۳ تیر ۱۳۹۹، ۱۰:۵۷

در گفتگو با مهر مطرح شد:

صرفه جویی ارزی با ساخت سیستم «آزاد سازی سریع کشتی» در کشور

صرفه جویی ارزی با ساخت سیستم «آزاد سازی سریع کشتی» در کشور

انزلی- معاون سازمان بنادر و دریانوردی با اشاره به نصب و راه اندازی سیستم «آزاد سازی سریع کشتی» با توان داخلی در بندر انزلی، گفت: ساخت این سیستم برای کشور صرفه جویی ارزی به دنبال داشته است.

به گزارش خبرنگار مهر، صبح سه شنبه «محمدرضا الهیار» عضو هیأت عامل و معاون مهندسی و توسعه امور زیربنایی سازمان بنادر و دریانوردی از مجتمع بندری انزلی بازدید کرد.

الهیار در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به نصب دستگاه «آزاد سازی سریع کشتی» در بندر انزلی، اظهار کرد: با توجه به پتانسیل خوب بندر انزلی به واسطه تردد کشتی‌های حامل فرآورده‌های نفتی و همچنین وجود اسکله دلفینی، یکی از الزامات بهره برداری ایمن از این نوع اسکله ها، استفاده از سیستم کوییک ریلیس یعنی سیستم بازکننده سریع مهار کشتی در در مواقع اضطرار است.

وی با بیان اینکه در گذشته برای این موضوع وابستگی ۱۰۰ درصدی به خارج کشور داشتیم، افزود: برای بهره گیری از این توانمندی باید تمام این تجهیزات را از خارج از کشور وارد می‌کردیم که خوشبختانه با توان بالای تخصصی که در مراکز دانش بنیان ایجاد شده است که با اعلام آمادگی یکی از این مراکز و با حمایت سازمان بنادر و دریانوردی این تجهیزات با هزینه بسیار پایین‌تر از نمونه خارجی خود در داخل کشور ساخته می‌شود.

معاون مهندسی و توسعه امور زیربنایی سازمان بنادر و دریانوردی در ادامه با اشاره به نصب این نمونه در مجتمع بندری انزلی به عنوان پایلوت، گفت: ساخت این سیستم در داخل کشور و با توان متخصصان داخلی افتخاری بزرگ برای کشور محسوب می‌شود و امیدواریم در آینده نزدیک از این سیستم در سایر بنادر کشور نیز استفاده کنیم.

وی با بیان اینکه سازمان بنادر و دریانوردی ترغیب شد تا برای ساخت سایر تجهیزات لازم در حوزه اسکله‌های دلفینی و به صورت مشخص «لودینگ آرم‌های متحرک» از ظرفیت این شرکت‌های دانش بنیان برای خودکفایی و پایان وابستگی به خارج استفاده کند، ادامه داد: امیدواریم با بهره گیری از توان تخصصی مراکز دانش بنیان در سال «جهش تولید» و با تکیه بر اقتصاد مقاومتی وابستگی به خارج کمتر شود.

الهیار با اشاره به اینکه دستگاه آزاد سازی سریع کشتی برای اسکله‌های نفتی و گازی به تعداد ۱۲ عدد یعنی برای هر پست اسکله دلفین سوختی شش عدد خریداری و نصب شده است، اظهار کرد: این دستگاه توانایی تحمل کشش ۷۵ تن بار را دارند.

وی به برخی از ویژگی‌های این سیستم اشاره کرد و افزود: این سیستم توانایی اتصال به سیستم لودینگ آرم (لوله‌های بازویی تخلیه و بارگیری محصولات نفتی) در هنگام آتش سوزی و خطر که به صورت همزمان جداسازی می‌شود.

الهیار ادامه داد: با ساخت این سیستم در هر دستگاه بیش از ۶۰ درصد صرفه جویی نسبت به نمونه خارجی شده است.

کد خبر 4956179

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha