خبرگزاری مهر - گروه استانها، هادی نجف زاده: در شرایطی که در ماههای اسفند و فروردین شاهد افزایش روز به روز تعداد مبتلایان به کرونا در کشور بودیم، با اعمال محدودیتهای شهری و فاصله گذاری اجتماعی در شهرها و مناطق مسکونی تعداد مبتلایان به مقدار قابل توجهی در کشور کاهش یافت تا اینکه حتی به کمتر از ۸۰۰ مبتلا در روز رسید.
و اما بعد از آن و تقریباً از نیمه خرداد با افزایش مسافرتها در سطح کشور توسط برخی از افراد و خانوادهها و همچنین عادی سازی شرایط و بازگشایی های گسترده توسط ستاد ملی مبارزه با کرونا در حال حاضر در شرایطی هستیم که اگر بی تفاوتی مردم نسبت به شیوع این ویروس ادامه پیدا کند شیوع موج دوم کرونا در کشور واز جمله کاشان که جزو شهرهای با ابتلای بالا به کرونا در کشور بود، دور از ذهن نیست.
در این راستا عدم رعایت دستورالعملهای بهداشتی توسط مردم و از بین رفتن فاصله اجتماعی باعث شده که روال عادی سازی شرایط در پیش گرفته شده تسریع یابد و در اکثر شهرهای کشور از جمله کاشان تعداد مبتلایان افزایش پیدا کند.
متأسفانه مردم حساسیت قبلی را نسبت به شیوع کرونا ندارند
با گشت و گذاری در شهر و حضور پر جمعیت مردم در کوچهها و معابر و حتی برگزاری اجتماعات و مراسمهای عروسی و تولد این فرضیه را به واقعیت نزدیک میکند که متأسفانه مردم حساسیت قبلی را نسبت به شیوع این ویروس نداشته و حتی دیده شده که عدهای انگشت شمار به دیده تردید درباره ماهیت وجودی این ویروس صحبت میکنند.
یک شهروند کاشانی در گفت و گو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه به گفته کارشناسان استفاده از ماسک در شرایط کنونی میزان ابتلاء را به حد قابل توجهی کاهش میدهد، اظهار داشت: به دلیل فرارسیدن گرما و به دلیل تعریق بر روی صورت در موقع استفاده از ماسک بسیاری از همشهریان از این وسیله پیشگیرانه استفاده نمیکنند و این باعث شیوع کرونا در بین مردم میشود.
قیمت ماسک نسبت به اسفند و فروردین حدود ۵۰ درصد افزایش پیدا کرده است
نسرین سعادتی همچنین با بیان اینکه قیمت ماسک نسبت به موج اول شیوع کرونا در اسفند و فروردین ماه گذشته حدود ۵۰ درصد افزایش پیدا کرده است، ابراز داشت: شاید یکی از دلایل عدم استفاده از ماسک همین گران شدن قیمت این کالا باشد هرچند این دلیل در مقابل کارکرد ماسک برای پیشگیری از کرونا را نباید مورد توجه قرار داد.
این شهروند خانم کاشانی، تصریح کرد: در زمینه استفاده از مواد ضدعفونی کننده هم مردم حساسیت قبل را ندارند و بخش زیادی از این بی تفاوتی مردم به عادی سازی شرایط بر میگردد.
وی در پاسخ به پرسش خبرنگار مهر مبنی بر میزان رعایت مردم در فاصله گذاری اجتماعی گفت: تقریباً هیچ، یعنی رفتار مردم نسبت به قبل از شیوع کرونا هیچ تفاوتی ندارد و حتی شاهد این موضوع هستیم که از حجم زیاد تبلیغات مبنی بر فاصله گذاری اجتماعات نیز در رسانهها و جراید بسیار کاسته شده است.
عدم استفاده ادارات دولتی از مواد ضدعفونی کننده در مقابل درب ورودی
این شهروند کاشانی که کارمند یکی از ادارت دولتی کاشان است، افزود: پیش از این بسیاری از ادارات در مقابل درب ورودی مواد ضدعفونی کننده قرار داده بودند تا مراجعان از آن استفاده کنند که آن هم دیگر وجود ندارد و این نشان دهنده وجود طیف بزرگی از بی تفاوتی در بین مردم و حتی مدیران است.
یکی دیگر از شهروندان کاشانی نیز در گفت و گو با خبرنگار مهر با بیان اینکه باید کرونا را جدی گرفت، تاکید کرد: ترس از کرونا نباید داشته باشیم ولی باید رفتارمان با این ویروس بسیار جدی باشد.
صورت اعمال شرایط قرنطینه قبلی بسیاری از مشاغل و اصناف دچار ضرر و زیان هنگفت میشوند و مردم برای سلامتی خود و همچنین تداوم فعالیت کسب و کار خود هم که شده باید مراعات کنند
علیرضا عباسی که در یک کارگاه تولیدی کار میکند با اشاره به حجم زیاد مسافرتها در روزهای تعطیل هفتههای گذشته متذکر شد: این گونه مسافرتها یکی از مهمترین عوامل شیوع کرونا است که متأسفانه بسیاری از هموطنان و همشهریان توجهی به آن ندارند.
مردم برای سلامتی و تداوم فعالیتهای کسب و کار رعایت مسائل بهداشتی را بکنند
وی اظهار داشت: در صورت اعمال شرایط قرنطینه قبلی بسیاری از مشاغل و اصناف دچار ضرر و زیان هنگفت میشوند و مردم برای سلامتی خود و همچنین تداوم فعالیت کسب و کار خود هم که شده باید مراعات کنند.
وی با بیان اینکه نباید در مراسمهای عروسی شرکت کرد، افزود: حضور در این مراسمها که عده زیادی از افراد بدون استفاده از ماسک حضور پیدا میکنند ممکن است شیوع کرونا را افزایش دهد.
این شهروند کاشانی در ادامه با بیان مشاهدات یکی از بستگان خود در یکی از شهرهای جنوبی کشور خاطرنشان کرد: متأسفانه به دلیل عدم رعایت مسائل بهداشتی توسط مردم و حضور در تجمعات ویروس در آن شهرها گسترش پیدا کرد که امیدواریم این موضوع در کاشان رخ ندهد.
استفاده از ماسک و مورد استهزا قرار گرفتن توسط مردم بی تفاوت
ساعت از نیمه روز گذشته است و در یکی از خیابانهای شهر با یک جمع سه نفره روبرو میشویم که بدون هیچ رعایت مسائل بهداشتی در حال گپ زدن هستند.
خودم را معرفی کرده و با آنها گفت و گو میکنم. یکی از این جوانها که خود را ۲۰ ساله و دانشجو معرفی میکند، ابراز داشت: میدانیم کرونا در شهر و کشور وجود دارد ولی استفاده از ماسک هم برای ما خوشایند نیست.
دانیال وقتی تعجب من را از بیان این سخنان می بیند، گفت: یک بار از ماسک استفاده کردم و مورد تمسخر چند نفر از دوستانم قرار گرفتم و از آن زمان به بعد دیگر از ماسک استفاده نکردم.
وی افزود: جمعهای دوستانه ما هم نسبت به قبلاً کاهش پیدا کرده است ولی هنوز پابرجاست.
اگر میزان ابتلاء به کرونا زیاد بود اماکن مختلف را باز نمیکردند!
دوست دیگر این دانشجوی کاشانی هم با بیان اینکه اگر کرونا زیاد بود اماکن مختلف را باز نمیکردند، ادامه داد: این رفتارهای دوگانه برای من و خیلی از مردم سوال است که تاکنون هیچ پاسخی برای آن پیدا نکردیم.
حقیقت این است که در داستان شیوع کرونا برخی از مردم دچار نوعی سردرگمی شدهاند. بی تفاوتی برخی از افراد هم ناشی از همین سردرگمی است. همانطور که در سخنان این جوان کاشانی دیدیم بسیاری از مردم این سوال را دارند که اگر شیوع کرونا زیاد شده است پس علت این حجم از بازگشاییها چیست؟.
لزوم ارائه اطلاعات درست و صحیح به مردم از طرف مسئولین
در این ارتباط یک جامعه شناس در گفت و گو با خبرنگار مهر با بیان اینکه عمده دلیل این بی تفاوتی و عدم حساسیت مردم نسبت به شیوع کرونا به دلیل رفتارهای متناقض برخی از مدیران و مسئولان است، اظهار داشت: مسئولین در زمینه این بیماری و ارائه اطلاعات درست و صحیح به مردم بیش از پیش همت کنند.
وی با اشاره به اینکه فضای مجازی و شبکههای اجتماعی برای برخی از افراد یک منبع خبری شده است، تصریح کرد: بسیاری از این اخبار دروغ و شایعه است ولی کاربران بدون اینکه درباره صحت و سقم آن تحقیق کنند اقدام به بازنشر این اخبار میکنند که این خود باعث از بین رفتن امنیت روانی مردم میشود.
شایعه سازان در فضای مجازی روح و روان مردم را نشانه گرفتهاند
فرزاد سپهری با بیان اینکه شایعه سازان در فضای مجازی روح و روان مردم را نشانه گرفتهاند، تاکید کرد: این افراد با شبهه افکنی و ارائه اطلاعات دروغ باعث ترس مردم میشوند و این در حالی است که هیچ نظارتی هم بر این فعالیتها از طرف مراجع ذیصلاح نیست.
وی یکی دیگر از دلایل این حجم بی تفاوتی مردم را از بین رفتن فاصلههای اجتماعی و بازگشاییها در سطح کشور دانست و اظهار داشت: شرایط اقتصادی مردم هم به گونهای شده است که کمتر ترجیح میدهند در خانه بمانند و این باعث افزایش شیوع کرونا شده است.
این جامعه شناس افزود: اگر در رسانهها و جراید به خصوص صداوسیما هم دقت کنیم میزان آگاهی بخشی از این ویروس تا حد زیادی نسبت به گذشته کمتر شده است و به جز ارائه آمار برنامه آموزشی هدفمند دیگری مشاهده نمیشود.
وی تاکید کرد: حساسیت و بی تفاوتی مردم نسبت به شیوع کرونا ممکن است اسفند و فروردین دیگری برای مردم رقم بزند که با توجه به شواهد و افزایش موارد ابتلاء اگر دستورالعملهای بهداشتی رعایت نشود متأسفانه این امر دور از ذهن نیست.
فعلاً عروسی نروید
یک متخصص بیماریهای عفونی نیز در گفت و گو با خبرنگار مهر با بیان اینکه برای پیشگیری از گسترش شیوع کرونا تجمعات غیرضروری مثل مجالس عروسی باید از برنامه روزانه شهروندان کاشانی حذف شود، اظهار داشت: در اینگونه مراسمها اغلب فاصله اجتماعی و زدن ماسک رعایت نمیشود و این باعث میشود اگر فردی مبتلا بود این ویروس به دیگران هم منتقل شود.
وی استفاده از ماسک و رعایت فاصله گذاری اجتماعی را در برگزاری مراسمهای تجمعی و عروسیها ضروری دانست و ابراز داشت: عملاً چون این موارد رعایت نمیشود برگزاری این مراسمها خود به عنوان یک کانون برای شیوع بیشتر کرونا تبدیل شده است.
انجام قرنطینههای پیشین شاید به دلایل اقتصادی دیگر امکانپذیر نباشد اما با زدن یک ماسک و رعایت فاصله گذاری اجتماعی تا حد زیادی میتوان موارد ابتلاء به این بیماری را کاهش داد.
هر فرد درگیر با کرونا میتواند ۱۱ نفر از اطرافیان خود را مبتلا کند
مائده نجفی زاده با اشاره به اینکه هر فرد درگیر با کرونا میتواند ۱۱ نفر از اطرافیان خود را مبتلا کند، تصریح کرد: بهترین راه برای پیشگیری از شیوع این ویروس قطع زنجیره شیوع آن است.
وی با بیان اینکه انجام قرنطینههای پیشین شاید به دلایل اقتصادی دیگر امکانپذیر نباشد، خاطرنشان کرد: با زدن یک ماسک و رعایت فاصله گذاری اجتماعی تا حد زیادی میتوان موارد ابتلاء به این بیماری را کاهش داد.
این متخصص بیماریهای عفونی بیان داشت: مشاهدات عینی نشان میدهد که مردم با این موضوع خیلی عادی رفتار میکنند و در مکانهایی مثل فروشگاهها به هیچ عنوان دستورالعملهای بهداشتی را رعایت نمیکنند و این یک زنگ خطر است.
ماسک زدن برای یک فرد بیمار ۱۴۰ برابر مؤثرتر از افراد عادی است
وی با اشاره به اینکه ماسک زدن برای یک فرد بیمار ۱۴۰ برابر مؤثرتر از افراد عادی است، یادآور شد: در صورتیکه فردی مبتلا شده است باید حداقل در مدت دو هفته و برای سیر مراحل درمانی خود را قرنطینه خانگی کند.
نجفی زاده یکی از مهمترین عوامل ابتلاء به کرونا در بیماران تازه بستری شده را مسافرت به نقاط و شهرهای پرخطر مثل خوزستان دانست و تاکید کرد: سفر در شرایط حاضر ریسک ابتلاء به کرونا را به شدت افزایش میدهد و تا حد امکان شهروندان باید مسافرت و مهمانیهای خود را به زمان دیگری موکول کنند.
موارد ابتلاء به بیماری کرونا در کاشان ۱۰ برابر شده است
با توجه به اخبار و گزارشهای رسیده حداقل در منطقه کاشان موارد ابتلاء و بستری نسبت به روزها و هفتههای گذشته به میزان ۱۰ و دو و نیم برابر افزایش پیدا کرده است. تداوم این شرایط به گونهای شده است که تا این لحظه وضعیت منطقه کاشان از زرد به نارنجی تغییر و در صورت عدم رعایت و افزایش موارد ابتلاء و بستری حتی به مرز هشدار برسد.
از مواردی که باعث شده حجم ابتلاء به کرونا در منطقه کاشان و کشور روند افزایش پیدا کند، برگزاری مراسمهای تجمعی مثل عروسی و عزا و همچنین انجام سفر توسط برخی از هموطنان است. با توجه به بازگشایی های انجام شده توسط ستاد ملی مبارزه با کرونا به نظر میرسد که تداوم این شرایط اوضاع را بیش از پیش به سمت هشدار بکشاند.
لازم است مدیران و تصمیم گیرندگان در ستاد ملی مبارزه با کرونا با اتخاذ راهبردهای و شیوههایی عملی شرایط را به گونهای رقم بزنند که مردم در برخورد با این ویروس همانند گذشته برخوردی جدی و منطقی داشته باشند.
رفتار کرونا در این مدت ثابت نبوده و بسیار ناشناخته عمل کرده است و همین نشان میدهد که مدیران و مسئولین کشور بیش از پیش باید در کنترل و مدیریت بر شیوع این بیماری تصمیماتی همه جانبه اتخاذ نمایند.
نظر شما