۳۱ مرداد ۱۳۹۱، ۱۳:۵۰

مهر گزارش می دهد؛

استعداد اردبیل برای کشت گیاهان دارویی در ابهام/ قولهایی که عملی نشد

استعداد اردبیل برای کشت گیاهان دارویی در ابهام/ قولهایی که عملی نشد

اردبیل – خبرگزاری مهر: کشت گیاهان دارویی در استان اردبیل که بنابه قول برخی مسئولان باید به بزرگترین مرکز تولید گیاهان دارویی تبدیل می شد، با وجود تناقض گوییهایی کارشناسان و مسئولان مبنی بر استعداد کشت این نوع گیاهان سرنوشت مبهمی یافته است.

به گزارش خبرنگار مهر، داروهای گیاهی در زندگی امروزی به سبب عدم عوارض مصرفی و مضرات داروهای شیمیایی به سرعت جای خود را در بین مصرف کنندگان باز کرده است تا داروهای شیمیایی به سرعت از سبد سلامتی مردم خارج شده و موارد مصارفی خود را به داروهای گیاهی بدهد.

افزایش استفاده از داروهای گیاهی اهمیت گیاهان دارویی را دو چندان کرده که به همین جهت خاک مناطق مختلف کشور برای کشت گیاهان دارویی مورد بررسی و مطالعه قرار می گیرد و از استان اردبیل نیز به عنوان یکی از استانهای کشور که پتانسیل لازم برای کشت این نوع گیاهان دارد، نام برده می شود.

کشت گیاهان دارویی در استان اردبیل می توانست نگاه تولید کنندگان داروهای گیاهی را به استان متمرکز کند اما اختلاف نظرهای شدیدی در مورد پتانسیل خاک استان برای رشد گیاهان دارویی در استان وجود دارد تا گره کشت گیاهان دارویی در استان هر روز کورتر شود.

اردبیل به قطب گیاهان دارویی دنیا تبدیل می شود

مدیر کل سابق منابع طبیعی استان اردبیل چندی پیش در گفتگو با خبرنگاران با اشاره به پتانسیل اردبیل به عنوان  مرکز تولید گیاهان دارویی دنیا، از راه اندازی شهرکهای گیاهان دارویی در سطح استان خبر داده و تاکید کرده بود که ظرفیت این استان برای کشت گیاهان دارویی غیرقابل انکار است.

نایبعلی رحیمی در حالی از تبدیل این استان به مهمترین و بزرگترین مرکز تولید گیاهان دارویی دنیا با توجه به وجود بیش از 400 گونه گیاه دارویی و ظرفیتهای خاک اردبیل برای کشت این گیاهان خبر داده بود که با گذشت دو سال از این وعده ها هنوز اقدامی در این خصوص صورت نگرفته است.

وی همچنین در این گفتگو با اشاره به فراهم شدن زمینه توسعه کشت گیاهان دارویی در اردبیل، تحقق این مهم را در آینده ای نزدیک که دو سال از آن می گذرد، عاملی برای تولید ثروت در استان و گسترش صنعت گردشگری معرفی کرده بود.

رحیمی بحث توسعه گیاهان دارویی را از مباحث جدی استان عنوان کرده و یادآور شده بود راه‌اندازی شهرکهای گیاهان دارویی به این صنعت رونق چشمگیری می دهد که با برنامه ریزیهای انجام گرفته از سال 89 شاهد توسعه کشت گیاهان دارویی و استحصال عرقیات گیاهی در استان خواهیم بود.

وی از راه ‌اندازی دانشکده‌ های مختلف تحقیقاتی و مطالعاتی گیاهان دارویی در استان خبر داده و اضافه کرده بود در سال 89 با احداث اولین شهرک گیاهان دارویی و ایجاد زیر ساختهای آن، استان اردبیل به قطب گیاهان دارویی کشور و دنیا تبدیل خواهد شد.

مدیر کل سابق اداره منابع طبیعی استان با بیان اینکه در کشت گیاهان دارویی به دنبال کشت فشرده این گونه های گیاهی هستیم، متذکر می شود در این عمل علمی و با صرفه جویی در مصرف آب، بیشترین محصول قابل برداشت خواهد بود.

تدوین سند راهبردی توسعه کشت گیاهان دارویی در اردبیل

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان اردبیل نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، از تدوین سند راهبردی توسعه کشت گیاهان دارویی در استان اردبیل خبر داد.

خلیل نیکشاد با اشاره به تلاشهای انجام شده برای کشت گیاهان دارویی در استان تصریح کرد: موافقتهای اصولی برای کشت و توسعه گیاهان دارویی در استان اردبیل صادر شده است.

وی با اشاره به ظرفیت ممتاز اردبیل در حوزه گیاهان دارویی تصریح کرد: باید با رفع ضعفها در حوزه بازاریابی، صادرات و بسته‌بندی محصول زمینه تولید گیاهان دارویی در استان را رونق داد و از این فرصت مناسب به صورت بهینه استفاده شود.

نیکشاد با بیان اینکه با شرکتهایی در مورد تولید گیاهان دارویی همکاری خواهیم داشت، افزود: با هشت شرکت شناسنامه‌دار که یکی از آنها برای همکاری در تولید محصول گیاهان دارویی در استان اردبیل ابراز علاقمندی کرده رایزنی شده تا یک حرکت رو به جلو را در این بخش شاهد باشیم.

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان حرکت ساماندهی شده را موجب رفع مشکلات تولیدکنندگان گیاهان دارویی دانست و اضافه کرد: اگر خرید، تجارت و بسته‌بندی به شکل منسجم و در قالب یک تشکل مشخص انجام شود تولید‌کنندگان در فروش محصول خود به قیمت مناسب دچار مشکل نمی‌شوند.

وی با اشاره به ورود 5.5 تن پیاز زعفران برای کشت در استان ادامه داد: این محصول در مناطق جنوب استان بویژه خلخال کشت و زرع شده و متوسط تولید و برداشت آن نیز در مقایسه با وضعیت کشوری مناسب بوده است.

نیکشاد با اشاره به میزان برداشت پیاز زعفران در استان گفت: میزان برداشت پیاز زعفران 700 گرم در هر هکتار است اما نباید به دلیل محدودیت در کشت زعفران در استان اردبیل ناامید شد بلکه با نتایج مثبتی که از کشت آن به دست آمده است می توان تولید این گیاه دارویی را رونق داد.

اردبیل استعداد تولید گیاهان دارویی را ندارد

در حالی مسئولان از استعداد نهفته خاک اردبیل برای تولید گیاهان دارویی و اقدامات انجام شده در این مورد خبر می دهند که رئیس دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی معتقد است نظریه توسعه گیاهان دارویی در استان اردبیل تفکر غلطی بوده و این استان استعداد تولید گیاهان دارویی را ندارد.

اسماعیل چمنی با اشاره به مشکلات موجود در زمینه کشت گیاهان دارویی در استان گفت: اصلی‌ترین عامل در توسعه محصولات باغی و حتی زراعی مسئله آب و هوایی منطقه است.

وی مسئله خاک را یکی دیگر از عناصر مهم در تولید کیفی یک محصول زراعی و باغی مناسب دانست و تصریح کرد: محصول تولیدی باید قابلیت سازگاری با خاک را داشته باشد که PH خاک در این امر فاکتور بسیار ارزشمندی است.

چمنی سومین عنصر را اقتصاد محصول تولیدی و بازاریابی مناسب آن برشمرد و افزود: اگر زمانی ادعا می‌شد توسعه گیاهان دارویی در این استان می تواند انجام شود اما بعد از تحقیقات متعدد معلوم شد چنین نظریه و تفکری غلط بوده است.

رئیس دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی اضافه کرد: شرایط خاک و آب و هوایی این استان زمینه مساعدی برای کشت گیاهان دارویی نیست و در بررسی عملکرد آن با کشت و برداشت سیب‌زمینی متوجه می‌شویم تولید آن به صرفه اقتصادی نیست.

وی عنصر چهارم را آفات و بیماریهای شایع در منطقه بیان کرد و متذکر شد: باید محصولی را چه در بخش زراعت و چه باغات کشت و عمل‌آوری کرد که امکان بروز و توسعه آفات و بیماریها را نداشته باشد چون اگر قرار باشد بیماری دامنگیر کشت و زرع شود بهره‌وری محصول به شدت پایین می‌آید.

در حالی که نظرات مسئولان و متولیان با اساتید در مورد کشت گیاهان دارویی در استان در تضاد هستند اما همچنان قولهای مسئولان امر مبنی بر توسعه تولید گیاهان دارویی در استان که بیش از دو سال از زمان آن گذشته عملی نشده تا وجود یا عدم وجود پتانسیل خاک استان کشت گیاهان دارویی را در هاله ای از ابهام فرو برد.
............................
گزارش: توحید مهدوی

کد خبر 1677359

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha