به گزارش خبرنگار مهر، نشست مشترک مدیران صنعت آب و برق استان قزوین با خبرنگاران رسانههای گروهی به مناسبت هفته صرفه جویی و مدیریت مصرف روز چهارشنبه در سالن اجتماعات شرکت توزیع برق استان قزوین برگزار شد.
یدالله ملکی در این نشست اظهار داشت: در اوایل دهه ۴۰ بهره برداری از منابع رودخانهها با ۸۰۰ قنات بود و از چاه دستی استفاده نمیشد اما زلزله سال ۴۱ موجب تحول شد و با شناسایی دشت وسیع در قزوین پروژههای متعددی تعریف شد و در دهه ۴۰ و ۵۰ بخشی از کارها به نتیجه رسید و چند سد نیز ساخته شد.
وی بیان کرد: در دور اول تحریمها اجرای سد نهب و بالاخانلو به دلیل نبود اعتبار متوقف شد که بعدها دوباره آغاز شد و سد طالقان نیز با طراحی تأمین آب استان تهران و منطقه قزوین ساخته شد.
ملکی گفت: این که گفته میشود سهم آب قزوین به تهران منتقل شده درست نیست و این سد باید هر دو منطقه را تحت پوشش قرار میداد و آنچه منتقل شده در برنامه گنجانده شده بود و سهم ۱۵۰ میلیون مترمکعبی آن است البته اخیراً درخواستهایی داده شده که ما پیگیر موضوع هستیم و بیش از ۱۵۰ میلیون مترمکعب را نمیبرد.
وی از کانال دشت قزوین به منزله رگ حیاتی بخش کشاورزی نام برد و گفت: انتقال آب به صورت حوزه به حوزه در کانال صورت میگیرد و این شبکه شاهرگ حیاتی بخش کشاورزی استان است و اگر نبود دشتی نداشتیم.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان قزوین یادآور شد: در ساخت سد نهب چند سال وقفه ایجاد شد و امروز این پروژه بیش از ۹۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و بدهی پیمانکار بیش از ۱۰۰ میلیارد تومان است.
ملکی اضافه کرد: امسال ۳۰ میلیارد تومان برای ادامه پروژه اختصاص یافته و در ایام دهه فجر آبگیری خواهد شد.
وی اظهار داشت: ساخت سد در همین شرایط نیز عملکرد خود را در سیلاب نشان داد و اگر سد نبود چند شهر سیلابی میشد.
ملکی گفت: کانال شبکه سد نهب در حال اجراست و در دو سال آینده تکمیل میشود و قادر خواهد بود ۳۶ هزار هکتار اراضی را آبیاری کند.
وی تصریح کرد: سد بالاخانلو ۶۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد که در این طرح نیز ۴۰ میلیارد تومان بدهی داربم و امسال نیز ۶ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان اختصاص داده اند که تلاش میکنیم در سال آینده افتتاح شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان قزوین یادآور شد: افزایش کیفیت آب شرب در برنامههای ما قرار دارد بویژه در شهر آبیک با چالش جدی مواجهیم که اب شرب باید کیفیتش بالا برود و با انتقال آب از سد طالقان مشکل ۱۴ شهر و ۹۴ روستا حل میشود.
وی گفت: این پروژه حدود ۱,۷۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد که فقط ۶۰ میلیارد آن را داده اند و قرار شد ۳۰ درصد منابع آن دولتی شود و در کنار آن تصفیه خانه متوقف شده بود و تجهیز کارگاه را انجام دادیم و هر چند افق روشنی در پروژه نبود سال قبل ۲۰ میلیارد تومان اعتبار تعیین شد که فقط ۴ میلیارد تومان آن را دادند که بخش خصوصی وارد کار شد و تصفیه خانه با سرعت در حال اجراست و در سه سال افتتاح میشود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان قزوین تصریح کرد: اگر امسال ۶۰ میلیارد تومان اعتبار داده شود میتوانیم پروژه انتقال آب از سد طالقان تا آبیک را اجرایی کنیم تا مشکل مردم این شهر برطرف شود.
وی بیان کرد: اختصاص سهمیه ۵ میلیون مترمکعب برای نیاز صنعت از این طرح پیش بینی شده که ساخت تصفیه خانه آن ۱,۵۰۰ میلیارد تومان نیاز دارد.
ملکی اضافه کرد: ساماندهی پساب صنعتی هم در دستور کار است و طرح مشترکی با محیط زیست و منابع طبیعی در الله آباد اجرا میشود تا آلودگی برطرف و تالاب الله آباد و گردشگری رونق بگیرد.
ظرفیت گردشگری در سازههای آبی
وی در ادامه اظهار داشت: سازههای آبی در استان از ظرفیت گردشگری خوبی برخوردار است و با داشتن چشمهها، قنوات، سدها، آب انبار، تأسیسات آبی میتوانیم ظرفیت خوبی برای سرمایه گذاری در این بخش ایجاد کنیم و به اشتغال هم کمک شود.
مسدود شدن ۱۷۰۰ حلقه چاه غیر مجاز
ملکی یکی از برنامههای مدیریت منابع آبی را مسدود کردن چاههای غیر مجاز دانست و گفت: در استان ۶ هزار حلقه چاه مجاز و ۳ هزار حلقه چاه غیر مجاز داشتیم که ۱۷۰۰ حلقه چاه فرم ۵ پر شد و ۶۵ حلقه باقیمانده که در دستور کار قرار دارد.
وی گفت: ۲۲ گروه گشت برای کنترل برداشتهای غیر مجاز دایر شده و ۳۰۰ حلقه نیز امسال میدود کرده ایم و با اقدامات انجام شده و تغذیه مصنوعی، کنترل برداشت چاههای مجاز و نصب ۶۰۰ دستگاه کنتور هوشمند خوشبختانه بیلان دشت مثبت شده است.
ملکی اظهار داشت: حفاظت از منابع آبی برای ما مهم بود و باید همه چاهها کنتور دار و دیسپاچینگ آب راه اندازی شود تا بتوانیم ظرفیت آب چاه را کنترل کنیم.
وی اضافه کرد: در سالهای گذشته سطح آبهای زیرزمینی یک متر و ۶۷ سانتیمتر پایین رفته بود و امسال سطح آب ۱۷ سانتیمتر بالا آمده و بیلان مثبت شده که اتفاق مبارک و خوشحال کننده است.
ملکی با قدردانی از نقش رسانهها در فرهنگ سازی و مدیریت منابع آبی تصریح کرد: در هفته صرفه جویی در مصرف آب و برق انتظار داریم رسانهها کمک کنند تا فرهنگ درست مصرف کردن نهادینه شود و این کار تنها با مشارکت خبرنگاران و همکاری مردم محقق خواهد شد.
نظر شما