به گزارش خبرنگار مهر، با توجه به اختلاف زیاد ارتفاع در استان قم از 800 تا 3330 متر از سطح دریا، این استان داراى آب و هواى متفاوت و اقلیمهاى مختلفی از خشک کویرى گرفته تا معتدل و کوهستانى است.
اما اقلیم گرم و خشک بیشترین گستره و در حدود 82.10 درصد و برابر 929 هزار و 200 هکتار از مساحت استان را شامل میشود و اقلیمهای نیمه خشک، مدیترانه و نیمه مرطوب به ترتیب، 12.6 درصد، 4 درصد و 1.7 درصد مساحت استان را شامل میشوند.
از نظر بارندگی نیز استان قم در رده یکی از کم بارشترین استانهای کشور به خصوص طی چند سال اخیر بوده است و هر قدر که از غرب به شرق و از جنوب به شمال استان حرکت کنیم از مقدار بارشها نیز کاسته میشود.
فاصله زیاد سرانه فضای سبز قم با استانداردهای کشوری
این نوع شرایط آب و هوایی در استان قم نیاز شدیدی را به فضای سبز به وجود آورده اما این درحالی است که سرانه فضای سبز استان فاصله زیادی با استانداردهای کشوری این سرانه دارد.
هم اکنون سرانه فضای سبز استان قم 40 مترمربع به ازای هر فرد است و این با وجودی است که استاندارد این سرانه در کشور برای هر شخص، دوهزار مترمربع تعیین شده که این نشان میدهد که سرانه فضای سبز این استان نسبت به کشور معادل یک به 50 است.
احداث فضای سبز و پارک های جنگلی در قم ضرورتی اجتناب ناپذیر
از این رو، نیاز به احداث فضای سبز و پارکهای جنگلی در قم ضرورتی اجتناب ناپذیر است و بر همین اساس در سالهای گذشته چندین پارک جنگلی از جمله غدیر به مساحت 140 هکتار، بوستان علوی به مساحت 40 هکتار و پارکهای جنگلی شرق و غرب نیروگاه حرارتی قم به نامهای معصومیه و اسلام آباد به ترتیب با مساحتهای 370 و 230 هکتار توسط اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان قم در نواحی جنوب شهر قم احداث شده است که به هیچ وجه کافی نیست.
ساخت بزرگترین پارک جنگلی استان قم در مساحتی بالغ بر 455 هکتار
در این رابطه در جریان سفر پربرکت سال گذشته مقام معظم رهبری به استان قم طرح احداث بزرگترین پارک جنگلی قم در مساحتی حدود 455 هکتار مورد تصویب قرار گرفت که قرار است نیمه دوم سال جاری عملیات اجرایی آن رسما آغاز شود.
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان قم در این رابطه بیان داشت: در جریان سفر پر برکت مقام معظم رهبری به استان قم با حمایت استاندار طرح احداث پارک جنگلی پیشنهادی این اداره کل در مساحتی حدود 455 هکتار مورد تصویب قرار گرفت که با اجرایی شدن تدریجی مصوبات سفر در اولین مرحله مبلغ ده میلیارد ریال جهت انجام عملیات اجرایی این پارک ابلاغ شده است.
احمد عفتان افزود: این پارک در ابتدای جاده قدیم قم گرمسار که مسیر اصلی عبور هم استانیها و هموطنان عزیز استانهای مرکزی و جنوبی کشور به مقصد مشهد مقدس میباشد احداث خواهد شد که میتواند جنبه توریستی داشته باشد.
وی در رابطه با خصوصیات این پارک اظهار داشت: آبیاری فضای سبز این پارک از فاضلاب تصفیه شده شهر قم به میزان 55 لیتر در ثانیه تأمین میشود و سیستم آبیاری آن تماما به صورت قطرهای اجرا میشود.
عفتان با بیان این که گونههای متنوع درختان غیر مثمر که با شرایط آب و هوایی قم سازگاری دارند و از زیبایی خاصی هم برخوردار میباشند در این پارک غرص خواهد شد، تصریح کرد: طبق مطالعات انجام گرفته، آخرین گونههای سازگار با اقلیم آب و هوایی قم مانند زبان گنجشک، پده، کاج، اقاقیا، عرعر، زیتون تلخ و دیگر انواع مقاوم در این پارک کشت میشود.
با توجه به جهت وزش بادهای گرم؛ این پارک جنگلی در تلطیف هوای قم موثر است
وی همچنین در خصوص جانمایی بزرگترین پارک جنگلی استان قم بیان داشت: این پارک جنگلی در شمال شرق قم که پائین ترین سرانه فضای سبز را دارد، احداث می شود و با توجه به این که جریان بادهای غالب در فصل گرم سال از شرق به طرف قم میوزد این پارک میتواند در تلطیف دمای شهر قم موثر باشد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان قم پیش بینی ساختمان اداری با سرویسهای بهداشتی و نمازخانه را از دیگر ویژگیهای این طرح عنوان کرد و افزود: محلهایی نیز برای ورزش و تفریحات سالم دوچرخه سواری و غیره در نظر گرفته خواهد شد.
وی یادآور شد: برای اجرای عملیات احداث این پارک اعتباری بالغ بر 40 میلیارد ریال مصوب شده است و این پروژه بر اساس زمانبندی طی دو سال اجرا خواهد شد.
نظر شما