به گزارش خبرنگار مهر، قبل از انقلاب اسلامی و در دوران سیاه پهلوی تنها افراد خاص از نعمت سوادآموزی برخوردار بودند و نابرابری فضای آموزشی بین روستاها و استانهای کشور در آن زمانها نشان می دهد که استانهای کمتر توسعه یافته و محروم، زنان و عشایر و روستاها دارای نرخ بالای بی سوادی بودند.
میزان باسوادی کل جمعیت در سال 1345 در کشور 29.5 درصد بود و به عبارت دیگر در این سال حدود 70 درصد جمعیت کشور بیسواد بوده اند که از کل مردان کشور، 40.1 درصد و از زنان هم تنها حدود 17.9 درصد جزو افراد باسواد محسوب می شدند.
نرخ باسوادی یزد قبل از انقلاب کمتر از 40 درصد بوده است
در استان یزد نیز نرخ باسوادی قبل از انقلاب و در دهه 40 کمتر از 40 درصد بوده است این در حالی است که در آن سالها جمعیت کل استان بسیار کم و محدود بوده است.
مناطق شهری در قیاس با مناطق روستایی، شرایط بهتری در این سال دارند به طوری که از کل شهرنشینان 50.4 درصد باسواد بوده اند ودر روستاها شدت بی سوادی کاملاً آشکار است و رقم 15 درصدی باسوادی روستاییان دلالت بر این موضوع دارد.
البته محرومیت شهرهای دور از پایتخت و محروم، محرومیت زنان از سواد و ... نیز در سالهای قبل از انقلاب، واقعیتی انکارناپذیر است.
هنوز جمعیت قابل توجهی در یزد بی سوادند
گرچه استان یزد بعد از انقلاب اسلامی ایران به واسطه پیشرفت ها و توسعه امکانات در مناطق مختلف رتبه بسیار خوبی باسوادی دارد اما هنوز هم جمعیت قابل توجهی در مناطق مختلف این استان بی سوادند که این بی سوادی علل و عوامل متعددی از جمله پراکندگی بیش از حد روستاها دارد.
معاون سوادآموزی اداره کل آموزش و پرورش استان یزد در این زمینه در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به دستاورد مهم فرهنگی انقلاب اسلامی گفت: ارتقا سطح فرهنگ عمومی جامعه بر اساس آموزه های دینی و قرآنی، یکی از اهداف ارزشمند انقلاب اسلامی است که تحقق آن مستلزم بهبود سطح دانش و سواد عمومی آحاد جامعه است.
احمد خاکزاد افزود: در همین راستا به فاصله یک سال پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی به فرمان رهبر کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی (ره) با هدف مقابله با معضل بی سوادی و ایجاد فرصت یادگیری برای همه اقشار مردم، نهضت سوادآموزی تشکیل شد و سوادآموزی به عنوان محور اصلی توسعه فرهنگ عمومی با جهت گیری اسلامی و تبدیل فرهنگ وابسته به فرهنگ مستقل و خودکفا مورد توجه قرار گرفت.
وی اظهار داشت: از بدو تاسیس نهضت سوادآموزی تاکنون با الهام از فرمان تاریخی حضرت امام خمینی (ره) در دیماه 58 مبنی بر بسیج همگانی برای مبارزه با بی سوادی و رهنمودهای مقام معظم رهبری در جهت گیری های سند ملی چشم انداز 20 ساله توسعه کشور اقدامات خوب و موثری برای ریشه کنی بی سوادی انجام گرفته است.
بر اساس سرشماری سال 90، یزد اکنون از نرخ سوادآموزی 80 درصدی برخوردار است
خاکزاد عنوان کرد: با توجه به اینکه استان یزد از استانهای محروم از سوادآموزی بود، اما طبق سرشماری سال 90 در استان یزد نرخ سوادآموزی 80 درصد است و این استان جزو استانهای برتر کشور در زمینه ریشه کنی بی سوادی است.
معاون سوادآموزی اداره کل آموزش و پرورش استان یزد گفت: با توجه به شاخص های دارالعلم، دارالعمل، و دارالعباده بودن یزد، این نرخ با این ویژگی و شاخص های استان هماهنگ است و امید می رود با اجرای برنامه کلان در سطح استان یزد درصد باقیمانده بی سوادان نیز باسواد شوند.
وی همچنین بیان کرد: با توجه به نرخ جمعیتی، پراکندگی بیسوادان و آمار افراد مهاجر در یزد، سوادآموزی در استان روند رو به رشد و موفقی داشته است.
افقهای روشن محو بیسوادی از استان یزد
وی خاطرنشان کرد: شتاب بخشی به باسوادی نیازمند شناسایی مخاطبان برنامه سوادآموزی است و پس از انجام این بخش مهم باید تمامی ظرفیتهای موجود برای ارائه خدمات به سوادآموزان به کار گرفته شود.
خاکزاد بیان داشت: بر همین اساس تلاش میشود با ایجاد شرایط ویژه، روند کار در نهضت سوادآموزی استان یزد را انعطافپذیر کنیم و برنامههای این نهاد با پراکندگی مخاطبان، ویژگیهای سنی و شخصیتی آنها و شرایط زندگی آنها همسانی و همخوانی داشته باشد.
پراکندگی بیش از حد روستاها، عامل اصلی بی سوادی در گروه سنی 10 تا 49 سال
وی با بیان اینکه بیشترین سطح بیسوادی هماکنون در روستاهای استان یزد است، افزود: پراکندگی روستاها عمده ترین مشکل در مسیر شتاببخشی به سوادآموزی استان یزد است.
خاکزاد تصریح کرد: هم اکنون 100 هزار نفر در استان یزد در گروه سنی 10 تا 49 سال بی سوادند.
وی، از افرادی که تاکنون مجال و فرصت شرکت در کلاسهای نهضت سوادآموزی برای آنها فراهم نبوده است، خواست از این فرصت استفاده کنند و با همکاری با نهضت سوادآموزی، علاوه بر کسب علم و دانش، این نهاد را در تحقق عملی برنامههای خود همراهی کنند.
وی از مسئولان استان یزد به ویژه مسئولان فرهنگی این استان نیز خواست: با حساس سازی در جامعه، افراد بی سواد را به حضور در کلاسهای سوادآموزی تشویق کنند.
خاکزاد با تاکید بر اینکه روند سوادآموزی در استان یزد را شتاب بیشتری می بخشیم، عنوان کرد: همه تلاش و امکانات خود را حتی در روستاهای پراکنده به کارگرفته ایم تا ظرف دو سال آینده این جمعیت 100 هزار نفری را نیز از نعمت سواد بهره مند کنیم.
بی سوادی 100 هزار نفر در گروه سنی 10 تا 49 سال شایسته نظام اسلامی نیست
به نظر می رسد با توجه به اینکه یزد از استانهای برتر در زمینه نرخ باسوادی در کشور به شمار میرود و پس از سمنان دومین استان در زمینه نرخ باسوادی است، باید با همکاری دهیاران، فرمانداران و سایر مسئولان، روند سوادآموزی در این استان شتاب بیشتری به ویژه در گروه های 10 تا 49 سال داشته باشد.
گرچه یکی از دستاوردهای مهم انقلاب اسلامی، توزیع عادلانه امکانات آموزشی است اما آمار بی سوادی 100 هزار نفری در این گروه سنی، شایسته نظام اسلامی نیست و مردم و مسئولان باید با حساسیت بیشتری نسبت به ریشه کنی بی سوادی به ویژه در این گروه سنی اقدام کنند.
البته ریشه کنی دو ساله بی سوادی در این گروه سنی نیز به طور قطع پیامدهای منفی خواهد داشت و لازم است زمان بیشتری برای باسوادی این گروه گذاشته شود تا افراد ضمن سوادآموزی از مهارتهای کافی برای خواندن و نوشتن برخوردار شوند.
نظر شما