوجوان اجراي آن را بر عهده داشت ، ابتدا جعفر ابراهيمي شاهد - شاعر و نويسنده به بيان خاطراتي از دوران كودكي و نوجواني خود پرداخت و از چگونگي موانست خود با موضوعات و مباحث ديني و الهي سخن گفت .

وي با اشاره به دوران تحصيل خود و مشكلاتي كه در دوران تحصيل خود در برخي مدارس ديني داشته است ، تصريح كرد : دخالت بزرگسالان در زندگي و فكركردن بچه ها ، نوع نگاه آنها را به موضوعات مختلف زندگي به شدن تغيير مي دهد ، من به ياد دارم كه به خاطر خواندن كتاب " بينوايان " در مدرسه اي كه درس مي خواندم ، به سبك دوره قاجار تنبيه ( فلك ) شدم .

جعفر ابراهيمي شاهد با اشاره به تجربيات خود در طول دوران شاعري و نويسندگي و پيوند عواطف و انديشه هاي خود با احساسات ديني و مذهبي ، يادآور شد : در اوايل انقلاب ، ما با ترس و لرز براي " خدا " شعر مي گفتيم ، وقتي كه در شعري مي گفتم " دنيا شعر خداست " ، خيلي ها جبهه گيري شديد مي كردند ، در صورتي كه من شاعر كودكان هستم و خود را ملزم به پاسخ گويي به بزرگسالان نمي دانم ، چرا كه اين كودكان هستند كه بايد درباره شعر من قضاوت كنند .

وي اظهار داشت : باور ديني و الهي بايد بالفطره در كودك وجود داشته باشد كه البته هست ، اينكه روانشناسي بخواهد اين پاكي فطرت را در كودك با هزار و يك توجيه رد كند ، براي من قابل قبول نيست ، يك روانشناس نمي تواند شاعر و نويسنده كودك باشد اما يك شاعر و نويسنده كودك قطعا اطلاعاتي نيز از دنياي درون و روانشناسي مخاطبان خود دارد . 


محمد علي شاماني - پژوهشگر ادبيات كودك و نوجوان نيز از ديگر حاضران در اين نشست بود . وي با بيان اينكه گفتگو از خدا و با خدا ، يكي از بهترين بهانه هايي است كه خداوند آن را روزي بندگانش مي كند ، افزود : خدا هميشه تفكربرانگيزترين موضوع براي انسان بوده و هست ، همواره پرسش درباره " خدا " در ذهن بشر وجود داشته است و در دنياي كودكان ، اين موضوع محسوس تر است .

وي كه فعاليت هاي مطبوعاتي را نيز در كارنامه خود دارد ، اضافه كرد : در كودك ، تكلف وجود ندارد و قالب هاي متداول بزرگسالانه براي او از جايگاه چنداني برخوردار نيست ، كودكان تصوري از خداوند دارند و همين تصور به آنها كمك مي كند تا با خدا راحت تر صحبت كنند .

شاماني با اشاره به برخي نوشته ها و منابع مكتوب با موضوعات الهي و معنوي از ديگر كشورهاي جهان ، افزود : كودك ، طعم شيرين خدا را زير زبان خود حس مي كند و سعي دارد با همان شيريني و لذت ، با خداي خود به گفتگو بپردازد .  

به گزارش مهر ، در ادامه عرفان نظرآهاري - شاعر نوجوانان ، گفت : در امر نيايش ، فارغ از اينكه چه سن و سالي داريم ، يك اتفاق فعالانه رخ مي دهد كه بعدها به مكالمه و معارفه نيز مي رسد .

وي كه سخنانش را با ذكري درباره خدا آغاز كرد ، با ذكر نمونه هايي از نوشته ها و ديدگاه هاي روانشناسي خارجي ، به تبيين و بررسي مراحل مختلف شناخت كودكان از خدا پرداخت .  

حميد هنرجو - شاعر و نويسنده كودك و نوجوان نيز در اين نشست با تاكيد بر اينكه گسترش فضاي معرفتي در حوزه ادبيات كودك و نوجوان در سالهاي پس از انقلاب اسلامي قوت گرفت ، اظهار داشت : مشكل امروز ادبيات كودك و نوجوان و فعالان اين حوزه ادبي ، قطع ارتباط با منابع و علوم ديگر مانند روانشانسي ، فلسفه و علوم ديني است .

وي با اشاره به اينكه شعر ديني و مذهبي در حوزه كودك و نوجوان توانست به شكوفايي قابل توجهي دست يابد ، تصريح كرد : متاسفانه در سالهاي اخير ، اين نوع ازادبيات اصرار دارد خود را تكرار كند و نوآوري و هماهنگي با دنياي مدرن را چندان برنمي تابد .

هنرجو با تقدير از ادبيات روستايي و شعرهايي كه تلاش در ترسيم زلالي ها ، پاكي ها و صداقت فضاهاي روستايي دارند ، گفت : امروزه بايد اين واقعيت تلخ را بپذيريم كه درجازدن در اين فضاهاي تكراري ، مخاطبان را از ما و شعرمان دور مي كند چرا كه بسياري از كودكان امروز به دليل حضور در فضاي شهري و جامعه صنعتي ، اصولا روستا و روستايي را نمي شناسند ، ديگر چه رسد به اين كه بخواهيم نمادهاي روستا و طبيعتي كه مخاطب با آنها سر و كاري ندارد را براي هدفي ارجمند چون ادبيات معرفتي و الهي به ميان بياوريم . 

وي با بيان اينكه كار شعاري ، در هنر و ادبيات كاركرد خود را از دست داده است ، يادآور شد : با موج آمدن ، با موج رفتن را نيز در پي دارد ، ادبيات ديني و شعر نيايشي بايد با باور و اعتقاد مخاطب نسبت روشن پيدا كند و  ظاهرنگري و سطحي نگري را دستمايه قرار ندهد .

اين شاعر و نويسنده كودك و نوجوان گفت : شعر ديني و الهي ، آن هم براي گروه سني كودك و نوجوان ، ناگزير به پذيرش شرايط دنياي جديد و عبور از فضاي گل و مرغ و دايره واژگاني بسته است ، چه اشكال دارد كه با هوشمندي و درك شرايط امروز جهان كه تا اندازه اي با كتاب و فرهنگ ، فاصله گرفته است ،  مجموعه اي از عناصر و مظاهر دنياي مدرن را به خدمت انديشه هاي ديني و معرفتي درآوريم ؟

دراين نشست ، بابك نيك طلب ( شاعر ) ، سيد علي محمد رفيعي ( منتقد ادبي ) ، مهدي طهوري ( شاعر ) ، مريم جمشيدي ( نويسنده و عضو انجمن قلم ايران ) ، منوچهر اكبرلو ( مدرس ادبيات نمايشي ) و تني چند از حاضران نيز به صورت گذرا موضوع نيايش را در حوزه هنر و ادبيات كودك و نوجوان مورد بحث قرار دادند . 
کد خبر 389751

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha