به گزارش خبرگزاری مهر، سید محمود رضا سجادی سفیر ایران در روسیه در مصاحبه ای با ریانوستی در پاسخ به سؤالی در باره ارزیابی وی از وضعیت روابط ایران و روسیه و چشم اندازهای توسعه آن گفت: رابطه ایران و روسیه شامل همکاریهای سیاسی، اقتصادی- بازرگانی، فرهنگی و تعامل در بخش امنیت می باشد. با توجه به رویکرد مثبت دو کشور در خصوص توسعه همکاریها، بنای روند کنونی فعالیت ها مبتنی بر تحکیم و تقویت و تعمیق مناسبات بین دو کشور در کلیه سطوح مورد علاقه استوار گردیده است.
سجادی گفت: طرف ایرانی گاهی با حساسیت نسبت به روند همکاریهای دو جانبه واکنش نشان می دهد، این امر بویژه در مورد موعد تحویل سامانه های دفاعی ضد هوایی اس-300 و موضع روسیه در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی درزمینه صدور قطعنامه مربوط می شود. با عنایت به حساسیت موضوع، عملکردها در چنین مواردی بر افکار عمومی و موضع دولت ایران تاثیر خواهد داشت.
سفیر ایران در ادامه به ارائه دیدگاه خود درباره تحکیم گفتمان سیاسی بین ایران و روسیه و توسعه آتی روابط بازرگانی- اقتصادی بین دو کشور پرداخت و ضمن ضروری خواندن آن گفت: اگر رایزنی در سطوح عالی بطور منظم انجام نیابد، ممکن است تبلیغ و ترفند های مخالفان سوء تفاهم ایجاد و در روند همکاریها میان دو کشور تاثیر گذار باشد.
وی در ادامه دیدار سرگئی شماتکو وزیر انرژی روسیه را از ایران مثبت خواند و گفت: سفر وی با فعال سازی همکاری اقتصادی بین دو کشور قرین شد. شاهدیم که میان دو کشور توافق های جدیدی در بخش انرژی، صنعت نفت و گاز و همچنین مسائل پتروشیمی و پالایش نفت و توسعه طرح کریدور بین المللی حمل و نقل "شمال- جنوب" صورت گرفته است. در رابطه با بخش خصوصی بر این گمانم که ما باید برای ایجاد شرایط امن و تسهیل مبادلات بازرگانی برای بازرگانان ایرانی و روسی تلاش کنیم. این امر منوط به حل مسائل بانکی، مسائل بیمه و حمل کالاها و همچنین معاملات با ارزهای ملی و در کنار اینها تسریع و تسهیل صدور روادید و وضع توافقات حقوقی برای تعقیب قضایی اشخاصی که فعالیت آنها علیه توسعه اقتصادی میان ایران و روسیه می باشد، ضروری است.
سفیر ایران با تائید موانع موجود برای توسعه روابط دو کشور در این باره گفت: فقدان اطلاعات عینی مسئولان دولتی و مردم دو کشور از یکدیگر، درک متقابل و شناخت تهدیدها و منافع مشترک را دو مانع مهم دانست.
این دیپلمات ایرانی همچنین در پاسخ به پرسشی در خصوص روابط آمریکا و روسیه و تاثیر آن بر ایران گفت: آمریکائیها می خواهند با استفاده و تشویق دیگر عوامل و ابزار سیاسی و اقتصادی از جمله جلب همکاری کشورهایی مانند روسیه بر ایران فشار وارد کنند. اما میان روسیه و آمریکا فضای عدم اعتماد و اختلاف نظرهای بسیاری وجود دارد که در کوتاه مدت قابل حل نبوده و به طرفین امکان توافق در باره همه مسائل را نمی دهد. بنابر این فکر نمی کنم رهبری کنونی آمریکا بتواند به نحوی عمیق در روابط ایران و روسیه تاثیر بگذارد. مضافاً اینکه روسیه ایران را به عنوان یک قدرت منطقه ای می شناسد و بعید است مسکو دوستی با همسایه قابل اعتماد خود را فدای روابط مقطعی و پر هزینه با واشنگتن نماید. از طرفی ایران مستقل و امن در جنوب روسیه وزنه ثبات و امنیت حوزه خزر، آسیای میانه و قفقاز است. همین طور ایران مانع و سد محکم نفوذ افراط گرایی و مواد مخدر به داخل خاک روسیه است. بنابر این فکر می کنم در سیاست خارجی روسیه، ایران و آمریکا هر یک جایگاه خود را دارند. طبیعی است در چنین شرایطی روسیه منافع بلند مدت خود را فدای لبخندهای مقطعی نمی کند.
روسیه برای رفع نظر منفی افکار عمومی ایران نسبت بخود باید درخواست ملت ایران و آن انگیزه هائی را که این ملت برای همکاری با روسیه دارند مورد ملاحظه قرار دهند. |
نام گوینده: سفیر ایران در روسیه |
حال که به بحث درباره پرونده هسته ای ایران رسیدیم، در این رابطه آیا می توانید اظهارات اخیر رئیس جمهور ایران را مبنی براینکه روابط دوستانه ایران و آژانس به پایان رسیده است و همچنین گامهای بعدی ایران را تفسیر کنید.
وی در پایان موضع برخی کشورهای غربی را به سارقی تشبیه کرد که به زور وارد خانه شده و از صاحبخانه می خواهد وسیله دفاع را کنار بگذارد تا از خانه اش بیرون برود.
نظر شما