پیام‌نما

وَأَنْكِحُوا الْأَيَامَى مِنْكُمْ وَالصَّالِحِينَ مِنْ عِبَادِكُمْ وَ إِمَائِكُمْ إِنْ يَكُونُوا فُقَرَاءَ يُغْنِهِمُ‌اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ * * * [مردان و زنان] بی‌همسرتان و غلامان و کنیزان شایسته خود را همسر دهید؛ اگر تهیدست‌اند، خدا آنان را از فضل خود بی‌نیاز می‌کند؛ و خدا بسیار عطا کننده و داناست. * * اللّه از فضلش بسازدشان توانمند / دانا و بگشاينده مى‌باشد خداوند

۱۹ خرداد ۱۳۹۰، ۱۱:۱۸

فرهنگ و ادب در هفته گذشته/

عقاب زرین اسپانیا بر شانه ناشر ایرانی/ حمله سایبری هکرها به «G-mail»

عقاب زرین اسپانیا بر شانه ناشر ایرانی/ حمله سایبری هکرها به «G-mail»

برای نخستین ‌بار یک ناشر ایرانی موفق به کسب جایزه بین‌المللی «عقاب زرین اعتبار و کیفیت» در سال 2011 شد.

به گزارش خبرنگار مهر، فریده خلعتبری مدیر نشر شباویز از اعطای این جایزه به انتشارات متبوعش خبر داد و گفت: مراسم اعطای بیست و هفتمین جایزه عقاب زرین اعتبار و کیفیت، یکشنبه 17 جولای (24 تیر) در هتل ملیا کاستیلای مادرید اسپانیا برگزار می‌شود و در آن، عقاب زرین اعتبار و کیفیت در سال 2011 به نشر شباویز تعلق می‌گیرد.

بنا بر اعلام دبیرخانه این جایزه، در طول 27 دوره اعطای آن، این نخستین‌بار است که یک ناشر ایرانی موفق به دریافت جایزه می‌شود. این جایزه به پاس فعالیت‌های فرهنگی - هنری نشر شباویز اهدا خواهد شد.
 
جایزه بین‌المللی «عقاب زرین اعتبار و کیفیت» در سال 1995 تاسیس شد و هدف از آن انتخاب بهترین کارآفرینان موثر بر اقتصاد جهان و بازارهای بین‌المللی بوده است. این جایزه شامل یک مجسمه برنزی دست‌ساز و یک دیپلم افتخار است.

«G-mail» هدف حمله سایبری قرار گرفت

در هفته‌ای که گذشت سرویس «G-mail» گوگل هدف حمله سایبری قرار گرفت. آنطور که این شرکت اعلام کرده، «G-mail» از سوی تعدادی هکر ناشناس مورد حمله قرار گرفته و آنها تلاش کرده‌اند به اطلاعات شخصی کارکنان این بخش از گوگل دسترسی پیدا کنند.

پست الکترونیکی تعدادی از مسئولان دولت آمریکا و نیز تعدادی از فعالان حقوق بشر در چین، هدف این حملات بوده است. البته گوگل اعلام کرده تا حدی توانسته جلوی این حملات را بگیرد و با صاحبان این پست‌های الکترونیکی تماس گرفته و از آنها خواسته که اقدامات خاصی را در این خصوص انجام دهند.
 
این کمپانی همچنین گفته که احتمال می‌دهد هکرها از برخی نقاط چین اقدام به هک کردن ایمیل‌های مورد اشاره کرده‌اند.
 
سال گذشته نیز در حمله‌ای مشابه، چند هکر چینی تلاش کردند به صفحه و بخش مرکزی کمپانی گوگل نفوذ کنند و این در حالی بود که روابط میان این شرکت و دولت چین رو به وخامت می‌رفت.

احتمال ثبت کتابخانه تولستوی در حافظه جهانی
 
خبر جالب دیگر در هفته جاری مربوط به احتمال ثبت کتابخانه تولستوی در حافظه جهانی است.
 
دبیرکل یونسکو از پیشنهاد شورای مشورتی بین‌المللی این سازمان برای ثبت کتابخانه «لئو تولستوی» نویسنده معروف روس را در برنامه جهانی خبر داده و گفته است: شورای مشورتی یونسکو از کمیسیون حافظه جهانی خواسته 45 سند تاریخی و نسخه‌های خطی را در برنامه حافظه جهانی به ثبت برساند که کتابخانه لئو تولستوی هم از این جمله است.
 
این کتابخانه که حاوی دست نوشته‌ها، عکس‌ها و مطالب متعدد علمی و ادبی از تولستوی است. لئو نیکلایوویچ تولستوی (1828-1910) از مشهورترین نویسندگان جهان است که با رمان‌هایی مانند «جنگ و صلح» و «آنا کارنینا» نام خود را به عنوان ادیبی انساندوست و مبارز راه آزادی انسان‌ها جاودانه کرد. رستاخیز، کودکی، نوجوانی، جوانی، داستان‌هایی برای بچه‌ها، پول و شیطان و هنر چیست؟ از دیگر آثار این نویسنده است.
 
همچنین به گفته ایرینا بوکووا دبیرکل یونسکو در میان 45 سندی که برای ثبت جهانی پیشنهاد شده‌اند، آرشیو نُت‌های معروف آهنگساز و نظریه‌پرداز اتریشی - آمریکایی آرنولد شورنبرگ هم به چشم می‌خورد.
 
بازار کاغذ همچنان متلاطم
 
در هفته‌ای که گذشت بازار کاغذ باز هم دچار نوساناتی در قیمت شد؛ آنطور که معاون بازرگانی کارخانه چوب و کاغذ مازندران خبر داده، بخشی از کاغذهای تولیدی این کارخانه به میزان 5 تا 10 درصد افزایش قیمت داشته است.
 
محسن یکتا البته این افزایش قیمت‌ها را قانونی و بر اساس مصوبه سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان و با مجوز این سازمان اعلام کرده است.
 
به گفته وی قیمت کاغذهای چوب و کاغذ مازندران از این پس به قرار زیر است: 1- کاغذ فلوتینگ 127 گرم هر کیلوگرم 6750 ریال (با 5 درصد افزایش) 2- کاغذ تحریر 70 گرمی هر کیلوگرم 9900 ریال (با 10 درصد افزایش) 3- کاغذ روزنامه (جهت نشریات) هر کیلوگرم 7700 ریال (با 7 درصد افزایش) 4- کاغذ کرافت 70 و 80 گرمی هر کیلوگرم 10000 ریال و کاغذ کرافت 120 گرمی هر کیلوگرم 8700 ریال.
 
وی درباره تاثیر این تغییرات قیمتی بر بازار کاغذ و مقوای کشور تاکید کرد: با توجه به اینکه قیمت‌های ما بسیار پائین‌تر از قیمت کاغذهای رفیب و وارداتی است، تاثیری در بازار نخواهد گذاشت و ما نگران این هم نیستیم که مشتری‌هایمان را از دست بدهیم.
 
افزایش 5 تا 10 درصدی قیمت انواع کاغذ تولیدی کارخانه چوب و کاغذ مازندران در حالی است که در هفته‌های اخیر شاهد کاهش 5 تا 10 درصدی قیمت کاغذهای وارداتی نیز بوده‌ایم و به گفته منصور حاجی‌آخوندیان، دلیل این امر، توقف خریدهای دولت از بخش خصوصی بوده است.
 
راهیابی 247 اثر به دور نهایی جایزه «کتاب فصل»
 
شانزدهمین دوره جایزه کتاب فصل به روزهای پایانی و در واقع برگزاری مراسم اختتامیه خود نزدیک می‌شود. در این دوره و از مجموع 7543 عنوان کتابی که در گردونه داوری قرار داشته، 247 عنوان به مرحله نهایی راه یافت.
 
مرحله اول داوری این آثار در 65 گروه و بر اساس رده‌بندی دیویی انجام شده و به طور میانگین از هر گروه 4 اثر به مرحله دوم داوری راه یافته است.
 
مرحله دوم داوری این جایزه با ارزیابی 247 اثر هم اکنون در حال انجام است و اوایل هفته آینده اعضای هیئت علمی «کتاب فصل» نتیجه ارزیابی گروه‌های داوری را از کتاب‌های این دوره، بررسی و نتایج نهایی را اعلام خواهند کرد.
 
شانزدهمین جایزه «کتاب فصل» که آثار منتشر شده در زمستان 89 را مورد بررسی قرار می‌دهد، بیشترین تعداد عناوین کتاب را در گردونه داوری دارد؛ بنا بر اعلام 7543 عنوان کتاب در این دوره بررسی شده که در قیاس با تعداد عناوین داوری شده در 15 فصل قبلی، یک رکورد محسوب می‌شود.
 
شانزدهمین جایزه «کتاب فصل» در یکی از روزهای اواخر خرداد ماه و طی مراسمی با حضور معاون فرهنگی وزیر ارشاد در سرای اهل قلم برگزار می‌شود.
 
انتشار رمانی چاپ نشده از خالق «شرلوک هلمز» در پائیز امسال
 
اما بشنوید از چاپ رمان فراموش شده‌ای از خالق شرلوک هلمز؛ رمان «روایت جان اسمیت» نوشته سر آرتور کانن دویل نویسنده سری داستان‌های کارآگاهی شرلوک هلمز که پیش از این منتشر نشده است، پاییز امسال به چاپ می‌رسد.
 
دویل این رمان را که 130 سال از زمان نوشتش می‌گذرد در سن 23 سالگی و چند سال پیش از اینکه داستان شرلوک هلمز را خلق کند به رشته تحریر درآورد اما هنگامی که آن را برای ناشری فرستاد در پُست گم شد و او دوباره مجبور به بازنویسی‌اش شد، ولی هرگز برای چاپ آن اقدامی نکرد.
 
«روایت جان اسمیت» بین سال‌های 1883 و 1884 نوشته شده است؛ برهه‌ای که دویل سعی داشت در کنار حرفه پزشکی، کار نویسندگی‌اش را پی بگیرد و در آن نشانه‌هایی از برخی شخصیت‌های داستان‌های آینده‌اش مثل خانم هادسون که بعداً به صورت کامل‌تری در داستان‌های شرلوک‌ هلمز دیده می‌شود، می‌توان یافت.
 
منتقدان این اثر را کاری پرانرژی، نشانگر شور و شوق ذهن و همراه با نثری به یادماندنی ذکر کرده‌اند.
 
دویل در سال 1859 در ادینبورو اسکاتلند متولد شد. او از سال 1876 تا 1881 در رشته پزشکی تحصیل کرد. وی علاوه بر مجموعه خواندنی و پرفروش شرلوک هلمز، رمانهای تاریخی و آثار دیگری را نیز خلق کرده است.
 
امتیاز نشریه «لقمان» از فرانسوی‌ها پس گرفته شد
 
در هفته‌ای که گذشت اهالی مطبوعات و ادبیات خبر جالبی شنیدند؛ امتیاز نشریه «لقمان» از فرانسوی‌ها پس گرفته شد.
 
انتشار این مجله سال 1373 و با مسئولیت زنده‌یاد جواد حدیدی آغاز شد و تا سال 1381 که او در قید حیات بود، به زبان فرانسوی در ایران و 17 کشور دنیا منتشر می‌شد اما چند ماه پس از درگذشت حدیدی، امتیاز نشریه «لقمان» توسط یکی از اداره‌کنندگان آن با مبلغی در حدود 3000 یورو به تعدادی از استادان فرانسوی رشته ادبیات تطبیقی فروخته شد.
 
این در حالی بود که زنده‌یاد حدیدی در وصیتنامه‌اش بر تداوم انتشار «لقمان» توسط استادان ایرانی زبان و ادبیات فارسی تاکید کرده بود. البته این مجله در تمام 27 سال گذشته منتشر می‌شد، اما اداره‌کنندگان آن از سال 81 به بعد دیگر ایرانی نبودند و بلکه عموماً استادان فرانسوی‌زبان رشته ادبیات تطبیقی بوده‌اند.
 
با پا گرفتن انجمن ادبیات تطبیقی، امتیاز این نشریه با تلاش اعضای این انجمن از فرانسوی‌ها باز پس گرفته شده که این اقدام مورد تقدیر وزارت امور خارجه هم قرار گرفته است.
 
