۵ اردیبهشت ۱۳۸۶، ۸:۳۸

سید احمد خاتمی در گفتگو با مهر : مراد من از "فصل‌الخطاب" رهبری اصولگرایان نیست

سید احمد خاتمی در گفتگو با مهر : مراد من از "فصل‌الخطاب" رهبری اصولگرایان نیست

آیت‌الله سید احمد خاتمی در توضیح گفته های خود در جلسه با دبیران حزب موتلفه اسلامی و برخی شبهه‌های پیش آمده پیرامون مسئله فصل‌الخطاب اصولگرایی گفت: مراد من از فصل الخطاب، رهبری اصولگرایی نیست.

آیت الله سید احمد خاتمی عضو ارشد جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در گفتگو با خبرنگار مهر ، در توضیح برخی شبهه های پدید آمده پیرامون مسئله فصل الخطاب اصولگرایی تصریح کرد: آنچه در جلسه دبیران حزب موتلفه اسلامی گفتم، سخنی در جهت ایجاد انسجام و وحدت اصولگرایان بود.

وی افزود: با توجه به سخنانی که برخی دوستان اصولگرا اظهار داشته اند، تذکر نکاتی چند حائز اهمیت است: اول اینکه آنچه بنده تحت عنوان مشکل اصولگرایان در نبود فصل الخطاب عرض کردم، هیچ اشاره ای به احزاب اصولگرا نداشت. یعنی آنکه هر یک از احزاب اصولگرا برای خود شورای مرکزی دارد که این شورای مرکزی تصمیم گیرنده نهایی است و در حقیقت همین شورا فصل الخطاب آن حزب است.

آیت الله خاتمی ادامه داد: بنده عرض کردم که مجموعه جریان اصولگرا نیاز به فصل الخطاب دارد و مقصود از فصل الخطاب  هنگامی است که اختلافات به شکل طبیعی به دلیل زیاد بودن سلیقه ها گسترده می شود.

وی با تاکید بر اینکه معنای " فصل الخطاب" رهبری نیست، گفت: من نگفتم جریان اصولگرا باید یک رهبر داشته باشد بلکه عرض کردم نیازمند فصل الخطاب است. کلمه فصل الخطاب آنچنان که از نامش پیداست، یعنی مکانی که آخرین سخن گفته می شود و دعوا در آنجا پایان می یابد. مسئله فصل الخطاب برای جایی است که اختلافها به گونه ای می شود که هیچ یک از طرفهای مسئله حاضر به کوتاه آمدن نیستند و اینجا آن شخصی که با توافق افراد به میدان می آید و دعوا را فیصله می دهد، به او فصل الخطاب می‌گویند.

این عضو هیات رئیسه مجلس خبرگان  افزود : در جاهایی که جریان اصولگرا می خواهد نظر دهد و بحث یک حزب مطرح نیست، اگر خود جریان به اجماع رسید و اگر به اجماع دست نیافت، در این جا فصل الخطاب می تواند محور اجماع قرار گیرد .

خاتمی تصریح کرد: مسئله وحدت امری مطلوب است بویژه در سال اتحاد ملی و انسجام اسلامی و از این رو معتقدم جریان های اصولگرا باید در پی راهکاری باشند که آنها را در مواضع و مسائل مهم سیاسی هر چه بیشتر به یکدیگر نزدیک کنند تا به وحدت رویه و نظر بیشتری دست یابند .

وی ادامه داد: به عنوان یک ناصح و عالم دینی عزیزان جریان اصولگرا و هم جریان اصلاح طلب و تمام آنهایی که داخل بدنه نظام هستند ، یعنی همراه با نظامند و البته نه آنانی که از نظام بریده اند و آب به آسیاب دشمن می ریزند را به وحدت دعوت می‌کنم زیرا زیرا وحدت در اموری مانند انتخابات سبب فشرده تر شدن رقابت و حضور گسترده تر مردم می شود .

این عضو ارشد جامعه مدرسین حوزه علمیه قم خاطر نشان کرد: فعلا در مورد این که چه کسی فصل الخطاب باشد ، نظری ندارم؛ گرچه طرحی دارم که درزمان مناسب و مقتضی خواهم گفت . اما در این میان باید به اصولگرایان مسئله انتخابات خبرگان چهارم و شوراهای سوم را یادآوری کنم . در انتخابات خبرگان چهارم دوستان اصولگرا ملاحظه کردند که جامعتین به وحدتی ستودنی رسیدند و این وحدت نتیجه هم داد که نخستین نتیجه این وحدت حضور گسترده مردم در انتخابات و پس از آن انتخاب شدن اکثریت کاندیداهای جامعتین در سراسر کشور بود.

خاتمی گفت: البته در کنار این مسئله دیدیم که انتخابات شوراها اصولگرایان به وحدت مطلوبی (به رغم تلاش دلسوزان) نرسیدند، جالب اینجاست که پیش از انتخابات خبرگان، برخی می گفتند که باید  انتخابات خبرگان را با انتخابات شوراها همراه کنیم تا چنانچه شرکت در انتخابات خبرگان کمتر بود، انتخابات شوراها سبب آن شود تا رای دهندگان بیشتری در انتخابات خبرگان حاضر شوند .
اما دیدیم که این گونه نبود و برعکس شد، در انتخابات خبرگان حضور بسیار گسترده تربود ، این حضور گسترده ناشی از همان اتحاد وانسجام خوب درون جریان اصولگرا به حساب می آید .

این عضو جامعه مدرسین در ادامه به عنوان فردی که در جریان امور مربوط به معرفی کاندیداها از سوی جامعه مدرسین و جامعه روحانیت مبارز بود، توضیح داد که تقریبا از ابتدای سال 1385 که کم کم به آستانه انتخابات خبرگان چهارم نزدیک می شدیم ، ابتدا جامعتین یک کمیته دوازده نفره برای تعیین لیست مشترک تشکیل دادند که این کمیته بخشی از مسیر را نیز رفت اما در میانه راه جامعتین به این نتیجه رسیدند که تعداد را به شش نفر( سه نفر از جامعه مدرسین و سه نفر از جامعه روحانیت مبارز ) کاهش دهند . اینجانب یکی از سه نفر منتخب جامعه مدرسین بودم، مدتی جلسه های متعدد کمیته شش نفره تشکیل و کارهایی درراستای رسیدن به توافق انجام شد اما در نهایت باز هم این کمیته شش نفره با پیشنهادهایی که به جامعتین اعلام کرد، نتوانست به لیستی کاملا واحد دست یابد .

وی افزود: در آن هنگام من پیشنهاد کردم با توجه به اینکه تقریبا وفاق جریان اصولگرا در رای دادن به لیست جامعتین است، بهتر است جامعه مدرسین و جامعه روحانیت به وحدت نظری کامل دست یابند و حتی در یک استان هم بین آنها اختلافی نباشد . لذا بحث فصل الخطاب دو نفره را مطرح کردم که به حمد الله جامعتین آن را پذیرفت و به سرعت نیز جواب داد . در نهایت این شد که فصل الخطاب توانست لیستی کاملا مشترک را از جامعتین در انتخابات خبرگان مقابل دید مردم بگذارد .

به گفته خاتمی، در قصه انتخابات شوراها، متاسفانه چنین رویه ای رخ نداد مثل انتخابات ریاست جمهوری که شاهد بودیم عده ای منتخب جریان های اصولگرا بودند اما در نهایت نتوانستند راهی به پیش برند.

این فعال سیاسی تاکید کرد: جریان اصولگرا اگر بخواهد به وحدت رویه در جاهای مورد نیاز برسد، نیازمند فصل الخطاب خواهد بود البته دوستانی مانند مهندس باهنر و دکتر احمد توکلی که پیشنهاد بنده را نپذیرفته اند، سخن از فصل الخطاب بودن جمع به میان آورده اند، یعنی همین دوستان نیز پذیرفته اند که فصل الخطابی باشند، منتهی، این فصل الخطاب جمع باشد. این امر بسیار خوب است و اگر این دوستان اصولگرا بتوانند یک چنین جمعی را تشکیل داده و سران اصولگرا را نیز به تمکین چنین مسئله‌ای‌ وادارند، بسیار مطلوب و پسندیده است.

وی درپایان خاطر نشان کرد: این مسئله چندین بار تجربه شده و با عرض تاسف جواب نداده، بر این اساس پیشنهاد ما این است که در مقاطعی مانند انتخابات به ویژه در شهرهایی مانند تهران که به نظر می رسد اصولگرایان به مسئله وحدت رویه و نیاز به آن رسیدند با انتخاب خودشان و با قول شرعی که می دهند کسی را انتخاب کنند و حرف او حرف آخر باشد تا به وحدت در مسیر و نفع جریان اصولگرایی دست یابند.

کد خبر 475739

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha