خبرگزاری مهر، گروه استانها - بیت اله احمدی؛ پیشانی پر از چروک، دستانی زمخت و سخت، نگاهی جدی و گاهی خشن، چشمهایی که گاهی به یک جا متمرکز میشود، حتماً دارد به آینده فکر میکند، برخی هم عصا به دست، اینها تصوراتی است که از پدر داریم.
دکتر باشد یا مهندس، معلم باشد یا استاد دانشگاه، بازاری و یا نارنجی پوش شهرداری، کارمند باشد یا بیکار، پدر، پدر است؛ او هر چقدر هم چهره خشنی داشته باشد نامش پدر است.
ما مردانگی و احترام، فتوت و مهربانی و مرد بودن را از روی دست او تقلب کردیم، از او آموختیم که آدمها هر کدام قیمتی دارند، یکی ارزان و دیگری کمی گرانتر، از او آموختیم که باید در برابر بزرگترین مشکلات زندگی، مانند کوه مقاوم باشیم و صبور.
روز پدر در فرهنگهای مختلف
روز پدر تنها مختص به ایران نیست بلکه در تقویم اکثر کشورهای دنیا روزی را به نام روز پدر نام گذاری کرده اند؛ در بیشتر کشورها در روز پدر، معمولاً اعضای خانواده وقت خود را صرف گذراندن با پدر و یا انجام فعالیتهای مورد علاقه او در ساحل دریا یا کوه و طبیعت … و دادن هدیه به او میکنند.
روز پدر، یک روز تعطیل عمومی در هند است، در هند پدر به معنای اولین قهرمان ایده آل برای هر کودک در زندگی است، بنابراین تصویر پدر برای یک کودک از آغاز طفولیت بسیار محترم و ارزشمند است.
در آلمان، روز پدر را که چندین روز بعد از عید پاک است به گونهای متفاوت از دیگر بخشهای جهان جشن میگیرند، به این صورت که عدهای از پدران از پیر و جوان، خوراکی و نوشیدنیهایی را در واگن کوچکی که توسط خودشان کشیده میشود قرار میدهند و در طبیعت و یا خیابانها یک تور پیاده روی را ترتیب میدهند و شادی میکنند.
الگوی فرازمانی برای پدران
در ایران نیز روز پدر به نام یک روز با ارزش نامگذاری شده و به مناسبت میلاد امام علی (ع) بزرگداشتی برای پدران برگزار میشود، در جامعه اسلامی، زنان و مردان مسلمان، الگوهای فرازمانی بسیاری برای رسیدن به آرامش و نیک بختی دنیوی و سعادت اخروی در اختیار دارند که یکی از این اسوههای حسنه، تأسی جستن به سبک زندگی حضرت علی (ع) است.
عظمت شخصیت فردی و اجتماعی امام اول شیعیان و میزان تأثیرگذاری ایشان بر بشر فارغ از دین و آئین به حدی است که ایشان نه تنها اسوهای حسنه برای جهان اسلام هستند بلکه جهان است که پذیرش سبک زندگی علوی را در خود احساس میکند.
از احادیث، روایات و کتاب ارزشمند نهج البلاغه به خوبی میتوان شیوه رفتاری و عملی امام علی (ع) را استخراج کرد و به این نتیجه رسید که سبک زندگی ایشان برگرفته از دستورات قرآن کریم است پس کسی که بخواهد زندگی قرآنی داشته باشد میتواند امام علی (ع) را الگوی خود قرار دهد.
سیره علوی میتواند بهترین الگو برای پدران در خانواده باشد، طرز رفتار با همسر و فرزندان سبک زندگی علوی، نه تنها عطر عشق و علاقه را در خانه و میان زن و شوهر و پدر و فرزند جاری میکند بلکه باعث استحکام بنیان خانواده در سختترین شرایط مادی نیز میشود.
حضرت علی (ع) در برآورده کردن نیازهای خانواده هرگز کوتاهی نمیکردند و با عنایت به ساده زیستی و تربیت فرزندان به این شیوه زندگی همواره خانواده خود را حمایت میکردند تا جایی که در برخی از روایات داریم ایشان برای دادن مهریه حضرت زهرا (س) و گرفتن جشن ازدواج زره خود را فروخت؛ مقدم داشتن خواست فاطمه بر خواست خود یکی دیگر از رفتارهای شایسته امام علی (ع) با همسرش است.
پدر در شعر شاعران برجسته ایران
انسان همواره در طول زندگی خود، نیاز به سرمشق و نمونه عینی و قابل اعتماد دارد، والدین در دین اسلام جایگاه ویژه ای دارند، به ویژه پدر در رأس این قله قرار دارد؛ پدر اولین دوست و سرمشق هر فرزندی است، ما بسیاری از خصوصیات اخلاقی امروز خود را وامدار تأثیرات تربیتی هستیم که از پدران خود به ارث برده ایم.
شعرای به نام کشورمان چه کلاسیک سرایان و چه سرایندگان شعر سپید همگی برای پدر سرودههای نغزی داشته اند.
استاد شهریار پس از شنیدن خبر مرگ پدرش در غربت، این چنین شعری را میسراید که در چهار بیتِ نخست این قطعه دل انگیز تصویر کرده است:
دلتنگ غروبی خفه بیرون زدم از در / در مشت گرفته مچ دست پسرم را / یارب به چه سنگی زنم از دست غریبی / این کله پوک و سر و مغز پکرم را / هم در وطنم بار غریبی به سر و دوش / کوهی ست که خواهد بشکافد کمرم را / من مرغ خوش آواز و همه عمر به پرواز / چون شد که شکستند چنین بال و پرم را؟
سهراب سپهری هم شعری متفاوت درباره پدر سروده که با بقیه کارهایش تفاوت ساختاری چشمگیری دارد؛ سهراب میگوید: «شب بودوماه واختر و شمع ومن وخیال / خواب از سرم به نغمه مرغی پریده بود / در گوشه اتاق فرو رفته در سکوت / رؤیای عمر رفته مرا پیش دیده بود / درعالم خیال به چشم آمدم پدر / کز رنج چون کمان قد سروش خمیده بود / موی سیاه او شده بود اندکی سپید / گویی سپیده از افق شب دمیده بود / یاد آمدم که در دل شبها هزار بار / از خود برون شدم به تماشای روی او / کی لذت وصال بدین حد رسیده بود / چون محو شد خیال پدر از نظر مرا / اشکی به گونه زردم چکیده بود.
اما پروین اعتصامی یکی از شاعران اخلاق گرای معاصر که پدرش نقش ویژه ای در تربیت او داشت، این چنین درباره پدرش مینویسد:
من که قدر گهر پاک تو میدانستم / ز چه مفقود شدی، ای گهر کانی من / من که آب تو ز سرچشمهی دل میدادم / آب و رنگت چه شد، ای لالهی نعمانی من / من یکی مرغ غزلخوان تو بودم، چه فتاد / که دگر گوش نداری به نوا خوانی من / گنج خود خواندیم و رفتی و بگذاشتیم / ای عجب، بعد تو با کیست نگهبانی من
با هدیه روز پدر چه کنیم؟
اما برای پدرانی که هنوز سایه مهرشان بر سرمان است چه کنیم و چگونه آن همه فداکاریها و مهربانی هایشان را قدر بدانیم؟
زینب حسین زاده یک شهروند با بیان اینکه با این جمله که میگویند برای مردان نمیتوان کادوهای متنوع تهیه کرد چندان موافق نیستم، میگوید: «باید به روحیه و گرایش آقایان برای تهیه کادو توجه ویژه داشت، برای مثال دقت کنید ببینید او این روزها برای انجام کارش به چه وسیلهای احتیاج دارد؟ آیا یک کیف چرم اداری او را بیشتر خوشحال میکند و یا یک چراغ مطالعه مهندسی؟ اگر پدر و همسرتان به انجام دادن کارهای فنی خانه علاقه منداست و هیچ کس را مثل خودش قبول ندارد، جعبه ابزار بهترین کادویی است که شما میتوانید به عنوان هدیه روز پدر خریداری کنید.»
وی ادامه میدهد: «خرید یک کیف کار مناسب با شغل و موقعیت اجتماعی همسر یا پدرتان نیز میتواند گزینه مناسبی باشد، کیفهای چرم نسبت به بقیه کیفها شیکتر هستند، هیچوقت مد نمیشوند، هیچوقت هم از مد نمیافتند؛ به کمربند چرم اعلا هم میتوانید فکر کنید، ادکلون و پیراهن هر دو در لیست ثابت کادوهایی قرار دارند که همیشه میتوانند گزینههای مناسبی برای آقایان باشند. اگر میخواهید متفاوت عمل کنید و دغدغه سلامتی همسرتان یا پدر خود را نیزدارید میتوانید ضمن ثبت نام او در یک کلاس ورزشی یک دست لباس ورزشی و یک کتانی مناسب برای او کادو بخرید.»
زهرا علی نژاد هم با اشاره به اینکه پدرش اهل مطالعه است، کتاب را بهترین هدیه برای روز پدر عنوان کرده و تصریح میکند: «آنقدر کتاب خوب در زمینههای مختلف مثل مجموعه داستانِ کوتاه، رمان، مجموعه مقالات و مصاحبههای چهرههای جذاب و… در بازار نشر وجود دارد که احتیاجی به معرفی و یادآوری نیست. در کنار کتابهای کاغذی، کتابهای اندرویدی و کتابهای صوتی هم انتخابهای خوبی هستند. منتها شاید بهترین انتخاب، خرید یک کتاب نفیس با چاپ ویژه مثل مجموعه رباعیات خیام یا دیوان حافظ یا یک مجموعه نفیس مثل رمان ۱۰ جلدی کلیدر باشد».
رضا شفیعی دیگر جوان هم استانی است که میگوید: «این فرصت قدردانی را نباید به هر شکل ممکن از دست داد، حتی شده یک کارت کوچک تهیه کنید و رویش محبت آمیز ترین جملهای را که از اعماق قلبتان متولد میشود بر روی آن بنویسید؛ نگذارید پدرتان با خستگیهای جسمی و لب تشنگی عاطفی به خانه برگردد، برایش چنان کنید که گویی برای تشکر از فرشته نگهبانتان تدارک میبینید. زمانی میرسد که حسرت این ثانیهها را خواهید خورد».
اما اگر پدرتان از دنیا رفته بر سر مزار او حاضر شوید و با نثار یک فاتحه یاد او را گرامی بدارید، همچنین میتوانید با پخش خرما و یا شیرینی بر سر مزارش، ثواب آن را به روح پدر عزیزتان هدیه کنید.
اگر دل مهربانی هم دارید، پدران تنها مانده در خانه سالمندان را هم فراموش نکنید، سری به آنها بزنید، لازم نیست هدیهای تهیه کنید، همین صرف حضور شما آنها را بسیار خرسند میکند، آنها حتی اگر فراموشی گرفته باشند، چشم انتظارند، هر چه باشد پدر هستند.
نظر شما