انجمن یاد شده که آذرماه سال گذشته با مشخص کردن پنج عضو اصلی هیئت مدیره خود اعلام موجودیت کرد، چندی پیش از سوی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ثبت رسمی شد. بهمن نامور مطلق، اسماعیل آذر، تهمورث ساجدی، المیرا دادور و عبدالحسین فرزاد اعضای هیئت مدیره انجمن ادبیات تطبیقی هستند.
 
این انجمن در اولین اقدام خود با بازپس‌گیری امتیاز نشریه «لقمان» از فرانسوی‌ها، اولین شماره از سری جدید این فصلنامه را آماده چاپ کرده که تا پایان خرداد به روی دکه‌های مطبوعات خواهد آمد.
 
نشریه «لقمان» که تنها مجله ایرانشناسى است که در آن به تأثیر ادبیات فارسى بر ادبیات فرانسه پرداخته می‌شود، تاکنون به زبان فرانسه و در بیش از 17 کشور دنیا توزیع می‏شده هر چند خلاصه مقالات هر شماره هم به زبان فارسی در پایان آن می‌آمده است.
 
تاسیس رشته‌ ادبیات تطبیقی در مقطع کارشناسی ارشد و الحاق انجمن ادبیات ‌تطبیقی ایران به انجمن بین‌المللی ادبیات تطبیقی از دیگر برنامه‌های در دست اقدام انجمن یادشده است.
 
مجسمه پوشکین در بغداد
 
هفته اخیر دویست و دوازدهمین سالگرد تولید الکساندر پوشکین بود و اتفاقی که قرار است درباره این شاعر و نویسنده مطرح روسیه بیفتد، این است که گذشته مجسمه او با موافقت دیمیتری مدودف رئیس جمهور روسیه برای نصب در دانشگاه بغداد به عراق می‌رود.
 
این خبر را «ایگور نووسیولوف» مسئول بخش پوشکینِ اتحادیه نویسندگان روسیه داده و پیش‌بینی کرده مجسمه پوشکین در ماه اکتبر سال جاری میلادی (مهر 90) در دانشکده زبان‌های خارجی دانشگاه بغداد نصب شود و زبان روسی هم به عنوان یکی از زبان‌هایی که در این دانشکده تدریس خواهد شد.
 
به گفته وی این مجسمه توسط پیکرتراش معروف روسیه «نیکولا کوزنیتسوف مورومسکی» ساخته شده و شرکت گازپروم هم حامی این کار فرهنگی خیرخواهانه است.
 
در سال‌های اخیر از 13 مجسمه پوشکین و یک مجسمه آنتوان چخوف در چند کشور جهان رونمایی شده است.
 
الکساندر سرگیوویچ پوشکین از مشهورترین شاعران و نویسندگان روسی سبک رومانتیسیسم است که در 6 ژوئن 1799 در مسکو متولد شد و در 10 فوریه 1837 در سن پترزبورگ درگذشت.
 
پدر پوشکین از خانواده‌های اصیل روسی بود و مادرش نوه یک برده اتیوپیایی و پسرخوانده تزار پترکبیر بود که بعدها به مقام‌های بالایی دست یافته بود. پوشکین که بسیاری وی را بنیانگذار ادبیات روسی مدرن می‌دانند، نخستین اشعار خود را در 15 ‌سالگی منتشر کرد. او بعدها به خاطر سخنرانی‌های انتقادی‌اش در حمایت از اصلاحات اجتماعی مجبور به ترک پایتخت و پس از مدتی راهی مولداوی شد.
 
روسلان و لودمیلا، زندانی قفقاز، کولی‌ها، پولتاوا، سوارکار برنزی، دوبروفسکی، گاوریلیادا، بوریس گودونوف، داستان مرغ طلایی، تاریخچه شورش پوکاچف، دختر سروان، شوالیه خسیس، داستان ماهی‌گیر و ماهیک، تابوت ساز، غلام پست، ضربه آتشین، دام سیاه و دختران سیاه از جمله آثار پوشکین به شمار می‌روند.
 
در روسیه 6 ژوئن (16 خرداد) - روز تولد الکساندر پوشکین - به نام روز زبان روسی نامگذاری شده است.
کد خبر 1331152

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha