خبرگزاری مهر، گروه استانها- اعظم محبی: هفت سال از درگذشت قلندر موسیقی ایران میگذرد؛ اسطوره بی مثال هنر موسیقی بعد از سالها هنرآفرینی، در اثر بیماری فوت کرد و در محله سبزه مشهد گرگان به خاک سپرده شد.
پس از این اتفاق مجموعه مدیران شهرستان و استان به ویژه مدیران شهرداری و اعضای شورای شهر در مصاحبهها و نطقهای پیش از دستور خود بارها به ضرورت توجه و بهسازی آرامگاه استاد اشاره کردند و حتی در چند نوبت هم در همان سالهای نخست اعتباراتی برای ساماندهی فضای سبز و احداث حداقل مبلمانها و زیرساختها مانند آب، روشنایی و غیره اختصاص داده شد.
اما در چند سال اخیر برنامه و طرح مشخصی برای بهبود فضای پیرامونی آرامگاه ارائه نشده است.
ایجاد موزه و یا کافی شاپهای هنری در مجاورت آرامگاه این استاد برجسته موسیقی از جمله طرحهایی بود که هرازگاهی توسط اعضای پارلمان شهری گرگان بیان میشد اما وضعیت فعلی آرامگاه استاد که از آن به باغ مزار یاد میشود، نشان میدهد که در دو الی سه سال اخیر هیچ اقدام عمرانی محسوسی انجام نشده است.
با وجود اینکه مدیران شهرداری بر این باور هستند که ساماندهی این باغ مزار بر عهده نهادهایی همچون اداره کل فرهنگ و ارشاد و میراث فرهنگی است و شهرسازی نمیتواند بیش از این در آنجا هزینه کند اما بودجه شهرداری گرگان در سال گذشته و امسال حکایت از آن دارد که میلیاردها تومان در بخشهایی از جمله بهسازی، مرمت و احیای بافت تاریخی هزینه شده در حالی که بر اساس قانون متولی این بخشها میراث فرهنگی است اما مدیران شهرداری بنا مطالبه عمومی و ضرورت انجام این کار، در این بخش وارد شدهاند لذا جای سوال است که چرا مدیران شهرداری برای رونق دهی به باغ مزار نبود اعتبارات و هزینههای سنگین را مطرح میکنند؟
این سیاست یک بام و دو هوا، افکار عمومی را اقناع نکرده و با سیاستهای شهرداری و شورا در تناقض است.
گره گشایی از باغ مزار با هم افزایی سایر بخشها
رضا عباسی یکی از فعالان اجتماعی شهر گرگان در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: از مهمترین عواملی که در این چند سال، مانع ایجاد فضایی به عنوان باغ مزار استاد لطفی و در خور شأن ایشان بوده، ورود عجولانه و ارائه طرحی خام از سوی شرکت عمران و بهسازی شهری است که قول وزیر راه و شهرسازی وقت در ساماندهی باغ مزار اذهان را به باور غلط انجام کار توسط این وزارتخانه سوق داد و باعث شد تا علاوه بر اینکه چند سال همگان منتظر اقدامات آنها بمانند، به نوعی مانع مطالبه سهم سایر ارگانها مانند وزارت ارشاد و غیره هم شد.
از نماینده گرگان در مجلس شورای اسلامی میخواهیم تا به بهسازی و تکمیل باغ مزار استاد لطفی ورود کند وی افزود: این ورود بی مطالعه و غیرمسئولانه باعث هیجاناتی شد که شاید در ساخت پروژه تجاری اوقاف جنب باغ مزار هم بی تأثیر نبوده باشد.
عباسی بیان کرد: از طرفی شهرداری و شورای شهر که زمین مناسب باغ مزار را تأمین کرده بودند تا چند سال تحت تأثیر طرح تهیه شده و قول وزیر وقت راه و شهرسازی بودند و اقدامی انجام ندادند.
وی اضافه کرد: ضمن اینکه در این چند سال شهرداری دیوارکشی، ساخت سر در و نگهداری فضای سبز و اخیراً هم حضور نگهبان را (اگر چه در حد مطلوب نظر نبوده)، انجام داده است.
عباسی گفت: حال که مشخص شده اساساً وزارت راه نمی توانسته در ملک شهرداری طرحی اجرا کند و وعدههای آن فقط محدود به پیمانکاری شهرداری در دیوارکشی شده، وضعیت تغییر کرده است.
وی ادامه داد: اکنون به نظر میرسد سه ضلع شهرداری، خانواده استاد لطفی و هنردوستان میتواند این گره چند ساله را بگشایند.
عباسی متذکر شد: با توجه به فعالیتهای قابل توجه شهرداری در بافت تاریخی در چند سال اخیر، امیدواریم با تدبیر شهرداری و مشارکت خانواده استاد لطفی و حمایت دوستداران استاد، تا پایان امسال شاهد تحولات مناسبی در باغمزار قلندر تار و موسیقی ایران زمین و خالق سپیده باشیم.
این فعال اجتماعی گرگان تصریح کرد: اینکه دوستداران استاد از سراسر کشور به گرگان آمده اما با در بسته و یا نبود حداقل امکانات در باغ مزار روبرو میشوند، شایسته استاد نیست و باید زودتر در این زمینه تصمیم گیری شود.
وضعیت فعلی باغ مزار در شأن استاد نیست
محمدرضا احمدی یکی دیگر از فعالان اجتماعی شهر گرگان در خصوص بی توجهی به باغ مزار لطفی گفت: مقبره استاد لطفی اگر در هر شهر دیگری بود در این چند سال تاکنون ساماندهی و بهسازی میشد.
احمدی افزود: اینکه مدیران شهرداری بیان میکنند که حوزه فرهنگ و هنر متولی دارد و نباید همه مطالبات مردم از مجموعه شهری خواسته شود مطلب درستی است اما مردم وقتی سیاستهای مدیران شهری را میبینند متوجه میشوند که این حرفها میتواند یک بهانه باشد.
وی بیان کرد: مگر تیم داری در سطح قهرمانی و لیگ برتر و میلیاردها تومان هزینه بر عهده اداره ورزش و جوانان شهر نیست پس چطور شهرداری گرگان در این مقوله سخنی از وجود اداره تخصصی بر زبان نمیآورد؟
احمدی اضافه کرد: از نماینده هنردوست و اهل فرهنگ استان در مجلس شورای اسلامی میخواهیم که به این موضوع ورود کند زیرا وضعیت فعلی باغ مزار در شأن استاد نیست و واقعاً رنج آور است.
وی گفت: اگر قرار بود استاد لطفی گوشهای از شهر تنها و مهجور بماند پس ای کاش در آرامستان امامزاده عبدالله (ع) دفن میشد تا حداقل از فاتحه همشهریان خود بی نصیب نمیماند.
بقیه دستگاههای باید پای کار بیایند
رئیس شورای اسلامی شهر گرگان در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: مقرر شده بود جلسهای برای ساماندهی باغ مزار لطفی با دستگاههای متولی مانند فرهنگ و ارشاد اسلامی، میراث فرهنگی و شهرداری برگزار شود که تاکنون اقدامی انجام نشده است.
سید محمد مرتضوی افزود: اخیراً هم برخی از فعالان بخش خصوصی اعلام آمادگی کرده که مدیریت آن مجموعه را در اختیار بگیرند و اقداماتی از قبیل بهسازی و بهبود فضای موجود را انجام دهند ولی این موضوعات در همین حد رها شد.
وی بیان کرد: در حال حاضر نگهداری از آرامگاه و فضای سبز و خدمات شهری توسط شهرداری انجام میشود اما صحبت از احداث موزه و جداره سازی داخلی بود که برای انجام این کارها کمیته مشترکی با مجموعههای متولی نیاز است و ما هم اعلام آمادگی کرده بودیم اما قدمی از طرف آنها برداشته نشد.
مرتضوی ادامه داد: میتوانست در این جلسه نقش دستگاههای مختلف به فراخور مسئولیت و میزان هزینه کرد هر بخش مشخص شود و اگر این عمل اتفاق بیفتد ما هم به عنوان یک ضلع پای کار خواهیم بود.
وی تصریح کرد: شهرداری امروز در شرایطی نیست که بتواند از عهده چنین کاری بر بیاید و ما از ورود بخش خصوصی هم استقبال میکنیم.
به گفته رئیس شورای اسلامی شهر گرگان اعتبار مشخصی برای باغ مزار در سال ۱۴۰۰ در نظر گرفته نشده است.
مرتضوی بیان کرد: شهرداری اقدامات خود را از قبیل اختصاص زمین، دیواره سازی، سر در، کانکس نگهبانی، فضای سبز و غیره انجام داده و بقیه دستگاهها باید پای کار بیایند.
وی توضیح داد: کم لطفی از ناحیه شهرداری نیست و ما نسبت به باغمزار بی تفاوت نبودهایم، هر کس در شهر وظیفهای دارد و بقیّه هم باید سهم خود را ادا کنند.
در حالی که مرتضوی، نقشی برای میراث فرهنگی بر میشمرد، اما سارا اخوت، معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گلستان به خبرنگار مهر گفته بود که این اداره در خصوص بنای تازه ساز نمیتواند اقدامی انجام دهد و تنها میتواند بر اقدامات انجام شده در این بخش و تناسب آن با سایر فضاها نظارت کند.
در شرایطی که شعار اصلی مدیران شهرداری گرگان و مسئولان استان بر گردشگری است، بلاتکلیف رهاشدن و فراموشی استاد لطفی با کلام آنها در تضاد است لذا باید از این ظرفیت بالقوه بهره گرفت و این فضا میتواند محلی برای گردهمایی اهل هنر و ادب باشد.
نظر شما