۲۳ دی ۱۴۰۴، ۱۱:۲۰

روش ارائه خدمات به معتادان متجاهر اصلاح خواهد شد

روش ارائه خدمات به معتادان متجاهر اصلاح خواهد شد

مدیرکل درمان ستاد مبارزه با موادمخدر جزییات فرآیند ارائه خدمات به معتادان متجاهر را تشریح کرد.

به گزارش خبرگزاری مهر، جلسه تبیین «مرکز امید و زندگی» صبح امروز به ریاست سلیمان عباسی؛ مدیرکل درمان ستاد مبارزه با موادمخدر و به صورت وبیناری با حضور دبیران و کارشناسان شوراهای هماهنگی مبارزه با موادمخدر سراسر کشور برگزار شد.

مدیرکل درمان ستاد مبارزه با موادمخدر در این جلسه با بیان اینکه مراکز امید و زندگی به منظور تغییر و تحول مراکز ماده ۱۶ احداث خواهند شد، گفت: مراکز ماده ۱۶ دارای چالش‌هایی بودند.

وی تصریح کرد: برای ساماندهی، وحدت رویه و به منظور ارائه تمام خدمات لازم به معتادان متجاهر، مراکز امید و زندگی طراحی شده‌اند که در آن‌ها بحث نگهداری، سم‌زدایی، اشتغال و … دیده شده است.

عباسی، مراکز امید و زندگی را یکی از دستاوردهای خوب ستاد مبارزه با موادمخدر دانست و گفت: مرکز امید و زندگی یک نقشه راه برای ساختن یک زندگی جدید و یک مرکز ایده‌آل است، یک مسیر و راهکار جامع و ساختاریافته است؛ این طرح تنها یک طرح نیست بلکه یک پیشنهاد عملی است که نیازمند همت بالا و همکاری بین‌بخشی است.

مدیرکل درمان ستاد مبارزه با موادمخدر این مرکز را تنها یک مرکز درمانی ندانست و خاطرنشان کرد: با احداث این مراکز به دنبال بازتوانی کامل معتادان متجاهر و بازگشت آن‌ها به سطح جامعه هستیم لذا تمام ابعاد مدنظر در این مراکز دیده شده است.

وی افزود: افراد در چنین فضایی مورد پذیرش و نه قضاوت قرار می‌گیرند، به نوعی در محیط امن قرار خواهند گرفت و حس کرامت انسانی را خواهند چشید. در این مراکز انگیزه باید در مددجویان ایجاد شود و این طرح باید به عنوان یک پلی بین زندگی قبلی معتادان متجاهر و بازگشت آن‌ها به زندگی جدید است.

عباسی هدف از راه‌اندازی این مراکز را درمان، حمایت افراد مددجو، کاهش مرگ و میر، بازگشت به جامعه و … دانست و گفت: برای طراحی این مراکز نیاز به الگوی چندوجهی داشتیم لذا فضای فیزیکی، امکانات، نیروی انسانی، غربالگری، وظایف سایر دستگاه‌ها، ارزیابی، فرآیندها، تکنولوژی، بیمه، متولی، منابع مالی و … در این مراکز دیده شده است.

مدیرکل درمان ستاد مبارزه با موادمخدر عنوان کرد: برخی از استان‌ها مرکز ماده ۱۶ دارند که باید به سمت الگو و طراحی جدید یعنی احداث مراکز امید و زندگی بروند، مراکز امید و زندگی پنج فاز خواهند داشت و اگر زمانی دیگر مددجویی در آن نبود، طراحی به نحوی صورت گرفته که از فیزیک آن‌ها استفاده‌های دیگری شود.

وی خاطرنشان کرد: پذیرش و غربالگری، درمان اولیه، درمان تخصصی، بازتوانی و توانمندسازی و در نهایت برگشت به جامعه شامل پنج بخش این مراکز خواهد بود. در این مراکز تمام فضاها اعم از واحدهای درمانی، واحدهای بازتوانی، واحدهای خدماتی مانند سالن غذاخوری، فضای تفریحی، کارگاه‌های اشتغال و تولید دیده شده است و ما باید به سمتی برویم که این مراکز خودگردان شوند و به نوعی بودجه خودشان را تأمین کنند البته باید هر سال مبلغی به این مراکز تخصیص داده شوند اما باید به سمت خودگردانی و خوداشتغالی بروند.

عباسی با بیان اینکه قبلاً معتادان متجاهر وارد چرخه معیوب و بازگشت به اعتیاد می‌شدند اما با طراحی این مراکز دیگر شاهد این چرخه معیوب نخواهیم بود، گفت: در این مراکز واحدهای مختلفی و مسائل مختلف فرهنگی تعبیه و روش‌های غیر دارویی حتی بحث موسیقی درمانی در این مراکز دیده شده است.

مدیرکل درمان ستاد مبارزه با موادمخدر با بیان اینکه در این مراکز از انواع متخصصان در حوزه درمان و اشتغال بهره‌گیری خواهد شد، گفت: پرسنل و مددجویان این مراکز بر اساس دستاوردهای جدید، آموزش خواهند دید یعنی آموزش به صورت مداوم خواهد بود.

وی تأکید کرد: در این مراکز تمام خدمات ارائه شده بر اساس آئین‌نامه‌ها و پروتکل‌های استاندارد خواهد بود، ابتدا در این مراکز فرد پذیرش و غربالگری خواهد شد، سپس برای آن‌ها تشکیل پرونده شده، در وهله بعد یک پزشک، مددجو را به صورت جامع ارزیابی خواهد کرد، در مرحله بعد آزمایشات لازم انجام و بهداشت اولیه و عمومی به آن‌ها آموزش داده می‌شود.

عباسی ادامه داد: بخش اول این مراکز سم‌زدایی و درمان اولیه است یعنی درمان اصلی در این قسمت صورت نمی‌گیرد، از مُسکن‌ها و سِرم‌درمانی، مشاوره و مصاحبه انگیزشی استفاده خواهد شد، بخش بعد شامل درمان تخصصی است. همچنین درمان بیماری‌های زمینه‌ای و همراه در این مراکز صورت می‌گیرد یعنی بحث درمان روان‌شناختی نیز برای آن‌ها انجام می‌شود. در بخش بعدی مددجو، مهارت‌های زندگی، درمان‌های مکمل شامل موسیقی درمانی، رفتار درمانی، خانواده‌درمانی، آموزش مهارت‌های ورزشی و … را خواهند دید.

وی گفت: بخش آخر مربوط به اشتغال، اقامت، مسکن، بازگشت به جامعه، خدمات و حمایت‌های اجتماعی بعد از دو تا سه سال از ترخیص آن‌ها است و در رابطه با این مراکز از تجارب کشور روسیه نیز بهره برده‌ایم.

کد خبر 6720583

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha