۴ اردیبهشت ۱۳۸۸، ۹:۵۴

افزایش ناگهانی هزینه ثبت اختراع منجر به ارتقای کیفی اختراعات نمی‌شود

افزایش ناگهانی هزینه ثبت اختراع منجر به ارتقای کیفی اختراعات نمی‌شود

مدیر پژوهشی دانشگاه صنعتی شریف با تاکید بر اینکه ثبت اختراعات در کشور اظهاری است و افزایش هزینه ثبت موجب ارتقاء کیفیت نمی شود، گفت: افزایش هزینه های ثبت در راستای ارتقای سطح ثبت اختراعات نیازمند نهادی قدرتمند است.

دکتر رضا باقری در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان این مطلب گفت: اختراعاتی که موضوع آنها تکراری نباشد و یا نزدیک به نام سایر طرحها نباشد در سازمان ثبت اسناد ثبت بدون هیچ داوری و ارزیابی خاصی به ثبت می رسد.

وی به اثرات این روش ثبت در کشور اشاره کرد و افزود: اگر چه در گذشته ثبت اختراع در این سازمان اهمیت و وجاهتی داشت ولی ادامه این روند باعث باعث شده است که امروزه اهمیت خود را از دست دهد.

باقری خاطرنشان کرد: از سوی دیگر سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران اقدام به ثبت اختراعات بر اساس ارزیابی و بررسی پروژههای تحقیقاتی توسط متخصصان هر رشته کرد ولی کمتر محققی از ثبت در این سازمان استقبال کرد.

مدیر پژوهشی دانشگاه صنعتی شریف اظهار داشت: این عوامل سبب شد وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از سازمان ثبت درخواست تجدید نظر در نحوه ثبت اختراعات را داشته باشد که به نظر می رسد سازمان ثبت به همین دلیل به افزایش هزینه های ثبت اختراع اقدام کرده است.

وی به تجربیات سایر کشورها در زمینه ثبت اختراع اشاره کرد و ادامه داد: در کشورهای اروپایی و آمریکا در کنار تیمهای قدرتمند برای ارزیابیهای اختراعات ارائه شده، تیمهای حقوقی قوی نیز فعال هستند تا ثبت اختراعات به عنوان یک سند حقوقی در اختیار محقق قرار گیرد تا بتواند در مراجع قانونی و علمی ارائه دهد.

باقری با تاکید بر اینکه در سایر کشور 15 درصد داوری علمی و 85 درصد داوری حقوقی است، ادامه داد: در کشور ما این سیستم وجود ندارد و بیشتر ارزیابی ها شامل داوری علمی است.

وی با بیان اینکه افزایش هزینه های ثبت اختراع باعث ارتقای سطح کیفی تحقیقات نمی شود، خاطرنشان کرد: ارائه راهکارهایی چون افزایش هزینه های ثبت باعث ارتقای ثبت اختراعات نمی شود بلکه برای این منظور نهادینه کردن قانون کپی رایت و ایجاد نهاد متخصص در این زمینه می تواند مثمر ثمر باشد.

معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز طی بیانیه ای در واکنش به افزایش ناگهانی هزینه ثبت اختراعات توسط اداره کل ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی، خواستار بازنگری در این تصمیم شد.

کد خبر 866027

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha