پیام‌نما

كُتِبَ عَلَيْكُمُ الْقِتَالُ وَ هُوَ كُرْهٌ لَكُمْ وَعَسَى أَنْ تَكْرَهُوا شَيْئًا وَ هُوَ خَيْرٌ لَكُمْ وَعَسَى أَنْ تُحِبُّوا شَيْئًا وَ هُوَ شَرٌّ لَكُمْ وَاللَّهُ يَعْلَمُ وَأَنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَ * * * جنگ [با دشمن] بر شما مقرّر و لازم شده، و حال آنکه برایتان ناخوشایند است. و بسا چیزی را خوش ندارید و آن برای شما خیر است، و بسا چیزی را دوست دارید و آن برای شما بد است؛ و خدا [مصلحت شما را در همه امور] می‌داند و شما نمی‌دانید. * * * بس بود چیزی که می‌دارید دوست / لیک از بهر شما شرّی دو توست

۲ اسفند ۱۳۸۶، ۹:۲۱

مصر، گزینه دیگر صهیونیستها برای تحریف تاریخ؛ اخبار هفتگی جهان اسلام

مصر، گزینه دیگر صهیونیستها برای تحریف تاریخ؛ اخبار هفتگی جهان اسلام

خبرگزاری مهر - گروه دین و اندیشه: محققان رژیم اشغالگر قدس پس از تحریف تاریخ فلسطین، مصر را نشانه گرفته‌اند تا تاریخ اسلامی این کشور را به تاریخ یهودی تبدیل کنند و در همین ارتباط برای شروع قلعه صلاح الدین در جزیره فرعون را نشانه گرفته‌اند.

اشغالگران قدس تاریخ مصر را نیز تحریف می‌کنند

قلعه صلاح الدین در جزیره فرعون، در رأس خلیج عقبه 8 کیلومتری دو شهر عقبه و ایلات در مصر که از ساحل سیناء 250 متر فاصله دارد. قلعه بالای تپه های شمالی و جنوبی قرار دارد که در گذشته به عنوان دژی مستحکم مورد استفاده قرار می گرفت.
 
اما اسرائیل در پی اشغال سینا بر آمده تا تاریخ قلعه را تحریف کنند. الکساندر فلیندر از محققان رژیم اسرائیل در صدد بر آمده  تا از سال 1968 با همراهی غواصان بریتانیایی تاریخ جزیه فرعون را تحریف کند. چرا که در نشریات غربی نیز چندی پیش آمده بود یهودیان برای بازدید از محل تاریخی قلعه " عصیون جابر" به جزیره فرعون می روند تا از قلعه دیدن کنند.

محققان ادعا کرده اند که جزیره فرعون از دوران حضرت سلیمان (ع) ساخته شده است. اما در گذشته نام آن "عصیون جابر " بوده که در تورات نیز از آن به همین نام یاد شده است. آنها با تکیه بر اسناد غیر علمی بیان کردند: این دیوار دفاعی از سنگهای بزرگی ساخته شده که از دژهای یهودیان به شمار می رود .

فلیندر می گوید: این دژ در زمان پادشاهان یهودی ساخته شده که به پیش از قرن اول میلادی بر می گردد. اما با دقت در آن می توان دریافت که هیچ شیوه یکسان و شباهت ساختاری برای این دژ و دژهای باقیمانده از دوران حضرت سلیمان وجود ندارد. از سوی دیگر باید پرسید که حضرت سلیمان (ع) این دژ را برای مبارزه با چه کسانی بنا کرده است؟ او که روابط مسالمت آمیزی با همسایگان خود داشته چه چیز باعث شد تا بخواهد این دژ را بنا نهد ؟

محققان مصری نیز معتقدند که این قلعه اصلا با نام " عصیون جابر" که در تورات آمده، مرتبط نیست. اما آنچه مسلم است این است که این دژ از سوی صلاح الدین علیه غارت صلیبیها از شهرهای اسلامی ساخته شده است و طی حفاریهای که در سال 1989 در این مکان انجام شد اشیائی مرتبط با آثار اسلامی و قبطی یافت شده است. بر روی یکی از تابلوهای پیدا شده نوشته ای است که به محرم سال 584 هجری اشاره می کند یا لوحی با خط نسخ به تاریخ صلاح الدین و همچنین پادشاه مسلمانان که با یاری اسلام و مسلمانان پیروز شد، اشاره دارد.
 
اما قلعه صلاح الدین ایوبی که از عناصر دفاعی به شمار می رود، دارای برجهای دفاعی بسیاری بوده که از سنگهای تپه های  اطراف ساخته شد و برای جلوگیری از سیل نیز از آن استفاده می کردند.

در این قلعه بخشهای مختلفی وجود دارد که طی سالها، توسعه یافتند: اتاقهای استراحت سربازان نظامی، تنورهای پخت نان، انبار نگهداری از غلات، خزینه های آب، حمام بخار، اماکن اقامه شعائر دینی و مسجد قلعه که روی آن نام حسام الدین باجل بن حمدان سازنده آن حک شده است.

صله رحم ؛ مهمترین برنامه مسلمانان چین در آغاز سال نو

خانواده های مسلمان جملات زیبایی را بر روی تابلوهای زیبا نوشته، بر سردر خانه های خود می آویزند و به دید و بازدید از یکدیگر می روند. مسلمانان در این روز منتظر مهمان می مانند و صاحبخانه نیز از آنها استقبال می کند.

یکی از مسلمانان چینی به نام "ما" که پس از فعالیتهای سیاسی اینک مشغول فعالیتهای تجاری است، می گوید: آپارتمان بزرگ و یک ماشین بسیار خوب خریده ام. دوست دارم در ایام عید دوستان به خانه ما که بسیار بزرگ است بیایند و با همدیگر عید را بگذرانیم. چرا که در روزهای عادی مشغول کار هستیم و این روزها فرصتی برای دیدار با دوستان، مسافرت و گردش است. همچنین ما در این ایام بازیهای المپیک 2008 را که بسیار هم مهم و دیدنی است، مشاهده می کنیم.

موشیاو لی که در دانشگاه ملی شمال غربی چین درس می خواند، درباره چگونگی برگزاری عید بهار اظهار داشت: من دانشجوی مسلمان هستم، به نظر من عید بهار سنتی چین بسیار عید جالب و زیبایی است. اما در گذشته شرایط خانواده ما به گونه ای بود که نمی توانستیم این ایام را به خوبی برگزار کنیم اما اینک می توانیم حتی به استقبال عید برویم.

مادر وی نیز تصریح کرد: در شرایط فعلی و با ارتقاء سطح اقتصادی می توانیم برای ایام عید اسباب و اشیاء زیادی از تاجران مختلف خریداری کنیم. برای صرف غذا به رستوران برویم، چرا که در گذشته قادر نبودیم اینکارها را انجام دهیم اما اینک سطح معیشتی ما بالا رفته است.

هویت قدس؛ قربانی سکوت جامعه جهانی

رژیم اشغالگر اسرائیل این بار چشم به مقام "یوسف" مردی صالح دوخته تا آن را به عبادتگاه یهودیان تبدیل کند، این اقدام نیز از دیگر بازیهای صهیونیستها است که فعالیتهای دامنه‌دار خود را به منظور یهودی‌سازی قدس در سایه سکوت نگران‌کننده جامعه جهانی اجرا می‌کنند.

رژیم اشغالگر اسرائیل این بار چشم به مقام یوسف مردی صالح دوخته  که قبر او به مرور زمان به مزار تبدیل شد. یهودیان معتقدند که این مکان مقام "حضرت یوسف (ع)" به شمار می رود. اگر چه فلسطینیان آن را محترم می دارند، اما هویت صاحب این مقام ضروری می دارد عبادتگاه یهودیان باشد .

مقام یوسف در نزدیکی یکی از منازل مسکونی در روستای بلاطه در مجاورت شهر نابلس (بزرگترین شهر فلسطین) واقع شده  که نه تنها آرامش و امنیتی در این مکان وجود ندارد، بلکه بیشتر درگیریها میان تظاهرات کنندگان فلسطین و سربازان اشغالگر از آغاز انتفاضه در این مکان بوده است. مقام یوسف از زمانهای بسیار طولانی با اعتقادات ملی اسلامی مردم فلسطین مرتبط است که یوسف ( صاحب این مقام) مردی صالح بود. اما رژیم اشغالگر اسرائیل در سال 1967 آن را تبدیل به هدفی برای متدینان یهودی کرد و گفت این مکان " مقام حضرت یوسف (ع) " به شمار می رود. 

اینک این مقام به عاملی جدید برای بحران و تشنج تبدیل شده که با حمایت ایهود اولمرت نخست وزیر رژیم اسرائیل درگیریهای دیگری آغاز شده است. فلسطینیان معتقدند که بر انگیختن موضوع مقام از اقدامات برنامه ریزی شده به شمار می رود. 

این در حالی است که شخصیتهای دینی فلسطین مانند قاضی القضات از اهمیت مقام یوسف می کاهد و بر اینکه این مکان ارتباطی با حضرت یوسف (ع) ندارد و برای شخصی غیر معروف است و اهمیت دینی برای کسی ندارد، تأکید می کند.

خلود دعیبس وزیر گردشگری و آثار باستانی فلسطین با محکوم کردن تخریب مسجد 700 ساله، خواستار توقف فوری اهداف ظالمانه در اماکن تاریخی و فرهنگی و دینی و احترام به قوانین بین المللی شدند که به نظر می رسد کسی این سخنان را نمی شنود و فعالیتهای اسرائیل در سایه سکوت نگران کننده جامعه جهانی اجرا می شود. 

بخشی از حیاط مسجدالاقصی فرو ریخت

بخشی از حیاط غربی مسجدالاقصی نزدیک باب السلسله ( یکی از درهای مسجدالاقصی ) در حالی تخریب شد که رژیم اشغالگر اسرائیل در برابر هشدارهای ساخت زیرگذری به طول 200 متر بی توجه بود. بر اساس گزارش شاهدان عینی بخشی از زمین حیاط مسجدالاقصی با عمق 1 متر و به طول 2 متر و عرض 1 و نیم متر تخریب شد.

اشرف شرباتی راننده اتومبیلهای نظافتی ( یکی از کارمندان داخل مسجدالاقصی ) که مشغول تمیز کردن مسجد بود، در این باره گفت: از ساعت 8 صبح مشغول نظافت حیاط مسجدالاقصی بودم، هنگامی که به این منطقه رسیدم، ساعت 10 شده بود، ناگهان دیدم بخشی از حیاط فرو ریخت و تا عمق بیش از 1 متر تخریب شد. فورا با دفتر اوقاف اسلامی که مسئول نظارت بر امور داخلی مسجدالاقصی است، تماس گرفتم و حادثه را با آنها در میان گذاشتم.
 
در این میان شاهدان عینی نیز این فروپاشی را نتیجه حفاریهای اسرائیل دانسته و گفتند: حفر قنات منجر به این اتفاق شده است.
مؤسسه الاقصی نیز فروپاشی نزدیک باب السلسله را مقابل مدرسه اشرفیه داخل مسجد دانست و آن را نتیجه حفاریها و ساخت زیرگذرهایی خواند که رژیم اشغالگر اسرائیل زیر و در اطراف مسجد الاقصی به آن مشغول است.

ساکنان این منطقه اظهار داشتند: صداهای بلندی از ماشینهای کمپرسوری که مشغول حفاری هستند از ساعت 7 صبح تا 11 شب شنیده می شود.

سازمان کنفرانس اسلامی خواستار حمایت مجامع بین‌المللی از قدس شد

اکمل الدین احسان اوغلو دبیرکل سازمان کنفرانس اسلامی با اشاره به ضرورت توقف هتک حرمت صهیونیستها به مقدسات مسلمانان و لزوم اجرای قوانین بین المللی تصریح کرد: رژیم اشغالگر اسرائیل مجاز نیست اماکن دینی و تاریخی در اراضی اشغالی را عبث شمرده و به فعالیتهای دامنه دار خود ادامه دهد.

وی نسبت به خطراتی که مسجدالاقصی را تهدید می کند، هشدار داد و گفت: ادامه این حفاریها زیر ساختمان مسجدالاقصی منجر به فروپاشی و تخریب بخشهای دیگری از آن می شود. احسان اوغلو با محکوم کردن حفاریهای خصمانه رژیم اسرائیل نسبت به مقدسات اسلامی را خطری واقعی برای مسجدالاقصی خواند.

دبیرکل سازمان کفنرانس اسلامی در تماس تلفنی با کشورهای عضو سازمان خواستار مقابله با تعرضهای اسرائیل علیه مسجدالاقصی و شهر تاریخی قدس شد.

تخریب مسجد عمری قدس نشاندهنده اهداف توسعه‌طلبانه صهیونیستها است

شیخ تیسیر تمیمی قاضی القضات فلسطین و رئیس شورای عالی قاضیان شرعی در نشست خبری رام الله اظهار داشت: رژیم اشغالگر اسرائیل اقداماتی به منظور توسعه بخش زنان در دیوار البراق در مجاورت باب المغاربه در قدس انجام داده است که بخشی از آنها به پایان رسیده و بخشی که مربوط به نمازگزاران یهودی است باقی مانده است.

وی در حضور حسن خاطر دبیرکل جبهه اسلامی و مسیحی و کشیش عطا الله حنا تصریح کرد: طرحهای اسرائیل در راستای سیطره بر قدس و یهودی‌سازی آن انجام می‌شوند و این فعالیتها اخیراً سرعت یافته‌اند.

قاضی القضات در ادامه افزود: رژیم اشغالگر اسرائیل اخیرا طرحی را مورد توجه قرار داده است با نام " رویارویی با قدس" که هدف از آن سیطره کامل بر شهر قدس و مقدسات اسلامی و مسیحی است.

همایش بین المللی "آمریکا و جهان اسلام" در قطر برگزار شد

پنجمین همایش بین المللی "آمریکا و جهان اسلام" با هدف تثبیت جایگاه مسلمانان در میان غربیها و نگاه به آینده از منظر جهان اسلام، از شنبه 27 بهمن ما طی سه روز در قطر برگزار ‌شد.

پنجمین همایش بین المللی " آمریکا و جهان اسلام" مسائل مختلف میان جهان اسلام و آمریکا را مورد بررسی قرار داد که می توان به سرانجام ارتباط این دو، همکاریهای جدید آینده، مبارزه با درگیری میان طرفین، تمرکز بر مشکلات حقیقی میان آن دو و حوادث ناشی از 11 سپتامبر اشاره کرد.

شرکت کنندگان مسائل امنیتی و صلح، توسعه و پیشرفت بشر، اصلاح مسائل داخلی جهان اسلام، تثبیت جایگاه مسلمانان در میان غربیها و نگاه به آینده از منظر جهان اسلام را طی این همایش بررسی کردند.

این همایش سه روزه که از شنبه 27 بهمن ماه با مشارکت اندیشمندان سیاسی، دینی، فرهنگی، هنری، رسانه ای از کشورها و سازمانهای مختلف در قطر برگزار شد، از سوی وزارت خارجه قطر با همکاری مرکز تحقیقات خاورمیانه سابان آمریکا تنظیم شده است.

نخستین دوره این همایش در سال 2004 در دوحه برگزار شد و سال گذشته نیز با عنوان " مبارزه با آنچه که میان ما تفرقه می اندازد" با مشارکت 230 نفر از شخصیتهای برجسته سیاسی، اندیشه ای، فرهنگی، رسانه ای و اقتصادی از جهان اسلام و آمریکا برگزار شد.

فهم نادرست از اسلام مشکل اساسی نزدیکی امریکا و جهان اسلام است

شرکت‌کنندگان در همایش بین‌المللی "امریکا و جهان اسلام" با اشاره به اینکه خشونت و فهم نادرست از اسلام از مهمترین عوامل تهدید کننده تقریب اسلام و امریکا هستند، گفتند: احترام و قبول دیگری در روابط میان غرب و جهان اسلام بسیار تأثیرگذار است.

در پنجمین همایش بین‌المللی "امریکا و جهان اسلام " که از دیروز شنبه 27 بهمن ماه در قطر برگزار شد، مادلین اولبرایت وزیر خارجه سابق امریکا با اشاره به مسئله خشونت و ترور که از مهمترین عوامل تهدید کننده تقریب اسلام و امریکا است، تصریح کرد: کشورهای غربی درباره اسلام احساس خطر می‌کنند درحالی‌که هیچ ارتباطی میان اسلام و ترور وجود ندارد.

زلمان خلیل زاده نماینده دائم امریکا در سازمان ملل متحد نیز با تأکید بر اینکه تعصب و ارعاب خطری واقعی و تعرضی جدی در مقابل جهان اسلام و ارتباط آن با غرب ایجاد کرده است، افزود: احترام به دیگران و قبول دیگری در روابط میان غرب و جهان اسلام بسیار تأثیرگذار است.

علی باباکان وزیر خارجه ترکیه به ضرورت مبارزه با اسلام هراسی پس از حادثه 11 سپتامبر اشاره کرد و افزود: ارعاب و ترور فعالیتهای غیرانسانی است، از این رو از کشورهای اسلامی می‌خواهیم تا از هر گونه افراط‌گرایی جلوگیری کنند و برای مبارزه با این پدیده بکوشند.

حامد کرزای رئیس جمهور افغانستان نیز اظهار داشت: سهم تمدن اسلامی در دستاوردهایی که علمای مسلمان در دوره‌های گذشته ارائه کرده‌اند، بسیار زیاد است. اما اینک مسئله تفاهم میان دو جهان است که باید مسلمانان برای رفع مشکلات آن تلاش کنند.

آمریکا تعامل مناسبی با سازمانهای اسلامی ندارد

شرکت کنندگان در همایش "آمریکا و جهان اسلام" با اشاره به جایگزینی روشهای سازنده به جای درگیری از سوی آمریکا، اعلام کردند: دولت آمریکا باید مصالح جهان اسلام را نیز در نظر گیرد چرا که در تعامل با کشورهای اسلامی کوتاهی می‌کند.

زیاد ابوعمر رئیس شورای ملی روابط خارجه فلسطین در پنجمین همایش بین المللی " آمریکا و جهان اسلام"  به تجاوز آمریکا از معیارهای دوگانه خود در متعامل با جهان اسلام اشاره کرد و اظهار داشت: به جای اینکه آمریکا شیوه درگیری را پیش گیرد، باید از روشهای سازنده بهره مند شود تا بتواند مسائل مختلف جهان اسلام اعم از فلسطین و یا ایران را حل کند. دولت آمریکا باید مصالح جهان اسلام را نیز در نظر گیرد نه اینکه تنها به منافع خود بیندیشند.

دن سیامسودن رئیس سازمان محمدیه اندونزی نیز گفت: دولت آمریکا در تعامل با سازمانهای کشورهای اسلامی کوتاهی می کند. از این رو از اداره های آمریکایی خواست به جای فعالیتهای نظامی شیوه مناسبی با کشورهای اسلامی به کار گیرند. چرا که میان تعالیم دین اسلام و برخی جریانات منسوب به اسلام تفاوتهای بسیاری وجود دارد.

عمر خالد رئیس مؤسسه زندگی مصر و مبلغ مسلمان به نیابت از طرف جوانان مصری در این همایش گفت: آمریکا سیاستهای ظالمانه ای در قبال جهان اسلام پیش گرفته است. جوانان مسلمانان این کشور می خواهند مسئله فلسطین حل شده و آمریکاییها از عراق و افغانستان خارج شوند و به ارزشهای اسلامی احترام گذاشته و بین افراط و اسلام هیچ ارتباطی قائل نشوند.

منافع سیاسی عامل برخی اختلافها میان مسلمانان است

دکتر محمد سید طنطاوی شیخ الازهر در همایش بین المللی " فارغ التحصیلان الازهر" که در مالزی برگزار شد، با اشاره به عدم اختلاف میان مسلمانان اظهار داشت: مسلمانان به دین اسلام معتقدند، به خدا و رسول او(ص) نیز ایمان دارند. بنابراین میان مسلمانان اعم از سنی و شیعه هیچ فرقی نیست. اما آنجه که باعث شعله ور شدن دشمنی می شود، منافع سیاسی است و نه دینی.

وی با اشاره به همکاریهای علمی میان مسلمانان و غیرمسلمانان تصریح کرد: مسلمانان طی همکاری با فرهیختگان غربی و فراگیری علوم مفید از آنها و انتقال آن به جامعه اسلامی با شیوه و فرهنگ اسلامی می توانند این همکاری را توسعه و گسترش دهند.

عبدالله احمد بداوی نخست وزیر مالزی در این همایش با اشاره به اینکه کوتاه اندیشی امت اسلام خطرناک ترین دشمن در شرایط فعلی به شمار می رود، گفت: این افکار عاملی برای جلوگیری از پیشرفت آنها می شود و دشمنی با اسلام و اشاعه فتنه ها را نیز تسهیل می کند.

وی از علما و اندیشمندان مسلمان خواست تا راههای تصحیح و بهبود این اوضاع را بررسی کرده و راهکارهای مبارزه با این افکار را نیز ارائه کنند.

نخست وزیر مالزی با تأکید بر اینکه مسلمانان باید علتهای ضعف خود را یافته و آن را رفع کنند، یادآور شد: ضعف اقتصادی یکی از آنها به شمار می رود که باید به منظور از بین بردن فقر و عقب ماندگی تلاش کنیم تا از این شرایط رها شویم.

این همایش 4 روزه از 15 تا 18 فوریه ( 26 تا 29 بهمن ماه ) با هدف ارتباط میان میراث گذشته مسلمانان و عصر معاصر با مشارکت بیش از 50 اندیشمند فارغ‌التحصیل از دانشگاه الازهر مصر و 100 فارغ التحصیل الازهر از دیگر کشورهای اسلامی در مالزی برگزار می‌شود.

علمای مسلمان نقش مهمی در بیداری ملتها برعهده دارند

وزیر اوقاف مصر با اشاره به اینکه بازگشت به تمدن اصیل اسلامی لازم است تا مسلمانان جایگاه واقعی خود را در جهان به دست آورند، گفت: با توجه به اینکه علم و تمدن از مسائل اولیه یک امت به شمار می روند، نقش علمای مسلمان در بیداری و اطلاع‌رسانی ملتها مهم است.

دکتر محمود حمدی زقزوق وزیر اوقاف مصر در همایش " فارغ التحصیلان الازهر" در مالزی با اشاره به اینکه برخی از شرایط در سطوح علمی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و دینی در پیشرفت تمدن تأثیرگذار است، اظهار داشت: علم و تمدن از مسائل اولیه یک امت به شمار می روند که مشکلاتی چون اشاعه خرافات و وهم آن را تهدید می کند.

وی اقامه شعائر دینی بدون توجه به گوهر اصلی دین را عاملی برای اشاعه افراط گرایی خواند که مشکلات فراوانی  برای امت اسلام به وجود می آورند و افزود: جهان اسلام به دلیل اینکه مورد طمع قدرتهای بزرگ قرار گرفته، از درگیریهای مختلف رنج می برد، مانند آنچه در فلسطین، عراق، افغانستان، سومالی، سودان، لبنان یا پاکستان اتفاق افتاده است.

وزیر اوقاف مصر در ادامه یادآور شد: اوضاع داخلی جهان اسلام تأثیر منفی در معرفی چهره اسلام و مسلمانان در خارج از کشورهای اسلامی دارد و در سایه جهانی شدن سیاسی، فرهنگی و اقتصادی وضعیت امت اسلام را تهدید می کند. 

ارتقاء گفتگوی تمدنها؛ حلقه مفقوده همایشها

با توجه به نیاز فعلی بشر به صلح و امنیت، گفتگوی تمدنها می‌تواند دستیابی به این مقوله را تسهیل کند. اما طی برگزاری همایشهای گفتگوی تمدنها تنها به شعارها بسنده کرده و بدون در نظر گرفتن پیش‌فرضهای آن شرایط رسیدن به ارزشهای مشترک و تفاهم متقابل را با سختی رو به رو می‌کنند.

گفتگوی تمدنها جزء مقوله هایی است که امروزه بیشتر به آن توجه می شود، در واقع حادث شدن شرایطی چون تکثر آراء و نظرات، نیاز بشریت به صلح و امنیت، جهانی شدن و مسائل دیگر از عواملی است که گفتگوی تمدنها را ترویج و توسعه داده است. پس از طرح نظریه برخورد تمدنها از سوی ساموئل هانتیگتون نظریه پرداز آمریکایی و استاد دانشگاه هاروارد، گفتگوی تمدنها از سوی سید محمد خاتمی رئیس جمهور سابق ایران مطرح و با استقبال فراوانی رو به رو شد.

بی تردید گفتگوی تمدنها نیازمند شرایطی است که پیش از انجام آن باید شرایط و اهداف آن مورد مطالعه و بررسی قرار گیرند. گفتگو چون محاوره بی هدف نیست. بلکه در گفتگو می کوشیم به تفاهم دست یابیم. هر چند ممکن است در پایان با تضادهایی نیز مواجه شویم و گفتگو بی نتیجه به پایان رسد. بنابراین در گفتگو درصدد دستیابی به ارزشهای مشترک هستیم تا مبنای عمل و فعالیت قرار گیرد و نیز با داشتن گوشی شنوا شرایط گفتگو را با طمأنینه و بی غرض ورزی فراهم می کنیم.

اندیشمندان و متفکران مراکشی طی همایشی مفهوم " گفتگوی تمدنها" را مورد بررسی قرار داده و اظهار داشتند: گفتگوی تمدنها موضوعی است که نیاز به تعامل بیشتر دارد و همایشهای مختلفی درباره آن برگزار می شود بی آنکه شرایط گفتگو در نظر گرفته شود.

سالم حمیش نویسنده مراکشی معتقد است گفتگوی تمدنها به افیونی تبدیل شده که روز به روز رشد می کند و همایشها و نشستهای مختلف را به خود مشغول کرده است. به طوری که نامشخص بودن هدف و واقعیت گفتگو نتایج و دستاوردهای ناچیزی از گفتگوی تمدنها ایجاد کرده است.

وی معتقد است گفتگوی حقیقی با غرب ممکن نیست زیرا باید شناخت کافی و اعتراف قوی میان طرفین گفتگو وجود داشته باشد که از اساس گفتگو محسوب می شود و اینک با توجه به تک قطبی شدن آمریکا، پایبندی به حقوق بشر از سوی وی را با مشکلات جدی رو به رو کرده است.

روزنامه عکاظ عربستان نیز در اینباره می نویسد: شناخت تمدنها برای اشاعه گفتگوهای سازنده ضروری است و در تعمیق باورهای مشترک میان تمدنها و فرهنگهای مختلف بسیار مهم به نظر می رسد که همکاری میان طرفین ضرورتی انکارناپذیر است.

آیات قرآن بر منطق گفتگو استوار است

شرکت‌کنندگان در همایش "گفتگو در اسلام؛ تأکید بر بعد تمدنی" در سوریه اعلام کردند: آیات متعدد قرآن به گفتگو دعوت می‌کند و شیوه انبیاء و پیامبران آسمانی نیز بر منطق گفتگو با دیگران استوار است، بنابراین باید با دید انسانی و تکیه بر تمدن اسلام با دیگران گفتگو کرد.

استاد معن صلاح الدین علی محقق و پژوهشگر سوریه در همایش " گفتگو در اسلام؛ تأکید بر بعد تمدنی" درباره مفهوم گفتگو و آداب آن سخنرانی کرد و اظهار داشت: گفتگو موضوع مهمی است که از زمان خلقت بشر وجود داشته و مبدأ اساسی رسالت انبیاء الهی به شمار می رود که شیوه انبیاء، پیامبران و اندیشمندان در طول تاریخ بوده است.

این محقق با اشاره به اینکه تمدن اسلامی به شکل خاصی از گفتگو بهره گرفته و بی آنکه کوتاهی کند، سخنان دیگران را نیز مورد توجه قرارمی دهد، تصریح کرد: حکمت الهی انسان را دارای افکار و عقاید متعدد قرار داده و گفتگو را وسیله ای برای تقریب، شناخت و همکاری میان ملتها، افراد و گروههای مختلف قرار داده است. مبدأ اختلاف و تنوع شرط گفتگو و اراده الهی به شمار می رود. گفتگو شیوه، شرط، آداب، موضوع و اهدافی را دنبال می کند که باید طرفین به آن پایبند باشند.

دکتر زکریا خولی مدیر ارشاد وزارت اوقاف سوریه نیز درباره " گفتگو در قرآن و سنت نبوی" سخنرانی کرد و یادآور شد: گفتگو پیش از آنکه مطلوب شریعت باشد مطلوب عقل است و از صفات فطری انسان به شمار می رود که معیارها و ضوابطی دارد. گفتگو گوهر قرآن کریم به شمار می رود و به صورت کلی در آیات خود به گفتگو دعوت می کند.

دکتر عبدالسلام راجح رئیس دانشکده شریعت و قانون در مجمع شیخ احمد کفتارو و عضو شورای ملی سوریه نیز در زمینه گفتگو به ممفهوم اختلاف و تکثر آرا میان اقوام مختلف اشاره کرد و گفت: اسلام شیوه جهانی برای گفتگو دارد. هنگامی که از گفتگو صحبت می کنیم درباره چیزی صحبت می کنیم که انسان به آن نیاز دارد و حرکت تاریخی ملتهای محسوب می شود.

دانشگاههای اسلامی نقش مؤثری در معرفی تمدنهای مختلف دارند

حبیب شریف با اشاره به اینکه دانشگاههای اسلامی در معرفی فرهنگها و تمدنهای اسلامی و غیراسلامی نقش به‌سزایی دارند، گفت: با همین نگاه، اندیشمندان مسلمان در زمینه اطلاع‌رسانی دینی بسیار تلاش می‌کنند.

حبیب شریف رئیس دانشگاه تونسی الزیتونه با اشاره به اینکه سالانه بیش از 50 پایان نامه فوق لیسانس و دکترا در زمینه علوم اسلامی در این دانشگاه ارائه و برگزیده‌های آنها نیز منتشر می شوند، اظهار داشت: این دانشگاه علاوه بر انتشار کتاب، مجله‌ها و نشریات مختلف، همایش و نشستهایی نیز برگزار و با تعدادی از دانشگاههای اسلامی و غیر اسلامی توافقنامه‌های همکاری امضا کرده است .

وی با اشاره به اینکه این دانشگاه تعدادی مؤسسه در زمینه توسعه تمدن اسلامی و تمدنهای دیگر تأسیس کرده است، گفت: آموزشگاه عالی اصول دین در راستای نگهداری از میراث اسلامی تأسیس شد که هدف آن ساماندهی ارزشهای اسلامی بوده است.

حبیب شریف با تأکید بر اینکه دستیابی به مقاصد و اهداف دین به منظور پاسخگویی به نیازهای زندگی و تحکیم بیداری اندیشه اسلامی است، یادآور شد: اندیشمندان و علمای مسلمان در همه ابعاد این زمینه تلاشهای فراوانی داشته‌اند. تأثیرگذاری و تأثیرپذیری عمیق میان فرهنگها و تمدنهای مختلف، به‌ویژه تأثیر اندیشه اسلامی و انسانی از اهداف دانشگاههای اسلامی به شمار می‌روند.

اتحادیه پزشکان مصر خواستار استفاده از اموال زکات شد

اتحادیه پزشکان مصر خواستار استفاده از اموال زکات شد تا بیماران نیازمند بتوانند از طریق این اموال مداوا شوند. دکتر حمدی سید رئیس اتحادیه پزشکان مصر به منظور درمان بیماران نیازمند خواستار استفاده از اموال زکات شد.

رئیس اتحادیه پزشکان با اشاره به اینکه کمکهای مردمی به 21 میلیارد جنیه در بخش پزشکی و بهداشتی رسیده است، اظهار داشت: این مبلغ با توجه به افزایش تعداد بیماران کافی نیست و اعتبارات بیشتری می‌خواهد.

وی افزود: استفاده از اموال زکات همبستگی و انسجام میان مردم یک جامعه را افزایش می‌دهد و می‌تواند در رفع رنج و درد بسیاری از بیماران ناتوان مؤثر افتد.

زمین فوتبال بستری برای تقریب هرچه بیشتر شیعیان و سنیهای عراق

مسابقه دوستانه فوتبال میان باشگاه سنیها و شیعیان عراق با هدف تقریب میان مسلمانان این کشور دیروز یکشنبه 28 بهمن در بغداد برگزار شد. دولت عراق یکشنبه 28 بهمن ماه مسابقه دوستانه ای را میان دو باشگاه کاظمیه ( منطقه شیعه نشین) و باشگاه اعظمیه ( منطقه سنی نشین) در ورزشگاه بین المللی عراق در بغداد برگزار کرد.

هدف از برگزاری این همایش تشویق بر منافع ملی، تقریب میان مسلمانان و تأکید بر ارزشهای اسلامی عنوان شده است.

احمد حسین از بازیکنان باشگاه اعظمیه در پایان این بازی اظهار داشت: از دیدار با برادران مسلمان خود احساس خوبی دارم. این بازی آرزوی ورزشکاران بغدادی را به آنها باز گرداند. چرا که با برگزاری این مسابقات مشکلات طایفه ای در حوزه ورزش از بین می رود.

یکی از بازیکنان باشگاه کاظمیه نیز تصریح کرد: از سال 2006 تاکنون در پی آغاز فتنه های گروهی و تنش میان مسلمانان با دوستان خود در باشگاه اعظمینه مسابقه ای برگزار نکردیم. امیدوارم این بازیها زمینه های تعامل و وحدت مسلمانان این کشور را فراهم کند.

همچنین قرار است مسابقات دیگری نیز در کربلا، نجف و دیگر استانهای جنوبی عراق با همین هدف میان سنیان و شیعیان این کشور برگزار شود.

مسلمانان روسیه خواستار حمایت دولت از ساخت بناهای اسلامی شدند

مسلمانان ایالتهای مختلف روسیه از دولت این کشور خواستند از ساخت مراکز اسلامی و مؤسسات دینی حمایت کند.

ضامر عزاتولین معاون اول رئیس شورای مفتیان روسیه اظهار داشت: حمایت دولت روسیه مشکلات بسیاری از مسلمانان این کشور را رفع می‌کند، به‌ویژه اینکه توسعه مسجد جامع مسکو و ساخت مراکز اسلامی از جمله این حمایتها به شمار می‌روند.

وی گفت: مسلمانان از دولت این کشور به منظور اهتمام به مسائل دینی و ساخت مراکز اسلامی سپاسگزار خواهند بود .
در همین راستا بیبارس اف معاون رئیس اداره دینی مسلمانان جمهوری باشکیر (باشکورتستان) روسیه بر اهمیت حمایت مسلمانان از سوی دولت روسیه تأکید کرد.

دایرةالمعارف الکترونیکی ابن خلدون راه‌اندازی می‌شود

سازمان تربیت، علوم و فرهنگ اسلامی (آیسیسکو) در پی راه اندازی دایرة المعارف الکترونیکی ابن خلدون از آن حمایتهای مالی خواهد کرد. در این طرح آیسیسکو و شورای همبستگی تونس مشارکت می کنند تا ابن خلدون را به جهانیان معرفی کنند.

این طرح شامل بررسی دیجیتالی کتاب " معرفی ابن خلدون؛ سفرهای او به شرق و غرب" می باشد که برای نخستین بار زندگینامه او از سوی استاد محمد بن تاوبت طنجی درسال 1952 تألیف و از سوی کمیته تألیف، ترجمه و نشر قاهره در مصر منتشر شد.

طرح فوق امکان بررسی و استفاده از شخصیتهای مرتبط با زندگی و اندیشه ابن خلدون را فراهم می کند. یک کتابخانه مجازی نیز شامل مقالات و تحقیقاتی که درباره ابن خلدون به زبانهای مختلف جهان منتشر شده است، نیز به این طرح ضمیمه خواهد شد.

مترجم عربی کتاب گیدنز تقدیر شد

مترجم اردنی کتاب "جامعه شناسی" آنتونی گیدنز از سوی مؤسسه جایزه کتاب شیخ زاید امارات تقدیر شد. دکتر فایز صیاغ شاعر اردنی ضمن تقدیر از سوی مؤسسه "جایزه کتاب شیخ زاید" امارات، در بخش ترجمه جایزه دریافت کرد.

وی کتاب "جامعه شناسی" آنتونی گیدنز را از انگلیسی به عربی ترجمه کرد. جایزه کتاب شیخ زاید که با حمایت شورای فرهنگ و میراث امارات تأسیس شده است، همه ساله به اندیشمندان، مترجمان، مؤلفان و ناشران علوم انسانی که اثری فرهنگی، ادبی و جامعه‌شناسی منطبق با معیارهای علمی ارائه کرده‌اند، ضمن تقدیر، جایزه‌ای ویژه اعطا می‌کند.

آنتونی گیدنز در این کتاب جوهره ایده‌هایی را در اختیار دانشجویان جدید قرار می‌دهد که درباره آنها با رهبران سیاسی جهان گفتگو کرده است. در این کتاب که فراتر از کتابهای درسی است گیدنز نشان می‌دهد که اگر بخواهیم به مسائل بزرگ جهانی که زندگی‌مان را تحت تاثیر قرار داده بپردازیم شناخت جامعه تا چه حد ضروری است. نتیجه خواندن این کتاب مشارکت بیشتر و توانایی افزون‌تر برای برخورد با این مسائل است .

در این کتاب بر نظریه جامعه‌شناختی تأکید بیشتری شده و فصول اختصاص یافته به نظریه شخصیتهای کلاسیک می‌پردازند، اما نویسندگان متأخری چون: اولریش بک ، مانوئل کاستلز و نویسنده همین کتاب ، آنتونی گیدنز، را نیز مورد بحث قرار می‌دهند.

ابو زید خواستار تدریس در دانشگاههای مصر شد

نصرحامد ابوزید که اینک در دانشگاه لایدن هلند تدریس می‌کند در انتظار دعوت دانشگاههای مصر است تا با هموار شدن شرایط بتواند آزادانه درباره افکار و اندیشه‌های خود سخن بگوید.

داستان دکتر نصر حامد ابوزید با منع و تحت فشار قرار دادن او در دانشگاههای  عربی آغاز شد. این اندیشمند مصری که تحقیقات قرآنی بسیاری انجام داده بود، از سوی دانشگاه قاهره طرد و ناگزیر شد کشورش را به سوی هلند با همراهی همسرش دکتر ابتهال یونس در اواسط دهه نود ترک کند.

آنچه که منجر به رنجش نصر حامد ابو زید بود، غربت و دوری از دانشگاههای مصر و دانشجویانش بود که ارتباطی روحی با او ایجاد کرده بودند. اما او در دانشگاه لایدن به تدریس پرداخت و بسیاری دانشجویان کشورهای اسلامی به‌ویژه اندونزی را در نوشتن پایان‌نامه یاری می‌کرد، به‌طوری که آنها پس از بازگشت به کشور خود تفکرات اسلامی را ترویج می‌کردند.

اگرچه وی چندین بار به مصر سفر کرده است، اما بی‌آنکه در دانشگاههای مصر حاضر شود و یا اینکه فعالیتهای خاصی از سوی وی صورت گیرد، به کشورش رفته است. در این موقعیت شرایط سختی برای او به وجود آمد که منجر به رنجش خاطر نه تنها ابو زید بلکه کسانی چون او شد که در زمینه تحقیقات اسلامی چون تفسیر و ایمان و اعجاز در داخل کشورهای اسلامی فعالیت می‌کردند.

هنگامی‌که از او پرسیده می‌شود چرا برای تدریس به جای دانشگاه هلند به یکی از دانشگاههای عربی سفر نکردی، می‌گوید: اول اینکه من منتظرم دانشگاههای مصر از من دعوت کنند که این اتفاق نیفتاد. اگر دانشگاههای عربی از من دعوت کنند همین الان هلند را ترک خواهم کرد.

مسابقه داستان‌نویسی "گفتگوی فرهنگها" برگزار می‌شود

در پی نامگذاری سال 2008 به عنوان سال گفتگوی فرهنگها در اتحادیه اروپا، کمیته ملی یونسکو در سوریه مسابقه داستانی "گفتگوی فرهنگها" را برگزار می‌کند.

وزارت آموزش در کمیته ملی یونسکو در سوریه با اشاره به شرایط برگزاری این مسابقه اظهار داشت: داستان کوتاه باید به زبان رسمی کشور شرکت کننده بوده، برای اولین با نوشته شده و در نشریات دیگر منتشر نشده باشد.

همچنین تعداد کلمات داستان کمتر از 2 هزار و 500 نبوده و به مسائل سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی با رویکرد گفتگوی فرهنگها در جهان اهتمام داشته باشد . زمان ارسال این داستانها تا 20 فوریه ( 1 اسفند ماه) تعیین شده است .

شبکه بین المللی گفتگوی فرهنگهای اروپا کمیته ای را تشکیل داده که هر یک از کشوریهای شرکت کننده در آن عضو هستند و طی آن 30 داستان برتر انتخاب می شوند که 10 داستان برگزیده در کتابی منتشر خواهند شد.

کارگاه مشترک اسلام و آلمان در اردن برگزار می‌شود

کارگاه مشترک "گفتگوی فرهنگی" میان اسلام و آلمان با هدف بررسی تمدن اسلام و اماکن تاریخی کشورهای اسلامی از 27 بهمن به مدت 10 روز در امان برگزار می‌شود.

این کارگاه با مشارکت بیش از 50 دانشجو و استاد از دانشگاههای اسلامی و دانشگاه دورتموند آلمان با عنوان " گفتگوی فرهنگی " با همکاری دانشگاه آلمانی اردن در امان برگزار می شود.

این کارگاه 10 روزه که از 27 بهمن ماه آغاز شده ، تاریخ و تمدن اسلام، گنجینه های تاریخی، اماکن باستانی و تاریخی و گردشگری را بررسی می کند.

دکتر لبیب خضرا رئیس دانشگاه آلمانی اردن صبح دیروز در مراسم افتتاح این کارگاه به اهمیت همکاری و تبادل اخبار و اطلاعات میان دانشگاههای اسلامی و آلمانی تأکید کرد و گفت: این اقدام با هدف توسعه فعالیتهای آموزشی و از بین بردن شکاف میان فارغ التحصیلان دانشگاههای مرتبط با یکدیگر برگزار می شود.

نمایشگاه "هنرهای اسلامی" در امارات برگزار می‌شود

نمایشگاه "هنرهای اسلامی" به منظور ارائه هنرهای مسلمانان و ابداعات هنری آنها از 20 فوریه تا 10 مارس (1 تا 20 اسفندماه) در ابوظبی برگزار می‌شود. شورای فرهنگ و میراث ابوظبی با همکاری شرکت توسعه گردشگری ابوظبی کارگاه و فعالیتهای متنوعی را از 20 فوریه تا 10 مارس (1 تا 20 اسفندماه) در چارچوب نمایشگاه " هنرهای اسلامی" برگزار می کند.

در این نمایشگاه علاوه بر ارائه خطوط مختلف عربی، هنرهای خط فارسی و هنر سرامیک، خطاطی بر روی اشیاء مختلف را به نمایش می گذارد. این نمایشگاه فرصتی برای ارائه مبانی و اصول هنر اسلامی اصیل خواهد بود که مسلمانان ابداعات و تنوعات بسیاری را ارائه کرده اند.

همچنین در این نمایشگاه فیلمی مستند از هنرهای تجسمی کشورهای فارسی زبان و نقاشی و خطاطی آنها نشان داده می شود. با توجه به اهمیت سرامیک، استفاده هنری از آن در تاریخ هنر اسلامی به نمایش در می آید. این نمایشگاه سه بخش از هنرهای اسلامی چون خط فارسی، خط عربی و سرامیک را مورد توجه قرار می دهد.

همایش "شناخت ملتها" در کویت برگزار می‌شود

همایش "شناخت ملتها" با هدف معرفی، بررسی و شناخت فرهنگها و تمدنهای مختلف از 17 فوریه ( 28 بهمن) طی 8 روز در کویت برگزار می‌شود. این همایش به منظور ایجاد فرصتی برای ارائه ارزشهای اسلامی و تأکید بر برادری و همکاری برگزار می‌شود و فرصتی برای معرفی فرهنگها و تمدنهای دولتهای مختلف خواهد بود.
 
هدف از برگزاری این همایش توسعه فرهنگ اسلامی، تأکید بر اعتدال و میانه‌روی، استفاده از تجارب کشورهای مختلف در معرفی فرهنگ و تمدن ملتهای دیگر، حمایت از ابعاد دینی، فرهنگی و اجتماعی در راستای شناخت و نزدیکی ملتها اعلام شده است.
فعال‌سازی اشکال مختلف گفتگو، شناخت و تقریب میان ملتها از دیگر مباحث مورد بررسی در این همایش هستند .

در حاشیه این همایش نمایشگاه هنری و فرهنگی از هنرهای کشورهای آسیایی، افریقایی و اروپایی که تنوعات فرهنگی و زندگی هنری، فرهنگی و تمدنی ملتها را منعکس می‌کنند، برگزار می‌شود. 

همایش "انسانیت؛ دین و رسانه" در قطر برگزار شد

همایش یکروزه "انسانیت؛ دین و رسانه" به منظور بررسی جایگاه ارزشهای انسانی در خطابه های دینی و رسانه ها دوشنبه 29 بهمن ماه در دوحه قطر برگزار ‌شد.

همایش "انسانیت؛ دین و رسانه" که از سوی هلال احمر قطر تنظیم شده، دوشنبه 29 بهمن ماه در دوحه برگزار شد.

شرکت کنندگان در این همایش یکروزه موضوعاتی چون نقش خطابه های دینی در اجرا یا نفی ارزشهای انسانی، رسانه های انسانی، تأثیر انسانیت در روابط میان افراد جامعه، نقش رسانه های گروهی در توسعه ارزشهای انسانی را مورد بررسی قرار دادند.

نخستین همایش" طب نبوی" در عربستان برگزار می‌شود

نخستین همایش "طب نبوی" با هدف مطابقت پزشکی مدرن با طب حضرت محمد (ص)، 8 تا 10 اسفند ماه در عربستان برگزار می‌شود.

نخستین همایش " طب نبوی" با هدف بررسی طب نبوی، چگونگی استفاده از داروها، درمان بیماریها به شیوه سنت نبوی، تأثیر طب نبوی در پزشکی مدرن در ریاض برگزار می شود.

نشست "در پهنه اسماء الحسنی" در قطر برگزار می‌شود

نخستین دوره از مجموعه نشستهای" در پهنه اسماء الحسنی"  با سخنرانی در موضوعات مختلف درباره فضایل نامهای خداوند از سوی علما و یا مبلغان مسلمان با هدف تأثیر نامهای خدا بر زندگی مسلمانان به زودی در دوحه برگزار می شود.

این سخنرانیها طی سه روز در هر ماه برگزار می شوند که این ماه از سوی دکتر محمد سید الحاج استاد دانشگاه اسلامی ام درمان و دکتر ابراهیم انصاری مدرس فقه و اصول دانشکده شریعت و مطالعات اسلامی دانشگاه قطر برگزار خواهد شد.

هدف از برگزاری این نشستها معرفی نامهای خداوند، جایگاه آن در ساخت عقاید اسلامی، نقش آن در تثبیت مکارم اخلاقی در جوامع اسلامی عنوان شده است. در کنار این سخنرانیها، نمایشگاههای خیریه، کلاسهای حفظ قرآن، آموزش احکام، کلاسهای تجوید و قرائت قرآن نیز برگزار می شود.

کد خبر 642641

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha