خبرگزاری مهر، گروه استانها_ زهرا زارع: محورهای توسعه در هر منطقهای پیش از هر چیزی ابزار آن را طلب میکند که شکل گیری این مهم نیز بر حسب مزیتهای منطقهای است.
کریدور ارتباطی مؤلفه رشد اقتصادی
کریدورهای ارتباطی یکی از مهمترین مؤلفهها برای رشد اقتصادی هر منطقه است و تا زیرساخت مناطق هموار نشود، توسعه به معنای واقعی شکل نخواهد گرفت.
زاگرس و توپوگرافی سخت گذرش هزاران روستا را در میان کوهها و جنگلهایی می بیند که ضعف دسترسیها، کوچ به سمت شهر نشینی را آخرین حلقههای امید برای زنجیره ارتقای معیشت قرار میدهد.
در همجواری کوههای زاگرس، جادهای ملی در سال ۱۳۷۳ کلید خورد که تحقق آن، صدها روستای منطقه را از بن بست خارج میکرد.
توپوگرافی سخت منطقه در کنار ضعف اعتبارات فرسایشی شدن را به عنوان تهدیدی بر این پروژه ملی غالب میکرد، اما تیرماه سال ۱۴٠۲ رؤیای شیرین اتصال جنوب کشور از سمت بندر امام به اصفهان از این مسیر به واقعیت پیوست و پروژه ملی پاتاوه به دهدشت با دستان رئیس جمهوری افتتاح شد.
راهی که میتواند دریچهای بر توسعه اقتصاد روستا محور و پایانی بر زمزمه مهاجرتهای منطقهای شود.
هزینه یکهزار و ۶٠٠ میلیارد تومانی پروژه
مدیر حوزه طرحهای شرکت زیرساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کهگیلویه و بویراحمد گفت: پروژه راه ملی پاتاوه به دهدشت اقتصاد روستاهای منطقه را متحول میکند.
صمصام آقایی در گفت و گو با خبرنگار مهر، افزود: محور پاتاوه به دهدشت به طول ۱۳۶ کیلومتر در ۴ قطعه اجرایی شد.
آقایی با بیان اینکه این پروژه در تیرماه سال گذشته با حضور رئیس جمهوری افتتاح شد، عنوان کرد: بالغ بر یکهزار و ۶٠٠ میلیارد تومان برای این پروژه تاکنون هزینه شده است.
وی با بیان اینکه تمام علائم اخباری و هشداری محور نصب شده است، اظهار کرد: روشنایی موقت چندین تونل انجام و تونلهای باقی مانده نیز به شکل موقت روشن خواهد شد.
اجرای سامانههای روشنایی
آقایی با تاکید بر اینکه ارتقای زیرساختی در مسیر مانع بهره برداری و استفاده نیست، اظهار کرد: سامانههای روشنایی دائمی مسیر نیز در دستور کار قرار میگیرد.
مدیر حوزه طرحهای شرکت زیرساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کهگیلویه و بویراحمد با تاکید بر اینکه احداث تقاطع «گندی خوری» در این پروژه را داریم، ابراز داشت: در راستای شرایط بهتر تردد معارضات و اختلافات پروژه در قالب کمیسیون ماده ۵۴، تقریباً مرتفع و هفته آینده بازگشایی مناقصه را خواهیم داشت.
آقایی گفت: اصلاح تقاطع لوداب نیز در دستور کاری قرار داشته و برای تسهیل تردد اقداماتی عملیاتی میشود.
آقایی با تاکید بر اینکه هیچ نقصی بدون شناسایی و برنامه ریزی رفع در این پروژه نداریم، اظهار کرد: بلافاصله پس از اجرای شبکه انتقال توسط شرکت برق، روشنایی موقت تمام تونلها تکمیل میشود.
وی افزود: تونل «پات» که بزرگترین تونل منطقه اجرای پروژه بوده به روشنایی دائم مجهز شده و تا ۲ هفته آینده فعال میشود.
آقایی گفت: این تونل بیش از ۲ هزار و ۵٠٠ متر طول دارد.
مدیر حوزه طرحهای شرکت زیرساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کهگیلویه و بویراحمد به بحث ایمن سازی مسیر اشاره کرد و گفت: با هدف جلوگیری از ریزش، دیوارهای خوابیده نیز اجرا شد و پوشش منطقه آبریز تا قلعه دختر با هدف جلوگیری از ریزش و کنترل فرسایش با دیوار خوابیده انجام گرفت.
آقایی تصریح کرد: در مناطق با بافت سنگی مانند «گردوه تا دمچنار» گالری ایجاد شده است.
وی با بیان اینکه طبیعت زاگرس ریزشهایی دارد و گاهاً در مناطق به مرور خود را نشان میدهد، ابراز داشت: در بارندگیهای اخیر ریزش منجر به مسدود سازی جاده نداشتیم.
آقایی یکی از چالشهای مسیر را نقاط کور آنتن دهی دانست و گفت: باید بخش متولی نسبت به پوشش مطلوب آنتن دهی اقدام کند.
خروج ۴٠٠ روستا از بن بست
وی ابراز داشت: بهره برداری از محور پاتاوه به دهدشت در رونق اقتصاد منطقه و خانوادهها نقش مهمی دارد.
آقایی عنوان داشت: با بهره برداری کاملتر پروژه بالغ بر ۴٠٠ روستا از بن بست خارج و از ظرفیت آن بهره مند میشوند.
آقایی گفت: پتانسیلهای روستاهایی که روزی در بن بست ارتباطی قرار داشتند، با برنامه ریزی اقتصادی شکوفا و کاهش مهاجرت در منطقه محقق میشود.
معاون اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد نیز گفت: ارتقای زیرساختها ارتباط مستقیمی با رشد اقتصادی روستاها دارد.
سید احسان عسکری در گفت و گو با خبرنگار مهر، افزود: پروژههای زیرساختی مختلفی در سطح استان داریم که میتوانند مکمل توسعه اقتصاد مناطق شوند.
تقویت اقتصاد روستایی
عسکری به پروژه ملی راه پاتاوه به دهدشت اشاره کرد و بیان داشت: با توجه به قرار گیری بیش از ۴٠٠ روستا در مسیر، میتوان تقویت اقتصادی روستا پایه را رقم زد.
وی ابراز داشت: همچنین با توجه به توپوگرافی منطقه و پتانسیلهای گردشگری، باید از این ظرفیت ایجاد شده بهره برد.
راه ملی پاتاوه به دهدشت امید را در نگاه مردمان صدها روستا که روزگاری در بن بست ارتباطی سودای مهاجرت داشتند، پر فروغ تر کرده تا با تکمیل ظرفیتها، شاهد بهتر دیده شدن اقتصاد روستاهای هدف باشیم.
نظر شما