پیام‌نما

وَأَنْكِحُوا الْأَيَامَى مِنْكُمْ وَالصَّالِحِينَ مِنْ عِبَادِكُمْ وَ إِمَائِكُمْ إِنْ يَكُونُوا فُقَرَاءَ يُغْنِهِمُ‌اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ * * * [مردان و زنان] بی‌همسرتان و غلامان و کنیزان شایسته خود را همسر دهید؛ اگر تهیدست‌اند، خدا آنان را از فضل خود بی‌نیاز می‌کند؛ و خدا بسیار عطا کننده و داناست. * * اللّه از فضلش بسازدشان توانمند / دانا و بگشاينده مى‌باشد خداوند

۲۵ شهریور ۱۳۸۳، ۱۵:۱۶

به مناسبت در گذشت حسين لرزاده

پير معماري ايران با هنر خود يكي شد

خبرگزاري مهر - گروه هنرهاي تجسمي : حسين لرزاده در طول حيات 98 ساله اش با ساخت 842 مسجد نام خود را به عنوان يك معمار عارف و عاشق در حافظه تاريخي مردم ايران ثبت كرد .

حسين لرزاده فرزند  محمد لرزاده ، معمارباشي بنام دوره اتابك و و همكار حاج حسن صنيع الديوان بود . اين هنرمند در سال 1285 هجري شمسي به دنيا آمد . وي بر طبق رسم مالوف آن زمان ابتدا درمكتب خانه ميرزا حسن آموختن الفبا و زبان فارسي را شروع كرد ، اما پس از چندي در مدرسه كمال المك در رشته مجسمه سازي به تحصيل مشغول شد .  

وي در خصوص تحصيل در رشته مجسمه سازي در شماره ششم مجله هنرهاي زيبا گفته است : پدر را راضي كردم بروم مدرسه كمال المك و آموزش ببينم . يك نوع دلواپسي داشتم و هيچ چيز راضي ام نمي كرد . پنجه هايم انگار مي خواست چيزي مثل گل و خاك را بفشارد و به چيزي شكل دهد كه نمي دانستم چيست .

با اين همه ، تحصيل در رشته مجسمه سازي چيزي نبود كه بتواند رضايت خاطر حسين لرزاده را تامين كند . و در طول زندگي وي به عشق اصلي خود يعني معماري باز گشت .

ازجمله آثار برجاي مانده از اين هنرمند مي توان به طراحي و ساخت سر در بانك تجارت ميدان امام خميني، سردر مدرسه دارالفنون ، گنبد كاخ مرمر ، كاخ اختصاصي رامسر و ... اشاره كرد . با  وجود اين،  شايد يكي از بهترين و مثال زدني ترين شاهكارهاي وي ساخت آرامگاه فردوسي باشد . اين هنرمند هنگامي مسئوليت ساخت اين آرامگاه را برعهده گرفت كه پيش از وي اندره گدار ، معمار فرانسوي مقيم ايران  ساخت طرح خود براي اين آرامگاه را تا مقطع بالاي پله ها به اتمام رسانده بود ، اما به اين دليل كه طرح وي بسيار شبيه طرح اهرام ثلاثه مصر بود ساخت آن به دستور نخست وزير وقت متوقف شد و طراحي و اجراي اثري معماري جديدي برپايه اصول معماري ايراني به لرزاده سپرده شد .

توانايي مثال زدني حسين لرزاده در استفاده از اصول هندسه ايراني كه در نهاد خود بياني معنوي را گنجانده است ، يگانه عنصري بود كه وي را تبديل به معماري بي رقيب كرده بود . اين هنرمند با ساخت مساجد و بناهاي مذهبي بي شمار طي زمان حيات خود ميراثي جاودان از خود به يادگار گذاشته است كه در برگيرنده مباني فرهنگي ايراني- اسلامي است .

در واقع بسياري از هنر دوستان بر اين نكته تاكيد دارند كه معماري مساجد ايراني يگانه نماد تمام عيار تداوم فرهنگ ايراني در طول تاريخ و اعصار است .

در پايان بايد گفت حسين لرزاده نيز يگانه نماد استقامت ايرانيان و پاي فشاري برحفظ مايه هاي عميق فكري و فرهنگي خود بوده است .


 

کد خبر 112195

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha