۱۰ مرداد ۱۳۸۸، ۱۲:۵۸

موفقیتی دیگر از رویان /

تولید پروتئین LIF از سوی پژوهشگران رویان جهادانشگاهی

تولید پروتئین LIF از سوی پژوهشگران رویان جهادانشگاهی

پژوهشگران رویان در جهاددانشگاهی توانستند به تولید پروتئین LIF به عنوان یکی از فاکتورهای محلول که با اتصال خود به گیرنده های سطح سلول مجموعه متفاوتی از تغییرات را در سلولهای گوناگون ایجاد می کند، دست یابند.

به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر حمیدرضا طیبی رئیس جهاددانشگاهی در نشست خبری با اعلام این خبر افزود: این پروتئین با نام  Leukemia Inhibitory Factor که به اختصار LIF گفته می شود تغییراتی را در سلولهای گوناگون ایجاد می کند و از این تاثیرات می توان به بقاء و حفظ بنیادینگی در سلولهای بنیادی خون ساز اشاره کرد.

وی اضافه کرد: این فاکتور در تمایز عصبی و بیان پروتئین های کاریردی سلولهای کبدی نقش ایفا می کند. این پروتئین اولین بار در سلولهای سرطانی با منشاء سلولهای بنیادی خون ساز مشخص شد که جهش ژن آن از عوامل پیش برنده این سلولها به سلولهای سرطانی شناخته شده است.

طیبی در تشریح دستیابی پژوهشگران رویان به این موفقیت گفت: ژن LIF انسانی در طی 8 ماه گذشته کلون سازی شده، پروتئین مربوطه در شرایط آزمایشگاهی بیان و خالص سازی شده است. هم اکنون مراحل مقدماتی زیست سنجی به اتمام  رسیده است و پس از طی آزمایشات تکمیلی می توان آن را تا 6 ماه آینده در اختیار سایر مراکز تحقیقاتی قرار داد.

وی اضافه کرد: از این پروتئین در پژوهشکده رویان جهت حفظ بنیادینگی و همین طور تمایز سلول عصبی استفاده می شود. در حال حاضر هر ساله  این پروتئین در این پژوهشکده و مراکز تحقیقاتی مشابه مصرف قابل توجهی دارند. قیمت هر بسته 25 میکرو گرمی از این پروتئین در حدود 10 میلیون ریال است که پیش بینی می شود در صورت تولید انبوه آن در کشور مصرف آن به طور قابل توجهی افزایش یابد.

رئیس جهاددانشگاهی این پروژه را به دنبال تولید موفقیت آمیز پروتئین نوترکیب bFGF  در رویان برشمرد و گفت: در سالهای قبل از تولید این پروتئین نوترکیب در رویان، سالانه مبالغ هنگفتی صرف خرید  bFGF می شد اما اکنون به دلیل تولید آن در داخل، پژوهشکده رویان توانسته پروژهای بسیار بیشتری که نیاز به bFGF داشته را تعریف و به اتمام برساند که از آن جمله تولید iPS بوده که به تنهائی نیاز به خرید پنج میلیارد ریال bFGF از شرکتهای خارجی داشته است که خوشبختانه کل bFGF مورد نیاز در پژوهشکده رویان تولید شد و در حال حاضر پژوهشکده رویان هیچ گونه خریدی از شرکتهای خارجی در این مورد ندارد.

وی صرفه جویی ارزی از تولید bFGF در رویان را در 18 ماه گذشته بیش از 10 میلیارد ریال اعلام کرد و گفت: از محل این مبلغ هنگفت آزمایشگاه مدرن و اختصاصی پروتئین های نوترکیب راه اندازی شد.

طیبی گفت: پژوهشکده رویان در حال حاضر قادر است مصرف کل  bFGF ایران و سایر کشورهای منطقه را تولید کرده و علاوه بر صرفه جوئی ارزی قابل ملاحظه، در آمدزائی بالائی نیز داشته باشد که این موضوع نیازمند یک بازار یابی و تبلیغ قوی و موثر در داخل کشور و  سایر کشورهای منطقه است. این توانائی به منظور تامین این پروتئین به هردو وزارتخانه علوم پزشکی و علوم، تحقیقات و فناوری اعلام شده است. امیدواریم که این محصول نیز همانند محصول قبل بتواند جایگاه خوبی برای خودپیدا نموده و با پشتیبانی و تولید مواد مورد نیاز تحقیقات، اسباب توسعه تحقیق و تولید علم در کشور را فراهم آورد.

کد خبر 921779

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha