به گزارش خبرنگار مهر، جواد اوجی امروز در سخنرانی پیش از خطبه های نماز جمعه تهران با تشریح آخرین وضعیت مصرف و تولید گاز در ایران گزارشی از ضرورت اصلاح الگوی مصرف در حوزه انرژی و گاز طبیعی ارائه کرد و گفت: امروز جمهوری اسلامی ایران دومین ذخایر گازی دنیا را در اختیار دارد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با اشاره به تولید 600 میلیون متر مکعب گاز طبیعی ترش و شیرین در کشور، اظهار داشت: این میزان تولید در حالی با همت متخصصان داخلی در صنعت نفت و گاز محقق شده است که قبل از پیروزی انقلاب از میادین مشترک تولید گازی برداشت نمی شد.
معاون وزیر نفت در ادامه از تولید گاز از بسیاری میادین گازی کشور خبر داد و بیان داشت: پیش بینی می شود تا چهار سال آینده تولید گاز ایران به دو برابر میزان فعلی خود خواهد رسید.
این عضو ستاد تدابیر ویژه اقتصادی وزارت نفت با اعلام اینکه در شرایط فعلی 13 پالایشگاه گازی در ایران در مدار بهره برداری قرار دارند، اظهارداشت: در قبل از انقلاب فقط یک پالایشگاه در کشور فعال بوده است که آن هم مربوط به پالایشگاه گاز بیدبلند یک می شود.
این عضو هیئت مدیره شرکت ملی گاز به فعالیت متخصصان داخلی در پالایشگاههای کشور اشاره کرد و افزود: به صورت سالیانه بیش از 135 میلیون بشکه مایعات گازی توسط پالایشگاهها مورد استفاده قرار می گیرد، همچنین امروز خطوط شبکه های گازی کشور به 33 هزار کیلومتر رسیده که بالغ بر 200 هزار کیلومتر آن فقط شبکه های داخلی شهری و روستایی است.
به گفته این مقام مسئول، هم اکنون از حدود 3 هزار کیلومتر خطوط انتقال شبکه داخلی بهره برداری شده است و در کشور نیز 9 هزار و300 روستا نیز از نعمت گاز بهره مند شده اند، همچنین نفوذ گاز در خانوار شهری امروز به 95 درصد رسیده که این میزان در روستاها 36 درصد است.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با تشریح مصارف گاز طبیعی در کشور، بیان کرد: نیروگاهها، بخش خانگی، صنایع و تزریق در میادین نفتی و صادرات مصارف گاز کشور را تشکیل می دهند. امروز بیش از 54 نیروگاه در کشور سوخت خود را از طریق گاز تامین می کنند به نحوی که مصرف گاز نیروگاهها در تابستان به 210 میلیون متر معکب می رسد.
این مقام مسئول در وزارت نفت خاطر نشان کرد: بیش از 33 هزار صنعت عمده و غیره در کشور امروز از گاز طبیعی استفاده می کنند و سوخت آنها گاز است که می توان در این بخش به صنایع سیمان، پتروشیمی ها، کارخانجات فولاد، سی ان جی ها و غره اشاره کرد.
اوجی تزریق گاز در میادین نفتی را از دیگر مصارف گاز در کشور دانست و اظهار داشت: با برداشت نفت از یک میدان نفتی، کاهش فشار اتفاق می افتد که با تزریق گاز این مشکل حل می شود، از این طریق از کاهش تولید نفت کشور جلوگیری می شود.
وی ضمن اشاره مجدد به اینکه ایران دومین دارنده ذخایر بزرگ گاز دنیا است، تصریح کرد: همچنین کشور چهارمین تولیدکننده و سومین مصرف کننده بزرگ گاز دنیا نیز محسوب می شود که بخش بزرگی از این مصرف در زمستانها مربوط به خانه است در حالی که این گاز باید به نیروگاهها و صنایع داده شود، می بینیم که در منازل مصرف می شود.
معاون وزیر نفت ادامه داد: برای حل مشکل سوخت رسانی به نیروگاهها و صنایع مجبور می شویم در زمستانها به آنها سوخت مایع بدهیم و گاز طبیعی را به شبکه مصرف خانگی تزریق کنیم. با این میزان مصرف خانه ها در زمستان روزانه 450 تا 500 میلیون متر معکب گاز مصرف می کنند.
وی با تاکید بر اینکه این میزان مصرف روزانه گاز طبیعی در خانه ها در هیچ کشور دنیا وجود ندارد، بیان داشت: بررسی ها نشان می دهد که 35 درصد از گاز مصرفی در منازل هدر می رود و این میزان مصرف برابر با مصرف 12 تا 15 کشور اروپایی در زمستان است.
اوجی خاطر نشان کرد: در گذشته کشور در برخی فرآورده های نفتی مانند گازوئیل و نفت کوره صادرات انجام می داد ولی امروز برای تامین مصارف خانگی در زمستان مجبور به واردات فرآورده های نفتی است و جزو کشورهای وارد کننده در این بخش محسوب می شود.
وی مصرف هر یک متر معکب گاز در نیروگاهها را معادل با یک لیتر گازوئیل دانست و تصریح کرد: هر لیتر گازوئیل 700 تا 800 تومان هزینه دارد در حالی که می توان این بخش را با گاز تامین کرد و از هزینه های اضافه جلوگیری به عمل آورد. در هر صورت یکی از عوامل مصرف بی رویه گاز ارزان بودن آن است.
این مقام مسئول در وزارت نفت با اعلام اینکه امروز هر متر مکعب گاز در کشور 130ریال به مشترکان عرضه می شود در حالی که تولید آن از عملیات اکتشاف تا توزیع 900 ریال است، اظهار داشت: دولت برای پوشش دادن این هزینه مجبور میشود 770 ریال یارانه برای هر متر مکعب گاز بپردازد که اگر بتوانیم گاز را به کشورهای همسایه صادر کنیم در هر متر مکعب حدود 350 تومان درآمد ایجاد می شود.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه مصرف گاز در خانه ها 4 تا 4.5 برابر استاندارد جهانی است، به موضوع هدفمندی یارانه ها اشاره کرد و تاکید کرد: در مورد جلوگیری از مصرف گاز طبیعی علما و مراجع اظهار نظر کرده اند و مقام معظم رهبری نیز در این زمینه زیاده روی در مصرف گاز طبیعی را جایز ندانسته اند.
به گفته وی، راههای جلوگیری از کاهش مصرف گاز بسیار ساده است به نحوی که در خانه ها می توان با استفاده از البسه گرم در زمستان مصرف گاز طبیعی را تا 120 میلیون متر مکعب کاهش داد که این میزان برابر با 4 تا 4.5 فاز پارس جنوبی است.
اوجی در پایان خاطر نشان کرد: اگر هر مصرف کننده خانگی بتواند یک بخاری اضافی را در منازل خاموش کند حدود 75 میلیون متر مکعب کاهش مصرف گاز معاد 2 تا 3 فاز پارس جنوبی اتفاق خواهد افتاد.
نظر شما