۲۹ اسفند ۱۳۹۱، ۱۱:۵۲

نان تازه تنوری زینت بخش سفره عید ساکنان روستاهای ییلاقی گلستان

نان تازه تنوری زینت بخش سفره عید ساکنان روستاهای ییلاقی گلستان

علی آبادکتول - خبرگزاری مهر: در آستانه نوروز همچنان بوی نان تازه تنوری و محلی از تنورهای سنتی روستاهای ییلاقی و کوهستانی گلستان به مشام می رسد. این نان ها علاوه بر اینکه به عنوان قوت روزانه روستاییان کاربرد دارد در مناسبتها، ایام عید نوروز، عید سعید فطر و جشن ها زینت بخش سفره هاست.

به گزارش خبرنگار مهر، تاک، تتک، کماج از جمله نانهای تنوری و محلی حاشیه نشینان جنگلی گلستان بوده که به عنوان سوغات به مسافران این دیار می دهند.

اگر در نوروز سفری به مناطق مختلف گلستان از جمله علی آبادکتول داشته باشید، در گوشه و کنار روستاهای شهرستان، زنانی را مشاهده می کنید که به پخت نان به شیوه های سنتی مشغول هستند.
 
نان تنوری تاک از جمله نانهای سنتی و محلی است که در مناطق ییلاقی و کوهستانی شرق گلستان از جمله ماهیان پخت آن رواج دارد.
 
 
در تهیه این نان، از آرد، شیر، روغن، آب پنیر، آب استفاده می شود و برای آنکه نان، سرخ رنگ شود، پس از پخت با استفاده از پارچه ای تمیز، روی آن تخم مرغ می مالند.
 
استفاده از نان های تنوری علاوه بر انکه به عنوان قوت روزانه روستاییان کاربرد دارد در مناسبتها، ایام عید نوروز، عید سعید فطر و جشن ها زینت بخش سفره هاست.
 
همچنین عروس ها نانهای محلی و تنوری را به عنوان شگون و نمادی از رزق و روز در روز عروسی به خانه داماد می برند و در فردای روز عروسی که به "مارکاسه" معروف است به همراه حلوا و شیرینی به مهمانان می دهند.
 
علاوه بر مناطق ییلاقی گلستان، پخت نانهای تنوری و محلی بین ترکمنها نیز رواج دیرینه دارد و ترکمن ها " چوروک"  یعنی نان را در تنورهایی می پزند که " تامدور " نامیده می شود.
 
 
زن های ترکمن که مسئولیت پخت نان، یکی از وظایف حتمی و اولیه آنها بوده، و تنور را با آتش هیزم یا بوته گیاهان خشک و ... گرم می کنند.
 
تنورهای محلی ترکمن شامل، " یر تامدور" یا تنور زمینی است و این تنور گودالی به عمق تقریبی 80 سانتی متر و به شکل دایره است که محیط این دایره در عمق زمین، گشادتر از محیط دهانه آن در سطح زمین است.
 
در این گودال از سه نقطه محیط عمقی، سوراخی به سطح زمین باز می کنند تا عمل احتراق از طریق نفوذ هوا آسان شود و این سوراخ ها را " کوریک " می نامند که معادل آن در فارسی، کوره است.
 
پس از این عملیات، دیواره گودال را به وسیله گل آمیخته با نمک، صاف می کنند تا برای نان پختن آماده شود.
 
" پالچیق تامدور" نیز از دیگر انواع تنور است و این تنور از نظر شکل کلی مثل یرتامدور است با این تفاوت که به جای کندن زمین، گل را مشت مشت روی هم می چینند تا ارتفاع آن به حدود 80 سانتی متر برسد.
 
 
قاوور تماچلی چوروک، نانی است که خمیر آن را با دنبه ریز ریز شده گوسفند، قاورتماچ و نیز تراشه های پیاز مخلوط کرده، در تنور می پزند.
 
پتیر چوروک یا نان فتیر نیز از دیگر انواع نانهای محلی است و این نوع نان را با ترکیبی از روغن، شیر، شکر و جوش شیرین تهیه می کنند و در تنور می پزند.
 
کلچه چوروک یا کلوچه نیز همچون فتیر با ترکیبی از روغن، شیر، شکر و جوش شیرین پخته می شود ولی نسبت به فتیر ضخیم تر است.
کد خبر 2021048

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha