محمدرضا رحماننیا در گفتوگو با خبرنگار مهر، در مورد تغییرات اقلیمی اظهار کرد: دمای جهان بهدلیل فعالیتهای انسانی در حال افزایش است و تغییرات آبوهوایی زندگی انسانها بر روی کره زمین را تهدید میکند و این تغییرات آبوهوایی که اکنون شاهد آن هستیم بیشتر ناشی از استفاده انسان از نفت، گاز و زغالسنگ، حملونقل و موارد دیگر است.
وی ابراز کرد: افزایش گازهای گلخانهای، یعنی گازهای دیاکسیدکربن و متان که انرژی گرمایی ساطعشده از سطح زمین را بازتاب میدهند، موجب میشود جو زمین گرمای بیشتری را حفظ کند که همین موضوع باعث افزایش دما و تغییر الگوهای بارش میشود.
مدیرکل هواشناسی استان زنجان با اشاره به اینکه کشور ایران و استان زنجان هم از این تغییرات آب و هوایی مستثنی نیستند، عنوان کرد: به طور مشخص در استان زنجان تغییرات دمایی و بارشی نشان میدهد که در دورههای آماری ۳۰ سال گذشته از سال ۱۳۶۹ تا ۱۳۹۹ روند افزایش دما حدود ۰.۴ بوده است.
وی ادامه داد: براساس مدلهای پیش بینی در دورههای ۱۳۹۹ تا ۱۴۱۸ دمای میانگین برای زنجان به طور متوسط ۱.۳۶ درجه سلسیوس افزایش مییابد در حالی که این افزایش دما در زمستانها ۱.۶۸ درجه سلسیوس خواهد بود.
رحماننیا با اشاره به اینکه احتمال افزایش دما در استان زنجان در دورههای آتی نسبت به دوره پایه وجود خواهد داشت، تصریح کرد: در حالت خوش بینانه به طور متوسط ۱.۱۶ درجه سلسیوس برای آینده نزدیک (۱۴۱۸ تا ۱۳۹۹) و ۱.۷۵ درجه سلسیوس برای آینده دور (۱۴۷۸ تا ۱۴۵۹) پیشبینی شده است. وی خاطرنشان کرد: این مقدار تغییرات در آمار بلند مدت رقم قابل توجهی است و بررسیها نشان میدهد دمای حداقل و حداکثر هم دارای روند افزایشی است.
روند تغییرات بارش استان زنجان در بلندمدت کاهش دارد
مدیرکل هواشناسی استان زنجان روند تغییرات بارش استان زنجان در بلندمدت را کاهشی خواند و گفت: البته لازم به ذکر است، روند کاهشی به طور منظم نیست.
وی افزود: در اکثر مناطق استان زنجان مقدار بارش در ماههای کم بارش با افزایش بارندگی و درماههای پربارش، روند کاهشی نشان میدهد که میتوان گفت اختلاف بارندگیها در ماههای کم بارش و پربارش کاهش یافته و مقادیر بارندگیها در طول ماههای سال به یکنواختی نزدیک میشود.
رحماننیا با اشاره به اینکه با توجه به تغییرات دما و بارش پیامدهایی همچون افزایش دما در زمستانها باعث گلدهی زودرس گیاهان و کاهش عملکرد محصولات زراعی و باغی میشود، بیان کرد: همچنین افزایش دما در ماههای گرم سال موجب کاهش ضریب آسایش زندگی میشود.
وی در مورد تهدیدهای تغییر در مقادیر بارشها به کمبود آب شرب شهری و کشاورزی و به دنبال آن برداشت بیرویه از آبهای زیرزمینی و افت سطح آبهای زیرزمینی اشاره کرد و گفت: در ادامه این روند کاهش سطح مراتع و تهدید صنعت دامداری یا کاهش ذخایر آبی سدها و تهدید کاهش تولید برق و موارد دیگر مصادیق آسیب اجتماعی و عمومی هستند.
مدیرکل هواشناسی استان زنجان یادآور شد: میانگین دمای استان زنجان در ۷ روز مرداد ماه به میزان ۲۵.۴ درجه سلسیوس بوده که نسبت به بلند مدت مشابه ۱.۵ درجه سلسیوس افزایش داشته است.
وی ابراز کرد: میانگین دمای کمینه استان زنجان ۷ روز مرداد ماه به میزان ۱۷.۲ درجه سلسیوس بوده که نسبت به بلند مدت مشابه ۱.۷ درجه سلسیوس افزایش داشته است.
رحماننیا ادامه داد: میانگین بیشینه دما در استان زنجان در ۷ روز مرداد ماه ۱۴۰۲ به میزان ۳۳.۶ درجه سلسیوس بوده که نسبت به بلند مدت مشابه ۱.۴ درجه سلسیوس افزایش داشته است.
نظر شما