به گزارش خبرنگار مهر، گرگان با توجه به ویژگی های خاص جغرافیایی و تپوگرافی از تپه ها و اختلاف سطوح مختلفی در گوشه و کنار شهر برخوردار بوده و در محدوده قانونی شهر تپه های طبیعی به چشم می خورد که هم می تواند فرصتی برای توسعه برنامه ریزی شده شهر باشد و هم اگر خوب مدیریت نشود می تواند شرایط نگران کننده ای را در گرگان ایجاد کرده و نوعی خطر محسوب شود.
نایب رئیس شورای اسلامی شهر گرگان اظهار کرد: بر اساس بررسی های صورت گرفته دانه بندی و نوع خاک تپه های موجود در شهر گرگان مانند تپه خیابان امام رضا(ع)، سوپر سحر، گلشهر، هزار پیچ و کوی محتشم از نوع خاک لس و رس بوده که بسیار ریزدانه و لغزنده هستند.
عبدالرضا چراغعلی در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: متاسفانه طی چند دهه گذشته به علت نبود برنامه ریزی درست در مدیریت شهری این تپه ها محل سکونت و ساخت و ساز جمع زیادی از شهروندان شده که امروز پس از گذشت سال ها از این شرایط متوجه بعضی از شرایط خاص و نگران کننده در این تپه ها شده ایم که چند نمونه آن در تپه سوپر سحر یا صدا و سیما جلوه کرده و خاک دچار رانش شد و شهروندان را با مشکلاتی در بحث ترافیک، عبور و مرور و امنیت شهری مواجه کرد.
وی ادامه داد: شهرداری در آخرین رانش صورت گرفته در تپه سوپر سحر به فوریت اقداماتی را انجام داده اما این اقدامات واقعا کافی نبوده و مسئله قابل توجه اینست که شهرداری به تنهایی قادر به ایجاد سازه مناسب برای تثبیت لایه های خاک در تپه های رانشی گرگان نیست و این امر قبلا به استحضار مقامات عالی استان و شهرستان رسانده شده ولی نکته قابل توجه اینست که کار ماندگاری در این خصوص تاکنون صورت نگرفته و نگرانی ها جدی است.
لزوم توقف ساخت و ساز در تپه های رانشی
چراغعلی بیان کرد: درخواست مشخص من به عنوان مسئول کمیسیون فرهنگی، اجتماعی و زیست شهری و نائب رئیس شورای شهر از دیگر اعضای شورای شهر اینست که از شهردار گرگان بخواهیم هرگونه صدور پروانه ساخت در این تپه های رانشی را به صورت موقت متوقف کند تا برای سازه های موجود و سازه هایی که در آینده قرار است ساخته شود تعیین تکلیف شود.
وی ادامه داد: متاسفانه این موضوع چندین بار در شورای شهر مطرح شده اما تاکنون به دلایلی به تصویب نرسیده است و در حال حاضر این نگرانی ها وجود دارد که در صورت وقوع زمین لرزه در گرگان و یا بارش های طولانی باران در ایام متوالی ممکن است شاهد اتفاقات ناگواری در گوشه و کنار شهر باشیم.
چراغعلی گفت: بنابراین بهتر است برای پیشگیری از این اتفاقات احتمالی و تامین امنیت جانی شهروندان تدابیر لازم توسط مقامات مسئول، شهرداری گرگان، استانداری و فرمانداری پیش بینی و اجرا شود.
رئیس کمیسیون فرهنگی، اجتماعی و زیست شهری شورای شهر گرگان بیان کرد: طرح های لازم در زمینه تثبیت لایه های خاک تپه های گرگان توسط شهرداری تهیه شده و میزان اعتبار مورد نیاز نیز برآورد شده است ولی انجام اقدامات لازم یک کار فرا شهرستانی بوده و همه مدیران حوزه فنی و عمران استان باید با تدبیر و پیش بینی در رفع این مشکل ما را یاری کنند.
عبدالرضا چراغعلی اظهار کرد: توقف هر گونه ساخت و ساز در تپه ها، تسریع در اجرای عملیات شبکه فاضلاب شهری در تپه های گرگان که از مصوبات استانداری بوده به منظور جلوگیری از جذب بیشتر آب در لایه های خاک این تپه ها و تشکیل ستادی با عنوان ستاد مدیریت و برنامه ریزی توسط مدیران استان برای انجام اقدام فوری در خصوص تپه های محدوده شهر گرگان از جمله پیشنهادات مشخص من است.
وی گفت: در حال حاضر در بخش هایی از پایین هزار پیچ، کوی عرفان، کوی محتشم، سوپر سحر و تپه های اطراف شهرک رازی نشانه هایی از رانش دیده می شود و اگر جلوی ساخت و ساز در هزارپیچ نیز گرفته نمی شد این منطقه هم مانند بقیه تپه ها ساخته شده و با مشکلات بسیار جدی روبرو می شد.
عضو شورای شهر گرگان بیان داشت: اگر در سال های گذشته تدبیر درستی اتخاذ شده و اجازه ساخت و ساز در تپه ها داده نمی شد وضعیت الان بهتر می بود با این وجود بهتر است قبل از وقوع هر نوع حادثه ای مدیران استانی دست به دست هم داده و هر چه سریع تر برای رفع مشکلات این تپه ها اقدامات لازم را انجام دهند.
تپه های رانشی چالشی در شهر گرگان
نماینده مردم گرگان و آق قلا در مجلس شورای اسلامی نیز درباره تپه های موجود در محدوه شهر گرگان گفت: تپه های موجود همانند نگینی در شهر گرگان هستند و وجود این تپه ها فرصت مناسبی برای گسترش صنعت گردشگری و ایجاد فضای سبز شهری است.
عیسی امامی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: با توجه به بازدیدهای میدانی صورت گرفته از تپه های سطح شهر و مشاهده وضعیت ساخت و ساز این مناطق نگرانی های جدی به وجود آمده در همین راستا از مدیران شهرستانی خواستم تا این موضوع را جدی بگیرند.
وی گفت: با توجه به اهمیت موضوع رانش تپه ها و خطرات احتمالی آن نباید به دلیل کمبود بودجه و یا عواملی دیگر از کنار این مسئله به راحتی عبور کنیم. مدیران استانی باید بازدید میدانی از این مناطق داشته باشند و با کمک شهرداری و شورای شهر تصمیم گیری کرده و اقدامات لازم را انجام دهند.
امامی بیان کرد: درحال حاضر باید ساخت و سازها در این مناطق متوقف شده و حتی در صورت لزوم با مشارکت مردم و کمک های استانی تخریب نیز صورت گیرد. ما نیز آمادگی لازم را داریم که با همکاری معاونت عمرانی استانداری، فرماندار، شهرداری و شورای شهر برخورد اصولی را در زمینه تپه های شهر گرگان داشته و با رفع چالش های پیش رو از وجود این تپه ها در راستای توسعه بیشتر شهر گرگان استفاده کنیم.
به گزارش مهر، رانش زمین همواره در گرگان خسارتهایی را برای شهروندان ایجاد می کند و ضرورت تهیه طرح جامع و اصولی برای پیشگیری و ایمن سازی سازه ها در این مناطق الزامی بنظر می رسد.
نظر شما