خبرگزاری مهر-گروه استان ها:مجتبی کاور: ایلام به عنوان یکی از استان های درگیر با پدیده گرد و غبار توانسته است اقدامات خوبی در راستای بیابان زدایی انجام دهد و امسال نیز با اقداماتی که از سوی مسئولان منابع طبیعی استان در عرصه های بیابانی داخلی و حتی کشور عراق انجام شده نشان از جدیت و تلاش در مبارزه با این پدیده دارد.
درباره کانون های گرد و غبار داخلی و خارجی و آخرین اقدامات صورت گرفته در خصوص جلوگیری از گسترش بیابانهای استان مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان ایلام گفت: در استان ایلام ۴۲۴ هزارهکتار عرصه های بیابانی داریم که ۲۱ درصد مساحت استان ایلام را بیابان تشکیل داده است.
رضا احمدی اظهار داشت: سرانه بیابانی هر ایلامی ۷ هزار متر مربع است و ما برای مقابله با بیابان زایی در سال جاری پنج هزار هکتار جنگل کاری در استان داشته ایم.
وی بیان داشت: وسیع ترین بیابان ها در شهرستان دهلران با وسعت ۲۵۲ هزار هکتار است که متاسفانه از این میزان ۱۴۰ هزار هکتار کانون فرسایش خاک است.
مهار ریزگردها در کشور عراق توسط منابعغ طبیعی ایلام
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان ایلام گفت: وجود ۱۴۰هزار هکتار کانون فرسایشی خود یک نوع تهدید برای وقوع گرد و غبار است و امسال با برنامه ریزی های انجام شده و در ر استای بیابان زدایی استان به خصوص شهرستان دهلران حدود یک هزار هکتار از اراضی احیا و یک هزار هکتار دیگر در منطقه دشت عباس دهلران مالچ پاشی شده است.
احمدی افزود: در تلاش هستیم با احیا، نهال کاری و مالچ پاشی با پدیده گرد و غبار و بیابان زایی در شهرستان دهلران مبارزه کنیم.
وی تصریح کرد: استان ایلام به علت هم مرزی با کشور عراق همواره در معرض توده های گرد و غبار از سمت این کشور است که در این راستا مطالعات خوبی در منطقه انجام شده است.
مدیرکل منابع طبیعی وآبخیزداری استان ایلام افزود: عرصه بیابانی در استان های دیاله، واسط و الانبار کشور عراق با مساحت ۹۰۰ هزار هکتار وجود دارد، باتوجه به هم مرز بودن این استانها و نزدیکی این کانون ها با شهرستان مهران، با تلاش استاندار و مسئولان استان تفاهم نامه ای با مسئولان این استان ها واقع در کشور عراق به منظور اجرای طرح های مهار ریزگردها امضا شده است.
احمدی افزود: خوشبختانه در این راستا تاکنون یک هزار و ۶۰۰ هکتار از حاشیه جاده مهران به سمت استان واسط به طول۸۲ کیلومتر چاله کنی شده و حدود ۱۰۰ هزار نهال کاشت شده است و در مرحله نخست در ۳۰ کیلومتر آن عملیاتی شده و مابقی هم در دست اجرا است.
نهال کاری ۲۰ هزار هکتار
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری ایلام با اشاره به تولید چهار میلیون نهال در سال، گفت: خوشبختانه استان ایلام در سال جاری رتبه نخست کشوری در زمینه تولید نهال را به خود اختصاص داده است.
وی تصریح کرد: استان ایلام امسال طبق برنامه مصوب شده می بایست یک هزار و ۷۰۰هکتار در عرصه های بیابانی نهال کاری می کرد که با تلاش همه مجموعه وتلاش جهادی این سطح به پنج هزار هکتار رسیده است.
احمدی افزود : یکی از اقدماتی که در دستور کار ما برای سال ۹۷ قرار گرفته است، نهالکاری ۲۰ هزار هکتار از ارضی بیابانی در استان است وخوشبختانه زمینه این کار عظیم در استان فراهم شده است.
لزوم کنترل فرسایش بادی در سطح عرصه های بیابانی
یک کارشناس بیابان زدایی نیز در این زمینه گفت: گرد و غبار یکی از مولفه های مهم مناطق بیابانی است و عمدتا از فرسایش بادی در مناطق خشک و نیمه خشک حاره و جنب حاره منتج می شود.
موسی کیان فر در گفتگو با مهر بیان داشت: علت وقوع پدیده گرد و غبار عمدتا ناشی از جریانات منطقه ای و با منشا خارجی و علت گرد وغبار محلی عمدتا ناشی از فرسایش بادی در داخل کشور است.
وی بیان داشت : در هر سال، تقریبا یک تا دو بیلیون تن گرد و غبار وارد جو زمین می شود که معادل نیمی از کل ذرات موجود در تروپوسفر است و کانون بسیاری از توفانهای گردوغبار در گذشته، صحراهای عربستان و شمال آفریقا بوده که به دلیل درشتی ذرات و نشست سریع، ماندگاری و قدرت انتقال کمتری داشتهاند.
کیان فر اظهار داشت: کانونهای خارجی منشا توفانهای گردوخاک در حال حاضر شامل شمال غرب عراق و شرق سوریه، دو طرف رودخانه فرات، تالابها و زمینهای خشک شده جنوب عراق (بینالنهرین)، زمینهای اطراف و شمال دریاچه تارتار در عراق، زمینهای غرب عراق ،استان الانبار و شرق سوریه (استان حمص) و مناطق مرزی شمال عربستان و شرق اردن است و جنس رسوبات این مناطق رسی ریزدانه بوده که تا ارتفاع زیادی در جو بالا رفته و علاوه بر ماندگاری و غلظت زیاد تا مسافتهای بسیار زیادی انتقال مییابند.
کیان فر تصریح کرد: با توجه به خسارت ها و مشکلات عدیده پدیده گرد و غبار برای استان و با عنایت به وجود عرصه های بیابانی و همچنین وجود ۴۲۵ کیکومتر مرز مشترک با کشور عراق به عنوان یکی از اصلی ترین چشمه های تولید کننده گرد و غبار در منطقه می طلبد که با انجام برنامه ریزی مدون فرسایش بادی در سطح عرصه های بیابانی منطقه را کنترل کرده و از تبدیل شدن استان به منشاء تولید گرد و غبار برای استانهای همجوار جلوگیری کرد.


نظر شما